Femosun este formula completa si echilibrata de vitamine si minerale recomandata femeilor care planifica sa ramana insarcinate sau care sunt deja insarcinate, oferind aportul optim de folat activ si acid folic, DHA (omega-3), fier si iod necesar unei sarcini sanatoase.
Studiul Obertal desfasurat in Germania a evidentiat un lucru putin cunoscut: in ultima perioada, intr-un interval foarte redus (ani), cantitatea de vitamine si minerale din fructe si legume a scazut dramatic, chiar cu 80% in unele cazuri (vitamina C din mar). In acest context, necesarul de vitamine si minerale crescut in timpul sarcinii poate fi acoperit cu certitudine de alimentatie? Avand in vedere riscurile pe care lipsa unor vitamine si minerale le prezinta pentru sarcina, pentru mama si pentru fat, marea majoritate a medicilor recomanda suplimentare cu vitamine si minerale in timpul sarcinii.
Administrare:
Doza de administrare este simpla, o singura capsula pe zi. Capsula se administreaza dimineata, cu un pahar cu apa.
Dar oare care sunt cele mai importante vitamine si minerale in sarcina si care sunt cele care ar trebui evitate.
Le vom enumera pe rand, in ordinea importantei lor:
1. Acidul folic si folati: lipsa de acid folic si folati creste semnificativ riscul de malformatii congenitale. Toate produsele pentru sarcina contin acid folic, iar un numar limitat contin folati. Femosun este unul din foarte putinele produse din lume care contine si forma activa de folat (5-MTHF) asigurand protectie la 100% dintre femei.
2. DHA (acidul docosahexaenoic) este un acid gras omega-3. Acizii grasi omega-3 sunt denumiti esentiali pentru ca nu pot fi produsi de catre organism si astfel singura sursa este aportul extern prin alimentatie. Acizii grasi omega-3 si in special DHA au un rol foarte important in dezvoltarea sanatoasa a creierului si a acuitatii vizuale a nou-nascutului. DHA este o componenta majora a membranei neuronale si a celulelor fotosensibile din retina. Dieta noastra asigura in mod obisnuit pana in urma cu aproximativ 50 ani o cantitate suficienta de acizi grasi omega-3. Cercetarile medicale de acum 40-50 ani care au facut legatura intre consumul de grasimi saturate (untura, grasimi animale, etc) si cresterea colesterolului au impins omenirea sa consume preponderent grasimi nesaturate de tipul uleiurilor vegetale. Din pacate, uleiurile vegetale rafinate sunt aproape total lipsite de omega-3. Studiile recente despre dieta au evidentiat ca aportul de omega-3 s-a redus cu pana la 75% in ultima jumatate de secol. Insa doar de putin timp s-a obtinut un consens international cu privire la suplimentarea cu cel putin 200mg DHA a dietei femeilor insarcinate sau a celor care alapteaza, astfel incat doar formulele moderne de vitamine prenatale contin DHA. Femosun contine 215mg DHA.
3. Fier: necesarul de fier creste semnificativ in timpul sarcinii datorita cresterii volumului sangvin cu 30-40%. Fara aport suplimentar de fier mai mult de jumatate dintre femei vor prezenta anemie la nastere, cu risc de nastere prematura sau complicatii ale nasterii. Astfel suplimentarea cu fier in timpul nasterii este o atitudine logica. Insa, fierul are un mare dezavantaj, in special la gravide: provoaca constipatie sau accentueaza constipatia obisnuita din timpul sarcinii determinata de presiunea pe care uterul crescut in dimensiuni o exercita asupra tubului digestiv. Exista formule de vitamine prenatale lipsite de fier pentru a evita acest efect advers nedorit, dar cu riscul de anemie si exista vitamne prenatale care contin fier pe care insa unii medici le evita sau pacientele nu le pot tolera. Inovatia Femosun consta din utilizarea in premiera a unui fier din extract de suc de mere care prezinta doua beneficii majore fata de sarurile de fier folosite obisnuit. Fierul se combina cu acidul malic din sucul de mere si formeaza complexul fier malic care nu provoaca constipatie si are o absorbtie crescuta. Astfel Femosun devine unicul produs care reuseste sa aduca aportul necesar de fier fara reactiile adverse tipice acestui mineral.
4. Iod: riscul de deficit de iod a scazut semnificativ in ultima perioada datorita consumului de sare iodata. Pe parcursul sarcinii, insa, tiroida mamei isi creste secretia de hormoni tiroidieni cu 50%, iar iodul este utilizat pentru sinteza hormonilor tiroidieni. In cazurile extreme de deficit de iod copilul se naste cu cretinism congenital care este foarte rar. Mai dese sunt cazurile de intarziere in dezvoltarea mentala determinate de un anumit nivel de carenta de iod. Tinand cond ca in Romania exista zone endemice unde iodul este aproape absent in apa, Femosun contine doza zilnica recomandata de iod pentru a acoperi orice risc de deficit.
5. vitaminele din grupul B, vitamina C si vitamina E sunt foarte importante in sarcina si aproape toate vitaminele prenatale contin aceste vitamine. Femosun contine aceste vitamine in dozele optime necesare in timpul sarcinii.
6. Magneziu: deficitul de magneziu este unul dintre cele mai frecvente deficite care se poate manifesta sub forma de crampe musculare, iritabiliate si in forme severe poate conduce la nastere prematura, mortalitate infantila sau afectiuni neurologice la fat. Femosun contine magneziu pentru a reduce riscurile deficitului de magneziu.
7. Alte vitamine si minerale despre care nu exista un consens sunt vitamina A pe care multi medici o evita in timpul sarcinii deoarece poate fi toxica si calciu, de asemnea evitat in special in primul trimestru de sarcina sau este evitata administrarea lui concomitenta cu fierul. Femosun nu contine vitamina A si calciu, astfel eventualele deficite trebuiesc corectate separat.
Fiecare capsula contine:
L-5 – metiltetrahidrofolat 250 mcg , Acid folic 200 mcg, Vitamina B1 1.2 mg , Vitamina B2 1.6 mg , Vitamina B6 1.9 mg , Vitamina B12 3.5 mcg , Biotina 60 mcg , Nicotinamida 15 mg , Acid Pantotenic 6 mg , Vitamina E 13 mg , Vitamina C 55 mg , Iod 150 mcg , Acid docosahexaenoic (DHA) 210 mg (din 525 mg ulei de peste 10/40) Fier (din extract de suc de mere) 15 mg , Magneziu 32 mg
Femosun sau orice alt supliment vitaminic prenatal nu inlocuieste necesarul unui regim alimentar variat, bogat in fructe, legume, carne slaba, cereale, produse lactate. Avand in vedere ca 25% dintre bebelusii se nasc in Romania prematur, cu malformatii sau defecte de dezvoltare, recomandam viitoarelor mamici sa acorde o atentie crescuta asigurarii necesarului crescut de vitamine si minerale.
Prezentare:
30 cps