Prospect Dulsevia – tulburari de anxietate

Dulsevia contine substanta activa duloxetina. Dulsevia creste cantitatea de serotonina si noradrenalina la nivelul sistemului nervos central.

Dulsevia 30 mg capsule gastrorezistente

Dulsevia 60 mg capsule gastrorezistente

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra. Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi. Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau

farmacistului. Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati

altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semne de boala cu ale dumneavoastra.

Daca manifestati orice reactii adverse adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4.

Ce gasiti in acest prospect:

1. Ce este Dulsevia si pentru ce se utilizeaza

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Dulsevia

3. Cum sa luati Dulsevia

4. Reactii adverse posibile

5. Cum se pastreaza Dulsevia

6. Continutul ambalajului si alte informatii.

1. Ce este Dulsevia si pentru ce se utilizeaza

Dulsevia contine susbstanta activa duloxetina. Dulsevia creste cantitatea de serotonina si noradrenalina la nivelul sistemului nervos central.

Dulsevia este utilizata la adulti pentru tratamentul:

– depresiei

– tulburarii de anxietate generalizata (senzatie cronica de anxietate sau nervozitate)

– durerii din neuropatia diabetica (descrisa frecvent ca o senzatie de arsura, junghi,

intepatura, sagetare, durere sau ca un soc electric. In zona afectata fie se poate pierde sensibilitatea, fie poate aparea senzatie de durere la atingere, caldura, frig sau apasare) Dulsevia incepe sa actioneze la cele mai multe persoane cu depresie sau anxietate in termen de doua saptamani de la inceperea tratamentului, dar poate dura 2-4 saptamani inainte de a va simti mai bine.

Spuneti-i medicului dumneavoastra daca nu incepeti sa va simtiti mai bine dupa aceasta perioada. Medicul dumneavoastra poate sa va prescrie in continuare Dulsevia si atunci cand va simtiti mai bine, ca sa preintampine revenirea depresiei sau anxietatii.

La persoanele cu neuropatie diabetica poate dura cateva saptamani inainte de a va simti mai bine. Discutati cu medicul dumneavoastra daca nu va simtiti mai bine dupa 2 luni.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Dulsevia

Nu luati Dulsevia daca:

– sunteti alergic la duloxetina sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6)

– aveti o boala de ficat

– aveti o boala severa de rinichi

– luati sau ati luat in ultimele 14 zile un alt medicament cunoscut ca inhibitor de monoaminooxidaza (IMAO) (vezi „Dulsevia impreuna cu alte medicamente”)

– sunteti in tratament cu fluvoxamina, utilizata de obicei pentru tratamentul depresiei, ciprofloxacina sau enoxacina, utilizate pentru tratamentul unor infectii

– sunteti in tratament cu alte medicamente care contin duloxetina (vezi „Dulsevia impreuna cu alte medicamente”).

Discutati cu medicul dumneavoastra daca aveti tensiunea arteriala crescuta sau o boala de inima. Medicul dumneavoastra va va spune daca puteti sa luati Dulsevia.

Atentionari si precautii

Din motivele enumerate mai jos, este posibil ca Dulsevia sa nu fie potrivit pentru dumneavoastra. Discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a lua Dulsevia daca:

– luati alte medicamente pentru tratamentul depresiei (vezi „Dulsevia impreuna cu alte medicamente„)

– urmati un tratament din plante care contine sunatoare (Hypericum perforatum)

– aveti o boala de rinichi

– ati avut crize convulsive (epilepsie)

– ati avut manie

– aveti tulburare bipolara

– aveti probleme cu ochii, cum ar fi unele forme de glaucom (cresterea presiunii din interiorul ochiului)

– ati avut in trecut de tulburari hemoragice (tendinta de a face cu usurinta vanatai)

– ati putea avea o cantitate scazuta de sodiu in sange (de exemplu, daca luati medicamente diuretice, in special daca sunteti in varsta)

– urmati in prezent tratament cu un alt medicament ce poate determina afectarea ficatului

– luati alte medicamente continand duloxetina (vezi „Dulsevia impreuna cu alte medicamente”).

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ state=”closed” icon=”plus” expand_text=”Arata mai mult” collapse_text=”Arata mai putin” ]Dulsevia poate sa provoace o senzatie de neliniste sau incapacitatea de a sta linistit, asezat sau in picioare. Daca vi se intampla aceast lucru, trebuie sa-i spuneti medicului dumneavoastra.

Ganduri de sinucidere si agravarea starii dvs. de depresie sau de anxietate

Depresia si/sau tulburarile de anxietate pot provoca uneori idei de auto-vatamare sau sinucidere. Acestea se pot accentua la inceputul tratamentului cu medicamente antidepresive, deoarece actiunea acestor medicamente se produce in timp, de obicei in aproximativ doua saptamani si cateodata si mai mult.

Puteti fi mai inclinat spre astfel de idei daca:

– ati avut anterior ganduri de sinucidere sau auto-vatamare

– sunteti un adult tanar. Informatia rezultata din studiile clinice arata existenta unui risc

crescut de comportament suicidar la adultii in varsta de mai putin de 25 de ani, care sufera de o afectiune psihica si au urmat un tratament cu un antidepresiv.

In cazul in care aveti ganduri de auto-vatamare sau sinucidere, indiferent de moment, contactati-va imediat medicul sau adresati-va fara intarziere unui spital.

Poate fi util sa va adresati unei rude sau unui prieten apropiat, caruia sa-i spuneti ca va simtiti deprimat sau ca suferiti de o tulburare de anxietate si pe care sa-l rugati sa citeasca acest prospect. Rugati persoana respectiva sa va spuna daca li se pare ca depresia sau anxietatea dumneavoastra s-a agravat sau daca o ingrijoreaza vreo modificare aparuta in comportamentul dvs.[/bg_collapse]

Copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani

In mod normal, Dulsevia nu trebuie utilizat la copiii si adolescentii cu varsta sub 18 ani. De asemenea, trebuie sa stiti ca pacientii cu varsta sub 18 ani prezinta un risc crescut de aparitie a reactiilor adverse cum sunt incercarea de sinucidere, gandurile de sinucidere si ostilitatea (predominant agresivitate, comportament opozitional si manie), atunci cand utilizeaza medicamente din aceasta clasa. Cu toate acestea, medicul poate sa prescrie Dulsevia unor pacienti cu varsta sub 18 ani, daca decide ca acest lucru este in interesul lor. Daca medicul a prescris Dulsevia unui pacient cu varsta sub 18 ani si doriti sa discutati acest lucru, va rugam sa reveniti la medicul dumneavoastra. Trebuie sa-i aduceti la cunostinta daca oricare din simptomele mai sus mentionate apare sau se agraveaza atunci cand pacientul cu varsta sub 18 ani ia Dulsevia. In plus, nu a fost inca demonstrata siguranta pe termen lung a Dulsevia privind cresterea, maturizarea si dezvoltarea cognitiva si comportamentala la acest grup de varsta.

Dulsevia impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente, Duloxetina, principala componenta a Dulsevia, este continuta si de alte medicamente pentru alte afectiuni:

– durerea din neuropatia diabetica, depresie, anxietate si incontinenta urinara

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ state=”closed” icon=”plus” expand_text=”Arata mai mult” collapse_text=”Arata mai putin” ]Utilizarea in acelasi timp a mai multor astfel de medicamente trebuie evitata. Discutati cu medicul dumneavoastra daca luati deja alte medicamente care contin duloxetina.

Medicul dumneavoastra trebuie sa decida daca puteti sa luati Dulsevia in acelasi timp cu alte medicamente. Nu incepeti sau incetati sa luati orice fel de medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala sau preparate din plante, inainte de a discuta cu medicul dumneavoastra.

De asemenea, trebuie sa-i spuneti medicului dumneavoastra daca luati oricare dintre urmatoarele:

Inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO)

Nu trebuie sa utilizati Dulsevia daca luati sau ati luat recent (in ultimele 14 zile) un alt medicament antidepresiv denumit inhibitor de monoaminooxidaza (IMAO). Exemple de IMAO includ moclobemida (un antidepresiv) si linezolid (un antibiotic). Daca luati un IMAO impreuna cu multe dintre medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala, inclusive Dulsevia, se pot produce reactii adverse grave sau care pot pune viata in pericol. Dupa ce ati incetat sa mai luati un IMAO trebuie sa asteptati cel putin 14 zile inainte de a putea sa utilizati Dulsevia. De asemenea, dupa ce incetati sa mai luati Dulsevia, trebuie sa asteptati cel putin 5 zile inainte de a utiliza un IMAO.

-Medicamente care produc somnolenta- Acestea cuprind medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala care includ benzodiazepine, medicamente puternice impotriva durerilor, antipsihotice, fenobarbital si antihistaminice. Medicamente care cresc cantitatea de serotonina Triptani, tramadol, triptofan, ISRS (cum ar fi paroxetina si fluoxetina), IRSN (cum ar fi venlafaxina) antidepresive triciclice (cum ar fi clomipramina, amitriptilina), petidina, sunatoarea si IMAO (cum ar fi moclobemida si linezolid). Aceste medicamente cresc riscul de aparitie a reactiilor adverse; daca apar orice fel de simptome neobisnuite atunci cand luati oricare dintre aceste medicamente impreuna cu Dulsevia, trebuie sa va prezentati la medic..

-Anticoagulante orale sau antiagregante plachetare- Medicamente care subtiaza sangele sau previn formarea de cheaguri. Aceste medicamente pot creste riscul de sangerare.[/bg_collapse]

Dulsevia impreuna cu alimente, bauturi si alcool

Dulsevia se poate lua cu sau fara alimente. Este necesara prudenta in cazul in care consumati bauturi ce contin alcool etilic in timp ce faceti tratament cu Dulsevia.

Sarcina, alaptarea si fertilitatea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Spuneti medicului dumneavoastra daca ramaneti gravida sau daca incercati sa ramanetigravida in timp ce luati Dulsevia.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ state=”closed” icon=”plus” expand_text=”Arata mai mult” collapse_text=”Arata mai putin” ]Nu trebuie sa utilizati Dulsevia decat dupa ce ati discutat cu medicul dumneavoastra despre potentialele beneficii ti riscuri pentru copilul dumneavoastra. Asigurati-va ca moasa si/sau medicul dumneavoastra stiu ca luati Dulsevia. Cand sunt administrate in timpul sarcinii, medicamente similare (ISRS) pot creste riscul aparitiei la copii a unei afectiuni grave, numita hipertensiune arteriala pulmonara persistenta a nou nascutului (HAPPN), care determina la copil o respiratie rapida si un aspect albastrui al pielii. Aceste simptome se instaleaza de obicei in primele 24 de ore dupa nastere. Daca observati acest lucru la copilul dumneavoastra, trebuie sa contactati imediat moasa sau medicul dumneavoastra.

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila