Cum ne “ataca” batranetea si vine incet si sigur fara sa o cerem!

Oase si muschi

Densitatea osoasa scade la persoanele in varsta, in special la femei post menopauza, datorita faptului ca osul pierde calciu si minerale. Oasele sunt mult mai fragile, predispuse la fracturi.

Discurile intervertebrale de la nivelul coloanei se deshidrateaza odata cu varsta, devin mai subtiri si, in consecinta, inaltimea trunchiului si respectiv inaltimea corporala scad. Coloana isi accentueaza curburile, pot sa apara pinteni ososi.

Articulatiile devin mai putin flexibile. Lichidul intraarticular scade, cartilajele oaselor invecinate se freaca si incep sa se erodeze. Se pot depune minerale in anumite articulatii (calcificari). Cel mai frecvent se intampla la nivelul articulatiei umarului.

La nivelul articulatiilor soldului si genunchilor apar modificari degenerative, de uzura. Articulaltiile de la nivelul degetelor isi pierd cartilajul, iar oasele se subtiaza treptat. Modificarile articulare ale degetelor sunt mai frecvente la femei si pot avea si o componenta ereditara.

Gradul si intinderea modificarilor musculare par a fi determinate genetic. Lipofuscina si depozite de grasimi se depun in muschi odata cu varsta. Fibrele musculare se retracta. Tesutul muscular poate fi inlocuit cu tesut fibros, lucru mai evident la nivelul mainilor, care par subtiri si osoase.

Modificarile de la nivelul tesutului muscular, combinate cu cele de la nivelul sistemului nervos, duc la scaderea tonusului muscular si a abilitatii muschilor de a se contracta.

Mersul devine mai incet, instabil. Oboseala apare mult mai repede si energia organismului scade.

Somnul

Ciclul somnului cuprinde perioade de somn fara vise superficial si profund ce alterneaza cu perioade de visare active (REM). Acest ciclu se repeta de mai multe ori de-a lungul unei nopti. Odata cu imbatranirea, modelul de somn se schimba. Varstnicii adorm mai greu si se trezesc deseori in timpul noptii. Perioada totala de somn ramane aceeasi sau scade usor (6,57 ore pe zi). Scade perioada de somn profund, fara vise. Trezirile repetate se pot datora nevoii de a urina (nicturie), anxietatii, disconfortului si durerilor cauzate de bolile cronice.

Tu ce ai facut azi sa opresti degradarea ta, sa imbatranesti mai lent?

 

Voteaza si comenteaza cum ti-a folosit, sa stie toti parerea ta!

Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( 1 -voturi, Media: 5.00 out of 5)

Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila