Tratament naturist prin Cromoterapie

Dă Share să știe și altii!!
Shares

CROMOTERAPIA

         In urma cu cateva decenii, in Anglia a fost facut un experiment extrem de interesant: vreme de o saptamana, in dormitorul unui colegiu londonez au fost instalate cateva becuri ce dadeau o lumina rosie intensa, care erau lasate sa arda pe tot timpul noptii. Efectele acestui tratament cu lumina nu au intarziat sa se arate: studentii care dormeau cu lumina rosie devenisera mai combativi, mai dinamici, apetitul alimentar li se marise considerabil, la fel ca si viteza de digestie. Au fost ameliorate evident afectiuni cum ar fi constipatia, hipotensiunea, indigestia, sensibilitatea excesiva la frig… Lumea medicala a fost uimita in fata fortei acestui nou “medicament” – lumina colorata. Experimentul atesta, pentru prima oara in medicina contemporana, tratamentul cu ajutorul culorilor: cromoterapia.
 
 

Scurta istorie a cromoterapiei

         Cromoterapia nu este o metoda de sanatate noua. Cu mii de ani in urma, in Extremul Orient, in China si mai ales in India, filtrele de diferite nuante, obtinute din pigmenti vegetali, erau larg utilizate pentru tratarea bolilor cu lumina colorata. Pana si apa administrata bolnavilor era expusa la soare cu filtre deasupra, asa incat sa capete impregnarea si proprietatile diferitelor culori.
         In Evul Mediu, marii maestri ai folosirii luminii colorate au fost bizantinii cu celebrele lor vitralii, care creau niste jocuri de nuante feerice. Impactul luminii colorate era asa de puternic, incat credinciosii erau fascinati si purtati mai usor spre taramurile ceresti. Izvoare istorice spun ca, atunci cand turcii au navalit in Constantinopole si au vrut sa jefuiasca basilica Sfanta Sofia, au ramas incremeniti, fara sa poata face un gest in fata splendorii jocului de lumini colorate creat de vitralii in biserica. Medicina isihasta s-a ocupat si ea foarte serios de influenta diferitelor culori asupra fiintei umane, ajungand sa clasifice si sa recomande alimentele doar pe baza culorii acestora.
         In prezent, studiile legate de efectele culorii asupra fiintei umane sunt tot mai bine documentate si tot mai bine… dosite. De ce? Pentru ca un intreg comert se bazeaza numai si numai pe impactul pe care il au lumina si culoarea asupra omului, fie ca este vorba de culoarea panourilor publicitare, a mancarii ori a hainelor pe care le cumparam. Tinand cont ca mai bine de 70% din impresiile pe care le retinem si care ne influenteaza psihic si mental sunt vizuale, este explicabil de ce se acorda o asemenea atentie acestui aspect, pe care adesea il trecem cu vederea: culoarea din jurul nostru.
 
 



Terapia culorilor

         Medicamentul numit culoare poate fi administrat in fel si chip, efectele sale fiind insa, in linii mari, mereu aceleasi. Iata in continuare principalele metode de folosire a culorii:
         1. Expunerea corpului la lumina colorata – este metoda care da rezultatele cele mai rapide. In cabinetele de cromoterapie se folosesc lampi puternice, de peste 400 W, de la care lumina porneste trecand printr-un filtru de culoare si ajunge pe suprafata corpului uman (direct pe piele), pe ansamblu sau numai pe anumite portiuni. Efectele, dupa 12 sedinte de expunere la aceasta lumina colorata, sunt surprinzator de puternice. Pentru tratamentele la domiciliu, se foloseste lumina data de becurile colorate de mai mica putere (care se gasesc si in comert), cu care se doarme pe perioada noptii. Efectele sunt considerabil mai slabe, dar tratamentul poate fi facut pe perioade lungi, ceea ce compenseaza, intr-o anumita masura, intensitatea sa mai redusa.
         2. Culoarea hainelor – Spune-mi cu ce culori te imbraci, ca sa-ti spun cine esti –  este o afirmatie perfect valabila. Culorile hainelor pe care le purtam ne spun multe despre temperamentul si afinitatile noastre. Foarte valoroasa din punct de vedere terapeutic este insa reciproca: culorile hainelor cu care ne imbracam ne influenteaza caracterul, modul de a gandi, comportamentul si chiar anumite procese fiziologice – un lucru adevarat, de care insa cei mai multi dintre noi nu suntem constienti. Invatand sa ne alegem culorile potrivite pentru haine, ne putem ameliora foarte mult nu doar starea de spirit, ci chiar si starea de sanatate pe ansamblu.
         3. Culoarea hranei – de mai multe decenii, dieteticienii se straduiesc sa afle care sunt culorile cele mai sanatoase ale hranei si care, totodata, sa ne creeze cele mai mari satisfactii. Se pare ca cercetarile au dat rezultatele scontate, insa acestea nu au fost folosite corect. Sa explicam putin aceasta ultima afirmatie: in baza acestor cercetari foarte bine puse la punct, a luat un avant deosebit industria colorantilor alimentari chimici (a unei anumite parti din “E”-uri), care genereaza alimente pe cat de placute ochiului si de vandabile, pe atat de nocive. Totusi, preparatele culinare pot fi colorate si natural, iar aceasta colorare, cand este facuta judicios, ne dinamizeaza digestia, ne regleaza apetitul, ne influenteaza pozitiv starea de spirit si tonusul vital. Verdele sanatos al zarzavaturilor proaspete, rosul intens al anumitor fructe si al tomatelor, portocaliul plin de vitalitate al morcovilor ori al citricelor, galbenul unor condimente – sunt tot atatea “medicamente” cu care ne putem asezona hrana cea de toate zilele, conferindu-i deopotriva valente estetice si curative.
         4. Culoarea interioarelor in care traim – este poate cel mai important mijloc terapeutic dintre toate. S-a observat ca insomniile, depresiile, anumite probleme psiho-somatice pot fi mult ameliorate atunci cand sunt armonizate culorile din mediul de viata. Gasirea culorilor potrivite pentru camera de odihna, pentru biroul ori pentru spatiul in care lucram, pentru bucatarie s.a.m.d. poate genera imbunatatiri impresionante ale starii de spirit, ale randamentului in munca si ale starii de sanatate .
         5. Vizualizarea interioara – este o parte integranta a tratamentelor autogene folosite pentru vindecarea diferitelor boli. Metoda este simpla: ne imaginam ferm, cu putere o sfera de lumina colorata (culoarea fiind aleasa special pentru boala pe care vrem sa o vindecam) care invaluie locul afectat sau intregul corp. Pe masura ce vizualizam mai bine aceasta sfera, vom cauta sa simtim efectele pe care le genereaza culoarea asupra noastra. Cateva sedinte de 20 de minute fiecare, in care facem o asemenea vizualizare a unei sfere de lumina colorata, vor avea, veti vedea, efecte vindecatoare deosebite.
         Acestea sunt cele cinci modalitati de folosire a culorilor. Metodele sunt pe cat de simple, pe atat de eficiente si le puteti folosi atat pentru vindecarea unor boli, cat si pentru imbunatatirea starii emotionale, pentru stimularea proceselor mentale ori pentru marirea

randamentului in diferite activitati.

Cand sufletul hiberneaza





         Depresiile care apar predominant in lunile mohorate de toamna si de iarna, dar si in lunga perioada de asteptare a primaverii, se caracterizeaza prin stari de deprimare, extenuare, vlaguire, foame violenta (in special de hidrati de carbon), crestere in greutate si, nu in ultimul rand, printr-o nevoie exagerata de somn.
         Desi depresiile legate de anotimp nu produc, in general, probleme, uneori ele pot deveni foarte periculoase, caci in afara simptomelor enumerate mai sus mai pot aparea disperarea, gandurile sinucigase. In acest caz, este necesara interventia medicului.
         Depresiile sunt raspandite mai cu seama in regiunile nordice: in Alaska, de pilda, ele afecteaza aproape 30% din populatie, fata de doar 4% in Florida. In zonele cu ierni lungi si intunecoase, rata sinuciderilor este extrem de ridicata si chiar si bolile psihice apar mai frecvent decat in zonele insorite.
 
 

O chestiune de hormoni



         Tristetea specifica anotimpului rece este strans legata de productia excedentara de melatonina. La intuneric, organismul nostru produce o cantitate mai mare de melatonina, hormonul care regularizeaza ritmul somn – stare de trezire si de aceea in zilele lungi si mohorate de iarna, obosim mai repede decat in lunile de vara.
         Cand zilele se lungesc, fenomenul este diferit. Caldura si lumina soarelui stimuleaza intensificarea productiei de noradrenalina, serotonina si dopamina, hormonii “responsabili” pentru starea de buna dispozitie.
        Pentru a iesi cu bine din iarna:
         – Profitati de fiecare raza de soare: plimbati-va cat mai des cu putinta sau – daca timpul este frumos – asezati-va afara, la aer, intr-un loc ferit de vant.
         – Evitati – daca puteti – mohoreala iernii, adica scapati de ea: o saptamana de vacanta este suficienta pentru a putea preveni o eventuala depresie. Si chiar si o simpla excursie la munte va poate “inveseli” viata cu mai multa lumina si cu soare.
         – Feriti-va de incaperile intunecoase. Va veti simti mult mai bine in camere cu ferestre mari, cu pereti si covoare de culoare deschisa.
         – Lasati lumina sa va inunde biroul, dar si celelalte camere (mai putin dormitorul). Instalati-va lampi cu halogen si optati pentru becurile puternice. Casa astfel luminata influenteaza in bine starea dvs. sufleteasca.
 
 

Mai multa culoare

         In afara de soare si de lumina, culorile au si ele o influenta extrem de mare asupra dispozitiei noastre. Vindecarea cu ajutorul culorilor are o traditie milenara, ea fiind bine cunoscuta inca din Antichitate in Egipt, India, Tibet sau Grecia. Astazi, terapia cu culori se practica cu succes si in Europa.
         Culorile: copiii luminii
         Culorile sunt diferitele lungimi de unda ale luminii. Cea mai scurta lungime o are albastrul, spectrul continuand cu verdele, galbenul, portocaliul si asa mai departe, pana la rosu. Diferitele unde de lumina intra in contact cu retina si sunt conduse de nervul optic pana la scoarta creierului mare, dupa care se pun in miscare anumite “dispozitive” hormonale. Iata cateva dintre virtutile psihice ale culorilor:
Pentru activizare si buna dispozitie: galbenul
         Culoarea galbena ne face mai activi, trezeste in noi bucuria de-a trai, creeaza buna dispozitie si de aceea ne ajuta sa iesim din indispozitia cea de toate zilele si din starile depresive usoare.
         Incitante: rosul si portocaliul
         Nuantele tari de rosu si portocaliu au asupra noastra un efect stimulator, mobilizant, excitant si erotizant. Ele ridica tensiunea arteriala, stimuleaza activitatea cardiaca si adancesc respiratia.
         Relaxant: albastrul
         Nuantele de albastru relaxeaza si racoresc, indeamna la somn si ajuta la producerea unei stari meditative. Albastrul face sa scada tensiunea arteriala si chiar febra si sporeste cantitatea de oxigen din sange.
         Calmant: verdele
         Nuantele de verde armonizeaza si calmeaza si de aceea sunt folosite cu succes in combaterea starii de nervozitate si a stresului.
         Culoarea – impotriva depresiilor
         Daca suferiti de o stare depresiva accentuata, va puteti adresa unui cromoterapeut, de la care veti afla amanunte legate de un eventual tratament (cu ajutorul unor lampi colorate, lumina este proiectata asupra anumitor zone de pe corpul pacientului). Dar puteti dvs. insiva sa aduceti mai multa culoare in viata dvs.
         – Inconjurati-va cu nuante luminoase de albastru: haine albastre, fulare din matase albastra, perdele albastru deschis, care lasa lumina sa patrunda, tapet albastru-pastel, tablouri si stofe albastre care ajuta la destinderea sufletului, indeamna la somn si creeaza o atmosfera placuta.
         – Fiti mai atenti cu nuantele de galben, pentru ca sunt puternic activizante si pot produce o stare usoara de nervozitate. Cateva fulare din matase galbena, cateva tricouri sau chiar o lampa vor avea insa ca efect “inseninarea” starii dvs. sufletesti.
         – O vacanta scurta intr-o zona insorita le este recomandata cu multa caldura persoanelor depresive.
 
 



In loc de concluzii

         Cromoterapia (terapia cu culori) se foloseste in prezent – din ce in ce mai mult – ca “supliment” al unui tratament psihologic. Copiilor hiperactivi li se recomanda, de pilda, terapia cu raze albastre, sportivilor aflati in faza de concurs, cea cu raze rosii, iar persoanelor depresive, cea cu raze galbene. Adeseori cu rezultate neasteptat de bune. Tot prin cromoterapie se pot trata – cu succes – si afectiunile psihosomatice, migrenele si bolile de piele

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close