Prospect Novocalmin – supozitoare pentru copii
Indicaţii terapeutice Novocalmin
Dureri acute severe postlezionale sau postoperatorii; colici; dureri de cauză tumorală; alte dureri severe acute sau cronice, atunci când alte mijloace terapeutice nu sunt indicate. Combaterea febrei, atunci când aceasta este refractară la alt tratament.
Antibiotice supozitoare pentru copii
Compoziţie Novocalmin
Un supozitor conţine
- metamizol sodic 300 mg
- şi excipienţi: gliceride de semisinteză (Suppocire).
Grupa farmacoterapeutică:
analgezice şi antipiretice, derivaţi de pirazolonă.
Contraindicaţii Novocalmin
Hipersensibilitate la metamizol sau la oricare dintre componenţii produsului, antecedente alergice la derivaţii de pirazol, intoleranţă la antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), afecţiuni ale măduvei hematopoietice, antecedente de agranulocitoză, deficit de glucozo-6-fosfatdehidrogenază, porfirie hepatică acută.
Precauţii Novocalmin
Metamizolul poate provoca fenomene alergice de tip anafilactic, de exemplu agranulocitoză sau şoc. Deoarece agranulocitoza apare în mod neaşteptat şi este independentă de doza şi de durata tratamentului, în cazul apariţiei febrei şi/sau anginei şi/sau ulceraţiilor bucale se impun întreruperea imediată a tratamentului şi efectuarea urgentă a hemogramei. Continuarea administrării creşte riscul de deces, în cazul tratamentului de lungă durată trebuie controlatăperiodic hemograma.
Interacţiuni Novocalmin cu alte medicamente
Asocierea metamizolului cu alte medicamente cunoscute ca mielotoxice nu este recomandabilă.
Derivaţii de pirazolonă pot interacţiona cu captopril, litiu, metotrexat şi triamteren. Metamizolul poate să modifice eficacitatea antihipertensivetor şi diureticelor (cu excepţia furosemidului).
Deoarece metamizolul poate să scadă concentraţia plasmatică a ciclosporinei, aceasta trebuie supravegheată în cazul utilizării concomitente a celor două medicamente.
Atenţionări speciale Novocalmin
Pentru următoarele afecţiuni riscul de şoc anafilactic este mai mare:
– astm bronşic alergic, rinită alergică;
– urticarie;
– intoleranţă ia alcool (după ingestia unor cantităţi mici apar. strănut lăcrimare, înroşire pronunţată a feţei; intoleranţa la alcool poate evidenţia existenţa unui astrn la AINS);
– pacienţi cu intoleranţă la coloranţi (de exemplu tartrazină) şi la conservanţi (de exemplu benzoat).
Inaintea începerii tratamentului este necesară o anamneză atentă privind eventualele afecţiuni alergice, precum şi antecedentele de alergie la derivaţii de pirazol sau la salicitaţi.
în cazul pacienţilor cu risc crescut de şoc anafilactic, produsul se va administra numai dacă este absolut necesar, după evaluarea atentă a raportului risc potenţial/beneficiu terapeutic şi sub strictă supraveghere medicală.
Pacienţi cu insuficienţă renală sau hepatică
Deoarece la pacienţii cu insuficienţă renală sau hepatică eliminarea metamizolului este întârziată, nu trebuie administrate doze mari. în cazul unei administrări de scurtă durată nu este nevoie să se reducă doza. în ceea ce priveşte administrarea de lungă durată, nu există suficientă experienţă.
Sarcina şi alăptarea
Nu este cazul.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Nu este cazul.
Doze şi mod de administrare
Copii peste 4 ani
Doza uzuală este de 1 supozitor Novocalmin 300 mg, administrat rectal, la nevoie.
Dacă este necesar, doza se poate repeta după cel puţin 6 ore, fără a depăşi 4 supozitoare Novocalmin 300 mg pe zi.
Reacţii adverse Novocalmin
Reacţii anafilactice şi anafilactoide
Novocalmin 300 mg poate provoca rareori reacţii anafilactice sau anafilactoide, cu evoluţie gravă.
Acestea pot să apară imediat după administrarea orală, dar şi la câteva ore după administrare (în general ele apar în prima oră după administrare).
Reacţiile anafilactice se manifestă prin dispnee acută, chiar apnee prin bronhospasm şi edem laringian, hipotensiune arterială mergând până la colaps, urticarie etc.
Evoluţia poate fi rapid letală dacă nu se face tratamentul adecvat în timp util: se injectează imediat adrenalină, de preferinţă intravenos lent (0,1-0,25 mg diluat în 10 mi), introduse In s-isinin; de asemenea, se introduce intravenos, injectabil lent sau în perfuzie, hemisuccinat de hidrocortizon 250-500 mg.
Reacţiile anafilactoide constau în apnee (prin spasm bronşiolic şi edem laringian) şi/sau colaps.
Apariţia crizelor de astm a fost observată la pacienţii cu astm la AINS.
Tegumente şi mucoase
Pot să apară urticarie, erupţii maculopapuloase şi cazuri izolate de sindrom Lyell sau de sindrom Stevens-johnson. Modificări hematologice
Rar pot să apară leucopenie şi foarte rar agranulocitoză sau trombocitopenie. Principalele manifestări în caz de agranulocitoză sunt febra, angina ulcero-necrotică şi hemoragiile. Hemograma arată dispariţia aproape totală a polinudearelor, iar în măduvă se constată blocarea maturării la nivelul promielocitelor. Apariţia acestor manifestări impune întreruperea imediată a tratamentului cu metamizol sodic.
Tulburări renale
Foarte rar pot sâ apară insuficienţă renală acută sau nefrită interstiţială, însoţită uneori de un sindrom nefrotic, cu proteinurie.
Supradozaj Novocalmin
în caz de supradozaj acut au fost semnalate: greaţă, dureri abdominale, afectarea funcţiei renale şi – rar – simptome la nivelul SNC (vertij, somnolenţă, comă, convulsii), scăderea tensiunii arteriale până la şoc şi tulburări de ritm (tahicardie).
După administrarea de doze foarte mari, eliminarea unui metabolit netoxic (acid rubazonic) poate determina colorarea în roşu a urinei.
Metabolitul principal (4-N-metilaminoantipirina) poate fi îndepărtat prin hemodializă, hemofiltrare, hemoperfuzie sau filtrare plasmatică.
Atât tratamentul intoxicaţiei cât şi prevenirea complicaţiilor necesită internare într-o unitate de terapie intensivă. Păstrare
A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.
Pastrare
– Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect Novocalmin , deoarece el conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.
– Utilizați întotdeauna acest medicament exact așa cum este descris în acest prospect Novocalmin sau așa cum v-a spus medicul sau farmacistul.
– Păstraţi acest prospect Novocalmin . S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
– Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, lucruri neclare, privind continutul acestui prospect Novocalmin , adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
– Acest medicament Novocalmin a fost prescris numai pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi semne de boală ca dumneavoastră.
– Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect Novocalmin .
Păstrati prospectul Novocalmin şi toate comprimatele rămase pentru a le arăta medicului pentru viitoarele vizite la medic.
Ambalaj Novocalmin
Cutie cu 2 folii termosudate a câte 6 supozitoare.
Producător
Antibiotice SA
Str. Valea Lupului, nr. 1, laşi 707410, România
Data ultimei verificări a prospectului Novocalmin Iulie, 2003
Orice redamaţie va fi însoţită de cutia cu datele de identificare ale produsului
Inlocuitor Novocalmin
Nurofen Copii 125 Mg Supozitoare
Aflati mai multe despre tranzitul intestinal la sugari
Tranzitul intestinal la sugari este variabil functie de alimentatia sugarului. Un bebelus hranit natural, adica alaptat la san, in primele 2 luni are scaun dupa fiecare masa. Numarul sau culoarea scaunelor bebelusului, in cazul in care acesta este hranit natural, conteaza mai putin si depinde de alimentatia mamei.
Dupa perioada de 1-2 luni sugarul poate avea scaune la 2 zile sau la o saptamana fara ca acestea sa indice in mod necesar probleme de constipatie. Daca nu are dureri de burtica sau discomfort atunci nu exista motive de ingrijorare.
Preventia constipatiei la sugari?
Daca sugarul este hranit natural este destul de simplu, cum tranzitul intestinal al sugarului depinde de alimentatia mamei se recomnada mai multe sucuri naturale, salate, ciorbe sau supe in alimentatia mamei pentru a preveni eventuale episoade de discomfort ale sugarului alaptat natural.
Situatia devine complexa in cazul bebelusior hraniti artificial. Introducerea in alimentatie a variantelor inlocuitoare ale laptelui matern pot declansa constipatia datorita componentei acestora. De asemenea trebuie sa avem in vedere ca exista o predispozitie in functie de bagajul genetic adica, antecedente in familia din care face parte sugarul. Un exemplu ar fi predispozitia pentru colon iritabil se mosteneste.
Ce remedii exista pentru constipatia la sugari?
In primul rand este necesar sa determinam cauza si sa o eliminam. Daca mama nu are o alimentatie corespunzatoare intai se intervine asupra regimului alimentar al acesteia. In cazul in care bebelusul se afla la varsta de sub 6 luni este important sa alegem alimentatia artificiala astfel incat sa nu afecteze tranzitul intestinal.
Daca ne aflam in perioada de dupa 6 luni, cand avem diversificarea alimentatiei, este important sa introducem in regimul acestuia alimente cu rol laxativ: para, prune functie de capacitatea de digestie a fiecarui bebelus. Trebuie tinut cont ca orice regim se adapteaza la fiecare sugar in parte.
Cand este indicat sa folosim supozitoarele la sugari?
Supozitoarele le putem folosi atunci cand exista dureri de burtica si disconfort. Este important sa folosim supozitoarele ocazional, sa nu devina o rutina. In cazul in care apelam prea des la supozitoare nu facem decat sa “lenevim” intestinul ceea ce afecteaza tranzitul intestinal.
Supozitoarele cu glicerina sunt foarte bine venite mai ales atunci cand sugarul are dificultati in defecatie si acuza dureri de burtica.