Tratament naturist al ulcerului gastric si duodenal

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Fitoterapia in cazul ulcerului gastric si duodenal

Ulcerul gastric si duodenal, prin raspindirea sa, prin greutatile pe care le intimpina bolnavii, prin complicatiile care apar, prin rata mortalitatii provocata de aceasta boala, ocupa un loc important printre afectiunile cronice ale tubului digestiv. Se presupune ca ulcerele gastro-duodenale se intilnesc la aproximativ 2-3 la suta din populatia adulta. Exista date care afirma ca fiecare a zecea persoana, pe parcursul vietii, sufera de aceasta afectiune.

Manifestarile clinice ale bolii

Ulcerul este o afectiune cronica recidivanta, in perioada de acutizare a careia se formeaza unele plagi in stomac si duoden. La originea bolii se gasesc predispozitia ereditara fata de aceasta boala, tensiunea psiho-emotionala, obiceiurile daunatoare (alimentatia nerationala, nicotina). In patogeneza formarii ulcerelor are rol agresiunea acidopeptinica si slabirea rezistentei mucoasei din zona gastro-duodenala.

Manifestarile clinice ale ulcerului sint diferite si variabile. In perioada de acutizare a bolii, mai ales in localizarea ulcerului in bulbul duodenului, sint caracteristice durerile, arsurile, adesea varsaturile cu continut acid.

Durerea se manifesta mai ales pe stomacul gol, la una-trei ore dupa masa, adesea noaptea si este calmata prin administrarea unor medicamente sau a alimentelor. Ulcerul, in special in stadiile incipiente ale dezvoltarii, este insotit adesea de constipatie, dischinezie intestinala si a cailor biliare. De multe ori, ulcerul poate fi confundat o perioada mare de timp cu simptomatica unei gastrite cronice. Prin introducerea in practica a gastroscopiei, diagnosticarea ulcerelor gastro-duodenale s-a imbunatatit considerabil.

Durata mare a ulcerului gastric este influentata de multe ori de scaderea productiei acide a mucoasei stomacului pusa in legatura cu dezvoltarea in el a unor modificari atrofice. In acest stadiu, boala se manifesta de obicei prin plagi in stomac. Cele mai frecvente complicatii ale ulcerului gastric sint hemoragiile de intensitate diferita, perforarea stomacului si duodenului, procesele penetrante. Adesea, dupa citeva acutizari se dezvolta o stenoza exagerata si se observa transformarea ulcerului in cancer.

Principiile de tratare a bolnavilor cu ulcer gastric

Tratarea ulcerului gastric, in ciuda cantitatii uriase de mijloace medicamentoase, continua sa ramina o problema complicata. La alegerea unui tratament trebuie sa se ia in consideratie ca in cazul ulcerului duodenal pe primul loc se afla cresterea factorului acido-peptinic, iar in cazul ulcerului gastric – scaderea rezistentei si capacitatilor regeneratoare ale mucoasei stomacului. Trebuie atrasa atentia si asupra tulburarilor de motricitate a stomacului si duodenului, caracteristice pentru ulcerul gastric.

Principiile de baza in tratarea bolnavilor cu ulcer gastric sint un regim recuperator rational, dietoterapia, psihoterapia prin indepartarea obligatorie a fumatului, a preparatelor medicamentoase care favorizeaza ulcerul si a altor factori nefavorabili, refuzul bauturilor alcoolice.

Dintre medicamente s-au raspindit foarte mult ranitidina, famotidina si omeprazolul, care scad brusc activitatea secretorie a stomacului. Dintre mijloacele care apara mucoasa sint indicate preparatele pe baza de bismut coloidal, combinatia de saruri de aluminiu si sulfat de zaharoza. O atentie deosebita este acordata suprimarii lui Helicobacter pylori, care traieste in mucoasa din zona gastro-duodenala si contribuie la formarea ulcerelor.



Bolnavilor cu plagi care nu s-au vindecat mult timp si in cazul unei astenizari bine exprimate li se recomanda preparatele albuminice, vitaminele.

Bolnavilor cu tulburari nevrotice li se recomanda administrarea unor tranchilizatori, iar in cazul sindromului astenic sau al celui agitat-depresiv sint indicate antidepresivele.

Preparate pe baza de plante medicinale

Pentru tratarea bolnavilor cu ulcer gastric se folosesc preparatele obtinute din plante. Se bucura de popularitate uleiul de catina, care contine un amestec de caroten si gliceride ale acizilor organici (este recomandata administrarea unei lingurite de doua-trei ori pe zi, cu 20-30 de minute inainte de masa). Este indicat de asemenea uleiul de macese, care contine acizi grasi saturati si nesaturati, carotinoide. Preparatul acesta stimuleaza vindecarea ranilor.

Proprietati extraordinare are si extractul din radacina de iarba-dulce. Acesta creste secretia de mucoasa de aparare si scade activitatea peptinica a sucului gastric; se administreaza cite 0,3 grame pe zi timp de o saptamina, iar in urmatoarele patru saptamini – cite 0,15 grame. In unele cazuri, extractul de iarba-dulce provoaca tulburari ale metabolismului apei si formarea unor umflaturi.

In cazul ulcerului gastric sint recomandate de asemenea: extractul din radacini de iarba-mare – cite 0,1 grame de trei-patru ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa; sucul de patlagina – cite o lingurita de trei ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa; ceaiul din flori de musetel. Ceaiul de musetel, datorita faptului ca formeaza pe mucoasa stomacala un strat de aparare, impiedica actiuneapepsinei.

 

Plantele care previn recidivele

In cazul ulcerului gastric se folosesc foarte adesea plantele medicinale. In perioadele de acutizare si pentru prevenirea recidivelor se folosesc aceleasi plante ca si in tratarea gastritei cronice insotita de aciditate crescuta:

– se amesteca frunze de patlagina, flori de musetel, frunze de rozmarin salbatic (cite doua parti), frunze de coada-soricelului, fructe de maces (cite o parte). 10 grame din acest amestec se pun in 500 de mililitri de apa fierbinte, se lasa la infuzat cinci-sase ore, se beau cite 100 de mililitri de trei ori pe zi, inainte de masa.

– se amesteca seminte de fenicul, radacini de nalba mare, flori de musetel, radacini de iarba-dulce (in parti egale). 5 grame din acest amestec se pun intr-un pahar cu apa fierbinte, se lasa la infuzat 20 de minute, apoi se beau cite 200 de mililitri de infuzie o data pe zi, inainte de cina.

– foarte eficient este si urmatorul amestec: radacini de iarba-dulce, obligeana, frunze de menta, frunze de coada-soricelului (cite doua parti), frunze de sunatoare, seminte de chimen (cite o parte), frunze de patlagina (patru parti). 10 grame din acest amestec se pun in doua pahare de apa calduta (fiarta si apoi racita 30 de minute), se lasa la infuzat in termos 10-12 ore, se beau cite 100 de mililitri de trei-patru ori pe zi, dupa masa.

– se amesteca frunze de patlagina, flori de musetel, frunze de coada-soricelului, radacini de iarba-dulce (in parti egale); se pregateste o infuzie care se administreaza ca si cea de mai inainte.

Musetelul, galbenelele calmeaza arsurile

In cazul unor dureri persistente si al arsurilor, medicina populara recomanda ca timp de zece zile, pe parcursul a doua-trei luni, sa se alterneze folosirea urmatoarelor amestecuri de plante:





– flori de musetel – o parte, flori de galbenele, frunze de podbal – cite patru parti; 5 grame din amestecul de plante se pun intr-un pahar cu apa, se pun dupa aceea la baie de aburi 15 minute, se lasa la infuzat 45 de minute, apoi se strecoara si se administreaza cite una-doua linguri de trei-patru ori pe zi inainte de masa.

– flori de musetel – o parte, frunze de sunatoare, frunze de patlagina – cite patru parti; se pregateste o infuzie ca si cea dinainte.

– radacini de iarba-dulce, flori de musetel, seminte de fenicul (in parti egale); 5 grame din acest amestec se pun intr-un pahar de apa, se pun la baie de aburi 20 de minute, se lasa la infuzat 20 de minute, apoi se strecoara si se beau cite 100 de mililitri de trei ori pe zi, inainte de masa.

– frunze de coada-soricelului, flori de musetel si galbenele (in parti egale); se pregateste o infuzie si se bea de trei ori pe zi cite un pahar, inainte de masa.

– radacini de nalba-mare – trei parti, frunze de menta, radacini de iarba-mare – cite o parte; se pregateste o infuzie din care se beau cite 100 de mililitri de trei ori pe zi, inainte de masa.

– frunze de rozmarin salbatic, flori de musetel, frunze de fierea-pamintului, frunze de sunatoare, frunze de menta (in parti egale); se pregateste o infuzie din amestecul de plante si se bea cite un pahar, de trei ori pe zi, inainte de masa.

 



Crusin, menta si urzica pentru a scapa de constipatie

Pentru imbunatatirea functiei intestinale, pentru scaderea constipatiei care insoteste adesea ulcerul gastric, este recomandat urmatorul amestec de plante: scoarta de crusin – trei parti, frunze de menta doua parti, frunze de urzica, radacini de obligeana si valeriana – cite o parte. Se pregateste o infuzie si se beau cite 10 mililitri dimineata si seara, inainte de masa; durata tratamentului este intre cinci si sapte zile.

In cazul unei iritatii crescute, al tulburarilor somnului, care pot aparea la bolnavii cu ulcer gastric si duodenal, este recomandat urmatorul amestec de plante cu proprietati extraordinare: frunze de menta si trifoi – cite doua parti, radacini de valeriana, muguri de hamei – cite o parte; se pregateste o infuzie care se administreaza de trei ori pe zi, inainte de masa, in doze de cite o jumatate de pahar.

Decoctul din ceai de albastrelevindeca ranile stomacale

In cazul ranilor stomacale care se vindeca foarte greu, unii autori recomanda decoctul din radacini de albastrele (6 grame de planta la 200 de mililitri de apa), din care se ia cite o lingura de trei-patru ori pe zi, intre mese. In medicina populara este indicat de asemenea decoctul de rozmarin salbatic (10 grame de planta la 200 de mililitri de apa), cu 30 de minute inainte de masa, iar la doua ore dupa masa – decoctul din radacina de albastrele.

In cazul acutizarii ulcerului gastric, adesea apare o durere in zona inimii, de intensitate diferita (sindromul gastro-cardiac). In aceste cazuri, in amestecurile de plante medicinale pot fi adaugate valeriana, talpa-gistei, flori de paducel, o doza mai mare de menta.

De asemenea, este recomandat urmatorul amestec de plante: frunze de patlagina, radacini de iarba-dulce – cite o parte, flori de musetel, frunze de menta – cite patru parti, radacini de valeriana, flori de paducel – cite doua parti; se pregateste o infuzie din care se beau cite 50 de mililitri de trei ori pe zi, inainte de masa.

Plantele se administreaza in functie de stadiul bolii

Bolnavii pot adopta tactica inlocuirii amestecurilor de plante in functie de stadiul afectiunii. In stadiul acut si preacut al ulcerului gastric (intre prima si a treia saptamina) este indicat urmatorul amestec de plante: flori de galbenele, frunze de sunatoare, radacini de talpa-gistei, frunze de urzica – cite o parte, frunze de menta – doua parti; 15 grame din acest amestec se pun intr-un pahar de apa fierbinte, se lasa la infuzat 30-40 de minute, se strecoara, apoi se administreaza cite 50 de mililitri de patru ori pe zi, inainte de masa.

In perioada de cicatrizare si epitelizare (a patra si a cincea saptamina) se foloseste amestecul: frunze de rozmarin salbatic, frunze de patlagina – cite doua parti, macese – o parte. Se pregateste o infuzie care se administreaza de trei ori pe zi, inainte de masa.



Bolnavii cu forme complicate de ulcer gastric au nevoie de o perioada de spitalizare. Este importanta de asemenea stabilirea unei interventii operatorii imediate (in cazul perforatiei, al hemoragiei) sau planificate (in cazul penetratiei, formarii tumorilor maligne). Folosirea fitoterapiei fara observatia medicului in aceste cazuri nu este permisa. Exceptie fac doar bolnavii cu hemoragii (dar numai dupa ce s-a exclus posibilitatea unui cancer).

In asemenea cazuri sint indicate infuziile:

– infuzie din frunze de urzica: 20 de grame de planta la 200 de mililitri de apa, apa trebuie sa fie fierbinte, se lasa 40 de minute la infuzat, se administreaza cite 100 de mililitri de patru ori pe zi;

– infuzie din scoarta de stejar care se pregateste in acelasi fel si se administreaza in doze de cite 50 de mililitri de patru ori pe zi, inainte de masa.

Includeti in regimul alimentar fructe si legume proaspete

In cazul inclinatiilor catre hemoragii este recomandat urmatorul amestec: flori de musetel – o parte, radacini de talpa-gistei, frunze de sunatoare – cite patru parti; 10 grame din fiecare

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close