Enurezis (de noapte)
In decursul celui de al doilea an de viaţă al copilului, traseele nervoase, care conştientizează umplerea vezicii urinare, ca şi sensibilitatea în ceea ce priveşte închiderea muşchilor sfincterului acesteia, sunt complet dezvoltate, cel mic fiind în stare să nu mai facă pe el.
Din acest moment nu mai durează mult până ce micuţul nu va mai urina în timpul somnului. Atunci când copilul dumneavoastră continuă să se scape pe el, noaptea, şi după ce a împlinit cinci ani, se spune că are enurezis nocturn. Există şi o formă de enurezis de zi, mai rară, care creează multe dificultăţi în activitatea şcolară. Doar în foarte puţine cazuri este vorba de cauze organice, fie ale sistemului genito-urinar, fie la nivelul coloanei vertebrale, ori de inflamaţia căilor urinare, diabet sau paraziţi intestinali.
In general este vorba de o întârziere a dezvoltării autocontrolului copilului asupra vezicii sau o nedeprindere cu curăţenia.
Frecvent, cauza enurezisului este reprezentată de o educaţie prea autoritară, de o agresivitate a copilului, gelozia, frica, ambiţiile manifestate faţă de părinţi, fraţi, toate având ca urmare „scăparea urinei noaptea.
Alteori, cel mic e debil, foarte nervos, foarte sensibil.
Mijloace de tratament cu plante medicinale:
Sunătoare
In afara utilizării interne a ceaiului de sunătoare, efecte bune se obţin şi prin băi de şezut cu amestec de ceai de sunătoare si coada şoricelului.
Pentru consumul intern, se foloseşte o linguriţă plină-vârf cu sunătoare, la o cană, se opăreşte cu apă fierbinte şi se lasă „să tragă“ o jumătate de minut. Se vor bea zilnic până la trei ceşti cu ceai de sunătoare
Băi cu sunătoare
într-o găleată cu apă rece se pun la înmuiat, pentru 12 ore, 100 grame de sunătoare, plantă uscată – frunze, flori şi tulpina. Pentru baie, se ia amestecul de mai sus, se încălzeşte şi se toarnă în apa pentru baie. In cadă este necesar să fie o cantitate de apă suficientă, astfel încât să-i treacă mai sus de rinichi celui mic, când stă în şezut. Durata băii este de 20 minute. După baie copilul nu va fi şters cu un prosop. El va fi îmbrăcat într-un halat de baie şi pus repede într-un pat cald, astfel încât să transpire abundent timp de circa o oră.
Băi cu coada şoricelului
Se iau 100 grame de plantă uscată şi mărunţită (şi tulpină şi frunze şi flori) şi se lasă la înmuiat timp de 12 ore, într-o găleată cu apă rece. Apoi extractul obţinut se încălzeşte şi se adaugă în apa pentru baie. Este important ca apa să-i acopere copilului (în poziţia şezândă) zona rinichilor. După baie, tară a-i usca cu prosopul, el va fi îmbrăcat cu un halat de baie şi băgat în patul cald, ca să transpire abundent, timp de o oră.
Troscot
O linguriţă plină-vârf cu rădăcină uscată, mărunţită, de troscot, se pune într-o cană cu apă rece. După 12 ore se încălzeşte, se strecoară şi se consumă trei ceşti ne zi. De preferat, cantitatea zilnică necesară se oăstrează într-o sticlă de termos.
Amestec de ceaiuri
O linguriţă plină-ochi cu un amestec format din părţi egale de sunătoare şi coada calului, se pune într-o ceaşcă, se opăreşte şi se lasă „să tragă“ timp de o jumătate de minut.
Se vor bea zilnic una-două căni. Seara copilului i se vor da numai alimente ce nu conţin lichide.