Dureri de urechi
Durerile de urechi pot fi deranjante, dar nu toate infectiile urechii sunt bacteriene sau necesita medicamentatie. De fapt, iti poti calma durerile de urechi mai putin severe sau poti reduce durerea cu ajutorul unor remedii simple pe care le poti incerca acasa!
Desi ai putea crede ca durerile de urechi sunt doar o neplacere minora, acestea pot provoca, uneori, dureri cu adevarat suparatoare. Durerile de ureche pot fi atat de insuportabile, incat sa-ti fie dificil sa dormi, sa mananci sau sa faci orice altceva.
Cauze dureri de urechi
Infectiile urechii sunt cea mai frecventa cauza a durerii de urechi. Cand urechea se infecteaza, inflamatia si acumularea de presiune provoaca dureri care pot fi resimtite intens.
O infectie a urechii poate fi, de asemenea, o afectiune de sine statatoare. Majoritatea infectiilor urechii sunt bacteriene, nu virale.
Alte afectiuni pot provoca, de asemenea, dureri la urechi, precum:
• Durerea specifica care poate fi de la infectii sau inflamatii in alta parte a corpului. De exemplu, o durere de dinti poate provoca dureri de urechi.
• Bolile cronice, care includ disfunctia articulatiei temporomandibulare;
• Infectiile pielii, daca sunt in sau in jurul urechii;
• Reactiile alergice cauzate de diversi factori, cum ar fi sapun, sampon sau cercei;
• Apa, care poate provoca dureri de urechi, daca este prinsa in ureche;
• Presiunea – schimbarile de altitudine pot afecta presiunea din urechi.
Remedii dureri de urechi
1. Analgezicele fara prescriptie medicala
Academia Americana de Pediatrie (AAP) sugereaza analgezice fara prescriptie medicala, precum ibuprofenul si acetaminofenul pentru a controla durerea asociata cu un tip de infectie dureroasa a urechii numita otita medie acuta.
Aceste medicamente pot ajuta, de asemenea, la scaderea febrei.
Discuta cu medicul despre doza potrivita pentru copii. Administratia SUA pentru Alimente si Medicamente (FDA) recomanda parintilor sa discute cu un medic inainte de a administra medicamente fara prescriptie medicala unui copil sub 2 ani.
Este important sa retii ca nu este sigur sa administrezi aspirina bebelusilor si copiilor mici, din cauza riscului unei afectiuni care poate pune viata in pericol, numita sindromul Reye.
In plus, aceste medicamente pot provoca reactii adverse grave la bebelusi si copiii mici.
2. Compresele reci sau calde
Oamenii folosesc adesea pachete de gheata sau comprese calde, cum ar fi un tampon de incalzire sau o carpa umeda, pentru a calma durerea. Acelasi lucru se poate face si pentru durerile de urechi. Aceasta metoda este sigura atat pentru copii, cat si pentru adulti.
Pune punga de gheata sau compresa calda peste ureche si alterneaza intre cald si rece dupa 10 minute. Daca preferi fie rece, fie cald, poti folosi o singura compresa.
3. Uleiul de masline
Folosirea uleiului de masline pentru durerile de urechi este un remediu popular. Nu exista dovezi stiintifice solide care sa demonstreze ca picaturile de ulei de masline in canalul urechii pot calma durerea de ureche.
De aceea, este necesar sa discuti mai intai cu medicul, in special in cazul copiilor.
Asigura-te, totodata, ca atunci cand apelezi la aceasta metoda uleiul de masline nu este mai cald decat temperatura corpului tau folosind un termometru. In caz contrar, iti poti arde timpanul.
4. Chiropractica
Daca mergi la chiropractician s-ar putea sa descoperi ca iti poate calma durerea de urechi la fel de mult ca durerea de spate.
Chiropractica este o abordare alternativa a sanatatii care cauta sa reduca durerea si alte afectiuni medicale lucrand cu muschii si oasele. Se crede ca durerea de urechi poate fi cauzata de nealinierea oaselor superioare a gatului. Un chiropractician te poate ajuta aducand aceste oase inapoi „in linie”si reducand durerile de urechi.
Cu toate acestea, unii specialisti avertizeaza ca nu au existat studii clinice pe termen lung care sa asocieze tratamentul chiropractic cu reducerea durerii de ureche.
5. Masajul
Masajul bland poate ajuta la durerile de urechi care iradiaza din maxilar sau dinti sau care provoaca o durere de cap.
Poti masa zona sensibila, precum si orice muschi din jur. De exemplu, daca te doare zona din spatele urechii, incearca sa iti masezi muschii maxilarului si gatului.
Masajul poate ajuta, de asemenea, la durerea unei infectii a urechii. Aplica presiune incepand chiar in spatele urechilor mergand in jos, pe zona gatului. Repeta aceasta miscare si pe partea din fata a urechilor.
Acest tip de masaj poate ajuta la scurgerea excesului de lichid din urechi si poate preveni agravarea durerii de urechi.
6. Dormi fara a pune presiune pe ureche
Unele pozitii de somn vor agrava durerea cauzata de infectiile urechii, in timp ce unele pot ajuta la ameliorarea acesteia. Dormi cu urechea afectata ridicata, in loc sa o tii in jos, spre perna.
De asemenea, puteti dormi cu capul ridicat folosind perne suplimentare.
7. Exercitiile pentru gat
Unele dureri de urechi sunt cauzate de presiunea din canalul urechii. Anumite exercitii pentru gat pot fi folosite pentru a reduce aceasta presiune. Exercitiile de rotatie a gatului sunt deosebit de benefice.
Urmeaza acesti pasi pentru a efectua exercitii de rotatie a gatului:
• Stai drept, cu ambele picioare pe pamant.
• Roteste incet gatul si capul spre dreapta pana cand capul este paralel cu umarul.
• Roteste capul in sens invers, pana cand capul este paralel cu umarul stang.
• Ridica-ti umerii ca si cum ai incerca sa-ti acoperi urechile cu acestia.
• Fa aceste miscari incet, numarand pana la cinci si apoi relaxeaza-te.
8. Ghimbirul
Ghimbirul are proprietati antiinflamatorii naturale care pot ajuta la calmarea durerilor de urechi. Aplica suc de ghimbir (ghimbir maruntit in ulei de masline incalzit si strecurat), in jurul canalului urechii externe. Nu-l pune direct in ureche!
9. Usturoiul
Usturoiul are atat proprietati antibiotice, cat si de calmare a durerii. Inmoaie usturoiul zdrobit timp de cateva minute in ulei de masline sau susan cald. Strecoara usturoiul si aplica uleiul in canalul urechii.
10. Ceapa
La fel ca usturoiul, ceapa poate ajuta la combaterea infectiilor si poate reduce durerea.
Incalzeste o ceapa in cuptorul cu microunde timp de un minut sau doua. Apoi, strecoara lichidul si aplica cateva picaturi pe ureche. Poti sa te intinzi timp de 10 minute, iar dupa aceea sa lasi lichidul sa curga din ureche. Repeta acest lucru dupa cum este necesar.
11. Suptul
Suptul poate ajuta la reducerea presiunii in trompele lui Eustachio, oferind o oarecare senzatie de usurare.
Bebelusii care alapteaza se pot simti mai bine atunci cand sunt alaptati cat mai des posibil. Adultii si copiii pot suge bomboane.
12. Laptele matern
Laptele matern are proprietati antimicrobiene. Unele cercetari sugereaza ca laptele matern al unei mame se schimba in functie de microbii la care este expus copilul.
Aceasta inseamna ca laptele matern este cel mai eficient la bebelusi. Cu toate acestea, unele surse sugereaza ca laptele matern poate ajuta chiar si adultii. Bebelusii ar trebui sa continue sa fie alaptati. Copii si adultii pot aplica locala lapte matern pentru durerile de urechi. Acestia pot incerca sa picure putin lapte matern in fiecare ureche si sa repete aplicarea la fiecare cateva ore, dupa cum este necesar.
10. Peroxidul de hidrogen
Peroxidul de hidrogen (apa oxigenata) a fost folosit ca remediu natural pentru durerile de urechi de multi ani. Pentru a utiliza aceasta metoda de tratament. Introdu 5-10 picaturi de peroxid de hidrogen in urechea afectata. Intinde-te pe o parte timp de aproximativ 10 minute, cu urechea dureroasa in sus. Apoi scurge lichidul intr-o chiuveta. La final clateste-ti urechea cu apa rece, curata, distilata.
Nu te ingrijora in privinta bulelor care se formeaza in ureche, deoarece acest lucru te poate ajuta sa scoti ceara din urechi.
11. Guma de mestecat
Daca ai dureri de urechi care au aparut in timpul sau dupa calatoria cu avionul sau deplasarea la altitudini mai inalte, guma de mestecat poate ajuta la desfundarea urechile si la reducerea presiunii.
12. Uscatorul de par
Dupa ce iti faci baie, seteaza uscatorul de par la o treapta mai mica si tineti-l la distanta de ureche nu mai mult de 5 minute. Ai grija sa nu iti arzi urechea!
13. Uleiul de arbore de ceai
Uleiul de arbore de ceai este folosit in mai multe moduri. Cateva picaturi incalzite in ureche si aplicate pe zi pot ameliora durerea de urechi.
Cu toate acestea, inainte de a-l utiliza in ureche, este important sa faci un test si sa-l aplici pe piele pentru a verifica daca exista alergii.
Uleiul de arbore de ceai trebuie diluat in ulei de masline, ulei de migdale dulci sau alt ulei purtator, de obicei, 3 pana la 5 picaturi intr-o uncie de ulei (aproximativ 28 g).
Arborele de ceai are proprietati antiseptice, antifungice si antiinflamatorii.
14. Distragerea atentiei
Una dintre cele mai bune metode de a reduce senzatia de durere, in special in randul copiilor, este sa distrageti atentia. Jocurile, uitatul la televizor sau exercitiile fizice iti pot reduce atentia pe care o aloci durerii de urechi.
Cand sa mergi la medic
Doar un medic poate diagnostica o infectie a urechii. De asemenea, nu ar trebui sa iei antibiotice fara prescriptie medicala sau sa presupui ca simptomele sunt cauzate de o infectie a urechii.
Daca nu sunt tratate, infectiile urechii se pot raspandi la maxilar si in alte regiuni ale corpului. De asemenea, pot deteriora urechea si pot provoca febra.
Daca te confrunti cu dureri severe de urechi ar trebui sa consulti intotdeauna un medic, mai ales in cazul in care este prima data cand ai aceste simptome.
Durerile de urechi se amelioreaza adesea in 2-3 zile. Astfel, cand simptomele sunt prezente si nu se rezolva de la sine in decurs de o zi sau doua, ar trebui sa discuti cu un specialist.
Daca durerea este intensa, este insotita de febra mare sau include pierderea auzului, solicita imediat asistenta medicala!
Este important sa stii cand disconfortul tau ar putea fi un semn al ceva mai grav. Suna medicul, daca:
• observi lichid, cum ar fi puroi sau sange, curgand din ureche;
• ai febra mare, dureri de cap sau ametile;
• crezi ca un obiect ti s-a blocat in ureche;
• zona din in spatele urechii este umflata si acea parte a fetei se simte moale sau nu poti misca muschii de acolo.
• ai avut dureri severe de ureche care se opresc brusc, ceea ce ar putea insemna o ruptura a timpanului;
• simptomele nu se imbunatatesc (sau se agraveaza) in 24 pana la 48 de ore.
lată o compresă pentru urechi, care calmează durerea: tocaţi mărunt o ceapă mică şi încălziţi-o uşor în tigaie, fără adaos de grăsime. Puneţi-o într-un prosopel şi culcaţi urechea dureroasă pe acesta.
Se pot folosi următoarele plante medicinale: ceapă, cimbru, ienupăr, lumânărică, muşeţel, pătlagină, urechelniţă, urzică moartă albă, usturoi.
Modul de folosire al plantelor medicinale.
Ceapă (Alium cepa) se face suc de ceapă şi se pune pe un tampon de vată care se introduce în ureche de 2 ori pe zi se face acest lucru. O dată dimineaţa şi o dată seara. Este bine ca înainte să se spele urechea. Se indică în special la cei care au abcese interne. Se poate pune un bulb de ceapă mărunţit la 100 ml ulei şi se fierbe apoi pe baia de apă pentru 2-3 ore. Se strecoară. Lichidul obţinut se pune într-o sticluţă mică şi înainte de folosire se încălzeşte la temperatura corpului. Se introduce în ureche câte 2-3 picături cu o pipetă.
Cimbru (Saturneja hortensis) se pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoară şi se face spălătură la ureche cu acest ceai sau se introduce un pansament cu ceai în ureche pentru 30 minute.
Ienupăr (juniperus communis) 2 linguriţă de bace mărunţite se pun la 100 ml ulei şi se fierb pe baia de apă timp de 2 ore, apoi se strecoară. Se pune în fiecare ureche câte 2-3 picături pentru calmarea durerilor.
Lumânărică (Verbascum Phlomoides) ulei de lumânărică se picură în urechea bolnavă câte 2-3 picături călduţe. Are efect antibacterian şi calmează durerea.
Muşeţel (Matricaria chamomilla)-Se face un ceai mai tare cu flori de muşeţel cu care se va spăla urechea bolnavă.
Pătlagină (Plantago lanceolata) se foloseşte rădăcina. Se spală o rădăcină foarte bine apoi se introduce în ureche peste noapte protejată cu un tampon de vată. Este bine totuşi să se facă cu mare atenţie să nu rămână când se scoate afară nici un firişor de rădăcină în interiorul urechii. Se va durmi pe urechea bolnavă. Tot rădăcină 2 linguri se pun la 100 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute. Se strecoară şi acest lichid călduţ se poate introduce în urechea care doare. Se poate să se aplice şi pe un tampon de vată sau tifon care se introduce în ureche în cazul durerilor.
Urechelniţă (Sempervivum tenctorum) -Suc proaspăt stors se pune pe răni extern sau se picură în ureche. Intern se poate lua 20 ml suc o dată mai multe zile la rând.
Urzică moartă albă (Lamium album) se folosesc numai florile- 2 linguriţe se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun extern comprese calde.
Usturoi (Allium sativum) se curăţă 1-2 bulbi de usturoi şi se pune cu 100 ml ulei la fiert pe baia de apă. Se fierbe timp de 2 ore apoi se strecoară. Se introduce în ureche câte 2-3 picături de câte ori există dureri.
-Cu o pipetă se va pune în urechea bolnavă 2-3 picături de ulei esenţial de muşeţel, cimbru, gălbenele sau sunătoare. Se introduc încălzite în apă caldă.
Se iau 10 g de propolis şi 100 ml alcool de 40°. Se pun într-o sticlă, care se agită zilnic până se dizolvă propolisul. Se pune apoi un tampon de vată îmbibat în acest produs şi se introduce în ureche.
-Se umple un săculeţ de pânză cu sare încălzită şi se pune pe pernă, apoi se aşează omul la căldură cu urechea bolnavă. Dacă se răceşte se va pune din nou alta încălzită. Nu este indicată la copiii mici pentru a nu produce arsuri.
-Cataplasme cu cartofi copţi. Se pune cartoful fierbinte într-o pânză de in şi se aşează cataplasma obţinută pe pavilionul urechii bolnave. Pentru a evita arsurile, încercaţi temperatura cataplasmei pe braţ.