Prospect Caffetin tablete – Cefalee Migrene

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospect Caffetin comprimate

Paracetamol,propifenazonă, cafeină,fosfat de codeină

Compoziţie

Un comprimat conţine

 • paracetamol 250 mg,
 • propifenazonă 210 mg,
 • cafeină 50 mg,
 • fosfat de codeină sesquihidrat 10 mg
 • şi excipienţi: stearat de magneziu, laurilsulfat de sodiu, amidonglicolat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, povidonă, hidrogenofosfat de calciu dihidrat, celuloză microcristalînă, croscarmeloză sodică, behenat de glicerol.

Grupa farmacoterapeutică: alte analgezice şi antipiretice, anilide, combinaţii.

Indicaţii terapeutice

Tratamentul simptomatic al durerii de intensitate slabă-moderată: cefalee, migrenă, durere dentară, durere menstruală, durere postoperatorie şi posttraumatică, mialgie şi artralgie.

Acest medicament conţine codeină. Codeina aparţine unei clase de medicamente denumită analgezice opioide, care ameliorează durerea prin acţiunea lor. Poate fi utilizată singură sau în asociere cu alte analgezice, cum este paracetamolul.

Codeina poate fi utilizată o perioadă scurtă de timp la adolescenţi cu vârsta peste 12 ani, pentru ameliorarea durerilor moderate, care nu sunt ameliorate de alte analgezice, cum sunt paracetamolul sau ibuprofenul administrate singure.

Contraindicaţii

Caffetin nu trebuie utilizat în următoarele cazuri:

 • hipersensibilitate la propifenazonă, la alte pirazolone sau compuşi înrudiţi (fenazonă, aminofenazonă, metamizol), paracetamol, cafeina şi codeină sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului;
 • insuficienţă hepatoceluiară, hepatită virală;
 • insuficienţă renală severă;
 • insuficienţă respiratorie indiferent de grad (datorită efectului deprimant al codeinei asupra centrului respirator);
 • deficit congenital de gIucozo-6-fosfat dehidrogenază;
 • agranulocitoză;
 • porfirie acută intermitentă;
 • alcoolism;
 • copii cu vârsta sub 12 ani;
 • sarcină.

Nu utilizaţi Caffetin:

 • Pentru ameliorarea durerii la copii şi adolescenţi (cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani) după îndepărtarea amigdalelor sau a vegetaţiilor adenoide (polipilor) pentru tratamentul sindromului de apnee obstructivă în somn;
 • Dacă ştiţi că metabolizaţi foarte repede codeina la morfină;
 • Dacă alăptaţi.

Precauţii

Pacientul trebuie informat că analgezicele nu trebuie utilizate în mod regulat o perioadă îndelungată de timp, cu excepţia cazurilor în care medicul recomandă aceasta.Utilizarea îndelungată de analgezice care conţin paracetamol în doze mari, care pot avea efect c umulativ, poate determina apariţia afectării hepatice, nefropatiei şi insuficienţei renale ireversibile. Datorită conţinutului în propifenazonă, există risc de neutropenie şi agranulocitoză. În cazul apariţiei febrei, durerilor faringiene, ulceraţiilor şi abceselor la nivelul cavităţii bucale şi a abceselor perianale, administrarea medicamentului trebuie întreruptă imediat şi este necesar consult medical.

Codeina este transformată în morfină de către o enzimă de la nivelul ficatului. Morfina este o substanţă care determină ameliorarea durerii. Anumite persoane au o altă variantă a acestei enzime, iar acest fapt le poate afecta în diferite moduri. La unele persoane nu se produce morfină sau se produce în cantităţi foarte mici şi nu va apărea o ameliorare suficientă a durerii. Alte persoane sunt mai predispuse la apariţia de reacţii adverse grave, din cauză că se produce o cantitate foarte mare de morfină. Dacă observaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse, trebuie să opriţi administrarea acestui medicament şi să vă adresaţi imediat unui medic: frecvenţă scăzută a respiraţiilor sau respiraţie superficială, confuzie, somnolenţă, pupile mici, senzaţie sau stare de rău, constipaţie, lipsa poftei de mâncare.

Consumul de băuturi alcoolice nu este recomandat în timpul tratamentului cu Caffetin.

Interacţiuni

Este contraindicată asocierea medicamentului cu agonişti -antagonîşti morfinici (buprenorfmă, nalbufină şi pentazocină), datorită diminuării efectului analgezic al codeinei prin blocarea competitivă a receptorilor.

Nu se recomandă administrarea concomitentă cu alcool etilic şi alte deprimante ale sistemului nervos central (antitusive morfinice, antidepresive sedative, antihistaminice H1 cu efect sedativ, barbiturice, anxiolitice, hipnotice, neuroleptice, clonidină şi substanţe înrudite), datorită creşterii efectului deprimant central.

Asocierea cu ciprofloxacină sau norfloxacină poate determina creşterea concentraţiilor de cafeina, cu fenomene de excitaţie nervos centrală (de exemplu, halucinaţii).

Nu se recomandă administrarea concomitentă cu medicamente cu efect stimulant nervos centrai şi băuturi care conţin cafeină.

Alcoolul etilic, fenobarbitalul, fenitoina, carbamazepina, izoniazida şi rifampicina cresc hepatotoxicitatea paracetamolului.

Utilizarea concomitentă cu anti coagul ante orale (de exemplu: acenocumarol, warfarină) sau antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) poate determina reacţii adverse gastro -intestinale.

Frecvenţa de producere a neutropenieî este mai mare atunci când paracetamolul este utilizat în asociere cu zidovudina. De aceea, medicamentul se va utiliza în asociere cu zidovudina numai la recomandarea medicului.

Atenţionări speciale

Au fost raportate izolat cazuri de crize de astm bronşic şi de şoc anafilactic la pacienţii predispuşi, în cazul administrării de medicamente care conţin propîfenazonă şi paracetamol. Se recomandă prudenţă în cazul pacienţilor cu astm bronşic, rinită şi urticarie, mai ales la cei cu hipersensibilitate la alte antiinflamatoare nesteroidiene.

În următoarele cazuri sunt necesare scăderea dozelor de Caffetin şi/sau prelungirea intervalului dintre administrări:

 • afectarea funcţiei hepatice;
 • afectare uşoară-moderată a funcţiei renale;
 • sindrom Gilbert;
 • tulburări ale hematopoiezei.

La pacienţii cu hipertensiune intracraniană, codeina poate creşte acest efect.

Utilizarea la copii şi adolescenţi după intervenţii chirurgicale

Caffetin nu trebuie utilizat pentru ameliorarea durerii la copii şi adolescenţi după îndepărtarea amigdalelor sau vegetaţiilor adenoide (polipilor) pentru tratamentul sindromului de apnee obstructivă în somn.

Utilizarea la copii cu probleme cu respiraţia

Caffetin nu este recomandat la copiii cu probleme cu respiraţia, deoarece simptomele toxicităţii la morfină pot fi mai grave la aceşti copii.

Sarcina şi alăptarea

Datorită lipsei studiilor adecvate şi controlate, administrarea medicamentului este contraindicată în timpul sarcinii şi alăptării.

Nu luaţi Caffetin în timpul alăptării. Codeina şi morfina trec în laptele matern.

Capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje

Medicamentul este contraindicat la persoanele care conduc vehicule sau folosesc utilaje.

Doze şi mod de administrare

Adulţi: doza uzuală este de 1 -2 comprimate Caffetin Ia nevoie; dacă este necesar administrarea se poate repeta, nedepăşind 3 prize pe zi (maximum 6 comprimate Caffetin).

Adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani: doza uzuală este de 1 comprimat Caffetin la nevoie; dacă este necesar administrarea se poate repeta, nedepăşind 3 prize pe zi (maximum 3 comprimate Caffetin).

Comprimatele trebuie administrate cu o cantitate suficientă de lichid.Acest medicament nu trebuie administrat mai mult de 3 zile. Dacă durerea nu se ameliorează după 3 zile, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru a fi sfătuit. Caffetin nu trebuie administrat la copii cu vârsta sub 12 ani, din cauza riscului de apariţie a problemelor severe cu respiraţia.

Reacţii adverse

In timpul tratamentului pot să apară următoarele reacţii adverse:

 • reacţii alergice (prurit, erupţii cutanate tranzitorii, urticarie, edem angioneurotic, astm bronşoc anafilactic) şi şoc anafilactoid, în special datorită paracetamolului şi propifenazonei;
 • disfuncţii hepatice, chiar insuficienţă hepatică;
 • cazuri izolate de trombocitopenie, leucopenie, neutropenie, pancitopenie, agranulocitoză, asociate administrării propifenazonei şi paracetamolului (vezi pct. Precauţii);
 • greaţă, vărsături, constipaţie;
 • bronhospasm, deprimare respiratorie;
 • somnolenţă sau insomnie, vertij;
 • tahicardie, palpitaţii.

Supradozaj

În caz de supradozaj pot să apară manifestări specifice fiecărei substanţe active, dar mai ales paracetamolului şi codeinei.

Intoxicaţia acută cu paracetamol se manifestă prin vărsături, hemoragii digestive, leziuni hepatice, necroză tubulară renală, edem cerebral, hiperglicemie sau hipoglicemie. Manifestările intoxicaţiei apar obişnuit la 24-48 ore de la ingestie, iar insuficienţa hepatică este evidentă după 2-7 zile. Intoxicaţia

 

este mai probabil să se producă în cazul consumului concomitent de alcool etilic. Este caracteristică o citoliză hepatică masivă, cu valori crescute ale tranşaminazelor, icter, encefalopatie, comă.

Se recomandă internarea imediată a pacientului, efectuarea lavajului gastric şi administrarea intravenoasă de N-acetilcisteină, dacă este posibil în primele 8 ore de la producerea supradozajului. Intoxicaţia acută cu codeină se manifestă prin deprimare acută a centrului respirator (cianoză, bradipnee), somnolenţă, erupţii cutanate tranzitorii, vărsături, prurit, ataxie, edem pulmonar (rar).

Se recomandă reanimare cardiorespiratorie, respiraţie asistată şi administrare de naloxonă, antidot (sub supraveghere, până la dispariţia manifestărilor).

Intoxicaţia acută cu cafeina poate provoca stare de excitaţie nervos centrală, insomnie şi palpitaţii. Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Ambalaj

Cutie cu o folie termosudată din PE-A1 a 10 comprimate.

Cutie cu o folie termosudată din PE-A1 a 12 comprimate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

ALKALOID-INT d.o.o.

Slandrova ulica 4 1231 Ljubljana – Crnuce Slovenia

Acest prospect a fost aprobat în Noiembrie 2013

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close