Prospect Spiriva – capsule cu pulbere de inhalat

Spiriva 18 micrograme, capsule cu pulbere de inhalat

Substanta activa – Tiotropiu

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.
 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devin gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiţi:

 1. Ce este Spiriva şi pentru ce se utilizează
 2. Înainte să utilizaţi Spiriva
 3. Cum să utilizaţi Spiriva
 4. Reacţii adverse posibile
 5. Cum se păstrează Spiriva
 6. Informaţii suplimentare

 1. CE ESTE SPIRIVA ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Spiriva face parte dintr-o clasă de medicamente, cunoscute sub denumirea de „anticolinergice bronhodilatatoare”.

Substanţa activă, tiotropiu, este un bronhodilatator cu acţiune prelungită care ajută la relaxarea musculaturii căilor respiratorii. Astfel, prin dilatarea căilor respiratorii puteţi respira mai uşor.

Spiriva se recomandă ca tratament de întreţinere la pacienţii cu bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPCO), o afecţiune care determină dispnee şi tuse. Aceste simptome se pot datora inflamării căilor respiratorii pe termen lung, caracterizată prin tuse şi producerea sputei (bronşită cronică) sau pierderii elasticităţii ţesutului pulmonar (emfizem).

Spiriva se administrează pentru a reduce frecvenţa apariţiei şi a agravării dispneei la pacienţi cu BPCO.

Efectul acestui medicament durează 24 ore, deci este suficient să îl utilizaţi o dată pe zi. Pentru dozarea adecvată a Spiriva vă rugăm să vedeţi pct. 3. CUM SA UTILIZAŢI SPIRIVA şi recomandările de utilizare de la finalul acestui prospect.

 1. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI SPIRIVA

Nu utilizaţi Spiriva

–        dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la bromura de tiotropiu, atropină sau medicamente înrudite,

cum sunt ipratropiu sau oxitropiu sau la oricare dintre celelalte componente ale Spriva.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Spiriva

 • dacă aveţi glaucom cu unghi îngust;
 • dacă aveţi adenom de prostă sau dificultăţi la urinare;
 • dacă aveţi funcţia renală alterată;
 • Spiriva este indicată pentru tratamentul de întreţinere al afecţiunii dumneavoastră pulmonare obstructive cronice, de aceea nu trebuie utilizat pentru a trata o criză bruscă determinată de lipsa de aer sau respiraţie şuierătoare;
 • după utilizarea Spiriva pot să apără reacţii alergice imediate cum sunt erupţie pe piele, umflături, mâncărimi, respiraţie şuierătoare sau dificultate în respiraţie. Dacă apar aceste manifestări, vă rugăm să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră;
 • medicamente care se inhalează cum este Spiriva pot să determine presiune în piept, tuse, dificultate în respiraţie sau respiraţie şuierătoare imediat după inhalare. Dacă apar aceste manifestări, vă rugăm să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră;
 • aveţi grijă ca pulberea de inhalat să nu vă intre în ochi, deoarece aceasta ar putea să determine apariţia sau înrăutăţirea glaucomului cu unghi îngust. Semne ale glaucomului cu unghi îngust pot fi: durere sau disconfort la nivelul ochilor, vedere înceţoşată, vederea de halouri în jurul imaginilor luminoase sau colorate împreună cu înroşirea ochilor. Simptomele la nivelul ochiului pot fi însoţite de durere de cap, greaţă sau vărsături. Trebuie să întrerupeţi utilizarea bromurii de tiotropiu şi să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră, preferabil unui medic oftalmolog, dacă apar semne sau simptome ale glaucomului cu unghi îngust;
 • uscăciunea gurii, care a fost observată în cazul tratamentului cu anticolinergice, poate fi asociată în tratamentul îndelungat cu cariile dentare;
 • Spiriva nu trebuie utilizată mai frecvent de o dată pe zi.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Nu au fost raportate reacţii adverse specifice dacă Spiriva a fost utilizată cu alte medicamente utilizate în tratarea BPOC cum sunt: salbutamol, teofilină şi glucocorticoizi utilizaţi pe cale orală şi inhalatorie.

Utilizarea bromurii de tiotropiu împreună cu alte medicamente conţinând anticolinergice nu a fost studiată şi, de aceea, nu se recomandă.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru instrucţiuni înainte de a lua orice medicament.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă sau credeţi că sunteţi gravidă sau dacă alăptaţi. Nu trebuie să utilizaţi acest medicament, decât dacă este recomandat special de către medicul dumneavoastră.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Apariţia ameţelii, vederii înceţoşate sau durerii de cap poate influenţa capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Spiriva

Deoarece conţine lactoză, dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

 1. CUM SĂ UTILIZAŢI SPIRIVA

Utilizaţi întotdeauna Spiriva exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza recomandată constă în inhalarea conţinutului unei capsule (18 micrograme bromură de tiotropiu) o dată pe zi. Nu utilizaţi o doză mai mare decât cea recomandată.

Trebuie să încercaţi să utilizaţi capsula la aceeaşi oră, în fiecare zi. Acest lucru este important , deoarece Spiriva este eficace 24 ore.

Nu trebuie să înghiţiţi capsulele.

Dispozitivul HandiHaler, în care trebuie să puneţi capsula de Spiriva, perforează capsula şi vă permite să inhalaţi pulberea.

Asiguraţi-vă să aveţi un dispozitiv HandiHaler şi că stiţi să îl utilizaţi corespunzător. Gasiţi recomandările de utilizare a dispozitivului HandiHaler la finalul acestui prospect.

Dacă aveţi dificultăţi la utilizarea dispozitivului HandiHaler, întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră, pe asistentă sau pe farmacist cum funcţionează.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Spiriva

Dacă inhalaţi mai mult de o capsulă Spiriva pe zi, trebuie să-l informaţi imediat pe medicul dumneavoastră. S-ar putea să aveţi un risc crescut de apariţie a unor reacţii adverse cum sunt: uscăciunea gurii, constipaţie, dificultăţi la urinare, bătăi rapide ale inimii sau vedere înceţoşată.

Dacă uitaţi să utilizaţi Spiriva

Dacă aţi uitat să utilizaţi o doză, utilizaţi-o imediat ce vă amintiţi, dar nu utilizaţi două doze odată sau în aceeaşi zi. Apoi, utilizaţi următoarea doză ca de obicei.

Dacă încetaţi să utilizaţi Spiriva

Înainte de a întrerupe utilizarea Spiriva, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Deoarece BPCO este o bronhopneumopatie cronică, trebuie să utilizaţi Spiriva în fiecare zi, nu doar când aveţi tulburări respiratorii sau alte simptome.

Dacă întrerupeţi utilizarea Spiriva, semnele şi simptomele bronhopneumopatiei cronice obstructive (BPCO) se pot agrava.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 1. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Spiriva poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

După utilizarea Spiriva, cel mai frecvent raportată reacţie adversă (care apare la mai mult de 3 din 100 de pacienţi) este uscăciunea gurii. Această reacţie adversă este în general uşoară şi dispare în cursul tratamentului.

Sunt unele reacţii adverse raportate mai puţin frecvent (care apar la mai puţin de 1 din 100, dar la mai mult de 1 din 1000 de pacienţi). Acestea sunt: ameţeli, dureri de cap, greaţă, presiune în piept, respiraţie şuierătoare sau dificultate în respiraţie, tuse, durere la nivelul gâtului, răguşeală, candidoză orală, tulburări ale gustului.

Alte reacţii adverse raportate rar (la mai puţin de 1 din 1000, dar la mai mult de 1 din 10000 de pacienţi): vedere înceţoşată, creşterea valorii tensiunii oculare, bătăi rapide ale inimii, sângerări la nivelul nasului, arsuri la nivelul stomacului, constipaţie erupţie trecătoare pe piele, urticarie, mâncărimi, dificultate la urinare (în special dacă aveţi tulburări de urinare) şi infecţie urinară. Pot să apară după utilizarea Spiriva reacţii de hipersensibilitate (alergice) imediată, cum sunt: erupţii trecătoare pe piele, umflături, care determină respiraţie şuierătoare sau dificultate în respiraţie. Dacă apare vreuna dintre aceste reacţii adverse, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În plus, puteţi avea bătăi neregulate ale inimii, durere sau disconfort la nivelul ochilor, vedere înceţoşată, vederea de halouri în jurul imaginilor luminoase sau colorate împreună cu înroşirea ochilor inflamaţia la nivelul sinusurilor, obstrucţie intestinală, inclusiv paralizie la nivelul intestinului, care se poate manifesta sub formă de constipaţie gravă sau absenţa mişcărilor intestinale şi poate determina blocaj la nivelul stomacului, dificultate la înghiţire şi carii dentare.

De asemenea poate să apară umflarea feţei, gurii, posibil însoţită de tulburări în respiraţie. Dacă apare oricare dintre aceste reacţii adverse, vă rugăm adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În plus, similar altor medicamente utilizate pe cale inhalatorie, unii pacienţi, pot avea imediat după utilizare: presiune în piept, tuse, respiraţie şuierătoare sau dificultate în respiraţie

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 1. CUM SE PĂSTREAZĂ SPIRIVA

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Spiriva după data de expirare înscrisă pe cutie sau blister, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

După ce aţi utilizat prima capsulă dintr-un blister, trebuie să continuaţi să utilizaţi capsulele din acelaşi blister în următoarele 9 zile.

A nu se păstra la temperaturi peste 25°C.

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila