Totusi cum ne poate ajuta un mar pe zi? Mit sau Realitate

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Marul ne ajuta sa ne protejam inima

Ce poate fi mai plăcut decât un măr zemos și dulce, cules cu mâna ta? Cercetătorii au descoperit că un măr pe zi poate să reducă riscul decesului cauzat de o boală cardiovasculară și chiar de cancer. Statistic, s-au sesizat efecte extraordinar de benefice în cazul persoanelor care au inclus în dieta zilnică un măr.

Cercetătorii australieni au urmărit timp de 23 de ani peste 53.000 de oameni, cu vârste cuprinse între 18 și peste 70 de ani, de ambele sexe, și au descoperit că 500 miligrame de flavonoide (n.r. un antioxidant găsit în anumite fructe) pe zi, pot reduce riscul pentru decesul cauzat de cancer sau de diferite afecțiuni ale inimii. De asemenea, această substanță reduce inflamațiile din organism și păstrează vasele de sânge sănătoase.

Flavonoidele din măr sunt mai bune decât carnea?

Oamenii de știință de la universitatea ”Edith Cowan”, Australia, au analizat regimurile alimentare a peste 53.000 de persoane. S-a dovedit că cei care au consumat zilnic cel puțin 500 de miligrame de flavonoide, un antioxidant găsit în anumite fructe, au mai puține șanse să moară din cauza cancerului sau a unei boli cardiace. La polul opus, consumul zilnic de carne roșie triplează substanțele care duc la boli cardiovasculare și crește riscul cancerului intestinal, ajungându-se la moarte prematură. Carnea este benefică numai consumată în cantități limitate, în funcție de vârstă, sex, activități fizice. În schimb, medicii au remarcat că este cert că un măr pe zi aduce beneficii oricui.

Mărul trebuie consumat zilnic de toți românii

În țara noastră, la fiecare 30 de minute, un român suferă un infarct, iar unul din zece pacienți moare. În 2017, 150.000 de români au murit din cauza unor boli cardiovasculare, iar în jur de 50.000 din cauza cancerului. Cei care își iau zilnic doza de antioxidanți, au șanse să-și reducă mortalitatea cauzată de afecțiuni cardiovasculare cu 38% și cu 36% pe cea cauzată de cancer. În plus, persoanele care sunt fumătoare sau consumă alcool în cantități mari (adică mai mult de două pahare pe zi) au mult mai multe șanse să dezvolte aceste probleme. Aceste două vicii au un rol direct și în declanșarea inflamațiilor, creșterea tensiunii și producerea de cheaguri de sânge. România se află pe locul cinci pe plan mondial la consumul de alcool pe cap de locuitor, conform studiului făcut de ”Organizația Mondială de Sănătate” (OMS) din 2010 și o treime din români sunt fumători, conform unui studiu desfășurat în 2017 de ”Mercury Research”. Din cauza dietei, în unele cazuri, se acumulează plăci în artere, iar vasele de inflamează și se dilată. Mai departe, se formează cheaguri de sânge, iar dacă aceste cheaguri ajung la inimă, pot provoca un infarct miocardic, iar dacă ajung la creier, pot declanșa un atac vascular cerebral. De asemenea, inflamațiile de lungă durată pot duce la alterări de ADN, care duc la cancer. Flavonoidele scad inflamația și păstrează vasele de sânge sănătoare.

Nu-ți plac merele? Uite cu ce poți să le înlocuiești

Cum nu tuturor ne plac merele, această substanță se găsește în cantitatea necesară și într-o portocală, 100 de grame de broccoli sau 100 de grame de coacăze. S-a dovedit, de asemenea, că o doză mai mare de 500 de miligrame nu aduce vreun beneficiu.

Substante benefice pentru sistemul cardiovascular: hesperidina si octacosanolul

Iata doua substante benefice pentru sistemul cardiovascular: hesperidina, utila in cazul insuficientei venoase, si octacosanolul, cu proprietati de scadere a lipidelor din sange.

Hesperidina

Hesperidina este o substanta chimica din plante, care este clasificata drept bioflavonoid – pe scurt, e un flavonoid. Ea se gaseste in principal in fructele citrice, iar multi oameni o folosesc pe post de remediu pentru anumite afectiuni medicale.

Hesperidina – administrata ca atare sau in combinatie cu alte flavonoide din fructe citrice (cum este diosmina) – este cel mai frecvent folosita pentru afectiunile vaselor de sange, ca de exemplu: hemoroizii, venele varicoase / varicele si proasta circulatie a sangelui (staza venoasa).

Cum functioneaza hesperidina? Expertii spun ca substanta ar putea sa ajute vasele de sange sa functioneze mai bine si ca, totodata, ar putea reduce inflamatia din corp. Nu uita ca hesperidina este una dintre cele mai comune/raspandite flavanone, iar studiile indica faptul ca substanta poate sa ajute la prevenirea afectiunilor cardiovasculare si a cancerului. Cu toate acestea, retine ca dovezile stiintifice sunt in mare parte limitate la studiile efectuate pe animalele de laborator.

Unde o gasesti? Hesperidina este prezenta aproape exclusiv in fructele citrice, in special in portocale si in lamai.



Rezultatele studiilor clinice recente au scos la iveala efectele benefice ale hesperidinei si ale derivatilor ei in tratamentul insuficientei cardiace si in remodelarea cardiaca, in tratamentul ischemiei miocardice si al infarctului miocardic, cat si in tratarea hipertensiunii.

In plus, proprietatile valoroase ale hesperidinei si ale derivatilor ei in tratamentul diabetului si al dislipidemiei, date de efectele antiplachetare si anticoagulante, fac ca aceste substante sa fie considerate buni candidati in tratamentul diverselor afectiuni cardiovasculare, spun oamenii de stiinta, subliniind importanta acestui flavonoid.

Octacosanolul

Octacosanolul este o substanta chimica ce se gaseste in multe plante, inclusiv in trestia de zahar si in uleiul din germeni de grau. Este, din punct de vedere chimic, similar cu vitamina E.

Octacosanolul este folosit, printre altele, in infectiile cauzate de herpes, in afectiunile pielii, in caz de hipercolesterolemie (valorile mari ale colesterolului) si in situatiile in care arterele sunt intarite/rigide (ateroscleroza).

Octacosanolul este un exemplu de nutraceutic, spun expertii. El este prezent in straturile superficiale ale fructelor, in frunzele si coaja multor alimente vegetale, precum si in cerealele integrale.

Cum functioneaza octacosanolul? Expertii spun ca octacosanolul ar putea imbunatati modul in care organismul nostru foloseste oxigenul, insa beneficiile lui nu se opresc aici. Faptul ca sufera de hipercolesterolemie (cand colesterolul ajunge la valori foarte mari) inseamna pentru unii pacienti un risc mare de boala cardiovasculara si de boala neurologica. Avand in vedere aceste pericole, oamenii de stiinta s-au concentrat in ultimii ani pe descoperirea unor substante care sa poata sa scada colesterolul (nivelul anumitor lipide din sange).





Substanta chimica numita octacosanol, care se gaseste in uleiul din germeni de grau, ar putea fi o alternativa la medicamentele prescrise pentru scaderea colesterolului. Expertii spun ca ingerarea unor mici cantitati de octacosanol ar putea sa ofere si alte beneficii pentru sanatate, insa retine un lucru: tratamentele experimentale precum cele cu octacosanol necesita teste suplimentare inainte ca medicii sa poata recomanda folosirea lor in siguranta, pe termen lung.

Uleiul de germeni de grau este administrat de multi oameni, pentru a-si tine colesterolul sub control, insa chiar si asa, cercetarile stiintifice ofera prea putine dovezi pentru acest efect, fiind nevoie de mai multe studii pe aceasta tema.



Au existat, insa, si studii care au documentat efectul pe care octacosanolul il are asupra lipidelor. O cercetare condusa de oamenii de stiinta germani a evaluat efectele extractului de germeni de grau in cazul femeilor sanatoase. Participantele au primit acest supliment in fiecare seara, pe o perioada de 28 de zile.

Concluziile cercetarii publicate in februarie 2008 in revista “Lipids” indica faptul ca, desi octacosanolul nu a scazut nivelul de colesterol circulant, el a reusit, totusi, sa scada markerii colesterolului, cum ar fi acizii biliari. (Sa nu uitam ca exista anumite substante care chiar pot sa scada colesterolul circulant, prin transformarea lui in acizi biliari). Desi rezultatele par promitatoare, acestea au nevoie de confirmare si de mai multe cercetari in domeniu, care sa le ofere greutate.

Policosanolul are efecte asupra colesterolului

Nu confunda octacosanolul cu policosanolul, un termen generic dat unor alcooli cu lant lung, extrasi din anumite plante. Policosanolul este folosit ca supliment nutritiv si a fost derivat, initial, din trestia de zahar.

Cand policosanolul a fost administrat voluntarilor umani, in cadrul unui studiu, s-a observat ca nu are efecte adverse semnificative, asa ca acestia au fost apoi folositi pentru a testa efectele pe care policosanolul le are asupra lipidelor din sange.



Un studiu a fost astfel efectuat pe 38 de voluntari sanatosi, carora li s-a administrat o capsula placebo, 10 mg de policosanol de doua pri pe zi sau 20 mg de doua ori pe zi. Dupa 4 saptamani de studiu, nivelurile serice de colesterol au fost semnificativ reduse intr-o maniera clara pentru oamenii de stiinta. La fel ca in experimentele pe animale, efectele policosanolului au fost legate de reducerea colesterolului LDL (colesterolul rau).

Un alt studiu, efectuat pe pacientii varstnici cu hipercolesterolemie, a aratat rezultate promitatoare. Si in acest caz, colesterolul seric total a scazut semnificativ, sugerandu-se ca policosanolul este un remediu eficient pentru pacientii varstnici cu hipercolesterolemie.

Policosanolul este, de fapt, o combinatie de substante ce seamana cu ceara, obtinuta in general din trestia de zahar. Policosanolul contine intr-o oarecare masura (unii specialisti spun 60%) octacosanol, alaturi de alte substante chimice inrudite. In unele cazuri, termenii ” octacosanol ” si ” policosanol” sunt folositi interschimbabil, insa nu trebuie sa facem confuzie intre cele doua substante.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close