Muzica poate afecta starea de sanatate a omului

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Mecanismul receptarii sunetelor – auzul si urechea

Urechea omului este o structura complexa, de o sensibilitate uimitoare. Ea nu reprezinta doar organul auzului, ci, totodata, ne permite sa fim constienti de pozitia si de miscarile capului nostru, precum si de directia gravitatiei, contribuind astfel la simtul echilibrului si miscarii si la capacitatea noastra de a executa miscari linistite, coordonate.

Urechea externa, pavilionul auditiv, colecteaza undele sonore. Acestea sunt conduse prin canalul auditiv extern, a carui lungime este de aproximativ 25 milimetri, prezentand o usoara unduire sub forma literei S. Undele sonore lovesc timpanul, situat la capatul canalului auditiv extern.

Timpanul poate fi asemuit cu o membrana bine intinsa. Moleculele de aer in vibratie isi transfera energia cinetica asupra acestei membrane, determinand vibratia ei prin simpatie cu frecventa (inaltimea) si amplitudinea (volumul) undelor sonore.

Undele sonore, transformate in vibratii, in corpurile solide, traverseaza trei oscioare delicate, cunoscute sub numele de ciocanul, nicovala si scarita. La randul lor acestea transfera vibratiile unui organ de forma unei cochilii de melc, umplut cu lichid, numit melcul urechii, situat in

profunzimea craniului, chiar in spatele ochilor. Acest melc delicat transforma vibratiile fizice ale fluidului in semnale nervoase electrice, pe care le dirijeaza de-a lungul nervilor acustici, catre creier. In creier, semnalele sunt sortate si analizate, comparate conform unei banci de memorie a sunetelor, recunoscute si identificate. Cea mai mare parte a acestei secvente se desfasoara la nivel subconstient. Tiparele sonore pe care subconstientul le considera importante sunt aduse in atentia noastra, si in felul acesta auzim.

Miracolul auzului in stadiul intrauterin

Atunci cand vorbim despre dezvoltarea fatului in uter trebuie sa stim ca urechile rudimentare apar la cateva saptamani dupa conceptie. La 4 luni si jumatate, urechile sunt complete si functionale.

Astfel, de-a lungul unui interval egal cu jumatate din perioada intrauterina, copilul poate auzi bine si reactioneaza la sunete, in special la muzica. Sedintele de relaxare prin muzica a viitoarei mame si a fatului si un fond muzical linistit la nastere sunt calmante si extrem de utile, mai ales pentru fat sau pentru nou nascut.

Cercetatorii mentioneaza faptul ca auzul din primele luni de viata prezinta o importanta vitala. In saptamanile de dupa nastere, copilul reactioneaza la fiecare sunet – in special, atunci cand il aude pentru prima oara – miscand rapid ochii (REM-rapid eye movement) si intorcand capul, in incercarea de a localiza sursa sunetului.

Asa cum reiese din datele  existente, chiar in acest stadiu timpuriu, sunetele sunt pastrate la nivelul creierului in banca de date corespunzatoare memoriei auditive, alcatuind resurse care servesc coordonarii fizice si mentale, precum si dezvoltarii intelectuale ulterioare. Iata de ce este foarte important ca, atat viitoarele mame, cat si bebelusii sa beneficieze pe cat posibil de un mediu sonor armonios si benefic.

Terapia prin sunete – modalitati practice

Exercitiu de eliminare a tensiunilor vocale

Uneori vocea naturala poate sa fie blocata sau reprimata. Daca simtiti aceasta puteti recurge cu succes la urmatorul exercitiu de eliminare a tensiunilor vocii.

Pentru aceasta, va asezati in pozitia ghemuit, formand astfel, un nod compact din brate si picioare, urmarind chiar sa va concentrati intr-un spatiu cat mai redus. Plasam pe cat posibil, organele de respiratie in centrul acestui spatiu format corpul nostru ghemuit. Intr-un ultim efort, expirati profund pe gura pentru a micsora si mai mult spatiul pe care il ocupati. Ramaneti pentru un moment in aceasta pozitie, mentinandu-va in retentie pe vid sau cu alte cuvinte “tinandu-ne respiratia”.

Apoi, in timp ce inspirati profund pe nas, va intindeti rapid si viguros. Emitand sunetul cel mai adanc, sub forma unui “ugh”, va veti elibera tensiunile existente la nivelul vocii.
Va intindeti apoi, la maximum si simtiti cum aceasta eliminare a tensiunilor va face sa va simtiti extraordinar de bine. Apoi, va puteti odihni pentru un moment.

Este bine sa repetati acest exercitiu de cel mult zece ori. Cu o fiecare noua eliminare a tensiunilor vocii, patrundeti si mai adanc in interiorul dumneavoastra si proiectati vocea astfel eliberata, si mai puternic si mai departe.

Veti observa ca va veti implica prin intermediul aceastui exercitiu, intregul trup, in special bazinul si diafragma. In plan psihic, veti resimti o stare de detensionare, de relaxare profunda, ca de usurare, datorita eliminarii unor emotii retinute sau reprimate.

Fredonarea in surdina

Deseori fredonam in mod obisnuit atunci cand suntem multumiti, fericiti, indragostiti sau absorbiti de ceva sau pur si simplu atunci cand ne simtit stapani pe situatie. Folosind exercitiul de fredonare in surdina puteti explora reverberatiile pe care le veti resimti in diferite zone. Exista trei pozitii folosite in fredonare.

Prima pozitie presupune ca buzele sa fie lipite, iar limba se va odihni pe planseul cavitatii bucale. In aceasta prima pozitie, sunetul fredonat va fi un simplu “mmm”. Acest sunet se poate apoi transforma in sunete cu vocale deschise, cum ar fi “mmmaaah”, “mmmeeh”, “mmmoo”.  In urma acestei fredonari veti simti vibratii in zona boltei palatale sau cerul gurii.

O alta modalitate pentru fredonat presupune ca varful limbii sa atinga partea anterioara a cerului gurii (limba atinge partea osoasa din fata a boltei palatale). Sunetul produs in cadrul acestei pozitii de fredonare este “nnnnn”. De asemenea, puteti sa fredonati si alte sunete, cum ar fi: “nnnaah”, “nnneeeh”, “nnnooo”. Vibratiile resimtite in urma acestui tip de fredonare, se pot raspandi spre zona urechilor.

A treia modalitate de fredonare consta in ridicarea partii bazale a limbii catre zona moale a boltei palatale situata in partea din spate a cerului gurii. Astfel, veti impinge limba catre partea moale a boltei palatala, generand un sunet nazal. Fredonarea in aceasta pozitie, va produce sunetul nazal “ngngng”, care se va transforma apoi in “ngngaah”, “ngngeeh”, “ngngoo”. Vibratiile se vor deplasa in aceasta situatie, spre faringe si gat.

Realizarea exercitiilor de fredonare in surdina va vor conferi o stare globala de multumire, chiar fericire si va vor rafina totodata starile, trairile interioare si emotiile prin detensionarea si dinamizarea zonei respiratorii.

Muzica ne influenteaza starea de sanatate

Este cunoscut faptul ca muzica este una dintre cele mai vechi forme de exprimare a omului. Insa efectele binefacatoare ale armoniilor sonore asupra sanatatii sunt, chiar si in zilele noastre, putin cunoscute.

Pentru stramosii nostri nu era o taina puterea vindecatoare a muzicii, iar in secolul I d.H. aceasta modalitate de vindecare a bolilor devenise atat de solicitanta, incat vestitele scoli din Padova si Salermo au considerat important sa o introduca in programul de formare a noilor medici. Mai apoi, unii compozitori ca J. S. Bach au creat special anumite piese pentru a fi folosite in tratamentul unor afectiuni.

Muzica nu actioneaza doar asupra oamenilor

S-a constat ca plantele cresc mai repede si produc mai multe flori, fructe si seminte atunci cand in incaperea in care sunt este folosita muzica instrumentala, mai ales vioara, flaut si armoniu. De asemenea, vacile care “audiaza” Vivaldi dau mai mult lapte decat cele care “asculta” rock. La o astfel de muzica zgomotoasa, plantele isi incetinesc cresterea. Aceasta dovedeste ca plantele si animalele simt mai bine ceea ce au nevoie, spre deosebire de unii oameni care prefera compozitiile lipsite de armonie ale unor formatii moderne.

Cum folosim meloterapia?

Folosirea cunostintelor de meloterapie va poate aduce realizari deosebite. Aplicarea ei in mod inteligent permite individului sa-si creeze o permanenta armonie interioara. Astfel, prin intermediul muzicii ne putem modifica radical viata si putem atinge echilibrul sufletesc.

Pentru inceput se recurge la o muzica potrivita perfect cu structura de moment a individului. De exemplu, daca acesta este cuprins de sentimente de tristete, mai intai va asculta melodii cu acelasi aer melancolic si trist. Treptat se va ajunge insa la o muzica vesela, plina de optimism. Orice trecere trebuie facuta gradat, pentru a permite subiectului sa asimileze starile si trairile respective, caci muzica poate readuce fiinta umana catre originea si adevarata sa esenta.

Chiar si cantatul este o forma de meloterapie. In India functioneaza un centru special pentru tratamentul astmului bronsic, hipertensiunii arteriale si afectiunilor coloanei vertebrale. Inspiratia si eliminarea aerului din plamani in timpul emisiei sonore duc la cresterea ventilatiei pulmonare, iar aceasta ajuta la vindecarea bolilor ca: bronsita, astm, efizem pulmonar si altele.

Zgomotele puternice sunt daunatoare sanatatii

Cand sunt suparatoare, sunetele se transforma in zgomote, iar peste un anumit prag devin nocive, urechea fiind cel dintai organ afectat. Daca depasesc 170 de decibeli, ele pot omora soarecii de laborator.

La om, zgomotele foarte puternice si de lunga durata produc dilatarea pupilei, cresterea adrenalinei si colesterolului in sange, palpitatii, perturbarea somnului, declansarea crizelor de epilepsie, ulcer duodenal si, desigur, surditatea. Aceasta se poate declansa la un zgomot de 90 de decibeli (cand este suportat trei ore) sau 100 decibeli (cand este suportat 25 de minute).

Zgomotul muzicii rock poate ajunge in concerte si la 90 de decibeli, asadar ganditi-va la ce risc va expuneti si tineti cont ca dupa ultimele cercetari, majoritatea ascultatorilor acestui gen sufera adeseori de boli de stomac.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close