Prospect Flixotide Diskus | Astm Bronsic

Prospect Flixotide Diskus

50 micrograme 

100 micrograme 

250 micrograme

500 micrograme

pulbere de inhalat

Propionat de fluticazonă

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devin gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Flixotide Diskus şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să utilizaţi Flixotide Diskus

  3. Cum să utilizaţi Flixotide Diskus

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Flixotide Diskus

  6. Informaţii suplimentare

  1. CE ESTE FLIXOTIDE DISKUS ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   Numele medicamentului dumneavoastră este Flixotide Diskus şi conţine ca substanţă activă propionat de fluticazonă 50 micrograme, 100 micrograme, 250 micrograme, respectiv 500 micrograme.

   Propionatul de fluticazonă aparţine grupului de medicamente numit corticosteroizi, frecvent denumiţi simplu steroizi.

   Datorită acţiunii antiinflamatorii, corticosteroizii sunt utilizaţi în tratamentul astmului bronşic, reducând edemul şi iritaţia de la nivelul pereţilor căilor respiratorii mici din plămâni. Ca urmare, ameliorează simptomele respiratorii şi ajută la prevenirea crizelor de astm bronşic.

   Propionatul de fluticazonă nu trebuie confundat cu alţi steroizi cum sunt steroizii anabolizanţi, utilizaţi în mod abuziv de către unii sportivi, administraţi injectabil sau sub formă de comprimate.

   Medicul dumneavoastră v-a recomandat acest medicament deoarece este adecvat pentru dumneavoastră şi afecţiunea pe care o aveţi.

   Flixotide Diskus este indicat ca tratament preventiv al astmului bronşic la pacienţii la care simptomele sunt persistente şi la adulţii cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) severă, afecţiune cu evoluţie îndelungată (cronică), caracterizată prin dificultăţi la respiraţie determinate de îngreunarea trecerii aerului prin căile respiratorii mici din plămâni.

  2. ÎNAINTE SA UTILIZAŢI FLIXOTIDE DISKUS

   Nu utilizaţi Flixotide Diskus

 • Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la propionat de fluticazonă sau la oricare dintre celelalte componente ale Flixotide Diskus.

  Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Flixotide Diskus

 • Dacă sunteţi gravidă;

 • Dacă alăptaţi;

 • Dacă aveţi diabet zaharat;

 • Dacă faceţi în mod frecvent alergii (rinită alergică, eczeme);

 • Dacă aveţi tuberculoză (TBC);

 • Dacă medicul dumneavoastră v-a scăzut dozele de propionat de fluticazonă necesare. În acest caz trebuie să aveţi în permanenţă la dumneavoastră un card de atenţionare care cuprinde informaţii referitoare la dozele suplimentare de corticosteroid necesare în situaţii de stres;

 • Dacă observaţi că aveţi nevoie de mai multe doze de medicament decât v-a recomandat medicul dumneavoastră pentru controlul simptomelor determinate de boală. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă observaţi acest lucru;

 • Dacă observaţi că simptomele bolii dumneavoastră se agravează în ciuda administrării tratamentului aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă observaţi acest lucru.

  La copiii trataţi timp îndelungat cu corticosteroizi administraţi inhalator, se recomandă măsurarea periodică a înălţimii.

  Atenţionare pentru sportivi

  Flixotide Diskus conţine o substanţă activă care poate să determine o reacţie pozitivă în cadrul testelor pentru controlul antidoping.

  Utilizarea altor medicamente

  Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

  Propionatul de fluticazonă NU trebuie administrat concomitent cu anumite medicamente utilizate în tratamentul infecţiei HIV (antivirale cum este ritonavir) decât dacă medicul consideră că beneficiile oferite de tratament depăşesc riscul determinat de reacţiile adverse care pot să apară.

  Se recomandă prudenţă când se administrează concomitent propionat de fluticazonă şi anumite medicamente utilizate în tratamentul infecţiilor cu ciuperci, cum este ketoconazolul.

  Sarcina şi alăptarea

  Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

  Flixotide Diskus poate fi administrat în timpul sarcinii şi alăptării numai dacă este absolut necesar şi la recomandarea medicului dumneavoatră.

  Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

  Este puţin probabil ca propionatul de fluticazonă să influenţeze capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

  Informaţii importante privind unele componente ale Flixotide Diskus

  Flixotide Diskus conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

  1. CUM SĂ UTILIZAŢI FLIXOTIDE DISKUS

  Utilizaţi întotdeauna Flixotide Diskus exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

  Medicamentul (substanţa activă) din Flixotide Diskus trebuie inhalat în plămâni. În cazul utilizării corecte a Flixotide Diskus veţi simţi gustul pulberii.

  Instrucţiunile de utilizare ale Flixotide Diskus sunt prezentate în continuarea acestui prospect. Dacă aveţi nelămuriri sau nu înţelegeţi instrucţiunile, întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist.

  Flixotide Diskus trebuie inhalat doar pe gură.

  Ast m bronşic

  Efectele tratamentului cu Flixotide Diskus apar după 4 până la 7 zile de la iniţierea tratamentului, deşi unele beneficii terapeutice pot să apară în mai puţin de 24 de ore dacă aţi mai fost tratat cu alţi corticosteroizi administraţi inhalator.

  Adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 16 ani

  Doza uzuală este 100 până la 1000 micrograme propionat de fluticazonă administrată inhalator, de 2 ori pe zi.

  Medicul dumneavoastră stabileşte doza iniţială de care aveţi nevoie în funcţie de severitatea afecţiunii dumneavoastră.

  Astm bronşic uşor

  100-250 micrograme propionat de fluticazonă, administrat inhalator, de 2 ori pe zi

  Astm bronşic moderat

  250-500 micrograme propionat de fluticazonă, administrat inhalator, de 2 ori pe zi

  Astm bronşic sever

  500-1000 micrograme propionat de fluticazonă, administrat inhalator, de 2 ori pe zi

  Ulterior medicul poate modifica doza în funcţie de răspunsul dumneavoastră la tratament.

  Copii cu vârsta peste 4 ani şi adolescenţi cu vârsta sub 16 ani

  Doza uzuală este 50 până la 200 micrograme propionat de fluticazonă administrate inhalator, de 2 ori pe zi.

  Doza iniţială este stabilită în funcţie de severitatea astmului bronşic. Ulterior medicul poate modifica doza în funcţie de răspunsul dumneavoastră la tratament.

  Copii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 4 ani

  Nu se recomandă administrarea Flixotide Diskus la această grupă de vârstă.

  BPOC

  De regulă, efectele tratamentului apar după 3 până la 6 luni de administrare. Totuşi, în cazul în care după 3- 6 luni de tratament nu se observă ameliorarea simptomelor, medicul dumneavoastră vă va efectua un control medical.

  Adulţi

  Doza uzuală este 500 micrograme propionat de fluticazonă administrată inhalator, de 2 ori pe zi.

  Este posibil să dureze câteva zile până să observaţi efectele acestui medicament. Este foarte important să-l utilizaţi regulat, în fiecare zi. Nu întrerupeţi tratamentul decât la recomandarea medicului, chiar dacă vă simţiţi mai bine.

  NU utilizaţi acest medicament pentru tratamentul crizelor de dispnee (lipsă de aer) apărute brusc. NU vă va ajuta. Veţi avea nevoie de alt tip de medicament. Dacă utilizaţi mai mult de un medicament aveţi grijă să nu le confundaţi.

  Grupe speciale de pacienţi

  Nu este necesară modificarea dozelor la vârstnici sau la pacienţi cu funcţia ficatului sau rinichilor afectată.

  Inst rucţiuni privind pregătirea medicamentului în vederea administrării şi man ipularea sa

  ÎNCHIS

  Când scoateţi Flixotide Diskus din cutie, acesta este în poziţia închis.

   

  DESCHIDERE

   

  Flixotide Diskus conţine 28 sau 60 de doze individuale de medicament, sub formă de pulbere.

  Fiecare doză este măsurată cu exactitate şi protejată pentru asigurarea sterilităţii. Dispozitivul nu poate fi reumplut.

  Indicatorul pentru doze cu care este prevăzut dispozitivul Flixotide Diskus vă indică numărul de doze rămase. Ultimele 5 doze (numerele de la 5 la 0) sunt colorate în roşu pentru a vă avertiza atunci când au mai rămas puţine doze.

  Flixotide Diskus este uşor de utilizat. Când administraţi o doză, urmaţi cele 4 etape prezentate mai jos:

  1. Deschidere

  2. Încărcare doză

  3. Inhalare

  4. Închidere

  Modul de funcţionare a Flixotide Diskus

  Prin culisare, pârghia Flixotide Diskus deschide un mic orificiu în piesa bucală şi eliberează o doză, pregătită pentru inhalare. La închiderea Flixotide Diskus pârghia revine automat la poziţia iniţială. Carcasa din plastic protejează dispozitivul Flixotide Diskus atunci când nu este utilizat.

  Mod de utilizare Flixotide Diskus

  1. Deschidere

   Pentru a deschide Flixotide Diskus ţineţi dispozitivul din plastic într-o mână şi apăsaţi cu degetul mare al celeilalte mâini pe locul special pentru deget. Rotiţi piesa cu degetul până la capăt.

    

  2. Încărcarea dozei

   Ţineţi Flixotide Diskus cu piesa bucală spre dumneavoastră. Culisaţi cursorul (pârghia) spre în afară până se aude un clic. Flixotide Diskus este acum gata de utilizare. De fiecare dată când pârghia este împinsă înapoi, se pregăteşte o doză pentru inhalare. Acest lucru este arătat de indicatorul pentru doze. Nu vă jucaţi cu pârghia, deoarece se pierd doze.

    

  3. Inhalare

   Înainte de a începe să inhalaţi doza, citiţi cu atenţie acest punct:

 • ţineţi Flixotide Diskus departe de gură. Scoateţi tot aerul afară din plămâni (expiraţi profund). Nu uitaţi: NU suflaţi niciodată în dispozitivul Flixotide Diskus;

 • puneţi piesa bucală între buze. Trageţi aer adânc în plămâni (inspiraţi), fără a dezlipi buzele de dispozitivul Flixotide Diskus. NU trageţi aer pe nas; eventual presaţi-vă nările cu 2 degete;

 • îndepărtaţi Flixotide Diskus din gură;

 • ţineţi-vă respiraţia timp de aproximativ 10 secunde sau atât timp cât puteţi;

 • expiraţi încet.

   

  1. Închidere

  Pentru a închide Flixotide Diskus puneţi degetul mare în locul special pentru deget şi rotiţi către dumneavoastră atât cât este posibil. Când închideţi Flixotide Diskus se aude un clic. Pârghia revine automat la poziţia iniţială. Flixotide Diskus este acum gata de reutilizare.

  Dacă vi s-a recomandat să inhalaţi 2 doze o dată, trebuie să închideţi Flixotide Diskus după prima administrare şi să repetaţi etapele de la 1 la 4.

   

  NU UITAŢI

  Dispozitivul Flixotide Diskus trebuie menţinut uscat. Tineţi dispozitivul închis când nu este utilizat.

  Nu suflaţi (expiraţi) niciodată în Flixotide Diskus.

  Acţionaţi pârghia de încărcare când sunteţi pregătiţi să inhalaţi o doză. Nu depăşiţi doza recomandată.

  Nu lăsaţi dispozitivul Flixotide Diskus la îndemâna şi vederea copiilor.

  Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Flixotide Diskus

  Este important să luaţi doza aşa cum este stabilit pe eticheta medicamentului la farmacie sau aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Nu trebuie să creşteţi sau să scădeţi doza fără să vă sfătuiţi cu medicul.

  Dacă, în mod accidental, aţi utilizat o doză mai mare decât cea recomandată şi prezentaţi reacţii adverse adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Eventualele reacţii adverse care pot apărea dispar, fără tratament, în următoarele zile.

  Dacă v-aţi administrat o perioadă mai lungă de timp doze mai mari decât cele recomandate de către medicul dumneavoastră, pot să apară scăderea concentraţiei de zahăr în sânge şi, consecutiv, leziuni la nivelul sistemului nervos central (pierderea conştienţei şi/sau convulsii).

  Dacă uitaţi să utilizaţi Flixotide Diskus

  Dacă aţi uitat să vă administraţi o doză, administraţi-o imediat ce vă amintiţi. Dacă momentul în care vă amintiţi că aţi omis o doză este foarte apropiat de momentul în care trebuie să vă administraţi următoarea doză, nu mai luaţi doza omisă. Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

  Dacă încetaţi să utilizaţi Flixotide Diskus

  Continuaţi să utilizaţi Flixotide Diskus atât timp cât v-a recomandat medicul dumneavoastră. Aveţi nevoie de fiecare doză pentru ameliorarea simptomelor bolii şi pentru a ajuta la combaterea apariţiei crizelor de astm bronşic. Dacă încetaţi să utilizaţi Flixotide Diskus fără recomandarea medicului vor apărea simptome cum sunt dificultăţi la respiraţie sau respiraţie şuierătoare.

  Tratamentul cu Flixotide Diskus NU trebuie întrerupt brusc; dozele administrate trebuie reduse treptat.

  Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  1. REACŢII ADVERSE POSIBILE

   Ca toate medicamentele, Flixotide Diskus poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

   Unii pacienţi pot fi alergici la medicamente. Dacă la scurt timp după administrarea Flixotide Diskus prezentaţi oricare dintre următoarele manifestări, întrerupeţi tratamentul şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră:

 • respiraţie şuierătoare apărută brusc şi senzaţie de durere sau apăsare în piept;

 • umflarea pleoapelor, feţei, buzelor, limbii sau gâtului;

 • erupţii trecătoare pe piele sau urticarie, apărute oriunde pe corp.

Dacă prezentaţi afectare a respiraţiei sau respiraţia şuierătoare se agravează, adresaţi-vă medicului dumneavoastră cât mai curând posibil.

Dacă după mai multe zile de tratament simptomele bolii dumneavoastră se agravează sau dacă observaţi că aveţi nevoie de mai multe doze din alte medicamente cu administrare inhalatorie pe care le utilizaţi pentru ameliorarea simptomelor, adresaţi-vă medicului dumneavoastră cât mai curând posibil.

Următorii termeni sunt utilizaţi pentru definirea frecvenţei de apariţie a reacţiilor adverse: Foarte frecvente- care afectează mai mult de 1 pacient din 10

Frecvente- care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi

Mai puţin frecventecare afectează mai puţin de 1 din 100 de pacienţi Rare- care afectează mai mult de 1 pacient din 1000 de pacienţi

Foarte rarecare afectează mai puţin de 1 pacient din 10000 de pacienţi

Cu frecvenţă necunoscută- care nu poate fi estimată din datele disponibile.

Reacţii adverse foarte frecvente

 • Infecţie determinată de o ciupercă la nivelul gâtului sau limbii (candidoză orală şi faringiană).

  Reacţii adverse frecvente

 • Inflamaţia plămânilor (pneumonie) la pacienţi trataţi cu Fixotide Diskus pentru BPOC;

 • Răguşeală (disfonie).

Reacţii adverse mai puţin frecvente

– Reacţii de hipersensibilitate la nivelul pielii.

Reacţii adverse foarte rare

 • Angioedem (reacţie alergică care determină înroşire urmată de umflare a feţei şi gâtului, care poate fi suficient de severă pentru a determina dificultăţi la respiraţie) şi alte reacţii alergice (anafilactice);

 • Efecte la nivelul întregului organism incluzând sindrom Cushing, aspect particular al feţei (facies cushingoid), întârziere a creşterii la copii şi adolescenţi, scădere a densităţii minerale la nivelul oaselor, opacifierea cristalinului (cataractă) şi creşterea presiunii la nivelul ochiului (glaucom);

 • Creşterea concentraţiei de zahăr în sânge (hiperglicemie);

 • Tulburări digestive (dispepsie);

 • Dureri ale articulaţiilor;

 • Îngustare a căilor respiratorii (bronhospasm paradoxal).

  Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută

  • Probleme cu somnul

  • Depresie sau sentimente de îngrijorare

  • Nelinişte

  • Nervozitate

  • Supraexcitare sau iritabilitate

Aceste reacţii adverse pot apărea mai ales la copii şi adolescenţi.

Dacă aveţi orice altă manifestare care vă îngrijorează, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 1. CUM SE PĂSTREAZĂ FLIXOTIDE DISKUS

  Nu utilizaţi Flixotide Diskus după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după “EXP:”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

  A se păstra la temperaturi sub 30ºC, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

  Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 2. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Flixotide Diskus

Flixotide Diskus 50 micrograme

 • Substanţa activă este propionatul de fluticazonă micronizat 50 micrograme. Fiecare doză conţine propionat de fluticazonă micronizat 50 micrograme.

 • Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat.

   

  Flixotide Diskus 100 micrograme

 • Substanţa activă este propionatul de fluticazonă micronizat 100 micrograme. Fiecare doză conţine propionat de fluticazonă micronizat 100 micrograme.

 • Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat.

   

  Flixotide Diskus 250 micrograme

 • Substanţa activă este propionatul de fluticazonă micronizat 250 micrograme. Fiecare doză conţine propionat de fluticazonă micronizat 250 micrograme.

 • Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat.

   

  Flixotide Diskus 500 micrograme

 • Substanţa activă este propionatul de fluticazonă micronizat 500 micrograme. Fiecare doză conţine propionat de fluticazonă micronizat 500 micrograme.

 • Celelalte componente sunt lactoză monohidrat.

Cum arată Flixotide Diskus şi conţinutul ambalajului

Flixotide Diskus se prezintă sub formă de dispozitiv inhalator din plastic care conţine un blister din PVC/Al a 28 sau 60 de doze, introdus în folie laminată.

Medicamentul se prezintă sub formă de pulbere cristalină, de culoare albă până la aproape albă.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricanţii

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă GLAXO WELLCOME UK LIMITED

Glaxo Wellcome House

Berkeley Avenue, Greenford, Middlesex UB6 0NN, Marea Britanie

Fabricanţii

Glaxo Operations UK Limited (Trading as Glaxo Wellcome Operations) Priory Street, Ware, Hertfordshire,

Marea Britanie

Glaxo Wellcome Production

Zone Industrielle nr.2; 23, rue Lavoisier; 27000 Evreux, Franţa

Acest prospect a fost aprobat în August 2011.

Lasati un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close