Radiodermitele.
Inflamaţii tegumentare provocată de o iradiere cu raze X. Apare la 1-3 săptămâni după aplicarea iradierii, cu un început de eritem, apoi cu descuamare epidermică şi pigmentaţie, pe care se instalează ulceraţii dureroase şi de lungă durată.
Radiodermitele profesionale apar la radiologi, mai ales pe mână, epiderma devine violacee, poate exulcera şi devine cronică.
Pot apare şi după 10-12 zile de la expunerea unică, sau după iradieri la intervale apropiate.
Se prezintă ca un eritem roz sau roşu şi uneori cu alopecie temporală şi prurit.
După o săptămână eritemul se atenuează, apare descuamaţia şi este înlocuit cu pigmentaţie.
Leziunile apărute sunt calmate cu ajutorul compreselor reci cu diferite plante medicinale în funcţie de ce aveţi la îndemână. Nu este nevoie neapărat de o anumită plantă ci se poate folosi la fel de bine chiar şi apa fiartă şi răcită, pentru a calma durerea locală. Este însă mai eficientă o compresă sau chiar o cataplasmă cu plante medicinale. Se poate tot la fel de bine face un ceai şi apoi cu el rece se vor putea face spălături de mai multe ori pe zi.
Se pot folosi următoarele plante medicinale: brusture, cătină, coacăz negru, nalbă, pătlagină, sunătoare, tătăneasă, varză.
Modul de folosire al plantelor medicinale.
Brusture (Arctium lapa) se poate aplica frunze proaspete sau strivite şi umezite cu ulei sub pansament. Se ţin pentru 24 ore apoi se schimbă.
Cătina (Tamarix ramosissima) se foloseşte uleiul de cătină care este un foarte bun cicatrizant. Se găseşte la orice magazin naturist în foarte multe forme. Se aplică cremă de 2-3 ori pe zi.
Coacăz negru (Ribes nigrum) Intern în toate cazurile în care se fac radiaţii sunt de mare ajutor preparatele din coacăz negru (fructe crude, suc proaspăt, sirop, dulceaţă). Se remarcă în special sucul de coacăze care se va lua câte 100 g de trei ori pe zi, pe toată perioada tratamentului cu radiaţii.
Nalbă (Althea officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma intern câte 2-3 căni pe zi. Extern se pun comprese sau cataplasme cu acest ceai. Se mai poate folosi 1 linguriţă mărunţită de rădăcină se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute. Se strecoară şi se poate lua intern câte 2-3 căni cu efect emolient şi extern se aplică comprese sau cataplasme pentru efectul cicatrizant.
Pătlagină (Plantago lanceolata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma intern câte 2-3 căni pe zi. Extern se pun comprese sau cataplasme cu acest ceai. Extern se mai poate aplica şi frunză proaspătă.
Sunătoare (Hypericum perforatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma intern câte 2-3 căni pe zi are efect calmant. Extern se pun comprese sau cataplasme cu acest ceai. Nu se stă la soare în timpul acestui tratament.
Tătăneasă (Symphythum officinalis) 1 linguriţă mărunţită de rădăcină se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute. Se strecoară şi se poate lua intern câte 2-3 căni cu efect emolient şi extern se aplică comprese sau cataplasme pentru efectul cicatrizant. Există şi creme cu planta aceasta.
Varză (Brasica oleracea) foaie de varză strivită se aplică local extern.
Extern se mai pot folosi şi cremele sau unguentele cu sunătoare (Hipericum perforatum), cătină (Tamarix ramosissima) sau pătlagină (Plantago lanceolata). Acestea se aplică în strat subţire de 2-3 ori pe zi. Se pot aplica şi noaptea în cazuri mai grave, caz în care vor trebui protejate cu un pansament. Se găsesc la toate magazinele naturiste sau la farmacii.
Se poate folosi şi iaurtul cu care se unge suprafaţa afectată de 2 ori pe zi. Se lasă apoi timp de 30 minute, sau chiar mai mult în funcţie de toleranţa individuală. Ajută la calmarea durerii. Se poate aplica şi brânză proaspătă de vaci aplicată extern.
Se va feri de soare şi de alte expuneri la radiaţii.