Cuprins
Prospect Cetebe
1.Ce este Cetebe ?
Este utilizat ca adjuvant în menţinerea rezistenţei naturale a organismului ia infecţii, în special respiratorii, pentru reducerea severităţii şi duratei acestora.
Medicamentul Cetebe conţine acid ascorbic (vitamina C), o vitamină esenţială funcţionării normale a organismului, care nu poate fi sintetizată de acesta. Medicamentul Cetebe este utilizat pentru prevenirea şi tratamentul deficitului de vitamina C.
Necesarul de vitamina C poate creşte în următoarele situaţii: sarcină, alăptare, situaţii de stres, boli infecţioase (de exemplu răceli), fumat, vârstnici, malnutriţie sau dietă neechilibrată, consum cronic de alcool etilic.
500 mg Capsule cu eliberare prelungită
Acid ascorbic
Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect Cetebe, deoarece el conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.
Acest medicament Cetebe este disponibil fără prescripţie medicală. Cu toate acestea, este necesar să luaţi Cetebe cu atenţie, pentru a obţine cele mai bune rezultate.

– Păstraţi acest prospect CETEBE. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
– întrebaţi farmacistul dacă aveţi nevoie de mai multe informaţii sau sfaturi.
– Trebuie să vă prezentaţi la medic dacă simptomele dumneavoastră se înrăutăţesc sau nu se îmbunătăţesc.
– Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect Cetebe, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
In acest prospect CETEBE gasiti:
1. Ce este Cetebe şi pentru ce se utilizează
2. înainte să luaţi Cetebe
3. Cum să luaţi Cetebe
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Cetebe
6. Informaţii suplimentare
2. înainte sa luaţi cetebe
Nu luaţi Cetebe :
– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la acid ascorbic sau la oricare dintre celelalte
componente ale Cetebe.
– dacă aveţi litiază renală oxalică.
– dacă suferiţi de o tulburare a metabolismului ferului (talasemie, hemocromatoză, anemie sideroblastică).
Aveţi grijă deosebită când luaţi Cetebe
După administrarea de doze mari de acid ascorbic (4 g pe zi) la pacienţii cu deficit de glucozo-6-fosfat-dehidroqenază s-au observat cazuri izolate de hemolizâ (uneori severă); la aceşti pacienţi trebuie evitată administrarea acidului ascorbic în doze mai mari decât cele recomandate.
Este necesară prudenţă şi utilizarea dozei minime recomandate la pacienţii cu urolitiază recurentă sau insuficienţă renală severă. Eventual acestor pacienţi li se vor recomanda medicamente cu doze mai mici de acid ascorbic.
Folosirea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
în cazul administrării concomitente, acidul ascorbic creşte absorbţia ferului, penicilinei V şi etinilestradiolului.
Acidul ascorbic în doză de 1 g pe zi creşte biodisponibilitatea contraceptivelor orale.
Corticosteroizi! intensifică oxiaarea acidului ascorbic.
Calcitonina creşte procentul consumului de acid ascorbic.
Acidul acetilsalicilic poate scădea concentraţiile serice de acid ascorbic, iar acidul ascorbic poate creşte reabsorbţia renală de salicilat. Salicilaţii inhibă transportul activ al acidului ascorbic în intestin Jetracidinele inhibă metabolizarea intracelulară şi reabsorbţia renală a acidului ascorbic
Barbituricele şi tetracidinele favorizează excreţia acidului ascorbic în urină. Au fost raportate câteva cazuri în care acidul ascorbic a redus efectul anticoagulantelor orale la doze mari.
Acidul ascorbic poate reduce efectul terapeutic al fenotiazinelor. Poate fi, de asemenea, redusă concentraţia de flufenazină. Consumul cronic al unor doze mari de acid ascorbic poate interfera cu sistemul disulfiram—alcool etilic, când este administrată concomitent. Acidul ascorbic creşte absorbţia aluminiului din tractul gastro-intestinal, fapt care trebuie luat în considerare la administrarea antiacizilor care conţin aluminiu.
Acidul ascorbic influenţează acţiunea celorlalte vitamine: vitamina A (retinol) şi vitamina C (acidul ascorbic) îşi stimulează reciproc biosinteza; acidul ascorbic şi vitamina E (tocoferol) se protejează reciproc faţă de acţiunea oxidanţilor, exercitându-şi astfel funcţiile lor biologice în condiţii favorabile. Se recomandă prudenţă în cazul pacienţilor cu absorbţie deficitara a vitaminei B12, deoarece acidul ascorbic inactivează vitamina B12 din alimente.
Acidul ascorbic administrat concomitent cu deferoxamina creşte toxicitatea tisulară a ferului. De aceea, nu se recomandă administrarea concomitentă a acidului ascorbic cu deferoxamina la pacienţii cu tuburări cardiace. Acidul ascorbic în doze mai mari de 2 g pe zi poate interfera cu investigaţiile
diagnostice de determinare a creatininemiei, glicemiei, creatininuriei, acidului uric, fosfatului anorganic şi glicozuriei. La asemenea doze pot apărea si rezultate fals- negative la testele de depistare a hemoragiei oculte în materiile fecale. în general, metodele chimice bazate pe reacţii de culoare pot fi afectate.
Folosirea Cetebe cu alimente si băuturi
Acest medicament poate fi luat indiferent de orarul meselor.
Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte ele a lua orice medicament.
în timpul sarcinii necesarul de vitamina C esfe mai mare, astfel încât medicamentul poate fi utilizat de către femeile gravide şi dp către femeile ce alăptează, de obiceî în doză de o capsulă pe zi. Substanţa activă traversează bariera placentară şi se elimină în laptele matern.
A se respecta doza recomandată de către medicul dumneavoastră.
Conducerea vehiculelor ţi folosirea utilajelor
Medicamentul nu are nicio influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Informaţii importante privind unele componente ale Cetebe
Acest medicament conţine zahăr. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a utiliza acest medicament.
3. CUM SĂ LUAŢI CETEBE – Doza uzuala
Doza uzuală este de 500-1000 mg acid ascorbic (1-2 capsule cu eliberare prelungită) pe zi.
Această formă farmaceutică nu este recomandată pentru utilizarea la copii cu vârsta sub 6 ani.
în cazul în care sunt necesare 2 capsule cu eliberare prelungită pe zi, se recomandă administrarea dimineaţa si seara.
Capsulele cu eliberare prelungită se înghit cu o cantitate mare de lichid. Durata tratamentului depinde de simptomatologie şi parametrii de laborator.
Dacă luaţi mai mult Cetebe decât trebuie
Dacă dumneavoastră (sau altcineva) aţi luat accidental prea multe capsule de Cetebe, adresaţi-vă imediat medicului’dumrieavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital.’ Luaţi acest prospect Cetebe cu dumneavoastră şi cutia, pentru ca medicul să ştie ce medicament şi câte capsule aţi luat. 1
Dacă uitaţi să luaţi Cetebe !
Luaţi doza următoare imediat ce vă amintitij Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu pţivire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului._____
4. REACŢII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Cetebe poate provocajreacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Cetebe este, în general, bine tolerat. La doze mari (peste 1 g acid ascorbic pe zi) pot să apară la unii pacienţi tulburări digestive (greaţă, vărsături, senzaţie de arsură în capul pieptului, diaree) sau urinare (formarea cafculilor de uraţi, cistină şi/sau oxalaţi, creşterea uşoară a cantitătii de urină eliminată) precum şi episoade de hemoliză (distrugere patologică a globulelor roşii din sânge) la pacienţii cu deficit de glucozo-6- fosfat dehidrogenază.
5. CUM SE PASTREAZA CETEBE
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi după data de expirare înscrisă pe cutie, după„EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere, întrebaţi farmacistul cum să Eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare.
Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE
Ce conţine Cetebe
Substanţa activă este acidul ascorbic. Fiecare capsulă cu eliberare prelungită conţine acid ascorbic 500 mg.
Celelalte componente sunt: conţinutul capsulei – zahăr, amidon de porumb, acid stearic, shellac, talc, acid tartric; capsulă – riboflavină (E101), laurilsulfat de sodiu, gelatină.
Cum arată Cetebe şi conţinutul ambalajului
Cetebe 500 mg se prezintă sub formă de capsule cu cap opac de culoare galbenă şi corp transparent de culoare galbenă, conţinând pelete rotunde, de culoare albă până la crem.
Cutie cu 3 blistere din Al/PVC a câte 10 capsule cu eliberare prelungită Cutie cu 6 blistere din Al/PVC a câte 10 capsule cu eliberare prelungită Cutie cu 12 blistere din Al/PVC a câte 10 capsule cu eliberare prelungită Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă
GlaxoSmithKline Consumer’Healthcare,
GlaxoSmithKline Export Ltd.,
Brentford, MiddlesexTW8 9GS, Marea Britanie
Producătorul
GlaxoSmithKline Consumer Healthcare GmbH & Co., Bupmaten 1,77815 Biihl, Betriebsstatte, Benzstr. 25, 71083 Herrenberg, Germania
Acest prospect CETEBE a fost aprobat.