Marul ca tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

MĂR.

Mallus pumilla  Fam. Rosaceae.

Descriere-fruct care se regăseşte şi în Biblie, este răspândit pe toată suprafaţa pământului, urcând spre nord până aproape de Cercul Polar şi coborând în sud până în Noua Zeelandă şi Australia. Se cultivă de aproape 8000 de ani, fiind găsit, sub formă carbonizată, în numeroase săpături arheologice. Merele au fost cultivate pentru prima dată după cum spun unii istorici, în sud vestul Asiei, la sud de munţii Caucaz, între Marea Caspică şi Marea Neagră. Alţi cercetători au descoperit însă prin metode de datare cu carbon, seminţe de măr din anul 6500 î.C, iar arheologii au descoperit chiar în Anglia imprimări fosilizate de seminţe de măr din epoca Neolitică.

Cunoscut deci încă din Antichitate ca un fruct divin, mărul a fost introdus în cultul adorării unor zeităţi. Preţuit de romani ca aliment şi medicament, mărul este şi un simbol al prosperităţii, oferit drept dar de Anul Nou. Tracii şi geto-dacii cunoşteau şi ei, cultura mărului, prezent pe basoreliefurile de pe columna Traiană. Nici nu se explică altfel zecile de soiuri de măr cultivate, astăzi în România, fără această continuitate istorică. Rădăcina  variază în funcţie de soi ca ritm de creştere şi dimensiuni. Tulpina înaltă până la 10m, cu coroana largă, puternică, ramificată, caracteristică fiecărui soi. Frunze ovate, eliptice, lat eliptice, obovate sau alungit obovate, acute sau obtuze la vârf, pe margini crenat serate sau dublu serate, faţa inferioară moale-tomentoasă-păroasă. Flori albe roz, tipul 5, grupate în cime umbeliforme. Înflorire IV-V. Fructe poame globuloase, cu o mică adâncitură la ambele capete, mărimi variate, colorate diferit după soi. Longevitate 150 ani, multe soiuri, în funcţie de portaltoi trăiesc 20-45 ani. În terapeutică se poate folosi fructul, frunzele sau florile. Fructus, folium, flores.

În tradiţia populară: coaja şi frunzele se foloseau la vopsit în galben, roşu şi negru.

Se consumau crude, dar şi uscate, murate, sub formă de marmeladă, must, etc.

În nordul Moldovei, crenguţele de măr dulce se fierbeau şi se făceau cu ele oblojeli contra bubelor dulci.

În munţii Apuseni, se puneau pe bubele dulci must stors din mere. Frunzele de măr dulce, cimbrişor şi gutui, se foloseau la oblojeli la cel perit.

În unele părţi, merele coapte se luau contra tusei. În ţinutul Sucevei se făcea o bortă într-un măr domnesc, se punea în ea piper, se cocea la foc şi se mânca pentru tuse.

Compoziţie chimică: apă 83-93%, zaharuri reducătoare, zaharoză, celuloză, pentosan, lignină, acizi liberi, pectine, esteri volatili, alcool, aldehide, materii grase, protide, săruri de potasiu, sodiu, siliciu, calciu, clor, fier, brom, aluminiu, arsen, sulf, magneziu, cobalt, tanin (2%), esteri amilic, formic, acetic, caproic, aldehidă acetică, geraniol, Vitaminele: A, B1, B2, C, PP(mai ales în coajă)acid pantothenic, vit C. Valoare calorică 80-124Kcal\100g. Un măr de mărime medie conţine 80 de calorii.

Acţiune farmaceutică: tonic, diuretic, uricolitic, depurativ, antiseptic intestinal, protector gastric, hipercoleserolemiant, laxativ.

În 1949 Brownw afirma: „cancerul este o problemă numai pentru cei care nu consumă niciodată mere”. Dr Allen B. Mac Harsville a descoperit că unele „Jumping G” (gene care sar) pot produce apariţia unei celule canceroase în orice ţesut, cu excepţia ţesutului coronarian (pe vasele care hrănesc cordul). Cercetătorul scoţian a evidenţiat 14 tipuri de aminoacizi existenţi în coaja de măr, care pot scădea riscul de „salt” al genelor ce pot canceriza o celulă. Aproape jumătate din cei 14 aminoacizi se regăsesc numai în măr.

Compoziţia extrem de variată şi complexă a mărului, foarte bogată în zaharuri, flavonoide, polifenoli, acizi organici, pectine, etc, îi conferă virtuţi terapeutice excepţionale. Este bine de ştiut că în coajă există de 2 ori mai multă vitamină decât în pulpă. Acestea contribuie la întârzierea procesului de îmbătrânire şi ajută la prevenirea cancerului. Cercetări recente au descoperit că mărul ajută la scăderea colesterolului dacă este consumat regulat de 3 ori pa zi. Stimulează arderile din organism ajutând la slăbire.

Sucul de mere previne astmul. Cercetătorii Britanici au ajuns la concluzia că un pahar de suc de mere băut zilnic poate preveni astmul. După studiile efectuate, boala poate fi pusă pe seama renunţării la o alimentaţie sănătoasă, în favoarea preparatelor de tip fast-food. Studiul efectuat pe copii, arată că cei care obişnuiesc să consume suc de mere zilnic cu 50% mai puţine şanse de a dezvolta astmul. Cu toate acestea, consumul de mere proaspete nu duce la aceleaşi rezultate.

Sursă importantă de flavonoizi (alături de ceapă şi ceai verde), mărul are acţiune antioxidantă, reuşind să reducă afecţiunile cronice sau degenerative.

Mărul este bogat în vitaminele A,B,C şi în substanţe nutritive precum magneziul, fosforul, fierul şi potasiul care ajută la reducerea colesterolului. Merele sunt indicate în curele de slăbire, au efect diuretic şi conţin zaharuri naturale necesare pentru buna funcţionare a organismului. Este indicat să consumi 3-4 mere pe zi, dintre care unul imediat ce te trezeşti. Poţi consuma aceste fructe şi în formă de compot, dar cu un adaos de zahăr scăzut.

Din start trebuie spus că merele sunt apreciate foarte mult pentru valoarea lor nutritivă crescută. Senzaţia astringentă pe care o simţim atunci când muşcăm din măr provine de la compoziţia crescută de tanin din fruct, iar aroma merelor este rezultatul unui amestec de aproximativ 250 de elemente pe acere acest fruct le conţine.

Persoanele care consumă mere regulat au un risc mai scăzut de îmbolnăvire de cancer la plămâni.

Datorită conţinutului mare în apă, merele sunt răcoritoare şi ajută la reducerea febrei. Răzuiţi câteva mere şi daţi bolnavului cu febră, efectul benefic producându-se rapid. În caz de gripă îndelungată se recomandă ca în curs de 2-3 zile să se consume ca unică hrană 500 g până la 1 kg de mere crude rase. Dacă bolnavul tuşeşte daţi-i să bea o infuzie din flori de măr, 30 g la 1 litru de apă.

Fibrele ce intră în componenţa mărului ajută la reducerea colesterolului şi la prevenirea bolii canceroase. Potasiul este un adjuvant în reglarea tensiunii arteriale, iar substanţele nutritive antioxidante reduc riscul apariţiei cancerului de colon şi ficat.

Substanţele conţinute în coajă ajută la amplificarea acţiunii vitaminei C asupra întregului organism.

Se poate folosi la următoarele afecţiuni: acnee, afecţiuni bronhice, afecţiuni dentare şi gingivale, afecţiuni dermatologice, afecţiuni intestinale, afecţiuni renale, amigdalită, anemie, angină, arsuri stomacale, artritism, astenie fizică şi intelectuală, atacuri cerebrale, ateroscleroză, boli hepatice, boli de rinichi, boli de stomac, bronşite, căderea părului, calculi la vezica, cancer, cefalee, chisturi seboreice, colecist mărit, colesterol mărit, colibaciloză, comedoane, convalescenţă, constipaţie, cosmetică, crampe stomacale, curăţirea dinţilor, demineralizare, dereglări metabolice, depurativ, diabet infantil, diaree, disfuncţiile sistemului nervos, dispepsie, dizenterie, dureri de urechi, eczeme, edeme cardiace, erupţii cutanate, enterocolite, febră, frumuseţe, gastrite, gingivite, graviditate, gripe, gută, hemoroizi, herpes, hipertensiune arterială, hipercolesterolemie, imunitate scăzută, indigestie, infarct, infecţii intestinale, infecţii respiratorii, infecţii urinare, îngrijirea pielii, insomnii, laringită, laxativ, litiază biliară, litiază urică, mâncărimi de piele, migrene, nervozitate, obezitate, oboseală, oligurie, osteoporoză, otalgii, palpitaţii, pecingine, pirozis, plăgi atone, pletoră, poluare, râie, rectocolită, reumatism, riduri, sarcină, scabie, secreţii salivare insuficiente, sedentarism, siluetă, stări febrile, stimularea funcţiei creierului, surmenaj, ten, tranzit intestinal dereglat, tulburări de vedere, tuse, ulcer gastric, vomismente, zona zoster.

Modul de folosire:

-Pastă cu măr fiert aplicată sub formă de mască pe faţă, se poate adăuga lapte sau smântână în funcţie de natura tenului.

-Suc aplicat pe faţă ca o compresă, reface ridurile şi vindecă acneea în foarte scurt timp.

-Oţet de mere se aplică pentru calmarea arsurilor sau în cazul mâncărimilor de piele.

-Mere coapte se aplică pastă pe răni pentru cicatrizare.

-Suc de mere se consumă zilnic câte 600 ml de suc împărţit în trei reprize care se vor lua înainte de mese.

-Fruct dat pe răzătoare în cazul diareei la copii.

-Fructe se consumă preferabil înainte de mese în orice cantitate zilnic, o perioadă cât mai lungă.

-Un măr copt în cuptor se va tăia în două apoi se va pune în locurile dureroase, inclusiv la urechi. Se aplică cât se poate de cald şi se ţine până trece durerea.

-Infuzia din coji de mere. 2 linguri de coji mărunţite se vor pune în 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute apoi se strecoară şi dacă nu aveţi diabet se poate îndulci cu miere pentru a se induce un somn liniştit. Se va bea cu 2 ore înainte de a se culca în insomnii.



-Cure cu fructe crude. Se va consuma în fiecare zi, cel puţin un Kg de mere crude, o perioadă cât mai lungă, care asigură revigorarea organismului.

-Consumul unui măr seara după masă pentru a asigura laxaţia scaunului, util în cazul hemoroizilor mai ales dar şi la alte afecţiuni în care este prezentă constipaţia.

-ceaiul din coji de mere tăiate mărunt, îndulcit cu miere taie setea, alină tusa şi guturaiul.

-Miez de mere cu sâmburi- 2 linguriţe puse la 250 ml şi fiert timp de 15 minute, ajută la spălarea rinichilor şi aduc urinare.

-Fructe uscate. Se obţin prin tăierea în felii, cu o grosime de 1 cm, a fructului bine spălat înainte. Feliile se pun pe o aţă care se aşează în prejma unei surse de căldură. După ce se usucă se păstrează în pungi de hârtie. Se pun apoi câteva fructe uscate în apă 6-8 felii la 250 ml apă şi se pot lăsa de seara până dimineaţa, când se poate consuma atât lichidul cât şi fructele.

-Cura de mere- are proprietăţi tonice musculare, ajută digestia şi acţionează benefic asupra sistemului nervos. Această cură va fi urmată mai ales pentru buna funcţionare a stomacului, dezinfectarea intestinului şi protejarea de iritaţii, pentru a drena şi stimula rinichii. De asemenea este recomandată suferinzilor de gută şi reumatism, precum şi celor cu litiază urinară. Aceşti bolnavi pot încerca următoarea reţetă: se taie 2-3 felii de mere necurăţate de coajă (spălate foarte bine sub jet de apă). Se fierb la un litru de apă timp de 15 minute. Se strecoară. Se beau 3 căni până seara. Acest tratament se face cel puţin 3 săptămâni şi se reia de 3 ori în cursul anului.

Atenţie- spălaţi bine merele înainte de a le consuma şi aveţi grijă de unde le cumpăraţi. Alegeţi doar merele cultivate organic, deoarece dacă au fost stropite ele pot reţine pesticidele. Aceste îngrăşăminte pot afecta funcţiile ficatului şi celulele sistemului nervos.

Prepararea cidrului: cel mai bun cidru se obţine din fructele acrişoare nu din cele foarte dulci cum se credea. Trebuie însă ca aceste fructe să fie coapte pentru că altfel dau un cidru acru şi ne aromat. Este bine să se facă numai din mere, pentru că atunci este mult mai gustos. În special nu se amestecă cu pere pentru că dă un cidru fad. Se aleg mere sănătoase, bine coapte şi care să nu fie lovite sau viermănoase. Se pot însă alege mere de diferite soiuri.  Se spală fructele, se zdrobesc apoi se dau prin storcătorul de fructe pentru a obţine sucul. Sucul se strecoară prin pânză. Se pune apoi într-un vas de fermentare care un furtun cu un capăt într-un vas cu apă. Se va adăuga zahăr în funcţie de cât de dulci sunt merele. La cele dulci nu se pune nici un pic de zahăr iar la celelalte s pune în aşa fel ca sucul să fie dulce. Se lasă la fermentat la temperatura camerei până nu mai se produc bule de gaz în vasul de apă (aproximativ 2 săptămâni.).

Cu ajutorul unui furtun se ia cu grijă partea de la suprafaţă, fără a lua şi depunerile sau să se tulbure drojdia de la fund. Se pune în vase mai mici pentru 4-5 săptămâni, timp în care se continuă fermentaţia mai lent. Se trage din nou de pe drojdie şi se pune în sticle de capacitate mai mică care pot păstra timp de un an. Se vor pune în acest caz sticle rezistente şi cu dopuri de plută opărite.

Se utilizează cidrul pentru constipaţie, gută, obezitate, hemoroizi

Vopsitorie– scoarţa proaspătă se poate folosi pentru colorarea fibrelor naturale în galben, verde sau cenuşiu.

Sucul de mere- se folosesc mere ionatane sau galbene. Ele stimulează funcţiile ficatului şi ale rinichilor. Sucul de mere este un bun tonic muscular şi al sistemului nervos, antiseptic intestinal, antireumatismal, antiaterosclerotic, indicat în cazurile de gută, bronşite, cardiopatie ischemică. Persoanele obeze li se recomandă „zile de mere” în care să consume câte 1 kg de mere sau suc pe zi, fără alte alimente. Sucul de mere poate fi amestecat cu sucul de legume pentru a oferi acestora un gust mai bun. Se poate consuma în funcţie de toleranţa individuală până la 5 litri de suc pe zi.

Extern sucul de mere este un bun întăritor al ţesuturilor, folosindu-se în loţiuni de faţă (în acneea juvenilă sau în cosmetică), comprese pentru sâni (în perioada de creştere al acestora, la pubertate sau în mastoza sclerochistică).

Poate fi utilizat de asemenea ca gargară, în bolile gâtului (faringite, amigdalite, anghine).

Modul de folosire pe afecţiuni:

Acnee– Suc aplicat pe faţă ca o compresă, reface ridurile şi vindecă acneea în foarte scurt timp.

Afecţiuni bronhice– amestecaţi 5 părţi de mere, şase de hrean şi o parte de morcov, toate date mărunt pe răzătoare. Se adaugă sare, zahăr şi smântână după gust. Se prepară ca o salată şi se foloseşte în cazul unor dereglări de metabolism şi boli respiratorii.

Afecţiuni dentare şi gingivale- mâncând mere crude facem un masaj eficient al gingiilor, curăţăm dinţii şi le redăm, în mod natural culoarea albă. Albirea dinţilor se produce datorită acidului oxalic din compoziţia mărului.

Afecţiuni dermatologice– Pastă cu măr fiert aplicată sub formă de mască pe faţă, se poate adăuga lapte sau smântână în funcţie de natura tenului. Pastă cu măr fiert aplicată sub formă de mască pe faţă, se poate adăuga lapte sau smântână în funcţie de natura tenului.

Afecţiuni digestive- merele au un efect benefic asupra digestiei. Ele sunt uşor de digerat şi în plus conţin acid malic şi tartric care inhibă fermentaţia la nivelul intestinelor. Conţinutul mare în pectine (care sunt nişte fibre solubile), permite dezvoltarea bacteriilor benefice procesului de digestie şi uşurează procesul de eliminare. De asemenea pectinele contribuie la reducerea colesterolului, a glicemiei, fiind în acelaşi timp un aliment important pentru cei care au probleme cu inima, sistemul circulator sau suferă de diabet.

Merele verzi au un rol important în curăţirea ficatului şi bilei, iar uneori pot chiar să distrugă pietrele de la nivelul bilei.

Afecţiuni intestinale- este foarte indicată o infuzie de mere: două trei mere ne curăţite de coajă, tăiate felii rotunde, ce se pun să fiarbă o oră la un litru de apă.

Afecţiuni renale- se iau 5-6 linguri de pulbere de mere uscate pe zi (se taie felii subţiri, se usucă la aer sau la cuptor, apoi se pisează). Tăiaţi rondele 3 mere mari cu coajă, puneţi-le într-un litru de apă rece, adăugând câteva bucăţi de lemn dulce. Fierbeţi-le 15 minute, apoi filtraţi şi beţi după plac, fără să-l îndulciţi (să aibă temperatura camerei).

Amigdalită– se ia o lingură de praf obţinut din coajă de măr, 1 lingură de seminţe de in şi 1-2 linguriţe de miere, peste care se toarnă 250 ml apă fiartă. Conţinutul se fierbe într-un vas închis timp de 10 minute, apoi compoziţia se strecoară. Se ia 3 porţii pe zi cu 15 minute înaintea meselor.

Anemie-mâncaţi de 2-3 ori pe zi un pireu de mere rase, la care adăugaţi miere. Beţi suc proaspăt de mere. }nainte de fiecare masă se poate lua o linguriţă de oţet de mere amestecat cu puţină miere (stimulează pofta de mâncare şi ajută la asimilarea fierului şi a substanţelor hrănitoare din alimentaţie.

Angină- se ia o lingură de praf obţinut din coajă de măr, 1 lingură de seminţe de in şi 1-2 linguriţe de miere, peste care se toarnă 250 ml apă fiartă. Conţinutul se fierbe într-un vas închis timp de 10 minute, apoi compoziţia se strecoară. Se ia 3 porţii pe zi cu 15 minute înaintea meselor.

Arsuri- Oţet de mere se aplică pentru calmarea arsurilor sau în cazul mâncărimilor de piele.

Arsuri stomacale- se mănâncă încet mestecat foarte bine în gură un măr crud cu coajă cu tot. se poate consuma seara 1-2 mere care combate arsurile şi stimulează digestia.

Artritism– Suc de mere se consumă zilnic câte 600 ml de suc împărţit în trei reprize care se vor lua înainte de mese.

Astenie fizică şi intelectuală– mâncaţi de 2-3 ori pe zi un pireu de mere rase, la care adăugaţi miere. Beţi suc proaspăt de mere.

Atacuri cerebrale– Suc de mere se consumă zilnic câte 600 ml de suc împărţit în trei reprize care se vor lua înainte de mese.

Ateroscleroză- Fructe se consumă preferabil înainte de mese în orice cantitate zilnic, o perioadă cât mai lungă.

Boli hepatice- Fructe se consumă preferabil înainte de mese în orice cantitate zilnic, o perioadă cât mai lungă.

Boli de rinichi– tăiaţi rondele 3 mere mari cu coajă, puneţi-le într-un litru de apă rece, adăugaţi câteva bucăţi de lemn dulce. Fierbeţi-le un sfert de oră, filtraţi lichidul şi beţi după plac, fără să-l îndulciţi. Lichidul când se consumă trebuie să aibă temperatura camerei.

Boli de stomac– se mănâncă încet mestecat foarte bine în gură un măr crud cu coajă cu tot.

Bronşite – amestecaţi 5 părţi de mere, şase de hrean şi o parte de morcov, toate date mărunt pe răzătoare. Se adaugă sare, zahăr şi smântână după gust. Se prepară ca o salată şi se foloseşte în cazul unor dereglări de metabolism şi boli respiratorii. Dacă bolnavul tuşeşte daţi-i să bea o infuzie din flori de măr, 30 g la 1 litru de apă. Sucul de mere consumat ajută la eliminarea secreţiilor bronşice.

Căderea părului- se taie un măr în două, i se scot seminţele şi în locul lor se pune praf de sulf. Se unesc cele două jumătăţi cu o aţă şi se coace la cuptor. După ce s-a copt se pasează şi pasta aceasta ajută la fricţionarea părului. Se poate face în fiecare seară pentru 10 minute, apoi se spală pe cap cu un şampon de urzici sau de ouă.

Calculi la vezică- pentru a evita formarea de calculi la vezică şi pentru eliminarea excesului de acid uric, beţi suc proaspăt de mere şi mâncaţi cât mai multe mere crude.

Cancer- studii recente demonstrează că persoanele care mănâncă zilnic mere se protejează de unele forme de cancer. O echipă de cercetători din New York aduc argumente convingătoare că unele varietăţi de mere blochează cu peste 43% reproducerea celulelor cancerului de colon şi cu 57% a celulelor cancerului ficatului.

Mai nou un studiu finlandez susţine că la persoanele care mănâncă zilnic cel puţin 2 mere, riscul cancerului de plămâni scade cu 58%. De asemenea ceapa, sucurile de fructe şi legume conţin cantităţi mari de flavonoide. Numeroase studii epidemiologice publicate arată că aceleaşi flavonoide contribuie la reducerea riscurilor bolilor coronare, accidentelor cardiovasculare.

Pectina- fibra solubilă- din compoziţia mărului reduce substanţial nivelul colesterolului contribuind în mod substanţial la prevenirea infarctului, 100g mere proaspete sunt echivalent cu 1,5g vitamina C. Astfel merele sunt cei mai buni aliaţi în lupta cu radicalii liberi, cei ce sunt răspunzători de modificările periculoase la nivel celular.

În compoziţia merelor se mai găsesc cantităţi importante de vitamine din grupul B, glucide, fibre minerale şi oligoelemente: potasiu, fosfor, calciu, magneziu, seleniu. Graţie acestor elemente, merele au efect depurativ (consumate dimineaţa) antiseptic intestinal, calmează sistemul nervos, curăţă sângele, întăresc organismul. În cazul apariţiei herpesului se tamponează zona afectată cu felii de măr.

Cefalee- se aplică felii de măr proaspăt şi se ţin până la trecerea durerii.

Chelbe– se taie un măr în două, i se scoate mijlocul şi seminţele şi se pune în locul gol puţină floare de sulf. Se îmbină cele 2 jumătăţi cu ajutorul unei sfori şi se coace în cuptor. Mărul astfel copt se zdrobeşte şi se frecţionează părţile bolnave cu terciul obţinut.

Chisturi seboreice– Pastă cu măr fiert aplicată sub formă de mască pe faţă, se poate adăuga lapte sau smântână în funcţie de natura tenului. Pastă cu măr fiert aplicată sub formă de mască pe faţă, se poate adăuga lapte sau smântână în funcţie de natura tenului.

Colecist mărit- Suc de mere se consumă zilnic câte 600 ml de suc împărţit în trei reprize care se vor lua înainte de mese.

Colesterol mărit– Pectina- fibra solubilă- din compoziţia mărului reduce substanţial nivelul colesterolului contribuind în mod substanţial la prevenirea infarctului, 100g mere proaspete sunt echivalent cu 1,5g vitamina C. Astfel merele sunt cei mai buni aliaţi în lupta cu radicalii liberi, cei ce sunt răspunzători de modificările periculoase la nivel celular.

Colibaciloză- Fructe se consumă preferabil înainte de mese în orice cantitate zilnic, o perioadă cât mai lungă.





Comedoane- Pastă cu măr fiert aplicată sub formă de mască pe faţă, se poate adăuga lapte sau smântână în funcţie de natura tenului. Pastă cu măr fiert aplicată sub formă de mască pe faţă, se poate adăuga lapte sau smântână în funcţie de natura tenului.

Convalescenţă- Suc de mere se consumă zilnic câte 600 ml de suc împărţit în trei reprize care se vor lua înainte de mese. Compot de mere, mere rase la care se adaugă şi miere dacă nu are contraindicaţii.

Constipaţie– Consumul unui măr seara după masă pentru a asigura laxaţia scaunului, util în cazul hemoroizilor mai ales dar şi la alte afecţiuni în care este prezentă constipaţia.

Cosmetică- Pastă cu măr fiert aplicată sub formă de mască pe faţă, se poate adăuga lapte sau smântână în funcţie de natura tenului. Pastă cu măr fiert aplicată sub formă de mască pe faţă, se poate adăuga lapte sau smântână în funcţie de natura tenului.

Crampe stomacale– se mănâncă încet mestecat foarte bine în gură un măr crud cu coajă cu tot.

Curăţirea dinţilor- se recomandă a se mânca câte un măr la sfârşitul fiecărei mese, pentru o bună curăţire a dinţilor, apoi se spală pe dinţi.

Dereglări de metabolism– amestecaţi 5 părţi de mere, şase de hrean şi o parte de morcov, toate date mărunt pe răzătoare. Se adaugă sare, zahăr şi smântână după gust. Se prepară ca o salată şi se foloseşte în cazul unor dereglări de metabolism şi boli respiratorii.

Demineralizare– mâncaţi de 2-3 ori pe zi un pireu de mere rase, la care adăugaţi miere. Beţi suc proaspăt de mere.

Depurativ- se consumă câte un măr proaspăt în fiecare dimineaţă la trezire ajutând la curăţirea organismului de toxine.

Diabet infantil- Fructe se consumă preferabil înainte de mese în orice cantitate zilnic, o perioadă cât mai lungă. Este preferabil să se consume fructele mai verzi. Consumul merelor contribuie la menţinerea glicemiei în cadrul valorilor normale.

Diaree- în cazurile cu diaree rebelă la alte tratamente se va rade măr cu coajă cu tot se amestecă bine făcându-se un piure şi se consumă în cursul câtorva zile numai mere fără nici o altă mâncare. Reuşita tratamentului este sigură. Se face până la vindecare deplină. De asemenea în cazurile mai grave se poate consuma 500 g de mere rase pe zi în cură, chiar de lungă durată.

Disfuncţiile sistemului nervos– se consumă mere proaspete şi se inhalează aroma acestor fructe. Mărul are efect revigorant asupra organismului şi sporeşte capacitatea sa de muncă.

Dispepsie- Suc de mere se consumă zilnic câte 600 ml de suc împărţit în trei reprize care se vor lua înainte de mese.

Dizenterie- Fructe se consumă preferabil înainte de mese în orice cantitate zilnic, o perioadă cât mai lungă. Ajută la curăţirea intestinelor şi în plus vitaminizează.

Dureri de urechi- se aplică pe partea dureroasă felii groase de mere fierte sau coapte la cuptor aplicate calde. Se ţin până la trecerea durerii.

Eczeme- Suc de mere se consumă zilnic câte 600 ml de suc împărţit în trei reprize care se vor lua înainte de mese. Extern se freacă cu felii de mere. Sucul natural de mere ajută la combaterea stărilor de palpitaţii şi la persoanele cu eczeme de tot felul.

Edeme cardiace– Pectina- fibra solubilă- din compoziţia mărului reduce substanţial nivelul colesterolului contribuind în mod substanţial la prevenirea infarctului, 100g mere proaspete sunt echivalent cu 1,5g vitamina C. Astfel merele sunt cei mai buni aliaţi în lupta cu radicalii liberi, cei ce sunt răspunzători de modificările periculoase la nivel celular. Se asociază şi cu ienupăr.

Erupţii cutanate– se freacă local cu felii de măr proaspăt de mai multe ori pe zi.

Enterocolite– Fructe se consumă preferabil înainte de mese în orice cantitate zilnic, o perioadă cât mai lungă.

Febră- beţi 3-4 linguri de sirop de mere. Reţetă: fierbeţi într-un litru de apă 1 kg de mere cu coajă, dar tăiate în sferturi. Când bucăţile sunt suficient de moi, strecuraţi-le printr-o sită deasă, apăsând bine şi apoi adăugaţi  la suc 60g zahăr tos. Puneţi din nou să fiarbă la foc mic până se obţine o consistenţă siropoasă (se îngroaşă ca un sirop). Păstraţi-l în sticle ermetic închise. Merele rase contribuie rapid la scăderea febrei. Se pot consuma chiar şi de copii.

Frumuseţe- pentru întărirea sânilor, aplicaţi dimineaţa, masând uşor, un piure de mere fierte în lapte, apoi zdrobite. Masaţi încet, pentru ca vitaminele să pătrundă în epidermă. Clătiţi-vă cu apă dulce. Pentru ridurile de pe faţă, aplicaţi o mască de piure de mere, procedând la fel.

Gastrite– se mănâncă încet mestecat foarte bine în gură un măr crud cu coajă cu tot. Ajută şi la calmarea crampelor şi arsurilor.

Gingivite– se mănâncă mere crude şi se mestecă mult în gură.



Graviditate– Suc de mere se consumă zilnic câte 600 ml de suc împărţit în trei reprize care se vor lua înainte de mese.

Gripe – amestecaţi 5 părţi de mere, şase de hrean şi o parte de morcov, toate date mărunt pe răzătoare. Se adaugă sare, zahăr şi smântână după gust. Se prepară ca o salată şi se foloseşte în cazul unor dereglări de metabolism şi boli respiratorii. În caz de gripă îndelungată se recomandă ca în curs de 2-3 zile să se consume ca unică hrană 500 g până la 1 kg de mere crude rase. Dacă bolnavul tuşeşte daţi-i să bea o infuzie din flori de măr, 30 g la 1 litru de apă.

Gută- Infuzie de pudră de pieliţă: 1 lingură de supă la o cană de apă clocotită. Lăsăm să se pătrundă bine 15 minute. 4-6 ceşti pe zi (oligurie, reumatism, gută).

Guturai- ceaiul din coji de mere tăiate mărunt, îndulcit cu miere taie setea, alină tusa şi guturaiul.

Hemoroizi- Consumul unui măr seara după masă pentru a asigura laxaţia scaunului, util în cazul hemoroizilor mai ales dar şi la alte afecţiuni în care este prezentă constipaţia.

Herpes– În cazul apariţiei herpesului se tamponează zona afectată cu felii de măr.

Hipercolesterolemie- consumul merelor ajută la curăţirea organismului de colesterolul rău contribuind la scăderea colesterolului. Se pot consuma în orice cantitate.

Hipertensiune arterială– Suc de mere se consumă zilnic câte 600 ml de suc împărţit în trei reprize care se vor lua înainte de mese.

Imunitate scăzută- merele conţin foarte multe vitamine, fiind benefice pentru îmbunătăţirea sistemului natural de apărare a organismului.

Indigestie- se bea înainte şi după masă câte un sfert de pahar de apă în care s-a diluat puţin oţet de mere.

Infarct– Pectina- fibra solubilă- din compoziţia mărului reduce substanţial nivelul colesterolului contribuind în mod substanţial la prevenirea infarctului, 100g mere proaspete sunt echivalent cu 1,5g vitamina C. Astfel merele sunt cei mai buni aliaţi în lupta cu radicalii liberi, cei ce sunt răspunzători de modificările periculoase la nivel celular.

Infecţii intestinale- Fructe se consumă preferabil înainte de mese în orice cantitate zilnic, o perioadă cât mai lungă.

Infecţii respiratorii – amestecaţi 5 părţi de mere, şase de hrean şi o parte de morcov, toate date mărunt pe răzătoare. Se adaugă sare, zahăr şi smântână după gust. Se prepară ca o salată şi se foloseşte în cazul unor dereglări de metabolism şi boli respiratorii.

Infecţii urinare– tăiaţi rondele 3 mere mari cu coajă, puneţi-le într-un litru de apă rece, adăugaţi câteva bucăţi de lemn dulce. Fierbeţi-le un sfert de oră, filtraţi lichidul şi beţi după plac, fără să-l îndulciţi. Lichidul când se consumă trebuie să aibă temperatura camerei.

Îngrijirea pielii–  sucul mărului dă vigoare ţesuturilor (faţă, gât, sâni, abdomen). Se aplică o dată sau de 2 ori pe zi şi se ţine pentru 20 minute apoi se spală. Pastă cu măr fiert aplicată sub formă de mască pe faţă, se poate adăuga lapte sau smântână în funcţie de natura tenului.

Insomnii- se face un ceai din coji de mere uscate 1 lingură la 250 ml apă, fiert 5 minute, apoi strecurat. Se îndulceşte cu miere dacă nu aveţi contraindicaţii. Asigură un somn liniştit. Seara înainte de culcare să mănâncă 1-2 mere.

Laringită- se ia o lingură de praf obţinut din coajă de măr, 1 lingură de seminţe de in şi 1-2 linguriţe de miere, peste care se toarnă 250 ml apă fiartă. Conţinutul se fierbe într-un vas închis timp de 10 minute, apoi compoziţia se strecoară. Se ia 3 porţii pe zi cu 15 minute înaintea meselor.

Laxativ- se recomandă consumul unui măr la o oră după masa de seara.

Litiază biliară– pentru a evita formarea calculilor şi a elimina excesul de acid uric, beţi cidru sau suc proaspăt de mere şi mâncaţi cât mai multe mere crude. Puteţi prelungi efectul, bând o infuzie diuretică de coji de mere uscate în prealabil şi zdrobite. Doza o linguriţă de pulbere de coji la un bol de apă clocotită.

Litiază urică– pentru a evita formarea calculilor şi a elimina excesul de acid uric, beţi cidru sau suc proaspăt de mere şi mâncaţi cât mai multe mere crude. Puteţi prelungi efectul, bând o infuzie diuretică de coji de mere uscate în prealabil şi zdrobite. Doza o linguriţă de pulbere de coji la un bol de apă clocotită. Consumul merelor zilnic ajută la prevenirea combaterii calculilor.

Mâncărimi de piele–  Oţet de mere se aplică pentru calmarea arsurilor sau în cazul mâncărimilor de piele. Se mai poate tăia un măr şi se freacă local.

Migrene- se masează ceafa şi fruntea cu puţin oţet de mere sau se consumă o infuzie din măr sau chiar decoct din coajă uscată.

Nervozitate- Fructe se consumă preferabil înainte de mese în orice cantitate zilnic, o perioadă cât mai lungă. Se consumă cu coajă cu tot.

Obezitate- Fructe se consumă preferabil înainte de mese în orice cantitate zilnic, o perioadă cât mai lungă. Se poate foarte bine forma cure în care să nu se consume nimic altceva decât mere 1-2 zile pe săptămână, pentru a slăbi mai rapid, dacă se doreşte acest lucru. Se mai poate face un decoct dintr-un măr tăiat bucăţi pus la 500 ml apă. Se fierbe la foc mic, până se reduce lichidul la jumătate. Se bea seara înainte de culcare. De asemenea dimineaţa pe stomacul gol, se bea un pahar de apă în care s-au dizolvat 2 linguriţe de oţet de mere, stimulând pierderea în greutate.

Oboseală– mâncaţi de 2-3 ori pe zi un pireu de mere rase, la care adăugaţi miere. Beţi suc proaspăt de mere.

Oligurie- Infuzie de pudră de pieliţă: 1 lingură de supă la o cană de apă clocotită. Lăsăm să se pătrundă bine 15 minute. 4-6 ceşti pe zi (oligurie, reumatism, gută).

Osteoporoză- consumul merelor regulat contribuie la prevenirea osteoporozei.

Otalgii– Aplicarea unui măr copt în cuptor în otalgii. Se aplică cât de cald se suportă.

Palpitaţii- Sucul natural de mere ajută la combaterea stărilor de palpitaţii.

Pecingine– se freacă de mai multe ori pe fi cu felii de mere proaspete.

Pirozis- – se mănâncă încet mestecat foarte bine în gură un măr crud cu coajă cu tot. se poate consuma seara 1-2 mere care combate arsurile şi stimulează digestia.

Plăgi atone– măr ras şi fiert în sucul lui, ca oblojeală sau aplicaţii de suc de măr şi ulei de măsline în părţi egale. Se fac aplicaţii locale cu măr ras şi fiert în sucul lui sau cu suc de mere amestecat în părţi egale cu ulei de măsline.



Pletoră– Pectina- fibra solubilă- din compoziţia mărului reduce substanţial nivelul colesterolului contribuind în mod substanţial la prevenirea infarctului, 100g mere proaspete sunt echivalent cu 1,5g vitamina C. Astfel merele sunt cei mai buni aliaţi în lupta cu radicalii liberi, cei ce sunt răspunzători de modificările periculoase la nivel celular.

Poluare- consumul merelor contribuie datorită antioxidanţilor şi compoziţiei la eliminarea efectelor poluării şi ale fumului de ţigară din plămâni.

Râie- vezi scabie.

Rectocolită– Suc de mere se consumă zilnic câte 600 ml de suc împărţit în trei reprize care se vor lua înainte de mese.

Reumatism– Infuzie de pudră de pieliţă: 1 lingură de supă la o cană de apă clocotită. Lăsăm să se pătrundă bine 15 minute. 4-6 ceşti pe zi (oligurie, reumatism, gută). Se mai poate lua 25 ml suc de mere cu 25 ml suc de urzici, ambele obţinute cu storcătorul de fructe. Oţetul de mere câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi timp de 3 luni (are efecte antiinflamatoare asupra articulaţiilor şi cartilagiilor.

Riduri– Suc aplicat pe faţă ca o compresă, reface ridurile şi vindecă acneea în foarte scurt timp. Consumul fructelor regulat contribuie la o mai bună elasticitate şi la fermitatea pielii.

Sarcină- Suc de mere se consumă zilnic câte 600 ml de suc împărţit în trei reprize care se vor lua înainte de mese.

Scabie -se taie un măr în două, i se scoate mijlocul şi seminţele şi se pune în locul gol puţină floare de sulf. Se îmbină cele 2 jumătăţi cu ajutorul unei sfori şi se coace în cuptor. Mărul astfel copt se zdrobeşte şi se frecţionează părţile bolnave cu terciul obţinut.

Secreţii salivare insuficiente– Fructe se consumă preferabil înainte de mese în orice cantitate zilnic, o perioadă cât mai lungă.

Sedentarism– Suc de mere se consumă zilnic câte 600 ml de suc împărţit în trei reprize care se vor lua înainte de mese.

Siluetă- oţetul de mere luat dimineaţa pe stomacul gol, vă ajută să vă menţineţi silueta şi să ajungeţi la corpul visat.

Stări febrile– Suc de mere se consumă zilnic câte 600 ml de suc împărţit în trei reprize care se vor lua înainte de mese.

Stimularea funcţiei creierului- se mănâncă 2-3 mere coapte pe zi.

Surmenaj- mâncaţi de 2-3 ori pe zi un pireu de mere rase, la care adăugaţi miere. Beţi suc proaspăt de mere.

Ten obosit- se fierbe un măr în lapte până se obţine o pastă care se aplică pe faţă călduţă şi se ţine pentru 20 de minute apoi se clăteşte cu apă călduţă. Are efecte exfoliante pentru ten.

Ten uscat- se rade un măr, se amestecă bine cu 1 linguriţă de miere de albine până se obţine o pastă moale care se aplică pe faţă pentru 20 minute, apoi se clăteşte cu apă călduţă. Conferă elasticitate şi fermitate pielii. Se pot folosi sub formă de mască.

Tranzit intestinal dereglat- consumul regulat al merelor contribuie la o mai bună digestie şi contribuie nu numai la reglarea scaunelor, la curăţirea intestinului ci şi la reglarea tranzitului intestinal atât în cazul diareei cât şi în cazul constipaţiei. Vezi la modul de administrare.

Tulburări de vedere- Suc de mere se consumă zilnic câte 600 ml de suc împărţit în trei reprize care se vor lua înainte de mese. Conţine foarte multe vitamine care contribuie la revigorarea organismului.

Tuse- ceaiul din coji de mere tăiate mărunt, îndulcit cu miere taie setea, alină tusa şi guturaiul. Se mai pot folosi florile de măr- 1 lingură de flori mărunţite se pun la 1 litru de apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se bea peste zi în loc de apă. Infuzia din flori de măr este excelentă în toate cazurile de tusa.

Ulcer gastric– Fructe se consumă preferabil înainte de mese în orice cantitate zilnic, o perioadă cât mai lungă. Se poate de asemenea consuma 1 kg de mere zilnic în cure de lungă durată pentru cicatrizarea ulcerului şi distrugerea helyobacter pylori.

Vomismente– se consumă măr crud mestecat foarte bine în gură.

Zona zoster– se pun felii subţiri de mere pe zona afectată contribuind atât la calmarea mâncărimilor cât şi la vindecarea afecţiunii. Se pot face şi spălături cu ceai de mesteacăn.

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close