Prospect Algocalmin – solutie injectabila – dureri acute

Dă Share să știe și altii!!
Shares

ALGOCALMIN PROSPECT

Pentru ce boli, manifestari este indicat algocalminul?

 Este indicat în: dureri acute, dureri severe, dureri postoperatorii, dureri colicist, dureri de cauză tumorală, dureri severe acute sau cronice, combaterea febrei.

algocalmin fiole : 1 g/2 ml, soluţie injectabilă

Ce contine algocalmin fiole?

Algocalmin fiole contine: Metamizol sodic anhidru

Ce substante intra in compozitia algocalminului fiole?

Compoziţie Algocalmin

2 mililitri soluţie injectabilă (o fiolă) conţin metamizol sodic anhidru 1 g sub formă de metamizol sodic monohidrat 1, 05 g şi excipient, apă pentru preparate injectabile.

Grupa farmacoterapeutică a Algocalminului : analgezice şi antipiretice, derivaţi de pirazolonă.

Pentru ce este indicat Algocalmin Fole?

Indicaţii terapeutice ale ALgocalmin

Metamizolul (Algocalmin) sodic este indicat în: dureri acute, dureri severe, dureri posttraumatice sau dureri postoperatorii, dureri colicative, dureri de cauză tumorală şi alte dureri severe acute sau cronice, atunci când alte mijloace terapeutice nu sunt indicate. De asemenea, metamizolul (Algocalmin) este indicat pentru combaterea febrei, atunci când aceasta este refractară la alt tratament.

 

Algocalmin FioleAlgocalmin Fiole

 Algocalmin Fiole

Care sunt contra-indicatiile algocalminului?

Contraindicaţii ale Algocalmin: Hipersensibilitate la metamizol (Algocalmin) sau la oricare dintre componenţii produsului, antecedente de reacţii alergice la derivaţii de pirazol, intoleranţă la antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS). afecţiuni ale măduvei hematopoietice, antecedente de agranulocitoză, deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenază, porfirie acută, sugari cu vârsta sub 3 luni sau cu greutatea sub 5 kg, insuficienţă cardiacă severă.Alte precautii este necesar la utilizarea algocalminului?

Precauţii in utilizarea Algocalmin: Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin utilizarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor. Acest medicament poate provoca fenomene alergice de tip anafilactic, mergând până la agranulocitoză sau şoc. înaintea începerii tratamentului este necesară o anamneză atentă privind eventualele afecţiuni alergice, precum şi antececertele de alergie la derivaţii de pirazol sau la salicilaţi. în cazul pacienţilor cu risc crescut de şoc anafilactic, produsul se va administra numai dacă este absolut necesar, după evaluarea atentă a raportului risc potenţial/beneficiu terapeutic şi sub strictă supraveghere medicală.

Deoarece agranulocitoză apare în mod neaşteptat şi este independentă de doză şi de durata tratamentului, în cazul aparitiei febrei, anginei şi/sau ulceraţiilor bucale sunt obligatorii întreruperea imediată a tratamentului şi efectuarea urgentă a hemogramei. Continuarea administrării creşte riscul de deces. în cazul tratamentului de lunga durate trebuie controlată periodic hemograma.

Cu ce alte medicamente sau alimente interactioneaza algocalminul?

Interacţiuni: Asocierea metamizolului cu alte medicamente cunoscute ca mielotoxice nu este recomandabilă. Derivaţii de pirazol pot prezenta interacţiuni cu captoprilul, litiul. metotrexatul şi triamterenul. Metamizolul poate să modifice eficacitatea antihipertensive or şi diureticelor (cu excepţia furosemidului). Deoarece metamizolul poate să scadă concentraţia plasmatică a ciclosporinei, aceasta trebuie monitorizată în cazul utilizării concomitente a celor două medicamente.

Datorită eventualelor incompatibilităţi se recomandă ca produsul Algocalmin ®1 g/2 ml să nu se amestece cu alte medicamente fără verificarea prealabilă a compatibilităţii. Medicamentul se poate amesteca cu soluţii saline sau glucozate izotone şi cu soluţie Ringer lactat. Soluţiile obţinute au stabilitate limitată, de aceea trebuie administrate imediat după preparare.

La ce altceva sa fim atenti cand utilizam algocalminul?

Atenţionări speciale Algocalmin

Riscul de şoc anafilactic este mai mare la pacienţii cu astm bronşic alergic, rinită alergică şi urticarie. Medicamentul poate provoca hipotensiune arterială, uneori severă (mai ales în caz de injectare intravenoasă prea rapidă), hipotonie, hipovolemie, deshidratare, instabilitate hemodinamică, şoc hemodinamic, hiperpirexie. în caz de hipotonie şi instabilitate hemodinamică, doza pentru o dată nu trebuie să depăşească 1 g metamizol sodic şi trebuie injectată lent. La pacienţii cu antecedente de hipertensiune arterială şi/sau insuficienţă cardiacă congestivă uşoară până la moderată, sunt necesare monitorizare şi recomandări adecvate, deoarece raportările au arătat că tratamentul cu AINS se asociază cu retenţie lichidiană şi edeme.

Medicamente precum Algocalmin 1 g/2 ml se pot asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral. Riscurile de orice tip sunt mai probabile la doze mari şi în cazul tratamentului de lungă durată. Nu depăşiţi doza şi durata recomandate pentru tratament. Dacă aveţi probleme cardiace, accident vascular cerebral în antecedente sau consideraţi că aţi putea fi în situaţie de risc din cauza acestor afecţiuni (de exemplu, dacă aveţi hipertensiune arterială, diabet zaharat, valori crescute ale colesterolului sau sunteţi fumător) trebuie să discutaţi despre tratament cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

Cum se comporta algocalminul in timpul sarcinii sau alaptarii?

Algocalminul in Sarcina si Alaptare: Studiile preclinice efectuate la animale cu doze mari de metamizol au pus în evidenţă efecte teratogene. La făt există riscul afectării hematologice. Administrarea metamizolului înainte de naştere poate provoca închiderea prematură a canalului arterial. Ca urmare a datelor prezentate, administrarea metamizolului este contraindicată în primul şi în ultimul trimestru de sarcină; în trimestrul al doilea se poate utiliza numai dacă este absolut necesar. Metaboliţii medicamentului sunt eliminaţi în laptele matern; datorită riscului mielotoxic, în următoarele 48 ore după administrare se întrerupe alăptarea.

Influenteaza capacitatea de a conduce autovehicule sau a manui utilaje in timpu aflarii sub influenta algocalminului?

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Administrat în dozele recomandate, Algocalmin, metamizolul nu are efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Care este doza de administrare a algocalminului?

Doze şi mod de administrare ale Algocalminului

Adulţi şi copii cu vârsta peste 15 ani: doza uzuală este de 500 -1000 mg metamizol sodic (1/2-1 fiolă) injectată intramuscular sau intravenos lent, o dată pe zi. Dacă este necesar, administrarea se poate repeta, fără a depăşi 2, 5 g pentru o dată şi 5 g pe zi.

Copii cu vârsta între 1 şi 14 ani: doza uzuală este de 6-16 mg metamizol sodic/kg şi zi, injectată intramuscular sau intravenos lent. Copii cu vârsta între 3 şi 11 luni: doza uzuală este de 6 – 16 mg metamizol sodic/kg şi zi, injectată intramuscular.

Administrarea parenterală de Algocalmin 1g/2 ml trebuie efectuată cu pacientul în decubit şi sub supraveghere medicală. Injectarea intravenoasă trebuie făcută foarte lent: 500 mg metamizol sodic (1/2 fiolă) pe minut, pentru a scădea riscul reacţiilor hipotensive şi a permite întreruperea imediată a administrării în caz de apariţie a semnelor şi simptomelor de reacţie anafilactică sau anafilactoidă.

Pacienţi cu insuficienţă renală sau hepatică Deoarece la pacienţii cu insuficienţă renală sau hepatică eliminarea metamizolului este întârziată, nu trebuie administrate doze mari. în cazul unui tratament cu durată scurtă nu este nevoie să se reducă doza. în ceea ce priveşte tratamentul de lungă durată, nu există suficientă experienţă: se recomandă evitarea administrării îndelungate la această categorie de pacienţi.

Vârstnicii si vechiul obicei “Algocalmin” pentru orice durere

La pacienţii vârstnici sau la cei cu stare generală alterată trebuie luat în considerare faptul că atât funcţia renală cât şi cea hepatică potfi afectate. Este necesară administrarea dozelor minime eficace. Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin utilizarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor.

 

Reacţii adverse posibile ale Algocalmin

Reactii anafilactice şi anafilactoide Metamizoiul poate provoca rareori reacţii anafilactice sau anafilactoide, cu evoluţie gravă. Acestea pot să apară imediat după administrare, dar şi la câteva ore după aceea (în general, ele apar în prima oră după administrare). Reacţiile anafilactice se manifestă prin dispnee acută, chiar apnee prin bronhospasm şi edem laringian, hipotensiune arterială mergând până la colaps, urticarie etc. Evoluţia poate fi rapid letală dacă nu se face tratamentul adecvat în timp util. Reacţiile anafilactoide constau în apnee (prin spasm bronşic şi edem laringian) şi/sau colaps Crize de astm

Apariţia crizelor de astm a fost observată la pacienţi cu astm la AINS.

Tegumente si mucoase

Pot să apara urticarie, erupţii maculopapuloase ş cazuri izolate de sindrom Lyell sau de sindrom Stevens-Johnson.

CardiovasculareApariţia reacţiilor hipotensive este corelată cu doza: riscul este mai mare în cazul injectării intravenoase rapide. Reacţiile adverse raportate în asociere cu tratamentul cu AINS au fost edemul, hipertensiunea arterială şi insuficienţa cardiacă. Medicamente precum Algocalmin 1 g/2 ml se pot asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral.

Modificări hematologice

Rareori, pot să apară leucopenie şi, foarte rar, agranulocitoză sau trombocitopenie. Principalele manifestări în caz de agranulocitoză sunt febra, angina ulcero-necrotică şi hemoragiile. Hemograma arată dispariţia aproape totală a granulocitelor, iar în măduvă se constată blocarea maturării la nivelul promielocitelor. Apariţia acestor manifestări impune întreruperea imediată a tratamentului cu metamizol sodic.

Renale

Foarte rar, pot să apară insuficienţă renală acută sau nefrită interstiţială, însoţită uneori de sindrom nefrotic cu proteinurie.

Supradozaj cu Algocalmin

în caz de supradozaj acut s-au semnalat: greaţă, dureri abdominale, afectarea funcţiei renale şi, rareori, simptome la nivelul sistemului nervos central (vertij, somnolenţă, comă, convulsii), scăderea tensiunii arteriale până la şoc şi tulburări de ritm (tahicardie). După administrarea de doze foarte mari. eliminarea unui metabolit netoxic (acid rubazonic) poate determina colorarea în roşu a urinii. Dacă administrarea de metamizol este recentă, se pot încerca măsurile uzuale de micşorare a absorbţiei (lavaj gastric, respectiv administrare de cărbune medicinal). Metabolitul principal (4-N-metilaminoantipirina) poate fi îndepărtat prin hemodializă. hemofiltrare sau hemoperfuzie. Atât tratamentul intoxicaţiei cât şi prevenirea complicaţiilor necesită internarea într-o unitate de terapie intensivă.

Păstrare a Algocalminului

A nu se utiliza după data ce expirare înscrisă pe ambalaj (după EXP).

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere, întrebaţi  farmacistul  cum  să  eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Ambalaj Algocalmin

Cutie cu 5 fiole din sticlă brună, cu inel de rupere sau cu punct de rupere, a câte 2 ml soluţie injectabilă Cutie cu 10 fiole din sticlă brună, cu inel de rupere sau cu punct de rupere, a câte 2 ml soluţie injectabilă

ProducătorS. C. ZENTIVA S. A.. România

B-dul Theodor Pallady nr. 50

Sector 3, 032266 Bucureşti. România

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

S. C”. ZENTIVA S. A.

B-dul Theodor Pallady nr. 50

Sector3, 032266 Bucureşti. România

Data ultimei verificări a prospectului despre Algocalmin

Aprilie, 2007

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close