Insuficienţa hepatică – Tratament Naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Insuficienţa hepatică.

Insuficienţa hepatică presupune un deficit funcţional al organului, de diverse grade şi cu manifestări clinice diferite, de la insuficienţa cronică la starea comatoasă.

Investigarea factorilor etiologici şi un examen fizic foarte minuţios la care adăugăm, în faza latentă, căutarea „micilor semne” sau bogăţia de manifestări subiective şi obiective din formele avansate, sprijinite de o investigaţie funcţională multilaterală a ficatului, aduc, în general, indicaţii asupra tipului şi gradului insuficienţei hepatice. După modul de instalare, acesta poate fi acut (ca în cazul hepatitelor virale supraacute-fulminante sau în unele hepatoze toxice) dar, de cele mai multe ori, cronic ca urmare a unei ciroze hepatice.

Va trebui să avem în vedere, în primul rând, eliminarea unor factori precipitanţi-favorizanţi ai instalării insuficienţei hepatice.

  1. Folosirea hipnoticelor, analgezicelor, sedativelor şi anestezicelor în bolile hepatice:
    1. Morfina şi derivaţii ei au conjugare hepatică (deci efect prelungit şi antidiuretic).
    2. Barbituricele, se vor indica numai cele cu eliminare renală şi care acţionează ca inductori enzimatici hepatici: fenobarbital.
    3. Anestezicele, Halotan, cloroorm au acţiune hepatotoxică.
  2. Infecţiile acute (atenţie la tratamentul cu antibiotice şi asigurarea unei diureze adecvate).
  3. Hemoragia gastrointestinală precipită coma prin pierderea de sânge cu instalarea stării de şoc şi oligurie precum şi prin eliberarea NH3 de către sângele aflat în tubul digestiv.
  4. Paracenteza; eliminarea unei cantităţi mari de lichid are drept consecinţă o reducere a volumului plasmatic, oligurie, hiponatremie.
  5. Diureticele folosite neraţional precipită instalarea comei hidroelectrolitice (hipopotasemică).

Insuficienţa hepatică din ciroze poate fi grupată în 4 categorii separate care se pot dezvolta singure sau în combinaţie:

  1. Insuficienţa parenchimului hepatic („decompensarea” cirozei).
  2. Insuficienţa fluxului sanguin (hipertensiunea portală cu varice).
  3. Insuficienţa funcţiei limfatice şi renale (ascita).
  4. Insuficienţa sistemului nervos central (coma).

Tratamentul insuficienţei cronice-  se confundă în mare parte, cu terapia hepatitelor şi hepatozelor cronice şi a cirozelor hepatice. Obiectivele sunt:

  1. Punerea în repaus a celulei hepatice.
  2. Asigurarea materialelor plastice şi energetice prin dietă.
  3. Susţinerea ficatului din abundenţă cu catalizatori fără a ignora însă efectul nociv al unor extracte hepatice (mai ales a celor fenolate), care amorsează procesele de auto-întreţinere imună a bolii şi „agită” mezenchimul hepatic. În ceea ce priveşte mijloacele terapeutice şi modul lor de aplicare, a se vedea la „Hepatita cronică şi ciroza hepatică”.

Se pot folosi următoarele plante medicinale: agriş, alun, cardon, fereguţă dulce, gutui, păpădie, ridiche neagră, ridiche roşie, sparanghel, ştevie, urzică, urzică mică.

Modul de folosire al plantelor medicinale:

Agriş (Ribes grosularia) se consumă 100 g fruc agriş, alun, cardon, fereguţă dulce, gutui, păpădie, ridiche neagră, ridiche roşie, sparanghel, ştevie, urzică, urzică mică.

te de 3 ori pe zi, în sezon.

Alun (Corylus avelana) 1 linguriţă de coajă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Cardon (Cynara cardunculus) se consumă sub formă de salate zilnic în funcţie de toleranţa individuală.

Fereguţă dulce (Polypodium vulgare) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Gutui (Cydonia oblongata) se consumă fructele proaspete în fiecare zi câte 2-3 bucăţi şi seminţele se pun de la fiecare gutuie cu câte 250 ml apă şi se fierb pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 astfel de ceaiuri pe zi. Deci fiecare gutuie se poate face separat ceai din seminţe.



Păpădie (Taraxacum officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se mai poate face cură de tije florale şi se vor consuma câte 10 bucăţi zilnic.

Ridiche neagră (Raphanus sativus niger) se consumă cu orice mâncare zilnic chiar de mai multe ori. În plus se poate obţine sucul cu ajutorul storcătorului de fructe şi se va lua câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, ajutând la curăţirea canalelor din ficat.

Ridiche roşie (Rhapanus sativus) se consumă cu orice mâncare zilnic chiar de mai multe ori. În plus se poate obţine sucul cu ajutorul storcătorului de fructe şi se va lua câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, ajutând la curăţirea canalelor din ficat.

Sparanghel (Astragalus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Ştevie (Rumex alpinus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Urzică (Urtica dioica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Urzică mică (Urtica urens) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Se pot folosi următoarele plante medicinale: alun, anghinare, armurar, creţuşcă, fasole, gutui, lămâi, morcov, orz, schinduf.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Alun (Corylus avelana) 1-2 linguriţe de muguri se pun zdrobiţi la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi.

Anghinare (Cynara scolymus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, contribuind la curăţirea ficatului de toxine şi la refacerea circulaţiei în interiorul ficatului.

Armurar (Silybum marianum) La 250 ml apă clocotită se va pune doar o linguriţă de seminţe proaspăt măcinate. Este foarte important să se macine doar în momentul în care se prepară pentru a nu se oxida. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este bine ca prima să fie consumată dimineaţa la trezire, înainte de micul dejun, apoi se va sta culcat pe partea dreaptă timp de 30 minute, după care puteţi să vă continuaţi activitatea de peste zi. Cealaltă cană se bea în două reprize înaintea meselor cu 15 minute.

Cura cu acest ceai durează 15-20 zile, apoi se va face o pauză de 15 zile şi se poate relua.

Frunzele se pot consuma verzi la salate fiind foarte utile în afecţiunile digestive sau cele interne.

Tinctura-­ se macină seminţele (50 g) şi se vor pune într-­o sticlă care se poate închide ermetic împreună cu 250 ml alcool alimentar de 70˚. Se ţine la temperatura camerei agitând des. Se strecoară apoi şi se filtrează. Se pune în sticle mai mici la rece unde se pot ţine timp de 2 ani.

Administrare: se poate lua singură sau în diferite asociaţii cu alte tincturi în funcţie de afecţiunile care le are omul. Se pot lua între 10 picături­ o linguriţă care se vor lua cu 15 minute înainte de mesele principale. Este foarte bine ca după ce se ia să se stea culcat pe partea dreaptă, mai ales dacă se ia pentru ficat. După 20 zile de tratament se va face o pauză de 15 zile şi apoi se poate relua.

Praf: se macină fin seminţele şi se va pune un vârf de cuţit de praf sub limbă. Se ţine timp de 10 minute, după care se va înghiţi cu puţină apă. Se ia de 3 ori pe zi . La 20 de zile se face de asemenea o pauză de 15 zile, după care se poate relua.

Creţuşcă (Filipendula ulmaria) -2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni de ceai pe zi în cure chiar şi de lungă durată, fără efecte secundare.





-3 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă. Se fierbe apoi timp de 15 minute. Se strecoară. Se pot consuma 2- 3 căni pe zi.

-Praf din plantă obţinut cu râşniţa de cafea. Se va pune o linguriţă de praf sub limbă. Se va ţine timp de 10 minute, apoi se înghite cu puţină apă.

-Tinctură- 50 g de plantă mărunţită se va pune cu 250 ml alcool alimentar de 70˚. Se astupă bine recipientul. Se ţine la cald sau la temperatura camerei timp de 15 zile. Se filtrează. Se va lua câte 1 linguriţă diluată în puţină apă de 3 ori pe zi.

Fasole (Phasoleum vulgare) -Fasole păstăi verzi mărunţite se fierb o linguriţă în 250 ml de apă timp de 15 minute după care se strecoară şi se poate consuma 2-3 căni pe zi. Sunt utile în tratarea edemelor renale, cistitelor, diabetului zaharat scăzând zahărul din sânge, reumatism şi intoxicaţii.

— O mână sau 2 de păstăi proaspete la litru de apă, fierte 2 minute şi lăsate să se macereze toată noaptea. Sau o mână de păstăi uscate lăsate să se înmoaie 6 ore înainte de a face decoctul.

-Făina de fasole boabe se poate aplica pe diferite răni sau se ia intern pentru afecţiunile la care se indică o suplimentare de fitohormoni. În acest caz se ia un vârf de cuţit din acest praf care se va pune sub limbă pentru 10 minute după care se va înghiţii cu puţină apă.

-Suc de fasole verde se va lua în combinaţie cu alte sucuri.

-Ceai din teci. 4 linguri de teci mărunţite se pun într-un litru de apă şi se lasă peste noapte la macerat. Dimineaţa se fierb până lichidul scade la jumătate. Această porţie se împarte în 2-3 porţii şi se bea în cursul zilei.



-Se pune 20 g de păstăi mărunţite în 100 ml spirt de 70 grade alimentar. Se ţine apoi timp de 15 zile şi se strecoară. Se ia 50 picături- 1 lingură diluată la 100 ml apă în cazul afecţiunilor inimii ca tonic cardiac. Se poate lua perioade mai lungi de timp şi în amestec cu alte tincturi.

Gutui (Cydonia oblongata) se consumă fructul crud, suc din fruct, compoturi, paste, jeleuri, suc în sirop. Şi prin preparare termică aceste fructe îşi păstrează majoritatea proprietăţilor.

-Se taie o gutuie în felii subţiri şi se fierbe într-un litru de apă, până se reduce apa la jumătate. Se strecoară prin presare. Se adaugă 50 g de zahăr. Se foloseşte contra enteritelor acute, a digestiilor anevoioase, în tuberculoză pulmonară (tanin), afecţiunile hepatice, etc.

-Fruct uscat 40 g la 1 litru de apă se fierbe în clocote 10 minute. Se foloseşte după dorinţă.

 Lămâi (Citrus lemon) Lămâile se pot lua şi sub formă de cură. Se va începe cura cu o lămâie din care se va consuma doar sucul, îndulcit cu miere şi diluat cu apă, în prima zi. A doua zi se vor consuma 2 lămâi şi apoi se va adăuga câte o lămâie zilnic în plus. Se poate face până se ajunge la maximum 10 lămâi pe zi, în special în obezitate sau în cazurile cu calculi urinari sau biliari. Dar se poate face folosind şi doar 5 lămâi maximum, în funcţie de toleranţa individuală. După ce s-a ajuns la cantitatea maximă de lămâie dorită se va începe să se scadă treptat câte o lămâie zilnic până se va ajunge din nou la o lămâie. Este una dintre cele mai utile cure în foarte multe afecţiuni.

             De asemenea se poate folosi un ceai făcut în felul următor: se va tăia lămâia în două, după care se va stoarce sucul din ea separat. Se va tăia apoi lămâia în felii şi se va pune în 250 ml apă. Se va fierbe până când se va muia coaja de la lămâie. Se va lua de pe foc apoi şi se va lăsa să se răcească. După ce s-a răcit (nu înainte) se va turna acest ceai strecurat peste sucul care s-a obţinut anterior. Se poate îndulci cu miere polifloră dacă nu cumva este vorba şi despre diabet. Este foarte util şi acest ceai pentru că ajută în special la curăţirea organismului, la curăţirea vaselor de sânge, etc. Se va putea face zilnic consumându-se timp de 10 zile cel puţin în afecţiunile de mai sus.

Morcov (Daucus carota) -La copii mici sucul de morcov se diluează cu apă şi se folos Intern se va putea consuma câte 200ml de suc de mai multe ori pe zi. Se poate folosi în combinaţie cu alte sucuri fiind foarte indicat în aproape toate afecţiunile descrise mai sus. Se vor consuma în cure de mai lungă durată. În cazul în care apare o colorare a pielii, se va întrerupe această cură pentru câteva zile după care se va putea relua. Este semnul că este prea puternică acţiunea de epurare a organismului. Se ia acest suc doar înainte de mese. Este cel mai util dintre toate sucurile de legume. Se poate folosi în locul laptelui.

-Contra constipaţiei:  supă dintr-un kg de rădăcini fierţi de 2 ori într-un litru de apă şi pasaţi.

-Diaree infantilă- supă de morcovi; se curăţă 500 g de morcovi, se taie în bucăţi şi se fierb într-un litru de apă până când se moaie complet. Se trec prin sita de pireu. Se adaugă apă clocotită până se ajunge la 1 litru şi se mai pune ½ linguriţă de sare. Se administrează pe parcursul a 24 ore, timp de 2-3 zile. Se poate da cu biberonul, iar partea consistentă cu lingura. Laptele se reintroduce treptat, în 5-6 zile, micşorând cantitatea de morcov utilizată de la 500 g la 100 g la litru de apă. Se poate pentru cei mai delicaţi să se facă doar din 200 g în loc de 500 g. Se dă în acest caz o parte de supă pentru una de lapte, până la 3 luni apoi o parte supă la 2 părţi lapte, după această vârstă.

-Seminţe; infuzie cu o linguriţă la o cană de apă dată în clocot; stimulent, aperitiv, diuretic, emenagog, galactogog. La doza de 1-5 g seminţele sunt carminative (expulzează gazele intestinale).

Orz (Hordeum vulgare) -50 g de seminţe se pun la 1 litru de apă. Fierte  apoi 30 minute după care se strecoară şi se consumă. Se poate consuma numai apa după strecurare sau mai util este să se consume şi seminţele fierte. Se poate consuma în fiecare zi.

-Se poate fierbe de asemenea 100 g de orz seminţe într-un litru de apă. După aceasta se va trece orzul prin maşina de carne după ce se strecoară şi după măcinare se amestecă cu lichidul în care a fiert. Se poate adăuga miere în cazul că nu există diabet.



-50 g de orz seminţe nedecorticate se pun la 250 ml apă şi se lasă de seara până dimineaţa când se va consuma apa de pe acestea ca laxativ şi nutritiv.

-Fulgi de orz pentru enerocolite şi afecţiuni intestinale, hepatice, etc.

-Suc de orz verde câte 50 ml de 3 ori pe zi în afecţiunile mai grave, inclusiv pentru cancer, scleroză, etc. Se fac cure de minimum 21 zile apoi 7 zile pauză şi se pot relua. Ajută întreg organismul dezintoxicându-l şi ajutând la refacerea sa. Nu există organ în organism care să nu poată fi ajutat cu acest suc. Se ia 50 ml de 3 ori pe zi diluat cu apă plată sau alte sucuri (morcovi, etc) Ajută chiar la dizolvarea tumorilor canceroase. Extern se tamponează zona afectată cu suc de mai multe ori pe zi.

Germinarea orzului.

Se spală foarte bine şi se alege de impurităţi. Se pune o cană de orz într-un borcan de 1 litru. Se umple pe trei sferturi cu apă călduţă. Se leagă apoi borcanul cu un tifon. După 24 ore se lasă borcanul cu gura în jos să se scurgă bine timp de 30 de minute. Se pune apoi de câteva ori apă călduţă prin tifon şi se scurge de fiecare dată apa punând borcanul cu gura în jos. Se face acest lucru zilnic de 3-4 ori pentru ca să se clătească bine în această perioadă se vor pune mai multe ape. Se face acest lucru mai multe zile până când au apărut colţişori de 1-2 cm. Se scurge apoi bine şi se poate ţine la frigider timp de maximum 7 zile. În perioada în care se lasă la germinat este bine să ţinem borcanul învelit în hârtie şi ţinut la întuneric. Dacă au fost preparaţi bine nu vor avea gust amar. Se trec apoi prin maşina de carne şi se ia din acest produs câte 1 lingură de 3 ori pe zi. Au un efect foarte puternic asupra organismului şi se pot folosi perioade lungi de timp.

Schinduf (Trigonela foenum graecum) este o plantă folosită încă din antichitatea cea mai veche pentru tonifierea organismului şi o serie de afecţiuni nervoase sau metabolice. Se pune 1 linguriţă de seminţe măcinate la 250 ml apă şi se lasă pentru 12 ore la temperatura camerei la macerat. Se pun apoi la fiert şi când dau în clocot se iau de pe foc, se acopere şi se lasă să se răcească. Se strecoară şi dacă se doreşte se consumă îndulcit cu miere. Se pot consuma 2 căni pe zi.

Iaurt- întăreşte capacitatea de apărare a organismului, creşte cantitatea de interferon şi accelerează producerea de anticorpi, impulsionează activitatea celulelor care atacă viruşii şi celulele tumorale.

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close