Se poate vorbi de posibilitatea prevenirii leucemiilor?

Dă Share să știe și altii!!
Shares

LEUCEMIILE

         Prin leucemie se intelege o inmultire maligna a unor celule din sange – globulele albe (leucocite). Popular, termenul folosit este de “cancer al sangelui”. Alarmanta inmultire a cazurilor de imbolnaviri din ultimele doua decenii face sa se vorbeasca despre o “explozie” a leucemiilor, multe dintre ele fiind puse pe sema iradierii, a accidentului nuclear de la Cernobal. In mod normal, rolul primordial al globulelor albe este acela de a descoperi si anihila prezenta unor “invadatori” sau a unor agenti agresori din afara organismului, care pun in pericol sanatatea. In sens larg, aceasta este imunitatea.

Cauza bolii

         Originea leucemiilor este laborios cercetata intr-un Progam Global la care participa mii de medici si biologi din lumea intreaga. Printre cele mai notabile rezultate se afla o descoperire de data recenta: localizarea genelor, care, prin activare in diferite situatii, initiaza procesul de declansare a bolii. Numite oncogene, ele sunt localizate in deja cunoscutul cromozom Philadelphia din nucleul celular, banuit de cateva decenii ca are oarecare implicatii in initierea leucemiilor. La originea bolii se afla deci o structura genetica, pe care ceva o activeaza intr-un mod negativ.

 

Ce factori declanseaza leucemiile

         Lista “suspectilor” banuiti ca ar putea declansa un proces leucemic e lunga. Cazuistica adunata de-a lungul timpului plaseaza la loc de frunte radioactivitatea, care, peste anumite doze, poate declansa leucemia. In sensul acesta, inca si astazi mai apar cazuri noi de boli semnalate in teritoriile afectate de accidente nucleare, ca de pilda Ucraina (la Cernobal), dar si in teritoriile din nordul Moldovei, unde vantul a purtat norul radioactiv. Cazuri multiple s-au semnalat si dupa Razboiul din Golf ori, mai recent, dupa bombardamentele din Iugoslavia. Cei ce locuiesc in preajma unor surse puternic generatoare de campuri electromagnetice (statii de radio-TV, radar, centrale sau retele electrice de inalta tensiune) sunt si ei expusi unor virtuale imbolnaviri de leucemie sau altor forme de cancer. Infectiile repetate, mai ales cele virale, cu anumiti virusi (herpes – 6-7, hepatitic-C, infectiile cu HIV sunt, de asemenea, incriminate in producerea leucemiilor). Daca la o analiza a sangelui, VSH-ul este mai mare de 30 m.m./h, in mod repetat, de 2-3 ori intr-un trimestru, acesta este un semnal de alarma care indica existenta unei infectii susceptibile de a fi leucemica. Aspiratoarele de uz casnic si instalatiile de aer conditionat pot fi si ele nocive, pentru ca incarca electrostatic particulele de praf din locuinte si automobile. Arsurile intinse, interventiile chirurgicale si extractiile dentare pot initia un proces leucemic la unii copii debilitati, supraponderali sau alergici, pentru care un mare pericol il reprezinta si expunerile prelungite la soare ori alimentatia incorecta. Cunosc numeroase astfel de cazuri de leucemii; de pilda, un copil de 5 ani, care zilnic primea mancare de varza sau cartofi cu slanina, costita ori sunca; un alt copil, in varsta de 8 ani, care zilnic, la fiecare din cele trei mese, primea cartofi prajiti cu friptura, ciocolata sau alte dulciuri (era putin supraponderal si cu amigdalele scoase in urma cu doi ani). Atat copiii, cat si adultii supraponderali se imbolnavesc mai des. Pe cat posibil, amigdalele si apendicele trebuie pastrate, deoarece isi au rostul lor in imunitatea naturala a organismului pe toata durata vietii. Factori de risc in leucemii pot fi considerati si un regim de viata sedentar, hipercaloric, cu multa carne si lipsit de fructe si zarzavaturi proaspete, precum si poluarea atmosferica, cu mult trecuta peste limitele admise, mai ales in orasele mari, ca Bucurestiul, care nu-si protejeaza zonele verzi.
 

Forme de leucemii

         In mare, se disting trei tipuri de boli: Leucemia Acuta (cu multe tipuri), cu evolutie mai precipitata, mai frecventa la copii in primii sapte ani de viata, caracterizata printr-o inmultire anormala a diferitelor globule albe. Leucemia Mieloida Cronica este caracterizata prin inmultirea leucocitelor patologice, care, pornind de la locul lor de  formare in gene, invadeaza sangele, putand sa se infiltreze in orice loc din organismul bolnav, producand simptome locale. Aceasta leucemie este in principal boala adultului tanar, dar poate fi intalnita la orice varsta. Leucemia Limfatica Cronica este mai raspandita la adulti, intalnindu-se numai in mod exceptional la copii.
         Simptomele percepute de bolnav pot fi: astenie fizica, pierderea poftei de mancare, dureri de oase si incheieturi, paloarea tegumentelor, febra, pete rosietice pe piele, hemoragii nazale sau in conjunctivitele ochilor ori in urina. Nu exista nici o corelatie sigura intre tipul celular de boala si semnele clinice.
         Diagnosticul bolii se pune numai prin analiza sangelui, ce poate releva cresterea numarului globulelor albe peste normal (4-6 mii), ajungand la zeci ori sute de mii. Exista si cazuri in care analiza sangelui este normala, diagnosticul acestor boli stabilindu-se numai prin punctie osoasa sau ganglionara (sub anestezie locala sunt suportabile si de catre copii). Un semn de prezenta a bolii este si numarul mult scazut al valorii colesterolului.
 

Tratamente si alte recomandari

         Tratamentul in leucemii, ca de altfel in toate bolile maligne, este mai agresiv, cu unele efecte nedorite, greu de suportat de unii bolnavi, motiv pentru care multe familii apeleaza in mod exclusiv la terapia alternativa, naturista, renuntand la cea clasica, conventionala. In calitate de medic, deschis la virtutile unor tratamente cu plante si ale regimului alimentar, atrag atentia ca, in cazul leucemiei, apelarea in mod exclusiv la tratamentele alternative reprezinta o mare eroare.

         Tratamentul cu medicamente si raze are in vedere faptul ca la inceputul bolii, se produc celule bolnave concomitent cu cele sanatoase. Tratamentul cauta sa distruga focarele de producere a celulelor leucemice si in acelasi timp sa conserve zonele ce nasc celule normale. Este imbucurator faptul ca, in ciuda marii diversitati a bolilor leucemice, medicii specialisti in oncologia sangelui au elaborat pentru fiecare din ele scheme de terapie foarte riguros stabilite. Tratamentele cu medicamente, citostatice, interferoni, radioterapia, transplantul de maduva constituie un arsenal terapeutic eficient. In mod obisnuit, leucemiile regreseaza dupa primele tratamente, daca sunt competent stabilite. Din nefericire, “recaderile” nu mai raspund in totalitate la interventiile medicale actuale. Totusi, graficul vindecarilor (atat la copii, cat si la adulti) creste consecvent in ultimul timp.

         Importanta regimului alimentar si a altor masuri complementare. Cercetatorii din domeniul nutritionist au evidentiat existenta unei relatii intre aparitia leucemiei si felul alimentatiei, mai precis – daca aceasta din urma este bogata sau saraca in compusi antioxidanti. Acestia au o foarte puternica actiune de contrare a radicalilor toxici ai oxigenului, implicati direct in mai toate bolile neoplazice, degenerative, cat si in procesele de imbatranire. Noi, oamenii, suntem programati sa vietuim circa 120 de ani, afirma biologii, dar prin alimentatia pe care o folosim, ne ucidem singuri. Iata de ce revistele de specialitate din lume recomanda in ultima vreme insistent orientarea alimentatiei catre fructe si vegetale, cat mai neprelucrate termic si chimic, bogate in compusi antioxidanti, vitaminele A, E, C, unele proteine si enzime, derivati colagenici, anumiti acizi grasi s.a.

Se considera ca si aparitia leucemiei este consecinta scaderii rezistentei naturale a organismului, deci a imunitatii, iar redobandirea ei poate fi obtinuta cu mijloace cat mai naturale. (Vitamina A, printr-un derivat activ al sau, are si rol antiproliferativ, astfel ca, in doze uzuale, poate asigura remisia unor leucemii aflate in stare incipienta.) Preferintele pentru diverse varietati de varza (alba, rosie, de Bruxelles, broccoli, conopida) explica incidenta scazuta a leucemiilor in tarile unde ele se bucura de un consum sporit (ele fac organismul mai rezistent la agresiunea substantelor cancerigene). Incluse in alimentatia pacientilor supusi curelor cu medicamente citostatice si radioterapiei, aceste vegetale reduc efectele secundare si fac curele mai usoare. Despre alimentatia adecvata fiecarui tip de grupa de sange (din sistemul ABC) si despre regimul alimentar mediteranean se poate spune numai de bine, dar cercetarile sunt inca in curs.
         Postul alimentar isi are locul cu mult succes si in tratarea acestor suferinte. Foarte important este si un consum sporit de apa, care asigura o mai buna circulatie a sangelui asociat, pe cat posibil, cu mai putina cafea si alcool.
 

Se poate vorbi de posibilitatea prevenirii leucemiilor?

         Pana cand ingineria genetica va deveni o arma generala de lupta cu boala (prin depistarea rapida si neutralizarea ei), e bine sa tinem seama de factorii de risc ai proliferarii bolii, incercand sa ii evitam. Astfel, feriti-va de excesul de medicamenteLimitati expunerea la soare a persoanelor cu pielea sensibila, a copiilor limfatici, a alergicilor. Reduceti examenele radiologice, mai ales la copii.  Evitati alimentele conservate si cele modificate genetic. Recent s-a interzis clonarea porcilor, motivul fiind transmiterea de virusi la om (30 de retrovirusi necunoscuti, unii suspectati de producerea leucemiei la om).

 

Leucemia.

Leucemia este o boală canceroasă, un cancer al celulei hematopoietice. Această celulă hematopoietică (implicată în procesul de formare al sângelui, poate fi ori una tânără care stă la baza dezvoltării celorlalte celule din sânge, ori una matură. Diferenţa dintre cele două celule împarte leucemiile în leucemia acută-cu celulă tânără şi leucemia cronică- cu celulă matură. Leucemia acută este cea mai severă formă a acestei boli, care apare brusc, pe fondul unei sănătăţi bune a bolnavului.

Manifestările bolii sunt ne specifice: oboseală accentuată, scăderea capacităţii de muncă. Leucemia se diagnostichează foarte uşor, printr-o simplă analiză a sângelui, prin valorile pe care le obţinem de la un analizator automat, dar şi în urma analizării unui frotiu de sânge periferic la microscop.

Alte simptome care mai pot apare: o hemoragie, uneori internă, alteori epistaxis(sângerare pe căile nazale). Pot să apară şi elemente purpurice mici, roşii, pe piele, gingivoragii (sângerări ale gingiilor, la spălatul pe dinţi) toate cauzate de scăderea trombocitelor. Acestea sunt cele mai „zgomotoase” manifestări, pe lângă anemia care însoţeşte de regulă, leucemia acută.Tratamentul naturist la leucemiile acute sau cronice.

Carnea de vită este bogată în zinc. Cartofii dulci au multă vitamina A şi ciupercile ,toate acestea ajută la regenerarea celulelor albe.

 

Leucemia cronică limfoidă.

Se caracterizează hematologic prin leucocitoză marcată cu limfocitoză de 90% şi un proces redus de limfoblaşti, formele eritrodermice fiind de obicei aleucemice. Dermograma şi histopatologia leziunilor cutanate şi a ganglionilor limfatici arată infiltrat dens cu limfocite şi limfoblaşti. Se însoţeşte adesea de leziuni specifice (tumori gălbui brune, dure, unice sau multiple cu localizare la faţă, cu aspect de facies leonin, ulceraţii sau eritrodermii descuamative) sau ne specifice (plăci urticariene, papuloveziculoase, buloase, nodulare) localizate mai ales pe faţă şi trunchi.

Tratament.Tinctura de echinacea.

Echinacea purpurea.

Produsă de Dacia Plant.

Acţiuni- Intern: imunostimulator puternic (polizaharidele cu greutate moleculară mare pe care le conţine intensifică fagocitoza), antibiotic, bacteriostatic, antiviral bun, depurativ mediu, analgezic uşor, antioxidant bun.

Extern. Antiseptic, stimulent al imunităţii locale, cicatrizant.

Indicaţii:

Intern: guturai, laringită, traheită, amigdalită, bronşită, pneumonie, gripă, infecţii respiratorii în faza acută, tumori benigne (adjuvant), mastoză, profilaxia bolii canceroase, adjuvant în boala canceroasă, leucemie (adjuvant), inflamaţii ganglionare, infecţii cu stafilococ auriu, reumatism infecţios, eczeme infecţioase recidivante, herpes (adjuvant), hepatită A,B,C,D (adjuvant).Extern. Răni cu risc mare de infectare, plăgi supurânde, plăgi purulente, eczeme infecţioase şi alergice, cangrenă.

Contraindicaţii: nu se cunosc.

 

Tinctura de vâsc.

Viscum album.

Produs de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni.

Intern: antispasmodic, calmant psihic blând şi eficient, citostatic, imunostimulator bun, purgativ tonic cardiac, hipotensiv, vermifug, diuretic.

Extern: antinevralgic, calmant.

Indicaţii.

Intern: tuse, tuse convulsivă sau spasmodică, astm bronşic, crize astmatice care apar pe fondul de tensiune psihică, adjuvant în epilepsie şi crize nervoase, isterie, nevroză, ameţeli (vertij), hipertensiune arterială (inclusiv formele cu tensiune oscilantă( şi tulburări atribuite hipertensiunii arteriale, arterioscleroză, accidente vasculare (profilaxie, combaterea sechelelor) tulburări de menopauză (mai ales nervoase şi cardio-vasculare), balonări, inflamaţii ale aparatului digestiv, sughiţ, scăderea imunităţii, predispoziţie la viroze, tulburări de imunitate datorate bătrâneţii, leucemie (adjuvant), boala canceroasă (adjuvant), afecţiuni ganglionare, tremurături ale corpului, sterilitate (mai ale cea asociată cu bolile cardio-vasculare sau nervoase), hemoragii uterine, edeme, albuminurie, degerături.

Extern: leucoree, gută, sciatică.

Precauţii: supradozarea vâscului provoacă febră, frisoane, hipotensiune.

Contraindicaţii: vâscul este contraindicat persoanelor hipotensive, hipotone şi celor care sufere de angină pectorală.

Cancer, leucemii

Se pun la macerat 15 zile urmatoarele: 3 litri zer de lapte de vaca, 1 gram drojdie de bere, 10 castane taiate in jumatati, 1 pahar miere. Se filtreza. Se pastreaza la rece.

Se beau 4 pahare pe zi, cu 15 minute inainte de masa.

 

Leucemie– Se consuma zilnic 75-100 ml. suc din radacini de nalba de padure.

– Se bea zilnic un litru de decoct din boabe de grau, porumb, ovaz, secara si mei.

 

Leucemie – la copii

Se piseaza fructe uscate de nalba de padure si se amesteca cu ranza uscata de miel. Se ia din acest amestec, cu putina apa, cate o lingurita, de 2 ori pe zi.

 

Leucemie

Se consuma:

– 200 ml suc de sfecla rosie, pe zi

– 300 ml suc de morcov + mar, pe zi

– 1 litru de ceai de napraznic, pe zi (preparat ca la reteta

anterioara de la “cancer ovarian, cancer la san”) si un litru de ceai de coada-calului, troscot, urzica si sunatoare, in parti egale ( 4 lingurite de amestec la un litru de apa clocotita, infuzat 15 minute).

– Regim sever vegetarian.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close