Prospect Singulair 4 mg – Astm Bronsic

Astm bronsic

SINGULAIR®

Granule, 4 mg

SINGULAIR®

Comprimate masticabile, 4 mg

SINGULAIR®

Comprimate masticabile, 5 mg

SINGULAIR®

Comprimate filmate, 10 mg

Citiţi cu atenţie acest prospect, înainte ca dumneavoastră sau copilul dumneavoastră să începeţi tratamentul cu acest medicament, chiar dacă doar aţi reînnoit o prescripţie mai veche. Unele din informaţiile conţinute în prospectul anterior s-ar fi putut modifica.

Nu uitaţi că medicul dumneavoastră a prescris acest medicament doar pentru dumneavoastră sau copilul dumneavoastră; nu-l daţi niciodată altcuiva.

Ce este Singulair?

Singulair (montelukast sodic, MSD) conţine montelukast sodic ca substanţă activă şi se prezintă sub următoarele forme:

 • granule orale de 4 mg pentru copii între 6 luni şi 2 ani

 • comprimate masticabile de 4 mg pentru copii între 2 şi 5 ani.

 • comprimate masticabile de 5 mg pentru copii între 6 şi 14 ani.

 • comprimate filmate de 10 mg pentru adulţi şi adolescenţi de 15 ani şi peste.

Fiecare plic de 4 mg de granule conţine montelukast 4 mg sub formă de montelukast sodic 4,16 mg.

Fiecare comprimat masticabil de 4 mg conţine montelukast 4 mg sub formă de montelukast sodic 4,16 mg.

Fiecare comprimat filmat de 10 mg conţine montelukast 10 mg, sub formă de montelukast sodic 10,4 mg.

Fiecare comprimat masticabil de 5 mg conţine montelukast 5 mg sub formă de montelukast sodic 5,2 mg.

Singulair conţine următorii excipienţi:

 • Granule, 4 mg: manitol, hidroxipropil celuloză şi stearat de magneziu.

  Comprimate masticabile de 4 mg şi 5 mg: manitol, celuloză microcristalină, hidroxipropilceluloză, oxid roşu de fer (E172), croscarmeloză sodică, aromă artificială de cireşe, aspartam şi stearat de magneziu.

 • Comprimate filmate de 10 mg: nucleu: celuloză microcristalină, lactoză monohidrat, croscarmeloză sodică, hidroxipropilceluloză şi stearat de magneziu; film: hidroxipropilmetilceluloză, hidroxipropilceluloză, dioxid de titan (E171), oxid roşu de fer (E172), oxid galben de fer (E172) şi ceară Carnauba.

  Singulair este un antagonist al receptorilor pentru leucotriene blocând efectul substanţelor numite leucotriene. Leucotrienele determină îngustarea şi inflamarea căilor aeriene din plămânii dumneavoastră. Blocarea leucotrienelor ameliorează simptomele de astm bronşic şi ajută la

  prevenirea crizelor astmatice. De asemenea, leucotrienele generează simptomele de tip alergic. Inhibarea leucotrienelor ameliorează simptomele alergiei sezoniere (aşa numita febră sezonieră sau rinita alergică sezonieră).

  Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

  Producător

  Merck Sharp & Dohme Idea AG

  Merck Sharp & Dohme BV

  Schaffhauserstrasse 136, 8152 Glattbrugg

  Waarderweg 39, 2031 BN Haarlem

  Elveţia

  Olanda

  De ce v-a prescris medicul Singulair?

  Medicul v-a prescris Singulair, dumneavoastră sau copilului dumneavoastră pentru:

  • tratamentul astmului bronşic, inclusiv pentru prevenirea simptomelor de astm din timpul zilei sau nopţii. Singulair previne, de asemenea, îngustarea căilor aeriene indusă de exerciţiu fizic sau de acidul acetilsalicilic.

  • tratamentul simptomelor diurne şi nocturne ale alergiei nazale (rinitei alergice) sezoniere.

  Aceste simptome includ: congestie nazală, rinoree, usturimi nazale şi strănut; congestie nazală la trezire, dificultăţi la adormire şi treziri nocturne, lăcrimare, prurit ocular, ochi roşii şi umflaţi.

  Ce este astmul bronşic?

  Astmul bronşic este o boală cronică a plămânilor. Nu poate fi vindecat dar poate fi controlat.

  Caracteristicile astmului bronşic includ:

  • Căi aeriene îngustate care duc la dificultăţi ale respiraţiei. Această îngustare se agravează sau ameliorează ca răspuns la condiţii diferite.

  • Căi aeriene inflamate, inflamaţia mucoasei care căptuşeşte căile aeriene.

  • Căi aeriene sensibile, care reacţionează la numeroşi stimuli cum ar fi fum de ţigară, polen sau aer rece.

  Simptomele astmului bronşic includ:

 • Tuse, respiraţie zgomotoasă (wheezing) şi senzaţie de constricţie toracică. Nu toţi pacienţii cu astm prezintă respiraţie zgomotoasă (wheezing). Pentru unii tusea poate fi unicul simptom al astmului. Frecvent simptomele apar în timpul nopţii sau după exerciţiu fizic.

Cum vă daţi seama dacă aveţi astm bronşic?

Medicul dumneavoastră va stabili dacă aveţi astm bronşic bazându-se pe simptomele dumneavoastră şi/sau după cât de bine puteţi efectua inspirul şi expirul. Pentru aceasta medicul dumneavoastră poate utiliza un aparat numit “peak flow meter” sau un spirometru pentru a testa funcţia plămânilor dumneavoastră.

Tratamentul poate controla astmul. Pentru a putea preveni agravarea, este important tratamentul chiar şi al simptomelor uşoare.

Cum trebuie tratat astmul bronşic?

Pentru a veni în sprijinul prevenirii simptomelor astmului şi pentru ameliorarea respiraţiei dumneavoastră trebuie să colaboraţi strâns cu medicul dumneavoastră pentru:

 • Stabilirea de metode pentru evitarea contactului cu condiţiile care vă pot induce un episod de astm (de ex. fumatul, inclusiv fumatul pasiv, acarienii din praful de casă, gândacii de bucătărie, moliile, polenul, mirosul de animal, schimbările vremii şi ale temperaturii şi infecţiile căilor aeriene superioare cum ar fi răceala.)

 • Stabilirea unui plan de tratament care să controleze cel mai bine astmul dumneavoastră.

Cum tratează Singulair astmul bronşic?

Singulair blochează efectul substanţelor numite leucotriene din plămânii dumneavoastră care determină îngustarea şi inflamaţia căilor aeriene.

De ce este importantă complianţa (să luaţi medicamentele conform prescripţiei)?

Dumneavoastră puteţi ajuta la reducerea severităţii astmului pe care îl aveţi şi a frecvenţei crizelor dacă luaţi medicamentele aşa cum v-a prescris medicul dumneavoastră.

Ce sunt alergiile sezoniere?

 • Alergiile sezoniere (cunoscute şi ca febră sezonieră sau rinită alergică sezonieră) sunt un răspuns alergic adeseori cauzat de polenuri provenite de la copaci, iarbă şi plante.

 • Simptomele diurne şi nocturne ale alergiilor sezoniere tipice includ:

  • nas înfundat, rinoree, prurit nazal,

  • strănut,

  • ochi înlăcrimaţi, umflaţi, prurit ocular

Ce trebuie să ştiţi înainte şi în timpul tratamentului cu Singulair?

Este important ca dumneavoastră sau copilul dumneavoastră să continuaţi să luaţi Singulair zilnic, aşa cum v-a fost prescris de către medicul dumneavoastră, chiar şi atunci când dumneavoastră sau copilul dumneavoastră nu aveţi simptome sau o criză de astm bronşic.

În cazul în care simptomele de astm bronşic ale dumneavoastră sau ale copilului dumneavoastră se agravează trebuie să-l anunţaţi imediat pe medicul dumneavoastră.

Singulair nu este destinat tratamentului crizelor de astm bronşic. În cazul în care apare o criză, dumneavoastră sau copilul dumneavoastră trebuie să urmaţi instrucţiunile date de medicul dumneavoastră pentru astfel de situaţii.

În cazul în care copilul dumneavoastră are fenilcetonurie, trebuie să ţineţi cont de conţinutul în aspartam al comprimatelor masticabile de 5 mg şi 4 mg; aspartamul, este sursă de fenilalanină (0,842 mg fenilalanină în comprimatul masticabil de 5 mg şi 0,674 mg fenilalanină în comprimatul masticabil de 4 mg).

Când nu trebuie luat Singulair?

Nu luaţi Singulair dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră

– sunteţi alergici la oricare dintre componentele sale.

Ce trebuie să-i spuneţi medicului înainte de a lua Singulair?

Spuneţi medicului dumneavoastră despre toate problemele medicale sau alergiile pe care le-aţi avut sau le aveţi dumneavoastră sau copilul dumneavoastră.

Utilizarea la copii

Singulair, comprimate masticabile de 5 mg este destinat copiilor cu vârsta între 6-14 ani. Singulair, comprimate masticabile de 4 mg este destinat copiilor cu vârsta între 2-5 ani. Singulair, granule, 4 mg, este destinat copiilor cu vârsta între 6 luni-2 ani.

Siguranţa şi eficacitatea Singulair nu au fost stabilite la copii sub 6 luni.

Utilizarea în timpul sarcinii şi alăptării

Utilizarea în sarcină

Gravidele sau femeile care intenţionează să rămână gravide trebuie să consulte medicul înainte de a utiliza Singulair.

Utilizarea în timpul alăptării

Nu se ştie dacă Singulair se elimină în lapte. Dacă alăptaţi sau intenţionaţi să alăptaţi trebuie să consultaţi medicul dumneavoastră.

Puteţi să luaţi Singulair împreună cu alte medicamente?

În general, Singulair nu interferă cu alte medicamente pe care dumneavoastră sau copilul dumneavoastră s-ar putea să le luaţi. În orice caz este important să-l informaţi pe medicul dumneavoastră despre toate medicamentele pe care dumneavoastră sau copilul dumneavoastră le luaţi sau intenţionaţi să le luaţi, inclusiv cele fără prescripţie medicală.

Puteţi să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje în timp ce luaţi Singulair?

Nu este de aşteptat ca Singulair să afecteze capacitatea de a conduce vehicole sau de a folosi utilaje.

Cum trebuie să luaţi Singulair?

Luaţi Singulair o dată pe zi cu sau fără mâncare, aşa cum v-a prescris medicul dumneavoastră.

 • Doza zilnică pentru adulţi şi adolescenţii de 15 ani şi peste pentru tratamentul astmului bronşic şi/sau a alergiei nazale (rinitei alergice) sezoniere este de un comprimat filmat de 10 mg seara la culcare.

 • Doza zilnică pentru copiii de 6-14 ani pentru tratamentul astmului bronşic şi/sau a alergiei nazale (rinitei alergice) sezoniere este de un comprimat masticabil de 5 mg seara la culcare.

 • Doza zilnică pentru copiii de 2-5 ani pentru tratamentul astmului bronşic şi/sau a alergiei nazale (rinitei alergice) sezoniere este de un comprimat masticabil de 4 mg sau un plic de granule de 4 mg.

 • Doza zilnică pentru copiii de 6 luni-2 ani pentru tratamentul astmului bronşic este de un plic de granule de 4 mg.

Pentru pacienţii cu astm bronşic: luaţi Singulair o dată pe zi seara.

Pentru pacienţii cu alergii sezoniere: luaţi Singulair o dată pe zi aşa cum v-a prescris medicul dumneavoastră.

Pentru a menţine controlul astmului dumneavoastră sau al copilului dumneavoastră, este important să luaţi Singulair atât timp cât v-a prescris medicul dumneavoastră. Singulair poate trata astmul dumneavoastră sau al copilului dumneavoastră doar atât timp cât continuaţi să-l luaţi.

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila