Dischinezie biliara – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

 Dischinezie biliară

         Proces patologic caracterizat prin apariţia unor modificări în activitatea motorie vegetativă a organelor contractile. Are diferite localizări nu numai biliare ci şi intestinală, uterină, etc.

Sunt tulburări motorii ale veziculei şi căilor biliare şi sunt o hipertonie sau atonie a diferitelor segmente. Se întâlnesc mai frecvent în nevroze, sau în diferite afecţiuni digestive, sau ale altor organe care vor influenţa căile biliare pe cale reflexă. În aceste cazuri se vor face tratamente pentru afecţiunea prezentă şi va trece singură această afecţiune.

    Sunt mai frecvente la femei în perioada de pubertate, menstruală sau la menopauză  şi se însoţesc de colici biliare scurte, determinate de traume psihice sau conflicte intelectuale. În acest caz cel mai util este consumul ceaiului de hamei. Se vor pune pentru aceasta 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.

 Celelalte fenomene ca febra, icterul, leucocitoza, întâlnite şi la angiocolită sunt absente. Pot fi însă însoţite de dureri, greţuri, vărsături, şi o senzaţie de greutate în hipocondrul drept.

    Tratamentul constă în regim alimentar corespunzător şi administrarea de ceaiuri sedative.

Există două situaţii distincte: dischinezii biliare hipertone-

  • când creşte capacitatea de contractare a vezicii biliare şi

Dischinezii biliare hipotone şi atone: care reprezintă creşterea în volum a vezicii biliare care nu se mai poate contracta şi nu mai evacuează bila.

Hipertone:

Se vor lua ceaiuri care opresc această evacuare: salvie, cimbru, frăsinel, rostopască, gălbenele, etc.

Nu se va consuma carne grasă, conserve de legume şi carne, brânzeturi grase sau fermentate, ouă tari, maioneze, rântaşuri, ulei prăjit, afumături. Se vor introduce sucuri de morcov, sfeclă, pătrunjel, ţelină, salată, spanac.

Dischinezii biliare hipotone şi atone: infuzii de cruşin, frăsinel, turiţă mare, rostopască, anghinare, ţintaură, rădăcină de cicoare, pir, albăstrele, sunătoare, pedicuţă, rozmarin, etc.

Tratament:

            Durerile violente de stomac, greţurile şi voma pot fi semnele unui calcul în vezica biliară. Tratamentele naturiste pot vindeca această afecţiune fără să se ajungă la operaţie.

Se vor lua mese la ore fixe, pentru a învăţa organismul cu un anumit program.

Se mestecă de asemenea foarte bine orice aliment.

Se evită abuzurile de alcool sau mesele prea încărcate şi copioase, nu se va abuza de ouă şi se va combate obezitatea şi sedentarismul.

      Se pot folosi ceaiuri din: albăstrele, angelică, anghinare, busuioc, cartof, cătină, cicoare, coada şoricelului, coriandru, cruşin, cuişoare, dracila, frăsinel, fumăriţă, gălbenele, ghinţură galbenă, hrean, iarbă mare, iarba sfântului Ion, ipcărige, levănţică, măceş, măslin, mătrăgună, mentă, năsturel, orz, osul iepurelui, păpădie, pelin, pin, pir, pochivnic, podbal, porumbar, pufuliţă cu flori mici, revent, ridiche neagră, roiniţă, rostopască, rozmarin, salbă moale, salvie, săpunariţă, scânteiuţă, sfeclă roşie, siminoc, sunătoare, talpa mâţei, tarhon, tei, ţintaură, turiţă mare, unguraş, valeriană, vâsc, volbură.

                Modul de folosire al plantelor medicinale.

Albăstrele (Centaurea cyanus) Se ia 1 linguriţă care se va pune la 250 ml apă rece, se fierbe apoi 5 minute. Se acopere apoi pentru 15 minute şi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi, preferabil să fie îndulcit cu miere dacă nu există contraindicaţii. Se poate adăuga suc de lămâie.

Este indicat în special la cei care au colici repetate.

Angelică (Agelica archangelica)  se pot folosi rădăcinile sau seminţele. Se ia 1 linguriţă care se va pune la 250 ml apă rece, se fierbe apoi 5 minute. Se acopere apoi pentru 15 minute şi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi, preferabil să fie îndulcit cu miere dacă nu există contraindicaţii. Are efect de activarea vezicii şi este şi calmantă a durerii.

Anghinare (Cynara scolymus) este recunoscut pentru efectul foarte bun în cazurile de dischinezii biliare. 1 linguriţă de plantă se pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate îndulci cu miere. Se va lua în felul următor: o cană dimineaţa la trezire, pe stomacul gol, apoi se va sta pe partea dreaptă timp de 30 minute- a doua cană se va consuma în două reprize, una cu 30 minute înainte de masa de prânz şi cealaltă cu 30 minute înainte de masa de cină. Se poate însă mări doza de plantă cu 2-4 linguriţe de plante în felul următor: în prima săptămână se va pune 1 linguriţă la 500 ml. În a doua se pun 2 linguriţe la 500 ml. În a 3-a se vor pune 3 linguriţe de plantă la 500 ml apă clocotită. Se poate continua aşa cu acest ceai 1 săptămână după care se scade treptat doza şi se face apoi o pauză de 60 zile după care se poate relua acest tratament.

Busuioc (Ocinum basilicum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană după fiecare masă. Ajută la stimularea secreţiilor, atât ale ficatului cât şi gastrice şi evită şi balonările.

Cartof (Solanum tuberosum) se consumă cartofi copţi cu ulei şi extern se aplică o cataplasmă din cartofi fierţi aplicaţi calzi, pentru diminuarea durerilor.

Cătină (Tamarix ramosissima) uleiul de cătină este un foarte bun stimulent al secreţiei biliare. Se ia 1 linguriţă în fiecare zi.

Cicoare (Cychorium intybus) se pot utiliza frunzele tinere crude în salate, florile şi rădăcinile în ceaiuri. Florile 1 linguriţă se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate de asemenea folosi rădăcina mărunţită câte 1 linguriţă la 250 ml apă care se fierbe apoi timp de 10 minute şi se strecoară. Se pot folosi 3 căni pe zi. Principiile amare, inulina şi colina au proprietăţi colagoge, iar uleiul volatil este laxativ. Se poate folosi şi în cazul durerilor.

Rădăcină de cicoare 2 linguriţe se pun în 200 ml apă rece, se fierbe timp de 5 minute, se lasă să se limpezească, se bea o treime pe stomacul gol dimineaţa iar restul în două reprize, înainte de mese. Cele mai importante utilizări sunt: hepatita cronică evolutivă, hepatita cronică stabilizată, dischinezia biliară, constipaţia cronică, acneea, furunculoza. Este contraindicată în afecţiunile acute hepato-biliare.

Coada şoricelului (Achillea milefolium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană după fiecare masă.

Coriandrum stivum) 1 linguriţă de boabe se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru stimularea activităţii ficatului.

Cruşin (Rhamnus frangula) 1 linguriţă de praf de coajă se pune se la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară. Este foarte indicată atunci când există constipaţii asociate.



Cuişoare (Syzygium aromaticum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană după fiecare masă.

Dracila (Berberis vulgaris)  ia 1 linguriţă  de plantă mărunţită care se va pune la 250 ml apă rece, se fierbe apoi 5 minute. Se acopere apoi pentru 15 minute şi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi, preferabil să fie îndulcit cu miere dacă nu există contraindicaţii. Are acţiune coleretică, spasmolitică şi antibiotică indicată celor cu colici biliare. Se poate folosi şi tinctura câte 5 picături la 2 ore.

Frăsinel (Dictamnus albus) 1 g de pulbere de rădăcină la 100 ml apă. Se fierbe la foc mic 10 minute şi se strecoară. Se bea ceaiul călduţ 1-3 pe zi. Are proprietăţi diuretice şi vermifuge, dar este utilă şi la insuficienţa coronariană şi circulatorie.

Fumăriţă (Fumaria officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană după fiecare masă.

Gălbenele (Calendula officinalis) 1 linguriţă de flori mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este antiinflamator, sedativ, colagog şi coleretic.

Ghinţură (Gentiana lutea) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Hrean (Armoracia rusticona) se taie 20 g rădăcină de hrean mărunt sau se rade şi se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere 10 minute, apoi se strecoară. Se beau 3-4 căni pe zi. Are şi rol antibiotic.

Iarbă mare (Inula helanium) a 1 linguriţă  de plantă mărunţită care se va pune la 250 ml apă rece, se fierbe apoi 5 minute. Se acopere apoi pentru 15 minute şi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi, preferabil să fie îndulcit cu miere dacă nu există contraindicaţii. Este colagog şi excită vezica biliară.

Iarba Sfântului Ion (Salvia sclarea) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană după fiecare masă.

Ipcărige (Ghypshophyla paniculat) 1 linguriţă de rădăcină se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă în cursul unei zile cu înghiţituri mici. Ajută şi la dispariţia anumitor paraziţi.

Levănţică (Lavandula angustifolia) 1 linguriţă de flori mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este antispasmodic, colagog, calmant, antiseptic.

Măceş (Rosa canina) 1 linguriţă de seminţe se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute apoi se strecoară. Se consumă 2 căni pe zi.

Măslin (Olea europea) ) Ulei de măsline câte 1 lingură după fiecare masă. Se poate lua în combinaţie cu ceapă. Se pune suc de ceapă 1 parte cu 2 părţi ulei şi se agită bine înainte de administrare. Se ia 1 lingură de 3 ori pe zi.

Mătrăgună (Atropa belladona) se foloseşte în special pentru calmarea durerilor dar numai preparat farmaceutic, deoarece în caz contrar se pot obţine otrăviri.

Mentă (Mentha piperita) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Mesteacăn (Betula verrucosa) are saponozide, rezine, mucilagii, etc. Poate combate cu mare succes bolile renale şi de asemenea o serie întreagă de infecţii ale aparatului uro-genital. Se va pune 2 linguriţe de frunze bine mărunţite de mesteacăn la 250 ml de apă în clocot. Se va lăsa apoi acoperit 20 de minute şi se va strecura. Se adaugă la acesta obligatoriu un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar.  Se lasă apoi 6 ore şi se poate abia atunci consuma.  Cu 4 linguriţe de plantă preparate identic, se obţine un ceai concentrat care se poate consuma în cursul zilei. La acest ceai este obligatoriu să se pună un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar înainte de a se consuma. Se indică ca diuretic fiind cel mai util ceai, în plus are capacitatea de a elimina acidul uric, colesterolul în exces şi multe alte toxine. Pentru aceste efecte deosebite se indică a fi folosit în: afecţiuni renale, vezicale chiar calculoză renală ,(fiind foarte utilă combinaţia cu coada racului în acest caz), scleroză, afecţiuni cardiace, diabet. În plus este un antiinflamator cutanat şi articular putând fi folosit cu succes la artroze, reumatism, hipertensiune, edemele cardiace, boli de ficat, dereglări uremice. Foarte important este faptul că distruge stafilococul auriu fiind deci şi un excelent antibiotic.

Se mai poate folosi seva, mugurii, coaja, ameţii. Seva este extraordinară la afecţiuni renale sau oculare. Intern seva se ia te 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Se pot face cure de lungă durată.

Năsturel (Nasturtium officinale) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Orz (Hordeum vulgare) Suc de orz verde- se spală planta tânără în mai multe ape, apoi se toacă mărunt şi se pune în centrifugă. Se consumă câte 50 ml dimineaţa amestecat cu suc de mere înainte cu 30 minute de a mânca şi seara cu 30 minute înainte de cină. Se mai poate folosi şi cu suc de morcov sau de fructe de pădure. În cazul unei afecţiuni mai grave se va folosi de 3 ori pe zi. Se pot face cure oricât de lungi pentru că cu cât se continuă cura mai multe zile cu atât va fi mai bine pentru organism.

Osul iepurelui (Ononis spinosa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Păpădie (Taraxacum officinalis) Se pune 1 linguriţă de rădăcină de păpădie la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute. Se strecoară şi se bea în cazurile de dischinezii biliare, indigestii, afecţiuni renale, etc.

Salată de păpădie- se culeg 200 g de frunze tinere de păpădie. Se spală foarte bine apoi se introduc într-un castron cu apă rece sărată destul de bine pentru 1 oră. Se spală apoi bine, se toacă mărunt, se amestecă cu o legătură de usturoi verde şi una de mărar, mărunţite. Se pune peste ele oţet şi ulei. Se consumă ca orice salată. Este foarte utilă pentru cei care doresc să activeze vezica biliară.

Pedicuţă (Lycopodium clavatum) se foloseşte sub formă de tinctură câte 10-20 picături diluate la 100 ml apă sau ceai de 3 ori pe zi, pentru activarea vezicii biliare.

Pelin (Artemisium absinthum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Pin (Pinus mugo) 1 linguriţă de vârfuri de ramuri mărunţite se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, ajutând la curăţirea canalelor biliare.

Pir (Agropiron repens) este cunoscut pentru efectul drenor şi mai ajută şi la dizolvarea calculilor. Se utilizează rizomii. Se pune 1 linguriţă de rizomi mărunţiţi la 250 ml apă şi se fierbe 3 minute apoi se aruncă această apă şi se pune 250 ml apă rece. Se fierbe timp de 5 minute, se strecoară şi se îndulceşte cu miere. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Pochivnic (Asarun europaeum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Podbal (Tusilago frfara) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Porumbar (Prunus spinosa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Pufuliţă cu flori mici (Epilobium parviflorum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Revent (Rheum palmatum) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute apoi se strecoară. Se poate consuma 2 căni pe zi. Ajută la drenarea ficatului şi vezicii biliare.

Ridiche neagră (Raphanus sativus niger) -Suc de ridiche neagră 3-6 linguri pe zi între mese, ajută la drenarea bilei. Se poate folosi şi în cură de 30 zile.

Roiniţă (Melissa officinalis)  1 linguriţă de plantă se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se indică în special la care sufere şi de colecistite şi au dureri. Se poate lua macerat glicerinat care există la orice magazin naturist. Se iau câte 15-30 picături. Este şi bacteriostatic şi are efect colagog. Se poate lua perioade mai lungi de timp.

Are şi efect puternic asupra sistemului nervos.

Rostopască (Chelidonia majs) Se pune la fiert 1 litru de apă. Se lasă apoi la răcit pentru 10 minute, apoi se va pune 1 linguriţă de rostopască praf. Se acopere de seara până dimineaţa când se va pune în acest lichid după strecurare 200 ml miere. Se pune totul într-o sticlă bine închisă la frigider. Se agită bine înainte de ase administra. Se va lua din acest lichid din oră în oră  (10-12 ori pe zi) câte 1 lingură. În acest timp este bine să se consume şi zilnic sucul de la o lămâie.

-Rostopasca plantă mărunţită 2 linguri se pun la 1 litru de vin şi lasă la temperatura camerei pentru 10 zile. Se strecoară apoi şi se mai pune la acest preparat 200 g de miere. Se ia din acest preparat câte 1 lingură de 3 ori pe zi, preferabil înainte de mese cu 15 minute.

Rostopasca conţine o substanţă coptizina care are acţiunea de a stimula mişcarea de contracţie a vezicii biliare. Este însă foarte important să nu se depăşească doza prescrisă pentru că în acest caz poate avea efecte toxice.

Rozmarin (Rozmarinus officinalis) 1 linguriţă de plantă se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se indică în special la care sufere şi de colecistite şi au dureri. Se poate lua macerat glicerinat care există la orice magazin naturist. Se iau câte 15-30 picături. Este şi bacteriostatic şi are efect colagog. Se poate lua perioade mai lungi de timp.

Salbă moale (Evonimus europaeum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Salvie (Salvia officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Săpunariţă (Saponaria officinalis) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute apoi se strecoară. Se poate consuma 2 căni pe zi. Ajută la drenarea ficatului şi vezicii biliare.

Scânteiuţă (Anagallis erecta) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Sfeclă roşie (Beta vulgaris rubra) se consumă sub formă de suc câte 100 ml de 3 ori pe zi, sau în diferite preparate culinare.





Siminoc (Helycrisum arenarium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Sunătoare (Hipericum perforatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este şi un calmant nervos.

Talpa mâţei (Anteria dioica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Tarhon (Artemisia dracunulus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Tei (Tylia tomentosa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Ţelina (Apium graveolens) este un excelent drenor hepatic, tonic al sistemului nervos şi hipotensor, acţionând şi asupra epitelului renal, determinând creşterea urinei eliminate. Stimulează activitatea de drenare a bilei, provoacă apariţia ciclului menstrual întârziat. Se fierb 3 linguri de rizomi mărunţiţi la 1 litru de apă timp de 20-30 minute. Strecuraţi şi apoi beţi 2 căni pe zi. Se pot folosi şi frunzele- 4 linguri de frunze mărunţite se pun la 1 litru de apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi. Sau: 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se pot folosi şi frunzele proaspete tăiate mărunt şi adăugate la orice mâncare. De asemenea se poate face şi suc proaspăt din care se poate lua câte 20 ml diluat de mai multe ori pe zi. Are acţiune puternică în activarea vezicii.        

Ţintaură (Centaurium umbellatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi între mese. Are acţiune în special pentru calmarea colicilor.

Turiţă mare (Agrimonia eupatoria) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Unguraş (Marrubium vulgare) 1 linguriţă de plantă se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se indică în special la care sufere şi de colecistite şi au dureri. Măreşte contracţia vezicii biliare şi este colagog.

Valeriană (Valeriana officinalis) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Pentru calmarea durerilor fiind foarte indicat. Se poate folosi şi tinctura care există gata preparată la magazinele de profil.

Vâsc (Vâscum album) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se lasă pentru 8 ore la macerat, după care se strecoară. Se încălzeşte la temperatura corpului şi se consumă 1-2 căni pe zi.

Volbură (Convolvulus arvensis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Măreşte contracţiile vezicii biliare are efect purgativ. Se poate folosi şi sub formă de tinctură câte 2 linguri diluate pe zi.

Alte reţete: 

Sucurile de legume şi fructe sunt foarte indicate. Se vor consuma minimum 600 ml de suc pe zi din legume sau fructe proaspete. Se va face doar atât suc cât se consumă la momentul respectiv, pentru că dacă stă acest suc se oxidează şi nu-şi mai produce efectul.

-Se va face un ceai complex din: rostopască, muşeţel, gălbenele, mentă, sunătoare, anghinare. Se macină toate acestea cu râşniţa de cafea şi apoi se va pune 1 lingură din acest praf (se păstrează în borcane închise ermetic) în 250 ml apă clocotită. Se acopere timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Calmează durerile, este bactericid, antiinflamator şi antiseptic. Prima se va consuma dimineaţa pe stomacul gol şi restul înainte de mese cu 15 minute.

Reţeta 1: compoziţie: 500 g ridichi negre şi 100 g miere. Se spală ridichea, se trece prin maşina de stors sucuri. Sucul obţinut se pune într-un vas de sticlă se adaugă mierea şi se amestecă pentru omogenizare: se poate păstra maximum 15 zile la rece. Administrare: 3-6 linguri pe zi, numai de adulţi, între mese. Are acţiune colagogă, coleretică şi afrodiziacă. Vindecă dischineziile biliare, în special la femei. Se mai foloseşte împotriva frigidităţii şi impotenţei.

Reţeta 2: se amestecă 3 linguriţe de flori de gălbenele, 3 linguriţe de lemn dulce, 3 linguriţe de sunătoare, 2 linguriţe de tătăneasă, 3 linguriţe de flori de salcâm. Se pun 3 linguriţe din acest amestec la 500 ml apă clocotită. Se lasă acoperit timp de 15 minute. Se strecoară şi se bea la temperatura camerei în 3 reprize, după mese.

Reţeta 3: se pun 2 linguriţe rase de rădăcină de cicoare prăjită în 150 ml apă rece. După ce dă în clocot, se continuă fierberea încă 5 minute. Se lasă să se decanteze. Se bea o jumătate din cantitate dimineaţa, pe stomacul gol, iar cealaltă jumătate înaintea mesei de prânz. Este foarte utilă în hepatită cronică evolutivă, dischinezie biliară şi constipaţie.

Reţeta 4: 1 linguriţă de sunătoare, 1 linguriţă de gălbenele se pun în 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se bea o jumătate din cantitate în jurul orei 18 şi cealaltă jumătate seara la culcare. Utilă în hepatite cronice, dischinezii biliare, constipaţie.

Reţeta 5: 20 g de ţintaură se pune măcinată la 100 ml alcool alimentar de 70 grade. Se ţine timp de 15 zile, timp în care se ţine la temperatura camerei şi se agită. Se strecoară, apoi se pune în sticluţe de capacitate mai mică, care se închid ermetic la rece. Se vor lua câte 20-30 picături de 3 ori pe zi, înainte de mesele principale. Se poate face tratament cu acest preparat în toate cazurile de dischinezii, pentru că reglează activitatea vezicii biliare.

Reţeta 6. 20 g de hrean ras se pune la 1 litru de vin roşu. Se ţine timp de 10 zile. Se strecoară şi se bea câte 50 ml de 3 ori pe zi.



Tinctura de sunătoare.

Hypericum perforatum.

Produsă de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni.

Intern: antiseptic, antiseptic urinar, diuretic, astringent, sedativ, cicatrizant, vermifug, vulnerar, antifebril, antiinflamator, hepatoprotector, ajută la regenerarea celulei hepatice, coleretic, colagog, antispastic, antianemic.

Extern: analgezic, antiseptic, cicatrizant, decongestionant, antiiritativ, calmant al mâncărimilor.

Indicaţii.

Intern: hepatită, ciroză (adjuvant), icter, diskinezie biliară, inflamaţia vezicii biliare, anemie, spasme gastrice, ulcer, indigestii, boli renale cronice (adjuvant), incontinenţă urinară, tonic uterin în tulburări menstruale, leucoree, hemoroizi, febre intermitente, dureri de cap, migrene, convulsii, sciatică, nevralgii faciale, hidropizie, dizenterie, varice, flebite, inapetenţă, isterie, epilepsie, junghiuri, icter, impotenţă, frigiditate, stări depresive, tulburări psihice şi nervoase asociate menopauzei, coşmaruri, enurezis, pavor nocturn, colită, enterocolită, rectocolită, distonie neuro-vegetativă.

Extern: zona zoster, dermatoze cu mâncărimi, răni, arsuri, în cosmetică pentru tenurile iritate, contra pruritului în alergii, eczeme.

Contraindicaţii: nu se cunosc.

Elixir Dacic.

Bitter din 32 de plante. Uz intern şi extern.

Produs de Dacia Plant.

Este un tonic amar, după o reţetă originală, conţinând 32 de specii de plante româneşti selecţionate cu grijă. Deşi principala sa trăsătură este efectul tonic asupra digestiei şi ficatului (dat de plantele amre), complexitatea amestecului face ca acest preparat 100% natural să aibă efecte mult mai ample după cum vom vedea în continuare.

Acţiuni. Intern: tonic amar puternic, tonic hepatic puternic, coleretic, colagog, calculolitic, antiseptic urinar şi intestinal puternic, stimulează digestia şi eliminarea, depurativ, diuretic, antispastic, antiinflamator, laxativ uşor, detoxifiant, febrifug uşor, calmant al spasmelor digestive.

Extern: cicatrizant bun, antiseptic, regenerativ epitelial.

Indicaţii.

Intern: hepatită, icter, dischinezie biliară, adjuvant în litiaza biliară, dispepsie, aerofagie, colecistită acută şi cronică (indiferent de etiologie), colecistită diskinezică, lipsa poftei de mâncare, digestie dificilă, constipaţie (în special cea provocată de sedentarism, de tulburări hepatice sau de disfuncţii biliare), valori crescute ale colesterolului, tulburări de apetit alimentar, indigestii, digestie dificilă, infecţii renale şi urinare, adjuvant în infecţii intestinale şi în parazitoze digestive, stări de vomă, dureri de cap la bolnavii cu probleme biliare şi hepatice, adjuvant în stări gripale (pentru efectul uşor depurativ în primul rând), astenie fizică şi psihică.

Extern: tăieturi şi arsuri de gravitate medie la nivelul pielii, răni infectate, eczeme infecţioase, procese inflamatorii la nivelul pielii, adjuvant în acnee şi în tratamentul furunculelor.

Contraindicaţii: nu se cunosc.

Normocolesterol.

Reduce excesul de colesterol şi protejează sistemul vascular. Uz intern.

Produs de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni: anticolesterolemiant, depurativ, antiseptic uşor, diuretic, hipoglicemiant, laxativ uşor, stimulează activitatea bilei, stimulent al peristaltismului, tonic amar, tonic hepatic.

Indicaţii: valori crescute ale colesterolului, arterită obliterantă, diabetul şi tulburările asociate lui (în special bolile vasculare), ischemie cardiacă asociată cu hipercolesterolemie (adjuvant), hepatită, sechele posthepatice, diskinezie biliară, dispepsie, gastrită hipoacidă, intoxicaţii diverse, tranzit intestinal încetinit, constipaţie atonă.

Precauţii: în cazul diabetului insulinodependent se vor face zilnic teste de glicemie, iar pacientul va fi ţinut încontinuu sub supraveghere medicală întrucât preparatul este puternic hipoglicemiant.

Contraindicaţii: nu se cunosc.

Alte recomandări şi observaţii: este bine complectat în tratamentul trombozelor de FEBRIFUG şi TONIC NERVOS şi în tratamentul tulburărilor hepatice de către preparatul gemoterapeutic Rozmarinus officinalis.

Tonic hepatic.



Tonic, regenerator şi normalizator al ficatului. Uz intern.

Preparat de Dacia Plant Sebeş.

Plantele medicinale din componenţa acestui produs sunt printre cele mai puternice tonice amare, drenoare şi regeneratoare din flora europeană. Ca atare, suplimentul nutriţional TONIC HEPATIC are un spectru foarte larg de indicaţii pentru bolile din sfera digestivă, hepatică şi biliară. Printre proprietăţile de excepţie ale acestui remediu se numără şi acela de a favoriza regenerarea celulei hepatice, de a stimula şi normaliza activitatea ficatului, de a favoriza refacerea structurii normale a ficatului (Cynara scolymus din componenţa acestui remediu are această acţiune extrem de importantă în tratamentul cirozei în formele avansate).

Iată care sunt pe larg proprietăţile şi indicaţiile extractelor vegetale care intră în componenţa acestui remediu.

Acţiuni: antiseptic cu spectru larg de acţiune, calculolitic de intensitate medie, colagog puternic (stimulează secreţia bilei), coleretic puternic (favorizează evacuarea bilei), drenor hepatic, hipoglicemiant, , regenerator hepatic, măreşte cantitatea de secreţii salivare şi gastrice, măreşte rezistenţa organismului la poluarea chimică, scade valorile colesterolului, stimulent al proceselor digestive, stimulent bun al peristaltismului digestiv, tonic amar şi tonic hepatic foarte puternic.

Indicaţii: adjuvant în tratamentul hepatitei A,B şi C inclusiv a sechelelor hepatitei cronice evolutive, adjuvant în ciroza hepatică (mai ales în faza iniţială), dispepsie, digestie lentă, atonie digestivă, dischinezie biliară, colecistită, microlitiază biliară, atonie intestinală, constipaţie atonă, balonare asociată problemelor hepato-biliare.

Alte utilizări: gastrită hipo-acidă, colită de putrefacţie, varice şi tromboflebită, diabet (mai ales atunci când este asociat cu probleme hepatice sau cu valori crescute ale colesterolului), intoxicaţii cronice (plantele amare din componenţa sa favorizează eliminarea masivă de toxine, potenţând efectele depurativelor şi laxativelor), adjuvant în ischemia cardiacă şi în arterita obliterantă asociată cu problemele hepatice.

Precauţii: persoanele foarte slăbite, devitalizate, vor lua jumătate din doza prescrisă şi nu vor face cure mai lungi de 2 săptămâni cu 3-4 zile pauză între ele.

Contraindicaţii: nu se cunosc.

Antigiardia.

Distruge pe cale naturală Giardia şi paraziţii intestinali. Uz intern.

Preparat de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni: vermifug, purificator, tonic amar, stimulent al secreţiilor gastrice, antiinflamator la nivelul mucoasei gastro-intestinale.

Indicaţii: viermi intestinali, infecţii cu protozoarul giardia lamblia, anorexie, digestie lentă, acumulări de toxine în organism, diskinezie biliară.

Precauţii: în cazul ulcerului gastric acest preparat va fi administrat cu prudenţă.

Alte recomandări şi observaţii: tratamentul trebuie să dureze 21 de zile, se face o pauză de 10 zile după care se reia dacă este cazul.

Este bine complectat cu uleiul de seminţe de dovleac (obţinut prin presare la rece), din care se administrează 2 linguriţe zilnic.

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close