Prospect Monkasta 10 mg comprimate filmate

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospect Monkasta 10 mg comprimate filmate

Montelukast

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiţi:

 1. Ce este Monkasta şi pentru ce se utilizează

 2. Înainte să utilizaţi Monkasta

 3. Cum să utilizaţi Monkasta

 4. Reacţii adverse posibile

 5. Cum se păstrează Monkasta

 6. Informaţii suplimentare

 1. CE ESTE MONKASTA ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

  Substanţa activă din comprimatele de Monkasta 10 mg este montelukast, care este un antagonist al receptorilor pentru leucotriene. Medicamentul blochează substanţele chimice apărute în mod natural în plămâni, denumite leucotriene, care determină îngustarea şi inflamaţia căilor aeriene pulmonare, putând determina apariţia simptomelor astmului bronşic. De asemenea, leucotrienele contribuie la simptomele de alergie. Blocarea leucotrienelor reduce simptomele de alergie sezonieră (cunoscută, de asemenea, sub denumirea de rinită alergică sezonieră).

  Monkasta este utilizat pentru tratamentul pacienţilor al căror astm bronşic nu este controlat adecvat prin tratamentul actual şi care necesită tratament suplimentar.

  Pentru pacienţii cu astm bronşic şi alergii sezoniere , Monkasta tratează, de asemenea, simptomele alergice sezoniere.

  De asemenea , Monkasta ajută la prevenirea manifestărilor de astm bronşic induse de efortul fizic.

 2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI MONKASTA Nu utilizaţi Monkasta:

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la montelukast sau la oricare dintre celelalte componente ale Monkasta.

   Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Monkasta

   Este important să luaţi medicamentul conform indicaţiilor medicului, chiar şi atunci când nu aveţi simptome sau dacă prezentaţi o criză de astm bronşic.

   Monkasta NU este destinat pentru tratamentul unei crize apărute brusc, cu senzaţie de lipsă de aer. Acest medicament nu vă va ajuta în această situaţie şi nu trebuie utilizat niciodată în acest scop. În cazul în care apare o criză, trebuie să urmaţi întocmai recomandările medicului. Întotdeauna trebuie să aveţi la îndemână medicamentele necesare pentru astfel de crize.

   Dacă aveţi nevoie de un medicament beta-agonist pe cale inhalatorie (cunoscut şi ca bronhodilator) mai frecvent decât de obicei, trebuie să vă adresaţi medicului curant cât mai curând posibil.

   Monkasta nu trebuie utilizat în locul medicamentelor steroidiene (indiferent dacă se administrează inhalator sau sunt înghiţite) pe care probabil deja le utilizaţi.

   Pacienţii cu astm bronşic indus de acidul acetilsalicilic, care utilizează Monkasta, trebuie să continue să evite administrarea de acid acetilsalicilic sau de alte medicamente anti-inflamatorii ne-steroidiene.

   La un număr foarte mic de pacienţi care au utilizat medicamente pentru astmul bronşic, incluzând montelukast, s-a observat o afecţiune rară, cu toate că nu s-a dovedit că montelukast este cauza. Adresaţi-vă imediat medicului dacă prezentaţi asocierea oricăror simptome, descrise în continuare, în special dacă acestea sunt persistente sau se agravează:

  • simptome asemănătoare gripei,

  • agravarea senzaţiei de lipsă de aer,

  • furnicături şi înţepături sau amorţeli la nivelul braţelor şi picioarelor şi/sau

  • erupţii trecătoare pe piele.

  Utilizarea altor medicamente

  Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. In special, spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi fenobarbital sau fenitoină (utilizate în tratamentul epilepsiei), sau rifampicină (utilizată pentru tratamentul tuberculozei şi al altor infecţii), deoarece acestea pot scădea eficacitatea Monkasta.

  Monkasta poate fi utilizat în asociere cu alte medicamente pe care le utilizaţi pentru tratamentul astmului bronşic.

  Utilizarea Monkasta cu alimente şi băuturi

  Puteţi lua medicamentul cu sau fără alimente.

  Sarcina şi alăptarea

  Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

  Sarcină

  Gravidele sau femeile care intenţionează să rămână gravide sau cele care cred că au rămas gravide trebuie să se adreseze medicului, înainte de a utiliza Monkasta.

  Alăptare

  La om, nu se cunoaşte dacă montelukast se elimină în lapte. Dacă alăptaţi sau intenţionaţi să vă alăptaţi copilul trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră, înainte de a începe utilizarea Monkasta.

  Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

  Nu este de aşteptat ca Monkasta să afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, răspunsul individual la medicaţie poate varia. Anumite reacţii adverse, care au fost raportate foarte rar la administrarea Monkasta, pot afecta capacitatea unor pacienţi de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

  Informaţii importante privind unele componente ale Monkasta

  Monkasta conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi intoleranţă la unele glucide, întrebaţi medicul înainte de a utiliza acest medicament.

 3. CUM SĂ UTILIZAŢI MONKASTA

  Utilizaţi întotdeauna Monkasta exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

  Luaţi Monkasta o dată pe zi, seara, pe cale orală, cu sau fărăr alimente, conform recomandărilor medicului dumneavoastră.

  Doza uzuală pentru adulţi şi adolescenţi cu vârsta de 15 ani şi peste este de un comprimat de 10 mg pe zi, seara.

  Este important să continuaţi administrarea Monkasta în prezenţa sau absenţa simptomelor, atât timp cât v-a fost prescris de către medicul dumneavoastră, pentru a ajuta la menţinerea unui control asupra astmului bronşic. Monkasta poate ajuta la controlul astmului bronşic numai dacă este folosit continuu.

  Monkasta comprimate filmate nu trebuie utilizat împreună cu alte medicamente care conţin aceeaşi substanţă activă, montelukast.

  Copii şi adolescenţi

  Monkasta 10 mg comprimate filmate nu este recomandat la copiii cu vârsta sub 15 ani.

  Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Monkasta

  Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Monkasta, contactaţi imediat medicul dumneavoastră sau farmacistul.

  În majoritatea cazurilor, nu au fost raportate reacţii adverse. Simptomele determinate de administrarea unei doze mai mari decât cea recomandată includ: sete, somnolenţă, dureri de cap, hiperactivitate şi durere abdominală.

  Dacă uitaţi să luaţi Monkasta

  Dacă uitaţi să luaţi un comprimat, luaţi următorul comprimat conform recomandărilor. Nu luaţi o doză dublă, pentru recuperarea unei doze uitate; trebuie doar să urmaţi orarul normal de administrare al unui comprimat pe zi.

  Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

  Ca toate medicamentele, Monkasta poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

  Reacţiile edverse cele mai frecvente raportate în studiile clinice au fost durere abdominală şi durere de cap. Acestea au fost de obicei uşoare şi au apărut cu aceeaşi frecvenţă la pacienţii trataţi cu montelukast sau placebo (comprimate care nu conţin nici o substanţă activă).

  Următoarele reacţii adverse foarte rare (la mai puţin de 1 din 10000 pacienţi) au fost raportate la adulţi şi copii:

  Tulburări cardiace

  • bătăi neregulate şi/sau puternie ale inimii (palpitaţii),

   Tulburări hematologice şi limfatice

  • tendinţă crescută la sângerare.

   Tulburări ale sistemului nervos

  • ameţeli, somnolenţă, furnicături şi înţepături sau amorţeală, convulsii.

   Tulburări gastro-intestinale

  • diaree, uscăciunea gurii, indigestie (dispepsie), senzaţie de rău (greaţă), stare de rău (vărsături),

   Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat

  • edem angioneurotic (umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului, ce poate determina dificultăţi în respiraţie sau înghiţire), vânătăi, blânde, mâncărimi, erupţie trecătoare pe piele.

   Dacă aveţi simptome de edem angioneurotic, este vital să întrerupeţi tratamentul cu montelukast şi să vă adresaţi imediat medicului.

   Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv

  • dureri în articulaţii, durere musculară, crampe musculare,

   Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare

  • slăbiciune, oboseală, absenţa senzaţiei generale de bine, umflături datorită reţinerii lichidelor.

   Tulburări ale sistemului imunitar

  • reacţii de hipersensibilitate, incluzând reacţie anafilactică (reacţie alergică severă şi rapidă) şi infiltraţie a ficatului cu eozinofile (un tip de celule albe din sânge).

   Tulburări hepato-biliare

  • creşterea nivelului enzimelor ficatului din sânge, hepatită.

   Tulburări psihice

  • tulburări ale viselor, incluzând coşmaruri, halucinaţi, insomnie, iritabilitate, hiperactivitate, agitaţie, incuzând comportament agresiv.

   În timpul tratamentului cu montelukast la pacienţii cu astm bronşic, au fost raportate foarte rar cazuri de sindrom Churg-Strauss. Dacă prezentaţi asocierea oricăror simptome, descrise în continuare, în special dacă acestea sunt persistente sau se agravează, adresaţi-vă imediat medicului: simptome asemănătoare gripei, agravarea senzaţiei de lipsă de aer, furnicături şi înţepături sau amorţeli la nivelul braţelor şi picioarelor şi/sau erupţii trecătoare pe piele.

   Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să comunicaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 5. CUM SE PĂSTREAZĂ MONKASTA

  A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

  A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină.

  Nu utilizaţi Monkasta după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

  Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine Monkasta

 • Substanţa activă este montelukast. Fiecare comprimat filmat conţine montelukast 10 mg, sub formă de montelukast sodic.

 • Celelalte componente sunt:

 • Nucleu: lactoză monohidrat, celuloză pudră, celuloză microcristalină, hidroxipropilceluloză croscarmeloză sodică şi stearat de magneziu

 • Film: hipromeloză (E464), dioxid de titan (E171), talc, propilenglicol, oxid roşu de fer (E172) şi oxid galben de fer (E172) în film.

Cum arată Monkasta şi conţinutul ambalajului

Comprimate filmate rotunde, uşor biconvexe, de culoarea caisei, cu margini teşite.Cutii cu blistere a 7, 10, 14, 20, 28, 30, 49, 50, 56, 84, 90, 98, 100, 140 sau 200 comprimate filmate. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

KRKA d. d. Novo mesto,

Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto, SloveniaFabricanţi

KRKA d. d. Novo mesto,

Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto, SloveniaKrka Polska Sp. z.o.o. Równoległa 5, Warszawa Polonia

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Numele Statului Membru

Denumirea comercială a medicamentului

Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franţa, Grecia, Italia, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia

Montelukast Krka

Bulgaria, Irlanda, Marea Britanie

Montelukast

Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Republica Slovacia

Monkasta

Germania

Montelukast TAD

Portugalia

Montelucaste Krka

Acest prospect a fost aprobat în Aprilie 2011.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close