Cum tratam artroza?

Guta – artroza poate modifica cartilajul, determinând formarea unor cristale în interiorul articulațiilor, lucru ce poate duce la gută și la o durere acută, degetul mare de la picioare fiind un loc comun în care apare guta.

Condrocalcinoza – artroza poate determina formarea de cristale de calciu în carilaj, cel mai adesea în articulațiile genunchiului. Calcifierea articulațiilor poate face ca simptomele artrozei să fie chiar mai severe.

Depresie – foarte mulți pacienți prezintă un grad crescut de anxietate și de depresie deoarece nu se mai pot bucura de activitățile preferate.

Alte complicații ce pot apărea dacă artroza nu este tratată:

  • osteonecroza
  • fracturile
  • deteriorarea tendoanelor și ligamentelor din preajma articulațiilor

Tratament

Tratamentul artrozei urmărește două obiective și anume: diminuarea durerii și prevenirea limitării mișcărilor.

Sunt recomandate antiinflamatoarele nesteroidiene cu efecte analgezice, injecțiile cu cortizon ce pot calma durerea din articulațiile afectate, cremele pentru artroză ce pot fi aplicate direct pe piele, pe zona afectată.

În funcție de tipul durerii medicul vă poate prescrie și un tratament medicamentos.

Tratamente alternative:

Balneoterapia – balneoterapia, combinată cu fizioterapia poate fi eficientă în ceea ce privește calmarea durerii și îmbunătățirea articulațiilor, în tratamentul unor forme avansate de artroză la nivelul genunchiului.

Kinetoterapia – are la bază o serie de mișcări efectuate prin mai multe programe de recuperare medicală, bine structurate de specialist, pentru ca pacientul cu artroză să își poată reface funcțiile care au fost diminuate din cauza bolii.

Masajul – poate să reducă durerea și rigiditatea articulară, precum și să îmbunătățească mobilitatea articulațiilor.

Fizioterapia – cu ajutorul unui fizioterapeut, pacientul poate învăța să practice o serie de exerciții care îl ajuă să își întărească și să își stabilizeze articulațiile afectate.

Sfaturi utile pentru prevenirea artrozei

  • Menținerea unei greutăți corporale normale
  • Practicarea sporturilor de performanță sub îndrumarea unui antrenor specializat
  • Ridicarea greutăților în mod corect
  • Echilibrarea dietei pentru a evita carențele de vitamine și minerale
  • Protejarea încheieturilor

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila