Prospect VIREGYT

 Prospect : Informatii pentru utilizator

VIREGYT-K Prospect

Capsule, 100 mg

Prospect pentru utilizator

Compoziţie

O capsulă conţine clorhidrat de amantadină 100 mg şi excipienţi: conţinutul capsulei: stearat de magneziu, lactoză; capsulă: indigotină (E 132), galben de chinolină (E104), dioxid de titan (E 171), gelatină.

Grupa farmacoterapeutică: agenţi dopaminergici, derivaţi de adamantan.

Indicaţii terapeutice

–          în infecţii virale: Viregyt-K poate fi utilizat profilactic sau ca tratament curativ, precoce în infecţiile virale determinate de virusul gripal de tip A ale aparatului respirator,

–          în neurologie: în tratamentul bolii Parkinson şi sindroame parkinsoniene de diferite etiologii- parkinsonism postencefalitic, parkinsonism simptomatic în urma unei intoxicaţii cu monoxid de carbon, parkinsonism datorat aterosclerozei cerebrale la vârstnici. De asemenea, poate fi utilizat pentru tratamentul reacţiilor extrapiramidale induse medicamentos.

Tratamentul trebuie iniţiat numai de către medic sub strictă supraveghere.

viregyt prospect
viregyt prospect

Contraindicaţii

–              hipersensibilitate la amantadină sau la oricare din excipienţii produsului,

–               sarcină şi alăptare.

Precauţii

Nu este recomandată întreruperea bruscă a tratamentului cu amantadină, aceasta putând determina reapariţia crizelor.

Este interzis consumul de alcool etilic în timpul tratamentului cu Viregyt-K.

Interacţiuni

Viregyt-K se administrează cu precauţie concomitent cu: anticolinergice, antidepresive, antihistaminice, medicamente utilizate în tratamentul diskineziilor, fenotiazine.

În aceste cazuri există risc de creştere a potenţialului de reacţii adverse de tip anticolinergic (de exemplu, halucinaţii, confuzii, coşmaruri).

Administrarea concomitentă cu carbidopa şi levodopa determină adiţia efectului terapeutic. Utilizarea acestor asocieri trebuie evitată în cazul pacienţilor cu antecedente de psihoză.

Utilizarea amantadinei concomitent cu stimulante ale sistemului nervos central (SNC) amplifică simptomele excitaţiei SNC (nervozitate, anxietate, insomnie, risc crescut de convulsii) şi/sau aritmiilor cardiace.

Administrarea concomitentă cu hidroclorotiazida şi/sau diuretice care economisesc potasiul, scade rata eliminării amantadinei prin rinichi, ceea ce duce la creşterea concentraţiei plasmatice şi implicit la creşterea toxicităţii.

Atenţionări speciale

În următoarele situaţii trebuie evaluat raportul beneficiu/risc înainte de iniţierea tratamentului:

–          Epilepsie şi/sau creşterea susceptibilităţii de apariţie a convulsiilor (atunci când se administrează Viregyt-K la aceşti pacienţi este necesară prudenţă deoarece există un risc crescut de apariţie a crizelor convulsive).

–          Insuficienţă cardiacă, hipotensiune arterială sau edeme periferice (administrarea Viregyt-K la pacienţi cu astfel de antecedente poate determina accentuarea insuficienţei cardiace deja existente sau chiar apariţia acesteia, probabil prin redistribuire volemică).

–          Psihoze (pacienţii cu psihonevroze severe trebuie trataţi cu Viregyt-K cu prudenţă deoarece poate determina apariţia de efecte de tip anticolinergic ca efecte secundare la nivel SNC : halucinaţii, coşmaruri, confuzie),

–          Pacienţii parkinsonieni care prezintă simptome de depresie şi care pot prezenta comportament suicidal (prescrierea unui număr limitat de capsule Viregyt-K poate diminua acest efect).

–          Pacienţii cu eczeme recidivante sau ulcer gastric (activ sau cicatrizat) trebuie să primească tratamentul cu Viregyt-K sub strictă supraveghere medicală.

Deoarece nu există suficientă experienţă clinică, nu este recomandată administrarea Viregyt-K la copii cu vârsta sub 5 ani.

La pacienţii cu insuficienţă hepatică sau cu antecedente de eczeme la nivelul pielii este recomandată prudenţă în administrarea Viregyt-K. În timpul tratamentului pot să apară modificări reversibile ale valorilor enzimelor hepatice.

Nu se recomandă administrarea în galactozemia congenitală, sindrom de malabsorbţie al glucozei şi galactozei, deficit de lactază, datorită prezenţei lactozei. Aceşti pacienţi trebuie să ţină cont că fiecare capsulă de Viregyt -K conţine 98 mg lactoză.

Sarcina şi alăptarea

Administrarea Viregyt-K este contraindicată în perioada sarcinii şi alăptării.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Amantadina poate influenţa negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje datorită reacţiilor adverse pe care le determină.

Doze şi mod de administrare

Infecţii virale determinate de virusul gripal de tip A

Adulţi şi copii peste 12 ani: doza zilnică recomandată atât pentru tratamentul profilactic cât şi cel curativ este de 200 mg amantadină (2 capsule Viregyt-K).

În cazul în care nu este tolerată această doză, este suficientă administrarea a 100 mg amantadină pe zi (o capsulă Viregyt-K) în doză unică.

Vârstnici: pentru pacienţii cu vârsta peste 65 ani doza zilnică este de 100 mg amantadină (o capsulă Viregyt-K) .

Copii

-cu vârstă între 5 – 9 ani: doza zilnică recomandată este de 100 mg amantadină pe zi (o capsulă Viregyt-K)

–          cu vârstă între 9 -12 ani: doza zilnică recomandată este de 100-200 mg amantadină (1-2 capsule Viregyt-K) ţinând cont de greutate şi de severitatea afecţiunii.

Acum se mai citeste