Ce este vezica biliara si cum o tratam naturist
Vezica biliară este o anexă a ficatului ce îndeplineşte un mare rol fiziologic, asigurând tranziţia sucului biliar (bila, fierea), care este secretat, în flux continuu, de anumite celule specializate din ficat. Aceasta prezintă boli la fel de agravante şi de dureroase ca şi ficatul, cuprinzând o gamă foarte largă de afecţiuni, printre care şi cele pe care le prezentăm astăzi: angiocolita, calculoza biliară şi dischinezia biliară.
Angiocolitele sunt inflamaţii acute ale căilor biliare din interiorul şi din afara ficatului, cauzate de unele toxiinfecţii alimentare cu colibacili, enterococi, stafilococi, salmonele şi germeni anaerobi.
Colecistita, angiocolecistita si angiocolita sunt afectiuni ale vezicii biliare si ale cailor biliare datorita unui proces inflamator. De cele mai multe ori sunt insotite de dureri puternice. Fie ca sunt cauzate de infectii ale vezicii biliare, fie datorita unor tulburari neuro-vegetative, se recomanda specii de plante antispastice, calmante si cu actiune antimicrobiana.
Simptomele angiocolitei constau în: hepatomegalie (ficat mărit, moale şi sensibil la apăsare), greaţă, vărsături, diaree, anorexie, febră cu oscilaţii mari până la 400C, frisoane prelungite şi intense, tahicardie, splenomegalie, stare generală alterată, cu somnolenţă şi posibile hemoragii interne.
Tratamentul fitoterapeutic se face cu infuzii din frunze de frasin, decocturi din rădăcini de cicoare şi scoarţă de cruşin.
În faza acută se recomandă o dietă absolut hidrică cu supe de zarzavat strecurat, compoturi, sucuri de fructe, oranjade şi apă potabilă. Treptat, se continuă cu lapte amestecat cu ceai, piure de legume, fructe coapte şi rase, cartofi fierţi, biscuiţi şi pâine prăjită. Este absolut obligatoriu repausul la pat în timpul crizelor şi aplicarea unei pungi cu gheaţă în zona ficatului şi a vezicii biliare. Pe abdomenul superior se aplică parafină caldă.
Cele mai frecvente afectiuni ale veziculei biliare sunt:
Fierea marita.
Exista situatia in care un pacient stie ca are “fiere marita”, fapt care il sperie ingrozitor.
Fierea este un fel se sac. Un sac plin este mai mare decat un sac gol, o fiere plina este mai mare decat o fiere goala. Bila din colecist este evacuata periodic (de mai multe ori pe zi) in duoden. Inainte de evacuarea bilei fierea este mare pentru ca este plina, iar dupa evacuarea bilei fierea fiind goala este mai mica. Situatia este in imensa majoritate a cazurilor trecatoare, la urmatoarele mese aparand evacuarea fieri, si la urmatoarea ecografie colecistul diind normal; evident situatia bulverseaza pacientul care face comparatie intre cele doua ecografii si… se mira de cat de diferite sunt.
In medicina nu exista acest diagnostic sau unul similar, dar la ecografia abdominala, se poate ca medicul sa-i spuna bolnavului (pentru a usura intelegerea acestuia) ca are “fierea marita”. Nu are nici o gravitate daca nu exista si alte semne sau simptome.
Situatii in care un colecist poate fi mai mare la explorarea ecografica:
- Colecist hipoton (fiere lenesa) – afectiune fara gravitate, dar deranjanta
- Colecist litiazic (cu pietre) – fierea marita prin blocarea unui calcul, este insotita de dureri mari, greata, si este o urgenta, probabil chirurgicala
- Colecist malformat (cudat sau septat)– malformatie din nastere, fara gravitate.
- Alimente care nu stimuleaza evacuarea fierii (grasimii, ciocolata, ou, unt, smantana, frisca, carne)
- Spasm al muschiului ce inchide colecistul (Oddi)
- Tumora a orificului de varsare a colecistului in duoden (papila).
Colecistul cu perete ingrosat.
Situatia este frecvent descrisa pe buletinele de ecografie.
Sunt mai multe situatii in care colecistul poate avea peretele ingrosat:
- Vezicula biliara “de portelan” -apare la cei cu colecistita cronica, la care se depus saruri de calciu in peretele ei. Se poate asocia cu cancerul de colecist, de aceea unii recomanda operatia pentru vezicula de portelan – vezi poza
- Colecistita acuta, este o urgenta, cauza fiind de obicei litiaza (pietre) cu infectie supraadaugata. Acestei modificari ecografice i se asociaza de obicei densificarea grasimii pericolecistice, cresterea circulatii in peretele colecistului (la ecografia Doppler) si semnele obtinute la examinarea clinica -vezi poza
- Colecistita cronica, da acelasi aspect ecografic, ingrosarea peretelui apare datorita inflamatiei cronice date de obicie de existenta litiazei biliare; pacientul prezinta dureri repetate in dreapta sub coaste – vezi poza
- Cancerul de colecist, este rar, ecografic se poate vedea o ingrosare neuniforma a peretelui colecistului, sau formatiuni nodulare in interiorul sau; de obicei nu exista simptome, uneori poate da metastaze – vezi poza
- Ciroza hepatica si insuficienta cardiaca, sunt insotite de tulburarea circulatiei sangelui prin ficat (hipertensiune portala), acesta stagneaza in zona organelor digestive, inclusiv a colecistului, dand imaginea ecografica mentionata
- Inagini asemanatoare dau uneori hepatita, pancreatita, adenomiomatoza colecistului sau colecistita xantogranulomatoasa
Namolul (noroi) biliar.
Reprezinta un alt diagnostic ecografic, care poate speria bolnavul , care are frecvent cateva kilograme peste greutatea normala – apare mai frecvent la obezi–..
Este o modificare vizibila ecografic, datorata unei evacuari incomplete a bilei din colecist.
Importanta acestei dereglari se datoreaza faptului ca din noroi biliar, se pot forma calculii biliari (pietre).
Noroiul biliar se poate trata medicamentos si cu respectarea unei anumite diete.
Colecist cudat
Colecistul este indoit, formeaza o cuta, care poate da probleme, dar de obicei NU da probleme , simptome
Colecist septat
Fierea are in mic perete care ii imparte cavitatea in doua camarute mai mici; poate fi cudat corporeal (la nivelul corpului) sau infundibular (la nivelul gatului).
Polipi la fiere
De obicei sunt formatiuni localizate in colecist , prezente la cca 5% din populatie, de obicei fara a da nici un fel de simptom.
De obicei au sub 1cm, sunt alcatuiti din colesterol si sunt asociati cu pietrele la fiere. Rar por fi cancerosi (adenocarcinom).
Nu necesita nici un fel de tratament, dar la persoanele peste 50 de ani care au polipi mai mari de 1cm, care pot fi suspecti de a fi neoplazici, se poate recomanda colecistectomia.
Simptomele şi tratamentul calculozei biliare
Calculoza biliară este o afecţiune care constă din depunerea, zilnică, a circa 500 ml fiere, bogată în colesterol, bilirubină (pigmenţi cristalini) şi săruri biliare (carbonaţi şi fosfaţi de calciu) în vezica şi canalele biliare. Boala se manifestă prin dureri violente, mai ales noaptea, dând colică biliară, însoţită de crampe, vărsături bilioase de culoare verde-închis, transpiraţii reci şi febră.
Urina devine închisă la culoare datorită unor pigmenţi şi săruri biliare. În paralel, persistă un prurit generalizat, cu mâncărimi pe tot corpul.
Sunt utilizate speciile de plante care au proprietatea de a diminua ritmul de formare şi depunere a calculilor (pietrelor) sau de a contribui la dizolvarea şi eliminarea lor. În faza acută se va începe cu plante antispastice, calmante ale durerilor, iar apoi, imediat după ce durerile au încetat, se recomandă tratamentul cu:
– infuzii calde din coada şoricelului, albăstrele, lavandă, rostopască, sunătoare, porumb (mătase), păpădie, mentă, urzică vie, ventrilică, măceş (fructe), turiţă mare, asmăţui;
– decocturi din rădăcini (de brusture, valeriană, lemn-dulce, frăsinel, pătrunjel), herba (de coada calului), frunze (de anghinare) şi fructe (de păpălău);
– decoct din amestec cu scoarţă de dracilă (50 g), mătase de porumb (50 g), frunze de anghinare (30 g), herba de sunătoare (30 g), trei-fraţi-pătaţi (20 g) şi rostopască (10 g), rădăcini de păpădie (30 g) şi brusture (20 g); din amestec se iau 10 g la 250 ml apă rece care se fierbe 5-10 minute, se infuzează acoperit 15 minute, se strecoară şi se beau 2-3 ceaiuri pe zi, cu 20-30 minute înainte de mesele principale. Când calculii s-au redus în volum la circa 5 mm în diametru, se adaugă la reţetă herba de turiţă mare şi se continuă tratamentul încă 1-2 luni, până la eliminarea totală a pietrelor şi a nisipului;
– macerat, timp de 8 zile, în vin alb cu hrean, pedicuţă, iederă, verbină, seminţe de fenicul şi scoarţă de tei, din care se beau 3-4 păhărele mici pe zi;
– ulei de sunătoare (câte 20 picături de 3 ori pe zi în apă sau ceai);
– pulbere din rădăcini de pătrunjel de câmp (câte un vârf de cuţit de 3 ori pe zi, înainte de mese);
În tratamente externe sunt indicate:
– decoct cu amestec din paie de ovăz, coada calului şi flori de fân, turnate în cada de baie, unde bolnavul stă în apa caldă la 37-380C, timp de 15-20 minute, cu repetare zilnică pe o perioadă de 3 săptămâni;
– băi de mâini şi picioare cu decoct cald din pir, cicoare, mac roşu şi păpădie, ţinute câte 8 minute, dimineaţa şi seara.
Tratament cu ulei de măsline
Bolnavii cu calculi biliari vor ţine un regim strict timp de câţiva ani pentru a evita tendinţa de formare a noi pietre sau nisip. Se vor evita mesele copioase, încărcate cu cărnuri şi grăsimi. Sunt indicate crudităţi şi sucuri de legume, pe cât posibil neprelucrate prin fierbere (1-2 cepe pe zi, usturoi, salată verde, morcov, ţelină, tomate, pătrunjel, mărar, leuştean, conopidă, sfeclă roşie, hrean, dovlecei).
Bune rezultate dă cura de 6 săptămâni cu suc combinat din morcovi, castraveţi, ridichi şi sfeclă roşie, în părţi egale, din care se bea câte un păhărel (100 ml) de 3 ori pe zi, având acţiune directă în dizolvarea pietrelor din vezică. Sunt admise şi alte alimente: lapte acru amestecat cu tărâţe de grâu, lapte degresat, iaurt, brânză de vaci, caş, urdă, telemea desărată, supe de zarzavat cu orez, griş sau tăiţei, borşuri de legume, piure de cartofi, carne rasol de vită şi pui, peşte slab, untdelemn (neprăjit), paste făinoase, pâine albă, uscată sau prăjită.
Se mai recomandă o cură de 7-14 zile cu fructe dulci proaspete (cireşe, vişine, piersice, fragi, mere, pere, prune, pepene verde, zmeură, struguri, lămâi, portocale, ananas), sucuri de fructe, compoturi, jeleuri sau dulceţuri, toate cu rol decisiv în drenarea vezicii.
Mulţi bolnavi au constatat efectele foarte bune ale tratamentului cu ulei de măsline sau floarea-soarelui (250 ml) în amestec cu suc de lămâie (250 ml stors de la circa 6 lămâi). Tratamentul începe seara, la ora 20:00, când se bea un păhărel cu 50 ml ulei şi un păhărel cu 50 ml suc de lămâie, cu repetare de 4 ori la intervale de 15 minute. După fiecare ingerare de ulei şi lămâie, pacientul va sta culcat pe partea dreaptă şi va ţine o pernă electrică încălzită pe zona ficatului. La culcare se va dormi pe spate până dimineaţă.
Alimentele interzise care favorizează formarea calculilor sunt: carnea de porc, oaie, raţă, gâscă, vânat şi peşte gras, grăsimi animale, slănină, cârnaţi, afumături, şuncă, tocături, sardele, sosuri cu rântaşi şi prăjeli, ouă tari sau prăjite, unt, smântână, frişcă, maioneză, pâine neagră şi proaspătă, ciuperci, legume bogate în celuloză grosieră (fasole boabe, varză, praz, mazăre), nuci, alune, prăjituri, cafea, ceai rusesc, cacao, ciocolată, condimente iuţi, tutun, băuturi alcoolice şi alimente prea reci (îngheţate, siropuri, bere).
În timpul crizelor se recomandă :
– aşezarea bolnavului la orizontală cu capul ceva mai jos;
– baie generală cu apă caldă sau duş cald, dirijat spre regiunea ficatului;
– comprese calde cu apă simplă sau alcoolizată aplicate local.
Plante recomandate în tratamentul dischineziei biliare
Dischinezia biliară constă din dereglarea funcţională a mecanismului de eliminare a bilei, prin reducerea capacităţii vezicii de a asigura circulaţia fierii prin canalul coledoc spre duoden. Declanşarea bolii este cauzată de unele tulburări digestive complexe, a unor procese inflamatorii abdominale (apendicită, anexită, sarcină, menopauză) sau a unor stări nevrotice declanşate în urma unor discuţii tensionate, în timpul mesei sau imediat după masă.
Tratamentul fitoterapeutic este foarte diversificat prin numărul mare de plante cu efecte terapeutice şi ameliorative, având acţiuni sedative, antispastice, carminative, coleretice şi stomahice. Se administrează specii separate sau în amestecuri, sub formă de infuzii, decocturi, tincturi, uleiuri, vinuri medicinale, băi generale şi locale.
Infuzii din:
– flori de arnică, gălbenele, coada şoricelului, lavandă, tei, lemnul Domnului;
– frunze de anghinare, mentă, roiniţă, salvie;
– herba de cimbru, rostopască, sunătoare, ţintaură, turiţă mare, coada racului, unguraş, volbură;
– fructe de coriandru şi măceş;
– rădăcini de păpădie.
Decoct din:
– herba de vinariţă;
– rădăcini de cicoare, iarbă mare, pir, săpunariţă.
Consumaţi produse lactate şi multe legume verzi
Se recomandă o hrană dietetică, repartizată în 4-5 mese mici pe zi, complete cantitativ şi calitativ. Alimentele permise cuprind, mai întâi, produse lactate (iaurt, lapte bătut, lapte smântânit, brânzeturi nefermentate, brânză de vaci, lapte cu cafea de cicoare), legume verzi (fasole verde, cartofi, morcov, dovlecei, spanac, salată verde, vinete, tomate). Se mai poate consuma carne fiartă de pasăre, viţel, peşte slab. Dintre făinoase sunt admise griş, orez, macaroane, fidea, tăiţei, arpacaş, fulgi de ovăz, biscuiţi.
Ca desert se pot consuma prăjituri uscate, tarte cu fructe, plăcinte cu mere sau brânză, fructe crude (mere, pere, prune, struguri, pepeni, zmeură), apoi compoturi, dulceţuri, marmelade, miere de albine, gelatine, oranjade.
Se impune odihnă la pat, timp de o oră după mese, iar în cursul zilei, plimbări în aer liber, gimnastică uşoară şi evitarea sedentarismului.
Calculii biliari devin suparatori doar daca se blocheaza, fie in mica punga situata catre iesirea din colecist sau in unul din canalele biliare apropiate. Simptomul care ar trebui sa ne alerteze despre posibilitatea unei suferinte generate de un calcul biliar este unul care nu poate fi ignorat — DUREREA. Cele mai probabile cauze sunt colica biliara, cea mai raspandita, si inflamatia vezicii biliare (colecistita).
Remedii naturiste pentru fiere
Rostopasca – Herba Chelidonii .
Infuzie din 1/2 lingurita de planta la o cana de apa; se bea in cursul unei zile, cite 1-2 linguri la 3 ore (se evita supradozarea, deoarece poate avea efecte toxice). Flores Miilefolii (flori de Coada soricelului). Infuzie din 2 linguri de flori la 1/2 litru de apa, cantitate care se bea in cursul unei zile.
Fibrele
Persoanele care consuma mult zahar si grasimi sunt mult mai expuse riscului de a avea pietre la fiere. Adaugand in dieta alimente bogate in fibre si consumand o cantitate mai mica de zahar si grasimi iti poti mentine sanatatea vezicii biliare.
Linte
Un studiu a descoperit ceva destul de interesant si anume faptul ca femeile care consuma: linte sunt mult mai rezistente la atacurile afectiunilor biliare in comparatie cu femeile care nu consuma acest aliment.
Adrei rosu
O alimentatie bogata in vitamina C te poate ajuta sa eviti formarea pietrelor la fiere, iar un ardei rosu contine 95 mg din aceasta vitamina, adica, mai mult de 60 mg din necesarul zilnic recomandat persoanelor care au trecut de varsta de 15 ani.
Astfel, cercetatorii sustin ca oamenii care au mai multa vitamina C in sange sunt mai putin expusi riscului de a avea pietre dureroase.
Cafeaua slaba
Potrivit unui nou studiu, consumul unei cani de cafea slaba in fiecare zi ajuta la prevenirea afectiunilor aparute la vezica biliara. Totodata, mai exista studii care sustin ca prin consumul a 2 cesti de cafea slaba (fiarta la ibric) in fiecare zi riscul dezvoltarii afectiunilor la fiere este diminuat cu 40%.
Cu toate efectele pozitive, cercetatorii nu stiu sigur ce anume din cafea ajuta la reducerea riscului formarii pietrelor la fiere. Se poate sa fie vorba despre cafeina, insa in urma consumului de ceai si alte bauturi care contin cafeina nu au fost identificate aceleasi efecte.
Somon
Acizii omega-3 s-au dovedit benefici nu numai in prevenirea afectiunilor cardiovasculare, ci si in prevenirea pietrelor la fiere.
Leac pentru reglarea activitatii biliare – Peste o lingurita de radacini uscate si maruntite de papadie se toarna 200 ml apa clocotita, se lasa sa se infuzeze cel putin o jumatate de ora si se strecoara. Se administreaza cate 50 ml infuzie, de 3-4 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa.
Migrena biliara, migrenele in general – se ia o lingurita rasa de pulbere de rostopasca pe stomacul gol, in doza unica, pentru 24 de ore. Efectele sunt de-a dreptul spectaculoase: in mai putin de o ora, bila este drenata, durerile de cap si senzatia de greata dispar, la fel ca si sensibilitatea excesiva la zgomote, la lumina si la mirosuri. Tratamentul se face ocazional, atunci cand apar durerile de cap si celelalte simptome specifice migrenei