Dar ce sunt si cum actioneaza Antioxidantii?

De ce sunt importanti Antioxidantii in Corpul Omenesc?

Antioxidanţii sunt un grup de compuşi produşi de organism şi care apar în mod natural în multe alimente. Antioxidanţii lucrează împreună în organism pentru a menţine sănătatea şi vigoarea în ultimele decenii de viaţă. Ei fac aceasta protejându-ne de răul produs de radicalii liberi care ne pot distruge ţesuturile şi celulele sănătoase. Organismul produce radicali liberi în cursul normal al producerii energiei, însă există şi substanţe în mediul nostru înconjurător -anumite chimicale, fum, elemente poluante, radiaţia solară – care stimulează producerea de radicali liberi.

Nu subestimaţi ameninţarea pe care radicalii liberi o reprezintă la adresa sănătăţii şi bunăstării noastre. Oamenii de ştiinţă cred acum că radicalii liberi sunt factorii cauzatori în aproape toate bolile cunoscute, de la boli de inimă la artrită, cancer sau cataractă. De fapt, radicalii liberi sunt vinovaţii majori chiar în procesul de îmbătrânire.

Prin controlarea radicalilor liberi, antioxidanţii pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte, pot determina repeziciunea şi modul în care îmbătrânim. Cu cât înţelegem mai multe despre antioxidanţi şi despre cum lucrează aceştia, cu atât mai mult vom înţelege şi aprecia rolul profund pe care îl joacă ei pentru a ne menţine sănătoşi şi fericiţi. Rolul lor în organismul uman este miraculos.

Foarte multe probe ştiinţifice demonstrează că aceia dintre noi care mănâncă o dietă bogată în antioxidanţi şi iau suplimentar antioxidanţi, trăiesc mai mult şi mai sănătos. în această carte vă voi povesti despre unele din aceste studii pasionante şi vă voi arăta cum să utilizaţi aceste descoperiri pentru a vă îmbunătăţi viaţa chiar acum. începând de astăzi, puteţi opri şi chiar întoarce multe din problemele legate de vârstă care pot apărea – şi care fac viaţa atât de mizerabilă – când organismele noastre suferă de o abundenţă de radicali liberi şi un deficit de antioxidanţi.

Oamenii de ştiinţă au cunoştinţă de decenii despre existenţa antioxidanţilor, însă până foarte recent nu au înţeles pe deplin ce fac aceştia, cum lucrează ei şi cum pot folosi puterea lor incredibilă. Mulţumită lucrărilor efectuate la Laboratorul Packer de la Universitatea din California, la Berkeley precum şi în alte laboratoare din lume, am aflat răspunsurile la aceste întrebări. Ştim acum cum să maximizăm şi să exploatăm puterea antioxidanţilor, care prelungesc şi întreţin viaţa.

Până de curând, oamenii de ştiinţă credeau că fiecare antioxidant lucrează separat în organism, independent de alţii. Cunoaştem acum că acest lucru nu este adevărat – există o interacţiune dinamică între anumiţi antioxidanţi cheie. Mă refer la această interacţiune ca fiind reţeaua de antioxidanţi şi mă refer la jucătorii chimici ca fiind antioxidanţii de reţea. Aceşti antioxidanţi de reţea speciali lucrează împreună în organismul nostru pentru a ne întări şi apăra de boli.

Cu toate că literal există sute de antioxidanţi, doar cinci apar ca antioxidanţi de reţea: Vitaminele C şi E, acidul lipoic, glutathionul şi Coenzima Q10 (Co Q10). Vitaminele C şi E nu sunt produse în organismul nostru şi trebuiesc obţinute prin hrană. Acidul lipoic, glutathionul şi Co Q10 sunt produse de organismul nostru, însă nivelul acestor antioxidanţi scade pe măsură ce îmbătrânim. De aceea avem nevoie să le suplimentăm pe toate.

în Laboratorul Packer SUA, am descoperit că antioxidanţii de reţea au puteri speciale care îi diferenţiază de alţi antioxidanţi. Ceea ce face ca antioxidanţii de reţea să fie atât de speciali este că ei îşi pot spori mult puterea unul altuia. Prin urmare, ei sunt în mod particular eficienţi în încetinirea procesului de îmbătrânire şi mărirea capacităţii organismului de a lupta împotriva bolilor. Reţeaua de antioxidanţi este un scut care apără organismul împotriva forţelor care ne îmbătrânesc înainte de vreme şi care ne răpesc ani buni din viaţă.

Până nu de mult, bolile îmbătrânirii au fost acceptate ca fiind fapte nefericite dar inevitabile ale vieţii. La sfârşitul secolului XIX, media de viaţă era de doar patruzeci şi şapte de ani. Astăzi, nimeni nu mai clipeşte când ajungem la optzeci sau nouăzeci de ani, iar unii oameni de ştiinţă cred că în câteva generaţii, mulţi dintre noi vor atinge o sută de ani. Probabil nu sunteţi surprins, deoarece aţi văzut că medicina modernă, igiena mai bună şi alimentaţia îmbunătăţită pot prelungi viaţa; cu toate acestea, poate aţi observat că, deşi oamenii trăiesc împreună, prea mulţi sunt loviţi de boli cronice care nu numai că îi împiedică să-şi prelungească viaţa, dar uneori pot părea chiar un blestem. O viaţă mai lungă nu trebuie să fie astfel.

Mulţumită noii înţelegeri a antioxidanţilor şi a rolului reţelei de antioxidanţi, putem nu doar să trăim mai mult, ci şi să trăim bine, în organisme sănătoase, puternice şi viguroase, cu minţi vii şi memorie intactă. Nu vorbesc despre cum să adăugăm doar nişte ani la viaţa noastră; eu vorbesc despre cum să adăugăm viaţă la anii noştri.

Acum ştim că soluţia pentru prevenirea bolilor şi prelungirea vieţii este la fel de simplă ca şi păstrarea nivelului corect şi al combinaţiei antioxidanţilor din organismul nostru. Numesc aceasta avantajul antioxidant şi vă voi arăta cum vă va ajuta să atingeţi o viaţă lungă şi o sănătate optimă.

De mai bine de trei decenii, Laboratorul Packer a fost o Mecca pentru cei mai buni cercetători din domeniul antioxidanţilor din lumea întreagă. Când lumea îmi cere să descriu Laboratorul Packer, le spun că e ca şi cum ai lucra la Naţiunile Unite. Sunt zile când merg prin laboratorul meu şi sunt întâmpinat cusalutul ,Jiună dimineaţa” în şaisprezece limbi diferite. Sunt foarte mândru că laboratorul meu a pregătit mulţi dintre cei mai buni oameni de ştiinţă din lume şi că astăzi absolvenţi ai Laboratorului Packer sunt în vârful centrelor de cercetare, de la Londra la Tel Aviv şi Tokio şi aproape în orice alt loc pe acest traseu.

Sunt mândra mai ales de rolul de lider al laboratorului meu în descoperirea modului în care antioxidanţii lucrează împreună în organism. Suntem probabil cei mai bine cunoscuţi pentru descoperirea rolului special jucat de un nou antioxidant identificat – acidul lipoic – antioxidantul cel mai versatil şi mai puternic din reţea. Acidul lipoic sporeşte mult puterea tuturor celorlalţi antioxidanţi din organism. Mai bine de două decenii, acidul lipoic a fost utilizat cu succes şi în siguranţă în Europa ca un tratament pentru unele complicaţii ale diabetului. Cercetările efectuate în laboratorul meu au arătat că acidul lipoic oferă o puternică protecţie atât împotriva atacurilor cerebrale cât şi a bolilor de inimă. Aşa cum voi explica mai pe larg în carte, de vreme ce nu poţi avea suficient acid lipoic doar prin alimente, trebuie să iei şi suplimente de acid lipoic pentru a atinge astfel întreaga putere a reţelei de antioxidanţi.

E posibil ca mulţi dintre dumneavoastră să fi auzit prima dată vorbindu-se despre acidul lipoic atunci când am fost intervievat în legătură cu cartea mea anul trecut, la emisiunea de ştiri World News Tonight, de la ABC. Segmentul de două minute privind acidul lipoic a generat atât de multe telefoane, scrisori şi vizite la pagina de internet a Laboratorului Packer, pentru mai multe informaţii, încât am resimţit nevoia de a împărtăşi cu publicul aceste informaţii.

De asemenea, am fost un pionier în studiul vitaminei E, un antioxidant care aduce noi informaţii aproape în fiecare zi. Probabil aţi observat că este greu să ridici ziarul fără să citeşti despre un nou mod în care vitamina E susţine sănătatea. Vitamina E ne poate proteja de boli ca Alzheimer, boli de inimă şi câteva tipuri obişnuite de cancer. Şi dacă v-aţi obişnuit să vedeţi reclame în reviste de fitness şi sport povestind despre importanţa antioxidanţilor pentru atleţi, aceasta se întâmplă pentru că, în urmă cu douăzeci de ani, laboratorul meu a descoperit că exerciţiul fizic secătuieşte organismul de vitamina E şi alţi antioxidanţi, şi că aceştia trebuie înlocuiţi pentru ca exerciţiul să producă efectele dorite. Experimentele din laboratorul meu au mai produs unele rezultate care sugerează că vitamina E poate prelungi speranţa noastră de viaţă.

De asemenea, am mai descoperit că unii antioxidanţi care nu sunt de reţea şi chiar unele substanţe care nu sunt antioxidante pot spori eficienţa unuia sau mai multor antioxidanţi de reţea. Acestea includ membri ai familiei flavonoidelor, un grup de câteva mii de fitochimicale (chimicale bazate pe plante).

Există cincizeci de diferiţi compuşi flavonoizi obişnuiţi, care se găsesc în fructe, legume şi băuturi, inclusiv în ceaiul verde şi vinul roşu. Seleniul, un mineral care întăreşte antioxidanţii de reţea, este un exemplu de antioxidant non-reţea care produce adevărate miracole.

Există şi alţi antioxidanţi de bună credinţă care nu interacţionează cu reţeaua, dar care o ajută totuşi în misiunea sa prin reducerea încărcăturii de radicali liberi din organism. Aceşti antioxidanţi ajutători includ membrii familiei carotenoide, un grup de agenţi coloranţi care se găsesc în alimente, în special în legume cu fruze de un verde închis şi în fructe şi legume portocalii şi galbene.

în „Miracolul Antioxidant” nu mă voi referi doar la lucrările efectuate în laboratorul meu, ci vă voi povesti despre munca distinşilor mei colegi. Până acum, aceste descoperiri au fost descrise în principal în manuale şi jurnale, scrise pentru alţi oameni de ştiinţă. în ,Jrfiracolul Antioxidant” vă voi transmite dumneavoastră aceste infonnaţii. Oameni de ştiinţă din toată lumea investighează rolul antioxidanţilor în prelungirea vieţii şi prevenirea bolilor. Spre exemplu:

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila