La ce foloseste calciul si cum se formeaza?

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Absorbtia calciului

 Fiziologia absorbtiei

Vezi Pretul Calciul este cel mai abundant mineral din organismul uman, reprezentand 1,5-2% din greutatea corpului si 39% din totalul de minerale.

Aproximativ 99% din calciu se afla in oase si din.

Aproximativ 30%(sau mai putin) din cantitatea de calciu ingerata este absorbita la adulti , dar exista si persoane la care procentul poate fi mai mic de 10%, sau in jur de 60%.

Absorbtia calciului se face in toate segmentele intestinului subtire , dar cea mai rapida absorbtie dupa masa se face in duoden, in mediu acid. Absorbtia este mai incetinita in restul intestinului subtire datorita cresterii pH-ului, dar cantitatea de calciu absorbita aici este mai mare.

Calciu se absoarbe prin 2 mecanisme :

1transportul activ(transcelular) se desfasoara predominant in duoden si in jejunul proximal, avand capacitate redusa, intra in actiune cand cantitatea ionilor de calciu intraluminal este mica prin ingestie scazuta si nu satisface  necesarul organismului. Transportul active se desfasoara sub actiunea 1,25 dihidroxivitamina D care creste absorbtia calciului la nivelul marginii in perie a celulelor intestinale , printr-un mecanism incomplet cunoscut cat si prin cresterea proteinei care leaga calciul –calbindin. Rolul acestei proteine este de stocare temporala a calciului, postprandial  in citosolul enterocitului si de transport la nivelul membranei bazale la finalul procesului de absorbtiei. Capacitatea de legare a proteinei este de 2 sau mai multi ioni.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2transportul pasiv (paracelular), nesaturabil( fara limita), independent de vitamina D, are loc dea lungul intregului intestine subtire si se produce cand mari cantitati de calciu sunt consummate in timpul mesei. O mare parte din calciul absorbit se produce prin acest mecanism.

Astfel cea mai mare cantitate de calciu se absoarbe in jumatatea inferioara a intestinului subtire si o mica cantitate si in colon.

Calciu este absorbabil doar in forma sa ionica. Alte forme ca oxalati sau esteri ai acizilor grasi  sunt insolubile si se elimina ca atare prin fecale.

 

 

 

Necesarul de calciu pe etape de varsta si in conditii fiziologice:

 

                                                        

Grupa de varsta

Necesarul de calciu

Lapte ce asigura majoritatea caliului

1 – 8 ani

500 – 800 mg

2 to 3 cani

9 – 18 ani

1300 mg

4 cani

19 – 50 ani

1000 mg

3 cani sau mai mult

Femei, 51+ (cu **HRT) si barbati, 51+

1200 mg

3 to 4 cani

Femei, 51+ (fara **HRT)

1500 mg

4 cani sau mai multe

Insarciate sau care alapteaza

1200 mg

3 – 4 cani

*1 cana de lapte contine cam 300mg Ca. The above amounts of milk will not provide all the calcium needed, but there are other foods that can help meet calcium needs.
**HRT = Hormone Replacement Therapy

 

Adolescenti:

 • Necesarul de calciu este mai crescut la pubertate si adolescenta decat in copilarie si in perioada de adult, datorita dezvoltarii accelerate a musculaturii, scheletului si sistemului endocrin. 45% din masa osoasa este adaugata in adolescenta.
 • Cantitatea optima de calciu pentru adolescenti este : 1300mg/zi
 • Ingestia de calciu tinde sa scada la adolescenti( mai ales la fete) unul dintre factori fiind dieta deficitara in produse lactate , inlocuirea laptelui cu bauturile racoritoare . Importanta aestor constatari deriva din faptul ca riscul de Osteoporoza depinde de masa de calciu acumulata in adolescenta.

 

Adulti:  cantitatea optima de calciu este aproximativ 800mg/zi

 

Varstnici: • Prezinta scaderea absorbtiei de calciu prin diminuarea transportului si asocierea de multe ori a hipoaciditatii gastrice
 • Necesarul de calciu la persoanele peste 51 ani este de 1200mg/zi

Sarcina

 • Necesarul de calciu pentru femeile insarcinate este 1300mg/zi pentru cele sub 18 ani si 1000mg/zi pentru cele peste 19 ani fiind acelasi cu al femeilor neinsarcinate, datorita factorilor hormonali secretati in sarcina care cresc absorbtia si utilizarea calciului.
 • Aportul zilnic mai mic decat cantitatea optima dtermina pierderea de calciu din scheletul mamei ; mamele multipare cu aport inadecvat pot dezvolta Osteomalacie

 

Alaptare

 • Cantitatea de calciu din oase nu este influentata de dieta mamei
 • Pierderea de masa osoasa in timpul alaptarii este de 3-7%, dar este rapid recastigata dupa ablactatie
 • Necesarul este 1300mg/zi la femei sub 18 ani si 1000mg/zi la femei peste 18 ani

 

Factori care influenteaza absorbia calciului:

1 Factori care cresc absorbtia calciului:

stari fiziologice: cresterea, alaptarea, sarcina

-patologice: osteoporoza

-mediul acid este optim pt absorbtie, deaceea si suplimentele trebuie luate in timpul mesei

-grasimile

-proteinele si unii aminoacizi ca lizina si glicina-lactoza din lapte

-balanta cu fosforul –petru 1g de calciu sunt necesare 1,5g de fosfor

     2 Factori care scad absorbtia calciului

 

 1. acidul fitic, care se gaseste in toate cerealele formeaza cu calciul saruri insolubile numite fitati si care se elimina prin fecale 2acidul oxalic din spanac si sfecla rosie formeaza deasemenea oxalate de calciu insolubil care nu se absoarbe ;doar 5% din Ca din spanac se absoarbe

3.fibrele pot scadea cantitatea de calciu aborbita dar consummate doar in cantitate mare, peste 30g/ zi

4.dietele hipersodate cresc excretia calciului5.lipsa expunerii la lumina solara scade producrea de vitamina D 6. sedentarismul- mersul pe jos si joggingul cresc produtia de calcitonina care favorizeaza depunerea calciului in oase . Este important tipul de exercitiu fizic efectuat deoarece s-a demonstrate ca inotul si ciclismul nu cresc productia de calcitonina 7.Cantitatea inadecvata de magneziu din dietele actuale bogate in calciu face ca magneziul, care se absoarbe printr-un mecanism competitiv cu calciu sa fie deficitar ; astfel sunt inhibati osteoblastii care produc masa osoasa 8.Acidul fosforic  asa cum se gaseste in bauturile dulci interfera cu absorbtia calciului prin cresterea necesarului de calciu . Deaceea trebuie limitat consumul de bauturi dulci bogate in fosfor si zahar 9.  Cafeaua reducede nivelul de inozitol din sange care inhiba formarea osteoclastelor dar are si un effect direct de scadere a absorbtiei calciului  10.Fumatul reduce formarea osteoblastelor Biodisponibilitatea calciului din alimente          Aproximativ 10% din calciul ingerat se absoarbe·         Calciul din alimente se absoarbe mai bine decat cel din suplimente·         Surse importante de calciu : 1 lactatele- in special branza tofu preparata prin precipitarea calciului2 sucul de portocale imbogatit cu calciu3 legumele cu frunze verzi : varza, ceapa verde, mustar verde, broccoli4 painea si preparatele din grau5 oasele mici de sardine , somon, fructe de mare Suplimentele de calciuAtingerea necesarului zilnic de calciu este principalul scop, daca acest lucru nu este posibil folosim suplimentele de calciu.Alegerea preparatului corespunzator se face in functie de proprietatile fizice si chimice , interactiunea cu alte medicamente, afectiuni curente medicale asociate .Administrarea optima a suplimentelor este in timpul mesei cand creste secretia gastrica.Biodisponibilitatea calciului din suplimente continand diversi anioni este buna dar cea suplimentelor cu citrate este considerate a fi cea ami buna. De obicei sunt bine tolerate cu efecte adverse minime. Constipatia determinate de carbonatul de calciu poate fi evitata prin divizarea dozelor si consumul crescut de lichide si fibre.Supradozarea : apare la doze de peste 4g/zi-acumulare de cadmiu, mercur, plumb, arsenic-hipercalcemie(la doze de peste 2g/zi) deternima depunerea calciului tesuturile moi in special rinichi-sindromul milk-alcali l adoze foarte mari de peste 4g/zi-deficit de fier si alte minerale bivalente prin scaderea absorbtiei-exacerbarea constipatiei                          

Supliment

Calciu elemental pe greutate

Comentarii

Carbonat de calciu

40%

• Cel mai folosit

 • Se aboarbe mai greu la persoanele cu hipoaciditate( varstnici, pers aflate in tratament cu antiacide)
  •Preparatele naturale din ulei de stridii pot sa contina plumb
  •Este cel mai ieftin

Citrat de calciu

21%

•Se absoarbe mai bine, in special la cei cu aciditate gastrica scazuta
•Poate proteja impotriva litiazei renale
• Este mai scump

Phosfat de calciu 

38% or 31%

• Tricalcium sau dicalcium phosphate
• Folosit mai mult in Europa
• Absrbtie similara cu calcium carbonat

Gluconat de calciu

9%

• Folosit intravenos pt hipocalceia severa
•Se absoarbe bine oral, dar continut scazut in calciu elemental
•Foarte scump

Glubionat de calciu

6.5%

• Disponibil ca sirop pt copii
•Continut scazut de calciu elemental

Lactat de calciu

13%

•Bine absorbit dar are un continut scazut de calciu elemental

SOURCE: Gregory, Philip J. (2000) “Calcium Salts.” Prescriber’s Letter. Document #160313.

 Nutritia si suplimentele de calciu in diverse afectiuni insotite de modificarea metabolismului calciuluiIRCO complicatie majora a IRC este Osteodistrfia renala. Aportul de calciu si fosfor trebuie atent controlate pentru a evita agravarea hiperparatiroidismului, hiperfosfatemiei si hipocalcemiei . Astfel necesarul de calciu este crescut iar cel de fosfor este scazut. Acest echilibru este dificil de realizat deoarece majoritatea alimentelor bogate in calciu contin si fosfor Se folosc preparate de carbonat de calciu, lactat,ga gluconat, maleat, administrate intre mese la care se adauga calcitriol. 300-500mg de calciu vor proveni din dieta.Litiaza renala cu saruri de calciuSe recomanda diete sarace in ca si oxalate pentru a preveni hipercalciuria si aparitia sarurilor de calciu.Aportul de calciu din dieta este invers asociat cu nefrolitiaza, oferind efect protectiv . Dar suplimentele de calciu nu au acelasi effect protectic.Necesarul de calciu este 1200mg/zi  cu restrictie de proteine animale si sare.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close