Prospect Brocriptin – Boli Beligne – Sindrom Premenstrual – Infertilitate

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Brocriptin, medicament in tratarea bolilor beligne, sindromului premenstrual, infertilitatii, acromegalie, boala Parkinson, efecte adverse, mod de administrare …

Brocriptin

Drajeuri 2,5 mg

Compoziţie:

Un drajeu conţine bromocriptină 2,5 mg sub formă de mesilat de bromocriptină 2,87 mg şi excipienţi:

-nucleu: lactoză, amidon de porumb, talc, stearat de magneziu:

-strat de drajefiere: sucroză, talc, carbonat de calciu, dioxid de titan (E171), gumă arabică, povidonă K 25, ceară camauba micronizată.

Grupa farmacoterapeutică: inhibitori de prolactină; agonişti dopaminergici.

 

Indicaţii terapeutice

  • Indicaţii endocrinologice

–  inhibarea lactaţiei fiziologice sau patologice;

–  biperprolactinemie;

–  infertilitate;

–  prolactinoame;

–  boli benigne ale sânului;

–  tulburări ale ciclului menstrual, sindrom premenstrual;

–  acromegalie.

brocriptin prospectbrocriptin prospect

  • Indicaţii neurologice

–  boala Parkinson.

Contraindicaţii

Hipersensibilitate la bromocriptină, la alţi alcaloizi de secară cornută sau la oricare dintre excipienţii produsului.Toxemie gravidică, hipertensiune arterială în timpul sarcinii sau perinatal.

Insuficienţă coronariană.

Asociere cu neuroleptice antiemetice, neuroleptice antipsihotice (cu excepţia dozapinei).

 

Precauţii

La începutul tratamentului se recomandă monitorizarea tensiunii arteriale.

Administrarea bromocriptinei necesită precauţie în caz de alterare a stării mentale, antecedente de tulburări psihice apărute în timpul tratamentului cu dopaminergice, afecţiuni cardiovasculare grave, antecedente de ulcer gastroduodenal, precum şi la pacienţii cu vârste peste 65 ani, în acest caz fiind necesară utilizarea unor doze mai mici şi monitorizarea tensiunii arteriale şi a stării psihice.

în perioada de administrare a bromocriptinei, mai ales in cazul tratamentului bolii Parkinson, a fost raportată instalarea bruscă a stării de somnolenţă, a acceselor de somn şi, foarte rar, chiar a adormirii spontane. în aceste cazuri se recomandă reducerea dozei administrate sau chiar întreruperea administrării.

în cazul în care pacienţii prezintă factori de risc cardiovascular, patologie arterială periferică sau efectuează tratament cu medicamente vasoconstrictoare, trebuie evaluat cu atenţie raportul beneficiu terapeutic/risc potenţial înainte de a recomanda utilizarea bromocriptinei de către aceste categorii de pacienţi.

Dacă la pacientele tratate pentru tullburări ale ciclului menstrual, hipogonadism sau galactoree apare suspiciunea prezenţei sarcinii, se recomandă întreruperea tratamentului

până în momentul diagnosticării acesteia. Dacă pacientele care efectuează tratament cu bromocriptină nu doresc să rămână gravide, trebuie să utilizeze metode contraceptive (altele decât utilizarea produselor estro-progestative).

După naştere, nu este recomandată administrarea bromocriptinei la pacientele cu afecţiuni psihice şi/sau antecedente ale unor afecţiuni psihice, factori de risc cardiovascular sau patologie arterială periferică.

La pacienţii care au efectuat tratament îndelungat cu doze mari de bromocriptină au putut fi observate cazuri de revărsat pleural şi, rar, cazuri de fibroze peritoneale. în cazul în care apar semne ale acestor afecţiuni, trebuie întreruptă administrarea bromocriptinei până la obţinerea unui diagnostic de certitudine.

Datorită conţinutului de lactoză, pacienţii cu afecţiuni ereditare rare precum intoleranţă la galactoză, deficit de lactază de tip lapon sau de malabsorbţie la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Interacţiuni

Bromocriptina nu trebuie administrată în asociere cu neurolepticele antiemetice şi antipsihotice (cu excepţia dozapinei) datorită antagonismului reciproc, ceea ce are drept consecinţă scăderea efectului asupra prolactinei şi a efectului antiparkinsonian.

Nu este recomandată administrarea bromocriptinei în asociere cu alţi alcaloizi de secară cornută datorită riscului de potenţare a efectului vasoconstrictor şi de apariţie a hipertensiunii arteriale.

Nu este recomandată administrarea bromocriptinei în asociere cu macrolide (cu excepţia spiramicinei) deoarece acestea pot determina creşterea concentraţiilor plasmatice de bromocriptină.

Nu este recomandată administrarea bromocriptinei în asociere cu simpatomimetice datorită riscului de potenţare a efectului vasoconstrictor şi de apariţie a hipertensiunii arteriale.

Administrarea bromocriptinei în asociere cu octreotid are ca rezultat creşterea biodisponibilităţii bromocriptinei prin creşterea concentraţiei plasmatice a acesteia.

Atenţionări speciale

Insuficienţă hepatică, insuficienţă renală

La pacienţii cu afectare a funcţiei hepatice, viteza de eliminare poate fi scăzută şi concentraţiile plasmatice pot fi crescute, ceea ce face necesară reducerea dozelor administrate.

Vârstnici

Nu există date conform cărora proprietăţile farmacocinetice ale bromocriptinei sunt modificate la vârstnici.

Sarcina şi alăptarea

Bromocriptina poate fi administrată în perioada de sarcină, dacă medicul consideră că administrarea este neapărat necesară.

Bromocriptina nu trebuie administrată în perioada de alăptare.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Datorită reacţiilor adverse ce pot să apară în decursul tratamentului, bromocriptina poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze şi mod de administrare

Drajeurile Brocriptin se administrează pe cale orală, în timpul meselor.

Pentru a obţine un răspuns terapeutic optim şi reacţii adverse minime, se recomandă administrarea treptată a bromocriptinei după cum urmează: în prima zi se administrează o doză unică de 1,25 mg bromocriptina, după 2-3 zile este crescută la 2,5 mg bromocriptină pe zi, după alte 2-3 zile crescându-se la 2,5 mg bromocriptină de 2 ori pe zi. Creşterile ulterioare ale dozei administrate se pot face cu suplimente de 2,5 mg bromocriptină respectând acelaşi interval de timp de 2-3 zile, până la atingerea dozei terapeutice necesare.

Notă: pentru administrarea dozei de 1,25 mg bromocriptină se recomandă utilizarea unei forme farmaceutice adecvate.

Inhibarea lactaţiei

Pentru această indicaţie terapeutică nu este necesară administrarea treptată a produsului. Pentru prevenirea lactaţiei se administrează după .naştere, când starea pacientei permite acest lucru, o doză de 2,5 mg bromocriptină, apoi, timp de 14 zile câte 2,5 mg bromocriptină de 2 ori pe zi. Pentru întreruperea lactaţiei se administrează la început 2,5 mg bromocriptină pe zi apoi, după 2-3 zile, se continuă administrarea a câte 2,5 mg bromocriptină de 2 ori pe zi, timp de 14 zile.Hipogonadtsm, galactoree, infertilitate

Produsul trebuie administrat treptat conform schemei prezentate mai sus. Majoritatea pacienţilor au răspuns la tratament în cazul utilizării unei doze zilnice de 7,5 mg bromocriptină, administrată fracţionat deşi în unele cazuri a fost utilizată o doză zilnică de 30 mg bromocriptină.

Prolactinoame

Produsul trebuie administrat treptat conform schemei prezentate mai sus. Pacienţi au răspuns ia tratamentul

efectuat cu doze de până la 30 mg bromocriptină pe zi

Boli benigne ale sânului, tulburări ale ciclului menstrual

Produsul trebuie administrat treptat conform schemei prezentate mai sus, până la atingerea unei doze de 2,5 bromocriptină de 2 ori pe zi. Pentru tratamentul simptomatic al sindromului premenstrual. se recomandă administrarea unei doze zilnice de 1,25 mg bromocriptină în ziua a 14-a a ciclului menstrual ce este crescută treptat cu câte 1,25 mg bromocriptină până la atingerea dozei de 2,5 mg bromocriptină de 2 ori pe zi, în prima zi de menstruaţie.

Acromegalie

Produsul trebuie administrat treptat conform schemei prezentate mai sus până la atingerea dozei de 10-20 mg bromocriptină pe zi, în funcţie de răspunsul clinic şi reacţiile adverse apărute.

Boală Parkinson

în prima zi de tratament doza administrată este de 1,25 mg bromocriptină. în a doua zi, doza administrată este de 2,5 mg bromocriptină, apoi doza este crescută la intervale de 2 zile cu un supliment de 2,5 mg bromocriptină până la atingerea dozei de întreţinere de 20-40 mg bromocriptină pe zi.

Reacţii adverse

în timpul primelor zile de tratament au fost raportate: greaţă, vărsături, fatigabilitate, ameţeli, hipotensiune arterială, cu remisie spontană.

în decursul tratamentului cu bromocriptină a fost raportată apariţia stării de somnolenţă şi, în cazuri foarte rare, a stării de somnolenţă excesivă şi chiar de adormire spontană, în cazul administrării după naştere a bromocriptinei au fost raportate cazuri de infarct miocardic, hipertensiune arterială, tulburări psihice (confuzie, halucinaţii, delir, hiperexcitaţie psihomotorie, tulburări de personalitate), convulsii sau accidente vasculare cerebrale.

Alte reacţii adverse raportate au fost: cefalee, diskinezie, afectarea stării de vigilenţă, uscăciunea gurii, constipaţie, edeme ale membrelor inferioare, paloarea extremităţilor în urma expunerii la frig în cazul pacienţilor cu afecţiuni arteriale periferice.

In cazul tratamentului îndelungat cu doze mari de bromocriptină au fost raportate cazuri de revărsat pleural şi de fibroză retroperitoneală.Supradozaj

Simptomatologia supradozajului cu bromocriptină include: greaţă, vărsături, ameţeli, hipotensiune ortostatică, transpiraţii şi halucinaţii. Tratamentul este simptomatic.

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj

Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a câte 20 drajeuri.

Producător

S.C. Biofarm SA, România

Data ultimei verificări a prospectului

Mai 2007

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close