Tratament bronsita acuta la copii

Sharing

Bronşiolita acută la copii.

La sugar şi copilul mic (sub 2 ani) este cea mai frecventă infecţie de căi respiratorii inferioare. Se caracterizează printr-o obstrucţie inflamatorie la nivelul bronşiolelor (căi respiratorii mici intrapulmonare). În prezent se ştie că virusul sincitiţial respirator (VSR) este principalul agent etiologic al bronşiolitei, acesta apărând cu caracter sezonier (în lunile de iarnă în epidemii) în special la sugari cu boli preexistente (cardiace, pulmonare, imunologice, etc).

Trebuie precizat că există o relaţie între bronşiolita acută (mai ales dacă s-a repetat) şi astmul bronşic. Pe lângă virusul sinciţial respirator au fost identificate şi alte virusuri: virusul paragripal 3, adenovirusuri precum şi microplasme.

În ţara noastră cel mai frecvent agent etiologic (cauzal) al bronşiolitei sugarului este VSR datorită climei temperate, acesta având caracter sezonier.

Factori favorizanţi:

Factorii care favorizează obstrucţia bronşică la sugar cu apariţia bronşiolitei acute sunt:

-Musculatura netedă bronşiolară imatură.

-Prezenţa de glande hipersecretoare de mucus.

-Coaste orizontalizate.

-Diafragm cu număr redus de fibre musculare.

Acestea sunt elemente comune tuturor sugarilor. Există factori care influenţează severitatea bolii precum şi riscul de apariţie al acesteia:

-Prematuritatea.

-Absenţa alimentaţiei naturale.

-Malnutriţia.

-Sindroame de imunodeficienţă.

-Boli pulmonare şi cardiace cronice.

-Contact cu membrii al familiei cu „viroze respiratorii” şi nu în ultimul rând condiţiile socio economice scăzute.

Simptome:

Simptomatologia bolii este dinamică, în primele zile apare obstrucţia nazală, rinoree (curge nasul), scade pofta de mâncare, apare eventual febra. După 1-2 zile apare tusa care este frecventă, spastică, paroxistică (apare în accese). Febra poate lipsi. Curând apar şi alte semne cum ar fi: frecvenţa respiraţiilor creşte (polipnee)-50-60 respiraţii/minut, iar respiraţia devine şuierătoare (wheezing). De asemenea sugarul depune un efort suplimentar pentru eliminarea aerului din plămâni (expir prelungit). Acest tablou este caracteristic formelor uşoare şi medii de boală.

În formele severe insuficienţa respiratorie se agravează cu polipnee de 80 respiraţii/minut, balans toracoabdominal (mişcări în sens opus ale toracelui faţă de abdomen), wheezing accentuat.

De reţinut este şi faptul că datorită manifestărilor respiratorii diminuă aportul oral de lichide care alături de febră (dacă există) pot duce la instalarea unui sindrom de deshidratare acută motiv pentru care sugarul trebuie urmărit pe toată durata perioadei de stare a bolii.

În primele 24-72 ore de la debutul bolii se instalează perioada critică, cu insuficienţă respiratorie severă uneori. Vindecarea se produce în aproximativ 7-12 zile, evoluţia fiind favorabilă.

Complicaţii:

Dintre complicaţiile acestei afecţiuni se citează: suprainfecţia bacteriană cu apariţia bronho-pneumoniei, apariţia unei otite medii acute. Mortalitatea este de 1-2 %. Foarte important este constatarea unei relaţii bronşiolită-astm bronşic, plecând de la rezultatele unor studii care au arătat că sugarii cu bronşiolită au un risc crescut de a dezvolta astm bronşic ulterior. Ceea ce este îmbucurător este faptul că acest risc este relativ mic. Sugarii care fac bronşiolită cu VSR ar putea dezvolta astm dacă există anomalii funcţionale preexistente, predispoziţie genetică (inclusiv dermatită atopică)

Tratament:

Tratamentul bronşiolitei acute la sugar se face în spital, necesitând monitorizarea funcţiei respiratorii, posibilităţi de rehidratare intravenoasă, administrarea de medicamente în aerosoli, etc.

Având în vedere severitatea bolii se preconizează vaccinarea sugarilor cu factori de risc, dar deocamdată aceasta reprezintă o perspectivă să zicem apropiată.

În prezent se folosesc metode de imunizare pasivă cu imunoglobulină VSR de administrare intravenoasă în perioadele sezoniere la sugarii cu risc.

Un preparat obţinut prin inginerie genetică şi care conţine anticorpi monoclonali umanizaţi se numeşte Synagis şi este de 50-100 de ori mai eficace decât imunoglobulina intra venoasă. Se administrează odată pe lună în timpul sezonului cu risc de apariţie a VSR.

Tratament:

Tratamentul bronşiolitei acute la sugar se face în spital, necesitând monitorizarea funcţiei respiratorii, posibilităţi de rehidratare intravenoasă, administrarea de medicamente în aerosoli, etc. Având în vedere severitatea bolii se preconizează vaccinarea sugarilor cu factori de risc, dar deocamdată aceasta este doar în perspectivă.

Tratamente naturiste sau de alte natură nu se pot administra datorită marelui pericol ce-l reprezintă pentru viaţa copilului această afecţiune.

 

 

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului.
Toate medicamentele, si chiar suplimentele alimentare care combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient, el trebuie coroborat cu date reale. Unele medicamente pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. Prospecte.Net nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor. Prospecte.Net este un site de consultare si nicidecum unul de tratament.

Acum esti aici: Home » Tratament bronsita acuta la copii