hipertensiune si diabet – se maruntesc 50 g rizomi de pir, 50 g vasc si 50 g flori si frunze de paducel. Se macina toate cu rasnita de cafea si se pun intr-un borcan cu capac. Se pune 1 lingurita din acest praf la 250 ml apa rece, se fierbe timp de 10 minute, se acopera si apoi se consuma cate 1-2 lingurite cu 15 minute inainte de fiecare masa. Ceaiul se va pastra la rece.
– Mesteacanul – se pun 2 lingurite de frunze bine maruntite la 250 ml de apa in clocot. Se va lasa apoi acoperit 20 de minute si se va strecura. Se adauga obligatoriu un varf de cutit de bicarbonat de sodiu alimentar. Se lasa apoi 6 ore si se poate consuma. Este cel mai bun ceai diuretic, putand fi recomandat de medicul cardiolog ca adjutant al tratamentul cu diuretice medicamentoase (gen furosemid).
– Nemtisorii de camp – se beau 2-3 cani pe zi de ceai din 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita.
– Patrunjelul– este indicat in special la cei care au tensiune arteriala marita datorita unor afectiuni ale rinichilor. Se poate consuma un suc combinat din 50 ml suc de patrunjel si 150 ml suc de morcovi sau se pot administra zilnic 2-3 cani de infuzie din 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita.
– Pelinul are actiune dezinfectanta. Se prepara un ceai din 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita.
– Prazul stimuleaza secretiile, este diuretic, dezinfecteaza singele si este chiar laxativ, ajutand la slabire. Se foloseste crud in alimentatie sau sub forma de suc in amestec cu alte plante.
– Roinita se utilizeaza mai mult pentru faptul ca ajuta la calmarea nervoasa si pentru ca este un diuretic usor de suportat de catre orice bolnav. Se beau 2-3 cani de ceai pe zi.
– Salata contine o substanta care este laxativ si ajuta foarte mult in timpul tratamentului hipertensivilor datorita diurezei pe care o produce. Se consuma frunzele crude in salate.
– Saschiul -1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita, se acopera 15 minute, apoi se strecoara si se consuma 2-3 cani pe zi.
– Secara – sucul din mladitele tinere sau decoctul de seminte ajuta la curatirea arterelor si venelor, contribuind la o mai buna functionare a inimii. Acest remediu se recomanda in general la oamenii mai in varsta.
– Sfecla rosie se poate consuma in orice cantitate fiind diuretica si laxativa. Ea furnizeaza sangelui o serie de substante care pot contribui la refacerea lui la parametri normali. Se va bea cate 200 ml de suc de sfecla combinat cu morcov si varza, de 3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de mesele principale.
– Sulfina – 1 lingurita de planta inflorita maruntita se pune la 250 ml apa clocotita, se acopera 15 minute, apoi se consuma 2-3 cani pe zi. Ea ajuta la curatirea arterelor si venelor de depuneri si reface circulatia sangelui.
– Sunatoarea ajuta la scaderea tensiunii arteriale si nervoase. Se foloseste ceaiul sau tinctura (10 picaturi pana la 1 lingurita in 100 ml apa).
– Telina este drenor hepatic, tonic al sistemului nervos si hipotensor, actionand si asupra epitelului renal, determinand cresterea urinei eliminate. Se fierb 3 linguri de rizomi maruntiti sau 4 linguri de frunze la 1 litru de apa timp de 20-30 minute. Se beau 2 cani pe zi.
– Traista ciobanului ajuta la scaderea valorilor tensionale. Se prepara si se foloseste identic cu sunatoarea.
– Troscotul are foarte mult acid acetilsalicilic, putand fi folosita pentru inlocuirea aspirinei sintetice.
– Usturoiul – puneti 50 g de usturoi maruntit in 250 ml alcool alimentar si tineti timp de 15 zile, agitand zilnic. Cu maceratul obtinut se va incepe o cura dupa modelele orientale care s-au dovedit foarte valoroase. Dimineata, la pranz si seara se vor administra doze dupa urmatoarea schema: 1+0+0 picaturi in prima zi, 1+1+0 picaturi in ziua 2, 1+1+1 picaturi in ziua 3, 2+1+1 picaturi in ziua 4, 2+2+1 picaturi in ziua 5, 2+2+2 picaturi in ziua 6 si asa mai departe, pana se ajunge la 15-25 picaturi de 3 ori pe zi. Se mentine timp de 3 zile doza maxima, dupa care cantitatea va descreste pana se va ajunge la o singura picatura pe zi. Este poate cea mai eficienta metoda– de redresare a circulatiei sangelui, utila in foarte multe dintre afectiunile inimii si vaselor.
– Visinele se consuma sub forma de cure de minim 500 g de fructe pe o perioada de 20 zile. Cozile se fierb cate 1 lingurita la 250 ml apa timp de 5 minute si se bea ceaiul obtinut. Aceste fructe au un efect diuretic foarte bun.
– Vita -de-vie – se beau 2-3 cani pe zi de ceai din 1 lingurita frunze maruntite la 250 ml apa, fierte 5-10 minute. Se strecoara. Ceaiul are efect diuretic, curata arterele de depuneri si scade tensiunea arteriala.
– Vin pentru scaderea tensiunii -se pun 2 linguri de vasc macinat la 1 litru de vin alb. Se tin timp de 10 zile, apoi se strecoara. Se iau 100 ml de vin pe zi impartit in trei portii. Se poate consuma atat inainte, cat si dupa masa.
– Zerul ajuta la reducerea cantitatii de grasime din sange, scade nivelul colesterolului si scade tensiunea arteriala. Se poate consuma in orice cantitate.