Prospect Algozone

 Prospect : Informatii pentru utilizator

Algozone Prospect

Metamizol sodic 500mg

Comprimate

Compoziţie

Un comprimat conţine metamizol sodic şi excipienţi: amidon de porumb, povidonă K90, talc, stearat de magneziu.

Grupa farmacoterapeutică: analgezice şi antipiretice, derivaţi de pirazolone.

Indicaţii terapeutice

Dureri acute severe postlezionale sau postoperatorii, colici, dureri de cauză tumorală, alte dureri severe acute sau cronice, atunci când alte mijloace terapeutice nu sunt indicate. Combaterea febrei, atunci când aceasta este refractară la alt tratament.

Contraindicaţii

Hipersensibilitate la metamizol sau la oricare dintre excipienţii produsului, antecedente alergice la derivaţii de pirazol, intoleranţă la antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), afecţiuni ale măduvei hematopoietice, antecedente de agranulocitoză, deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenază, porfirie hepatică acută, sugari sub 3 luni sau sub 5 kg.

 

algozone prospect
algozone prospect

Precauţii

Atenţie! Acest medicament poate provoca fenomene alergice de tip anafilactic, de exemplu agranulocitoză sau şoc. Deoarece agranulocitoza apare în mod neaşteptat şi este independentă de doză şi de durata tratamentului, în cazul apariţiei febrei şi/sau anginei şi/sau ulceraţiilor bucale se impune întreruperea imediată a tratamentului şi efectuarea urgentă a hemogramei. Continuarea administrării creşte riscul de deces. în cazul tratamentului de lungă durată trebuie controlată periodic hemograma. Pentru următoarele afecţiuni riscul şocului anafilactic este mai mare:

-astm bronşic alergic, rinită alergică;

– urticarie;

– intoleranţă la alcool (după ingestia unor cantităţi mici apar: strănut, lăcrimare, înroşire pronunţată a feţei; intoleranţa la alcool poate evidenţia existenţa unui astm la AINS);

– pacienţi cu intoleranţă la coloranţi (de exemplu tartrazină) şi la conservanţi (de exemplu benzoat).

înaintea începerii tratamentului este necesară o anamneză atentă privind eventualele afecţiuni alergice, precum şi antecedentele de alergie la derivaţii de pirazol sau la salicilaţi. în cazul pacienţilor cu risc crescut de şoc anafilactic produsul se va administra numai dacă este absolut necesar, după evaluarea atentă a raportului risc potenţial/beneficiu terapeutic şi sub strictă supraveghere medicală.

Interacţiuni

Asocierea metamizolului cu alte medicamente cunoscute ca mielotoxice nu este recomandabilă.

Derivaţii de pirazolonă pot interacţiona cu captopril, litiu, metotrexat şi triamteren. Metamizolul poate să modifice eficacitatea antihipertensivelor şi diureticelor (cu excepţia furosemidului).

Deoarece metamizolul poate să scadă concentraţia plasmatică a ciclosporinei, aceasta trebuie supravegheată în cazul utilizării concomitente a celor două medicamente.

Atenţionări speciale

Sarcina şi alăptarea. Studiile preclinice efectuate la animale cu doze mari de metamizol au pus în evidenţă efecte teratogene. La făt există riscul afectării hematologice. Administrarea metamizolului în preajma naşterii poate provoca închiderea prematură a canalului arterial. Ca urmare a datelor prezentate, administrarea metamizolului este contraindicată în primul şi în ultimul trimestru de sarcină; în trimestrul al doilea se poate utiliza numai dacă este absolut necesar. Metaboliţii medicamentului sunt eliminaţi în laptele matern; datorită riscului mielotoxic, în următoarele 48 de ore după administrare se întrerupe alăptarea.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Administrat în dozele recomandate metamizolul nu are efecte asupra capacităţii de a conduce sau de a folosi utilaje.

 

Doze şi mod de administrare

Adulţi şi copii peste 15ani

Se administrează oral 1-2 comprimate Algozone (500-1000 mg metamizol) o dată. La nevoie se poate repeta până la cel mult de 4 ori pe zi. Doza în 24 de ore nu trebuie să depăşească 5 g (aproximativ 70 mg/kg).

Pacienţi cu insuficienţă renala sau hepatică

Deoarece la pacienţii cu insuficienţă renală sau hepatică eliminarea metamizolului este întârziată, nu trebuie administrate doze mari. în cazul administrării de scurtă durată nu este nevoie să se reducă doza. în ceea ce priveşte administrarea de lungă durată, nu există suficientă experienţă.

 Vârstnici

La pacienţii vârstnici sau cu stare generală alterată trebuie luat în considerare faptul că atât funcţia renală cât şi cea hepatică pot fi afectate. Este necesară administrarea dozelor minime eficace.

Copii sub 15 ani

La copiii sub 15 ani nu se administrează metamizol sub formă de comprimate.

Acum se mai citeste