Prospect Algocalmin – solutie injectabila – dureri acute

ALGOCALMIN PROSPECT

 Este indicat în: dureri acute, dureri severe, dureri postoperatorii, dureri colicist, dureri de cauză tumorală, dureri severe acute sau cronice, combaterea febrei.

1 g/2 ml, soluţie injectabilă

Metamizol sodic anhidru

Compoziţie Algocalmin

2 mililitri soluţie injectabilă (o fiolă) conţin metamizol sodic anhidru 1 g sub formă de metamizol sodic monohidrat 1, 05 g şi excipient, apă pentru preparate injectabile.

Grupa farmacoterapeutică a Algocalminului : analgezice şi antipiretice, derivaţi de pirazolonă.

Indicaţii terapeutice ale ALgocalmin

Metamizolul (Algocalmin) sodic este indicat în: dureri acute, dureri severe, dureri posttraumatice sau dureri postoperatorii, dureri colicative, dureri de cauză tumorală şi alte dureri severe acute sau cronice, atunci când alte mijloace terapeutice nu sunt indicate. De asemenea, metamizolul (Algocalmin) este indicat pentru combaterea febrei, atunci când aceasta este refractară la alt tratament.

Algocalmin Fiole
Algocalmin Fiole

 Algocalmin Fiole

Contraindicaţii ale Algocalmin

Hipersensibilitate la metamizol (Algocalmin) sau la oricare dintre componenţii produsului, antecedente de reacţii alergice la derivaţii de pirazol, intoleranţă la antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS). afecţiuni ale măduvei hematopoietice, antecedente de agranulocitoză, deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenază, porfirie acută, sugari cu vârsta sub 3 luni sau cu greutatea sub 5 kg, insuficienţă cardiacă severă.

Precauţii in utilizarea Algocalmin

Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin utilizarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor. Acest medicament poate provoca fenomene alergice de tip anafilactic, mergând până la agranulocitoză sau şoc. înaintea începerii tratamentului este necesară o anamneză atentă privind eventualele afecţiuni alergice, precum şi antececertele de alergie la derivaţii de pirazol sau la salicilaţi. în cazul pacienţilor cu risc crescut de şoc anafilactic, produsul se va administra numai dacă este absolut necesar, după evaluarea atentă a raportului risc potenţial/beneficiu terapeutic şi sub strictă supraveghere medicală.

Deoarece agranulocitoză apare în mod neaşteptat şi este independentă de doză şi de durata tratamentului, în cazul aparitiei febrei, anginei şi/sau ulceraţiilor bucale sunt obligatorii întreruperea imediată a tratamentului şi efectuarea urgentă a hemogramei. Continuarea administrării creşte riscul de deces. în cazul tratamentului de lunga durate trebuie controlată periodic hemograma.

Interacţiuni

Asocierea metamizolului cu alte medicamente cunoscute ca mielotoxice nu este recomandabilă. Derivaţii de pirazol pot prezenta interacţiuni cu captoprilul, litiul. metotrexatul şi triamterenul. Metamizolul poate să modifice eficacitatea antihipertensive or şi diureticelor (cu excepţia furosemidului). Deoarece metamizolul poate să scadă concentraţia plasmatică a ciclosporinei, aceasta trebuie monitorizată în cazul utilizării concomitente a celor două medicamente.

Datorită eventualelor incompatibilităţi se recomandă ca produsul Algocalmin ®1 g/2 ml să nu se amestece cu alte medicamente fără verificarea prealabilă a compatibilităţii. Medicamentul se poate amesteca cu soluţii saline sau glucozate izotone şi cu soluţie Ringer lactat. Soluţiile obţinute au stabilitate limitată, de aceea trebuie administrate imediat după preparare.

Atenţionări speciale Algocalmin

Riscul de şoc anafilactic este mai mare la pacienţii cu astm bronşic alergic, rinită alergică şi urticarie. Medicamentul poate provoca hipotensiune arterială, uneori severă (mai ales în caz de injectare intravenoasă prea rapidă), hipotonie, hipovolemie, deshidratare, instabilitate hemodinamică, şoc hemodinamic, hiperpirexie. în caz de hipotonie şi instabilitate hemodinamică, doza pentru o dată nu trebuie să depăşească 1 g metamizol sodic şi trebuie injectată lent. La pacienţii cu antecedente de hipertensiune arterială şi/sau insuficienţă cardiacă congestivă uşoară până la moderată, sunt necesare monitorizare şi recomandări adecvate, deoarece raportările au arătat că tratamentul cu AINS se asociază cu retenţie lichidiană şi edeme.

Medicamente precum Algocalmin 1 g/2 ml se pot asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral. Riscurile de orice tip sunt mai probabile la doze mari şi în cazul tratamentului de lungă durată. Nu depăşiţi doza şi durata recomandate pentru tratament. Dacă aveţi probleme cardiace, accident vascular cerebral în antecedente sau consideraţi că aţi putea fi în situaţie de risc din cauza acestor afecţiuni (de exemplu, dacă aveţi hipertensiune arterială, diabet zaharat, valori crescute ale colesterolului sau sunteţi fumător) trebuie să discutaţi despre tratament cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

Algocalmin in Sarcina si Alaptare

consultati Neaparat acest Prospect pentru Algocalmin

Studiile preclinice efectuate la animale cu doze mari de metamizol au pus în evidenţă efecte teratogene. La făt există riscul afectării hematologice. Administrarea metamizolului înainte de naştere poate provoca închiderea prematură a canalului arterial. Ca urmare a datelor prezentate, administrarea metamizolului este contraindicată în primul şi în ultimul trimestru de sarcină; în trimestrul al doilea se poate utiliza numai dacă este absolut necesar. Metaboliţii medicamentului sunt eliminaţi în laptele matern; datorită riscului mielotoxic, în următoarele 48 ore după administrare se întrerupe alăptarea.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Administrat în dozele recomandate, Algocalmin, metamizolul nu are efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Acum se mai citeste