Cum ne ajuta cremele si suplimentele de colagen

Cu cât pielea conține mai mult colagen, cu atât este mai fermă și are aspect tânăr și proaspăt. Dar odată cu înaintarea în vârstă, nivelul colagenului din piele scade.
 
Cu cât pielea conține mai mult colagen, cu atât este mai fermă și cu aspect tânăr și proaspăt. Dar odată cu înaintarea în vârstă, nivelul colagenului din piele scade.

 
Fumatul, consumul de alcool și expunerea la razele UV sunt alți factori importanți care contribuie la scăderea producției de colagen din piele. Rezultatul este o piele lipsită de fermitate și de suplețe, dar și apariția ridurilor. Pentru a remedia toate acestea trebuie să refacem nivelul adecvat de colagen.
 
Tocmai de aceea piața cosmeticelor a fost invadată de produse bogate în colagen, cele mai multe dintre ele încadrându-se în două categorii: creme hidratante și suplimente alimentare.
 
Dar indiferent de forma pe care o ia produsul, producătorii susțin că un surplus de colagen îi va reda pielii tale hidratarea și elasticitatea pierdute, dar și că va reduce ridurile. Cu toate acestea, experții rămân sceptici.
 
Este adevărat că o cremă sau un supliment cu colagen îți poate ajuta pielea să producă mai mult colagen? Răspunsul scurt este nu. Pentru a înțelege de ce, trebuie să știm mai multe despre colagen și despre structura sa.

Ce este colagenul?

 
 
Colagenul este principala proteină structurală din țesuturile conjunctive ale corpului uman și intră în special în compoziția pielii. Cea mai mare cantitate de colagen din piele se găsește în al doilea strat al pielii, numit dermă, unde este și produs. Celulele din dermă, numite fibroblaste, sintetizează colagenul care ajută la susținerea întregului strat de piele, ceea ce oferă pielii structura interioară.
 

În ceea ce privește structura colagenului, acesta arată precum o sfoară sau o coadă împletită. Aminoacizi individuali se leagă unii de alții pentru a forma lanțuri, care apoi se unesc pentru a forma lanțuri mai groase. Aceste împletituri groase se răsucesc apoi una în jurul celeilalte și formează helixuri triple. Apoi aceste spirale se conectează cap la cap și se suprapun una peste cealaltă pentru a forma clustere numite fibrile. Cu alte cuvinte, colagenul este o moleculă complexă, masivă.

 

Au efect cremele cu colagen?

 
Tocmai din această cauză, cremele care conțin colagen pur nu pot face ceea ce promit. Acele molecule uriașe împletite sunt prea mari pentru a penetra epiderma și în mod clar prea mari pentru a pătrunde în dermă, acolo unde ar trebui să ajungă ca să aibă efect.
 
Chiar dacă ai o senzație de piele hidratată după ce folosești o cremă cu colagen, aici se termină beneficiile tale.
 
“Poate că pielea ta este mai moale și mai netedă sau poate că ai senzația că ridurile s-au estompat, dar este doar o iluzie – este ceva ce se întâmplă doar la suprafață”, declară medicul dermatolog Suzan Obagi pentru self.com.

 

“Aceste produse nu refac depozitul de colagen din piele”, mai spune medicul.

Citeste acum...
Colagenul mentine frumusetea fetei si a pielii
 
Pentru a scăpa de problemă dimensiunii mari a moleculelor de colagen, cele mai multe loțiuni, creme și suplimente conțin colagen hidrolizat sau peptide de colagen.
 
“În esență, colagenul hidrolizat a fost dezintegrat în lanțuri mai mici de amino acizi, numite peptide”, spune medicul dermatolog John Zampella. “Unii cercetători și dermatologi consideră că aceste peptide pot traversa celulele stratului exterior de piele, ajungând la dermă, oferind ‘materia primă’ pentru ca fibroblastele să producă mai mult colagen”, adaugă specialistul.
 

Dar suplimentele cu colagen?

 
Există câteva studii care au arătat că suplimentele de colagen, în comparație cu placebo, pot îmbunătăți nivelul de hidratare și elasticitate al pielii, reducând aspectul ridurilor.
 
Dar aceste studii vin cu unele minusuri: sunt realizate pe un număr mic de participanți (aproximativ 60), au fost realizate pe o durată scurtă de timp (de la 4 la 12 săptămâni) și s-au concentrat numai asupra femeilor de peste 35 de ani.
 

Cum să previi pierderea colagenului din piele

 
Specialiștii susțin că o dietă echilibrată, care include alimente bogate în proteine precum carne, ouă, lactate și leguminoase, oferă necesarul de colagen de care ai nevoie.
 
Dacă vrei cu adevărat să reduci pierderea de colagen din piele, există opțiuni mai eficiente decât suplimentele și cremele cu colagen. 

 

Una dintre cele mai eficiente soluții este să începi să folosești zilnic cremă de protecție solară.

 
“Cel mai important lucru pe care să îl faci este să folosești protecție solară. Scopul este să previi degradarea colagenului care se mai află în piele. Al doilea pas major este utilizarea retinolului, pentru ca acesta este singurul care s-a dovedit că poate stimula producția de colagen”, spune medicul dermatolog.
 

Bolile de colagen.

(după Giurea Marin)

Citeste acum...
Colagenul mentine frumusetea fetei si a pielii

            Tulburări majore de metabolism celular, reversibile, cu sau fără răspuns imunitar, datorită degradării la nivel tisular, altul decât hepatic, de hormoni tiroidieni, scăpaţi datorită pierderii controlului sistemului nervos asupra sistemului endocrin.

            În mod normal aceşti hormoni (tiroxina şi tironina) cantonaţi la nivelul tiroidei în colodiile tiroidiene sunt transportaţi la nivelul mitocondriei celulei hepatice cuplaţi de 2 enzime care circulă liber prin organism: TBG şi TBP. Când se întâmplă ca aceşti hormoni să scape fie străbătând membrana celulei hepatice, fie din colodiile tiroidiene, sunt cuplaţi de cele 2 enzime şi readuşi la locurile anterioare. În stare de stres, în prezenţa adrenalinei în exces, sistemul nervos pierde de sub control glanda tiroidă şi o mare cantitate de hormoni este pusă în libertate ajungând în capilarele organelor interne şi în funcţie de locul unde ajung şi se degradează putând afecta:

-Inima şi sistemul vascular (endocardite, vasculite).

-Ficat şi sistemul digestiv (hepatite lupice, erupţii cutanate).

-Plămâni şi sistemul respirator (pleurite lupice).

-Rinichi şi sistemul uro-genital (nefrite).

-Sânge şi sistemul limfatic.

-Membrane mucoase.

-Sistem muscular (miastenia).

-Sistem osos (mielite).

-Pielea (erupţii în zone de proiecţii energetice).

            O altă categorie de colagenoze o reprezintă cele induse, provocate de medicamentaţie, boli cronice, iradieri, implanturi, ingerare de substanţe toxice sau alimente colorate, aromatizate şi conservate chimic. De asemenea mai pot apărea colagenoze datorită absorbţiei de substanţe chimice toxice (pesticide, diluanţi, substanţe chimice în suspensie, cosmetice, spreyuri), în prezenţa unor factori fizici în exces (căldură, ultraviolete), care produc degradări ale ţesuturilor epiteliale.

Ca o boală de colagen să se manifeste, vor exista obligatoriu două condiţii esenţiale:

-Cauza care o declanşează enumerată mai sus şi care dispare.

-Cauzele care întreţin boala şi pe care le vom enumera mai jos:

Odată ajunşi la nivelul vaselor capilare, hormonii scăpaţi vor micşora lumenul vascular, împiedicând oxigenarea celulelor, obligându-le pe acestea să treacă la o fază de anaerobism parţial având ca efect direct următoarele:

-Creşterea dimensiunilor membranelor celulare cu micşorarea porilor, blocarea schimbului energetic între celule şi depolarizarea membranelor.

-Diminuarea gradului de cuplare a fosforilărilor oxidative.

-Activarea oxidării proteinelor şi a glicolizei anaerobe prin creşterea raportului ATP-ADP cu acţiune catabolică calorigenă.

-Blocarea lizozomului cu apariţia crizei lizozomiale şi a foamei de elemente.

Datorită apariţiei foamei de elemente, proteinele vor fi oxidate până la obţinerea elementului dorit, resturile de proteină nedegradată vor rămâne în celule sub formă de incluziuni citoplasmatice.

Nevoile de elemente şi oxigen sunt din ce în ce mai mari, resturile de proteină nedegradată rezultată ca urmare a acestora vor modifica la un moment dat compoziţia chimică a celulei ca urmare a imposibilităţii celulei de a se epura. Ea devine o străină şi va activa sistemul imunitar cu răspuns specific din partea acestuia. Aşa se explică apariţia anticorpilor în anumite boli de colagen (boli sistemice). Organismul încearcă să elimine aceste toxine din celule ca şi cele formate din degradarea extracelulară de hormoni şi în funcţie de concentraţia acestor toxine deosebim:

Citeste acum...
Colagenul mentine frumusetea fetei si a pielii

-Prag de toleranţă, când organismul are primele încercări de tamponare, reducere şi eliminare a toxinelor.

Sunt primele semne ale bolii care uneori nu sunt luate în seamă (dureri articulare şi musculare, transpiraţii reci, diaree, crampe abdominale, subfebrilitate, mici erupţii cutanate).

-Prag de suportabilitate care coincide cu pragul de echilibru, deci cu declanşarea bolii. Trebuie să privim boala nu numai din punct de vedere al reacţiilor fizico-chimice, cât şi din punct de vedere toxicologic şi energetic.

Corpul uman este un complex energetic cu un mecanism complex de apărare care îl ajută să-şi menţină un echilibru optim. Acest mecanism are un nivel energetic specific sau prag de echilibru.

Când o toxină sau un sistem de toxine exercită o puternică presiune la acest nivel energetic şi acest prag de echilibru este depăşit, organismul se deplasează spre un nou prag energetic, exterior, mai slab încărcat energetic, cu o rezistenţă mai mică. Fiecare organ intern sau segment de organ are un nivel energetic şi o zonă de proiecţie energetică pe suprafaţa corpului, eliminând şi încărcându-se energetic prin canale energetice, deci semnele şi simptomele care apar în colagenoze nu reprezintă o boală în sine, ci sunt doar o expresie a modului specific în care sistemul de apărare încearcă să o înlăture.

            Sunt stări utile şi necesare care trebuie să se manifeste liber şi care nu trebuie suprimate. În lupta cu boala, cu cât organismul trece spre niveluri energetice superioare, boala se agravează, simptomatologia ei schimbându-se dramatic. Putem împiedica acest lucru, ajutând organismul să înlăture boala îndepărtând cauzele care o menţine prin stimulare terapeutică.

            Pentru a stimula terapeutic un organism care sufere de o boală cronică, trebuie să introducem cantităţi de energie corespunzătoare tamponării toxinei cu eliberarea canalelor energetice şi a fluxului energetic. Fitoterapia înseamnă de fapt, introducerea în organism de porţii de energie astfel încât el să facă salturi mici din exterior spre interior cu eliminare de toxină pe care o putem controla. După explicarea acestor metode energetice şi toxicologice, explicarea unor forme de colagenoze va fi mai uşor înţeleasă.

Prin blocarea metabolismului celular şi apariţia unor toxine, vor duce la blocarea unor procese de formare de produşi necesari organismului care nu vor mai ajunge la maturitate. Ei vor fi eliminaţi în tubul digestiv, unde se auto-degradează sau, sunt degradaţi de flora intestinală rezultând produşi toxici pentru care organismul nu are antidot.

Citeste acum...
Colagenul mentine frumusetea fetei si a pielii

De cele mai multe ori, aceşti produşi vor fi eliminaţi prin proiecţie energetică şi în funcţie de toxină pot da la nivel intern tumori, iar la nivel extern erupţii cutanate (rozacee, psoriazis, lupus, sclerodermii, neurodermite, pemfigus). Erupţiile cutanate vor reprezenta imaginea organelor interne afectate. Uneori aceşti produşi toxici pot provoca formarea unor metaboliţi sau bloca transportul lor la nivel tegumentar (melanina- vitiligo).

Simptomatologia bolii.

            Colagenozele pot debuta prin dureri articulare şi febrilitate, când este vorba de toxine formate pe capilarele renale. Toxinele formate aici şi care nu pot fi eliminate controlat prin urină vor fi combinate cu acizi organici şi depozitaţi la nivelul articulaţiilor. Acestea împreună cu sărurile minerale vor degrada în timp calciul din articulaţii. În funcţie de toxine, se vor defini: reumatismele poliarticulare, lupus, psoriazis.

            Stările febrile sau subfebrile se întâlnesc tot în aceste boli când este vorba despre o eliminare de energie prin glicoliză anaerobă datorită fie micşorării capilarelor (vasculite), fie datorită prezenţei de toxină în circulaţia sangvină.

Vindecarea.

            Se face în timp şi depinde de vechimea bolii, organe afectate, gradul de afectare, vârstă.

Teoretic, nu există formă de colagen ne vindecabilă.

Tratamentul.

            Constă în introducerea în organism de substanţe energetice (vitamine, săruri minerale, microelemente, etc) care, fiind naturale, gata sintetizate, vor fi folosite de organism imediat începând de fapt vindecarea. Concomitent, se va face o oxigenare la nivel capilar cu vasodilatatoare periferice în cantităţi foarte mici într-un timp mai îndelungat (5-6 săptămâni).  Prin dilatarea capilarelor şi introducerea de oxigen la nivel celular, va începe o detoxifiere şi vor apărea în cursul vindecării următoarele simptome:

-Dureri articulare şi musculare.

-Transpiraţie abundentă cu miros schimbat ce poate colora uneori lenjeria.

-Urină ce poate avea culoare şi miros diferit cu urinări dese şi usturimi la urinare. Erupţii cutanate pe mâini, picioare, frunte, cavitatea bucală şi în jurul articulaţiilor (coate, genunchi).

-Materii fecale cu schimbarea culorii şi mirosului, uneori în eliminări masive de toxină cu crampe abdominale.

Zone de proiecţie energetică.

Rinichi- dureri articulare şi erupţii la nivelul încheieturilor, palmelor, tălpilor, frunte, ochi, buze, cavitatea bucală.

Ficat- pielea capului (scalpul).

Intestin subţire- nas, barbă, gât, piept, abdomen, partea internă a braţelor şi picioarelor.

Stomacul- Pomeţii obrajilor.

Tratamentul acestor boli de colagen este o metodă alternativă de tratament medicamentos în paralel cu unul din plante, produse apicole (miere, polen, propolis) şi un regin dietetic specific.

Citeste acum...
Colagenul mentine frumusetea fetei si a pielii

Tratamentul medicamentos va fi redus în timpul curei în funcţie de rezultatele analizelor specifice bolilor de colagen.

Fitoterapia nu poate avantaja nici o boală, nu dă dependenţă, se poate face în paralel cu orice tratament medicamentos. Nu văd de ce acest tratament alternativ nu s-ar putea aplica oricărui bolnav de colagen atât timp cât vindecarea este garantată, iar simptomatologia bolii este ireversibilă.

Psoriazis.

            Tulburare de metabolism celular cu acumulare de toxine la nivelul organelor interne şi eliminarea lor prin canale energetice în zonele de proiecţie a organelor afectate. Mecanismele care duc la apariţia acestor tulburări metabolice sunt: stresul, ingerări accidentale de substanţe toxice, absorbţie.

-În stările de stres, când sistemul nervos pierde de sub control tiroida, hormoni tiroidieni ajung şi se degradează în alte ţesuturi decât cele ale ficatului. Aceste toxine vor bloca procesele metabolice astfel încât anumiţi produşi nu vor fi sintetizaţi până la capăt, ei fiind deversaţi în tubul digestiv. Sub influenţa bacteriilor din intestine ei se vor transforma prin putrefacţie rezultând produşi toxici. Când concentraţia aceasta creşte, organismul, elimină toxina prin piele, dând ceea ce se numeşte Psoriazis.

-Boala mai poate fi dată de ingerarea accidentală de substanţe care au formule chimice ca cele rezultate din convertirea hormonilor şi printr-un mecanism asemănător provoacă boala.

-Absorbţie din zonele de proiecţie energetică prin canalele energetice în prezenţa unor factori fizici şi chimici care duc la afectarea ţesutului epitelial.

Manifestare.

            Ca un psoriazis să se manifeste, am enumerat două cauze: cauza care îl declanşează şi cauza care îl întreţine. Am vorbit de formarea toxinelor în concentraţie mică când organismul nu percepe pericolul. Când concentraţia acestora trece de o limită de suportabilitate, atingând un prag de echilibru, organismul va încerca să controleze toxina şi să o elimine.

            Fiecare organ intern are pe suprafaţa pielii o imagine a sa numită şi zonă de proiecţie energetică prin care se încarcă energetic şi prin care îşi elimină toxinele.

Semnele: erupţiile cutanate- care apar în Psoriazis nu reprezintă boala în sine, ci doar o expresie a modului specific în care organismul, prin sistemul de apărare, încearcă să o înlăture. Sunt stări utile şi necesare care trebuie să se manifeste liber şi care nu trebuie suprimate. Când aceste toxine care s-au format în organism vor fi eliminate prin rinichi erupţiile vor fi în jurul articulaţiilor (coate, genunchi), fruntea, mâinile cât se poartă mănuşă şi picioarele cât se poartă şosete.

Voteaza si comenteaza cum ti-a folosit, sa stie toti parerea ta!

Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( 1 -voturi, Media: 5.00 out of 5)

Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila