vegis.ro

Prospect Asertin – Depresie Anxietate

Prospect Asertin 50 mg, 100 mg comprimate filmate

– Asertin acest medicament este utilizat în tratamentul depresiei şi/sau tulburărilor de anxietate.

Sertralină

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

vegis.ro
 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.
 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect Asertin găsiţi:

 1. Ce este Asertin şi pentru ce se utlilizează
 2. Înainte să luaţi Asertin
 3. Cum să luaţi Asertin
 4. Reacţii adverse posibile
 5. Cum se păstrează Asertin
 6. Informaţii suplimentare

1.     Ce este medicamentul Asertin şi pentru ce se utilizează?

Asertin conţine substanţa activă sertralina. Sertralina face parte din grupa inhibitorilor selectivi de recaptare a serotoninei (ISRS); aceste medicamente sunt utilizate în tratamentul depresiei şi/sau tulburărilor de anxietate.

Medicamentul Asertin este utilizat în tratamentul:

Depresia este o boală clinică cu simptome cum sunt: vă simţiţi trist, nu aveţi un somn odihnitor, nu vă mai bucuraţi de viaţă ca înainte.

Tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) şi tulburările de panică sunt boli legate de anxietate, cu simptome cum sunt: perioade de idei persistente (obsesii) care v-au condus la manifestări repetitive (compulsii).

Stresul post-traumatic (SPT) este o stare care poate apărea după o experienţă emoţională puternic traumatică şi poate avea simptome similare cu depresia şi anxietatea. Tulburarea de anxietate socială (fobia socială) este o boală asociată cu anxietatea. Este caracterizată prin sentimente de anxietate intensă sau teamă în faţa anumitor situaţii de natură socială (cum sunt: teama de a vorbi cu persoane necunoscute, de a vorbi în faţa unor grupuri de oameni, de a mânca sau de a bea în faţa celorlalţi de teama de a nu fi pus în situaţii jenante faţă de alte persoane).

Medicul dumneavoastră a considerat că acest medicament este potrivit pentru tratarea bolii dumneavoastră.

Întrebaţi medicul dumneavoastră dacă nu sunteţi sigur de ce v-a fost recomandat Asertin, si neaparat cititi acest Prospect Asertin pana la capat pentru binele vostru.

 

 1. Înainte să luaţi Medicamentul Asertin

Cand sa nu iau Asertin?

Cititi si neaparat acest Prospect Asertin pana la capat pentru binele vostru !

Nu luaţi Asertin

 • Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la sertralină sau la oricare dintre celelalte componente ale Asertin (vezi punctul 6).
 • Dacă sunteţi în tratament sau aţi fost în tratament cu medicamente numite inhibitori de monoaminooxidază (IMAO) (cum sunt selegilina, moclobemida) sau cu medicamente asemănătoare cu IMAO (cum este linezolid). Dacă opriţi tratamentul cu sertralină, trebuie să aşteptaţi cel puţin o săptămână înainte de a începe tratamentul cu IMAO. După oprirea tratamentului cu IMAO, trebuie să aşteptaţi cel puţin 2 săptămâni înainte să puteţi începe tratamentul cu sertralină.
 • Dacă sunteţi în tratament cu un alt medicament care conţine pimozidă (medicament pentru tulburări mintale precum psihozele).

 Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Medicamentul Asertin

Nu orice medicament este potrivit oricărei persoane. Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră, înainte de a utiliza Asertin, dacă suferiţi sau aţi suferit recent de una din următoarele afecţiuni:

 • Sindrom serotoninergic. În cazuri rare, acest sindrom poate apărea când utilizaţi anumite medicamente în acelaşi timp cu sertralina. (Pentru simptome, vezi punctul 4. Reacţii adverse posibile). Medicul dumneavoastră v-a informat dacă aţi suferit de acest sindrom în trecut.
 • Daca aveţi o cantitate scăzută de sodiu în sânge, deoarece această stare poate apărea ca urmare a tratamentului cu Asertin. De asemenea, trebuie să îi spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi anumite medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute, deoarece aceste medicamente pot modifica concentraţia de sodiu din sânge
 • Aveţi grijă dacă sunteţi vârstnic, deoarece puteţi prezenta un risc mai mare de a avea o cantitate scăzută de sodiu în sânge (vezi paragraful anterior).
 • Afecţiuni la nivelul ficatului; medicul dumneavoastră poate decide dacă este necesară reducerea dozei de Asertin.
 • Diabet zaharat; valoarea glicemiei poate fi modificată de către Asertin iar medicaţia pentru diabet va trebui ajustată.
 • Epilepsie sau aţi suferit de crize epileptice. Dacă aveţi un episod (criză epileptică), adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
 • Dacă suferiţi de tulburare maniaco-depresivă (tulburare bipolară) sau de schizofrenie. Dacă aveţi un episod maniacal, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
 • Dacă aveţi sau aţi avut anterior gânduri de auto-vătămare sau sinucidere (vezi mai jos – gânduri de sinucidere sau agravarea stării dumneavoastră de depresie sau de anxietate).  Dacă aţi suferit de tulburări de sângerare sau dacă luaţi medicamente care subţiază sângele (cum ar fi acidul acetilsalicilic (aspirina) sau warfarina) sau pot creste riscul de sângerare.              Dacă sunteţi copil sau adolescent cu vârsta sub 18 ani. Asertin trebuie utilizat numai pentru a trata copii şi adolescenţii cu vârste cuprinse între 6 şi 17 ani, care suferă de tulburări obsesiv compulsive (TOC). Dacă sunteţi tratat pentru această tulburare, medicul dumneavoastră va dori să vă supravegheze cu atenţie (vezi mai jos Utilizarea la copii şi adolescenţi)
 • Dacă sunteţi sub tratament cu terapie electroconvulsivantă (TEC)

 

Ce fac daca apare agitaţie/acatisie ?

Utilizarea sertralinei a fost asociată cu apariţia unei stări de agitaţie neplăcute şi necesitatea de mişcare deseori însoţită de incapacitatea de a sta jos sau de a sta nemişcat (acatisie). Această stare apare de cele mai multe ori în primele săptămâni de tratament. Creşterea dozei poate fi dăunătoare , aşa încât dacă aveţi aceste simptome, trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră.

Ce se intampla daca intrerup brusc medicatia?

Simptome de întrerupere

La oprirea tratamentului apar frecvent reacţii adverse (simptome de întrerupere), mai ales dacă întreruperea tratamentului se face brusc (vezi pct. 4 Reacţii adverse posibile). Riscul apariţiei simptomelor de întrerupere depinde de durata şi doza tratamentului, precum şi paşii urmaţi în reducerea dozei. În general, aceste simptome sunt uşoare până la moderate. Totuşi, la unii pacienţi pot fi grave. Ele apar obişnuit în primele zile după oprirea tratamentului. În general, aceste simptome dispar singure până în 2 săptămâni. Totuşi, la unii pacienţi pot dura mai mult (2 – 3 luni sau mai mult).

Cand se doreşte întreruperea tratamentului cu sertralină, este recomandat ca reducerea dozelor să se facă treptat pe o perioadă de câteva săptămâni ,în funcţie de necesităţile pacientului.

 Gânduri de sinucidere şi agravarea stării dumneavoastră de depresie sau de anxietate

Depresia şi/sau tulburările de anxietate vă pot provoca uneori idei de auto-vătămare sau sinucidere. Acestea se pot accentua la începerea tratamentului cu medicamente antidepresive, deoarece acţiunea tuturor acestor medicamente se produce în timp, de obicei în aproximativ două săptămâni şi câteodată şi mai mult.

 Sunteţi mai înclinat spre astfel de idei:

 • dacă aţi avut anterior gânduri de sinucidere sau auto-vătămare.
 • dacă sunteţi un adult tânăr. Informaţia rezultată din studiile clinice arată existenţa unui risc crescut de comportament suicidar la adulţii în vârstă de mai puţin de 25 de ani, care suferă de o afecţiune psihică şi au urmat un tratament cu un antidepresiv.

În cazul în care aveţi gânduri de auto-vătămare sau sinucidere, indiferent de moment, contactaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră sau adresaţi-vă fără întârziere unui spital.

Poate fi util să vă adresaţi unei rude sau unui prieten apropiat, căruia să-i spuneţi că vă simţiţi deprimat sau că suferiţi de o tulburare de anxietate şi pe care să-l rugaţi să citească acest prospect. În acelaşi timp, puteţi ruga persoana respectivă să vă spună dacă nu consideră că starea dumneavoastră de depresie sau anxietate s-a agravat sau dacă o îngrijorează vreo modificare apărută în comportamentul dumneavoastră.

Se poate utiliza la copii si adolescenti Asertin?

Utilizarea la copii şi adolescenţi

Sertralina nu trebuie utilizată în tratamentul copiilor şi adolescenţilor cu vârsta sub 18 ani, exceptând pacienţii care suferă de tulburare obsesiv compulsivă (TOC). Pacienţii cu vârsta sub 18 ani au un risc crescut de apariţie a unor reacţii adverse, cum sunt tentativa de sinucidere, gânduri de auto-vătămare sau sinucidere (gânduri suicidare) sau ostilitate (în principal agresivitate, comportament opozant şi furie) atunci când sunt trataţi cu această clasă de medicamente.

Cu toate acestea, este posibil ca medicul dumneavoastră să decidă să prescrie Asertin la un pacient cu vârsta sub 18 ani, dacă este în interesul pacientului. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră, dacă acesta v-a prescris Asertin iar dumneavoastră aveţi vârsta sub 18 ani şi aţi vrea să discutaţi despre acest lucru. Mai mult, trebuie să îl informaţi pe medicul dumneavoastră dacă vreunul din simptomele enumerate mai sus apar sau se agravează când utilizaţi Asertin. Nu a fost demonstrat încă gradul de siguranţă al utilizării Asertin pe termen lung la pacienţii din acest grup de vârstă cu privire la creştere, maturizare şi dezvoltarea comportamentală şi intelectuală (cognitivă).

Medicamentul Asertin se poate lua impreuna cu alte medicamente?

Folosirea altor medicamente

vegis.ro

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Unele medicamente pot afecta modul de acţiune al Asertin sau Asertin poate reduce eficacitatea altor medicamente utilizate în acelaşi timp.

Atentie !

Folosirea Asertin împreună cu următoarele medicamente poate determina reacţii adverse grave:

 • Medicamente numite inhibitori de monoaminooxidază (IMAO), cum sunt moclobemida (pentru tratamentul depresiei) şi selegilina (pentru tratamentul bolii Parkinson) şi antibioticul linezolid. Nu utilizaţi Asertin împreună cu aceste medicamente.
 • Medicamente utilizate pentru tratamentul tulburărilor mintale precum psihozele (pimozidă). Nu utilizaţi Asertin împreună cu pimozidă.

 Spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi următoarele medicamente:

 • Medicamente din plante medicinale conţinând sunătoare (Hypericum perforatum). Efectul sunătoarei poate dura până la 1 – 2 săptămâni.
 • Medicamente conţinând aminoacidul triptofan.
 • Medicamente pentru tratamentul durerii severe (de exemplu tramadol).  Medicamente pentru tratamentul migrenei (de exemplu sumatriptan)
 • Medicamente care subţiază sângele (warfarină).
 • Medicamente pentru tratamentul durerii/artritei (antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) cum sunt ibuprofen, acid acetilsalicilic (aspirină)).  Sedative (diazepam).
 • Diuretice (denumite şi medicamente care favorizează eliminarea apei).  Medicamente pentru tratamentul epilepsiei (fenitoină).
 • Medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat (tolbutamidă).
 • Medicamente pentru tratamentul ulcerului şi reducerii acidităţii excesive a stomacului (cimetidină)
 • Medicamente pentru tratamentul maniei şi depresiei (litiu).
 • Alte medicamente pentru tratamentul depresiei (cum sunt amitriptilina, nortriptilina).
 • Medicamente pentru tratamentul schizofreniei şi al altor tulburări mintale (cum sunt perfenazina, levomepromazina şi olanzapina).
 • Medicamente folosite pentru reglarea numărului şi ritmului bătăilor inimii (de exemplu flecainidă, propafenonă).

Folosirea Asertin împreună cu alimente şi băuturi 

Comprimatele Asertin pot fi administrate cu sau fără alimente.

Nu trebuie să consumaţi băuturi alcoolice în timpul tratamentului cu Asertin.

Ce sa fac daca sunt in sarcina sau alaptez?

Sarcină şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament. Siguranţa utilizării sertralinei la femeile gravide nu a fost stabilită pe deplin. Sertralina vă va fi dată în timpul sarcinii numai dacă medicul dumneavoastră consideră că beneficiile tratamentului pentru dumneavoastră depăşesc orice riscuri posibile pentru făt. Dacă sunteţi o femeie la vârsta fertilă trebuie să folosiţi o metodă de contracepţie corespunzătoare (de exemplu contraceptive orale), în timpul tratamentului cu sertralină.

Asiguraţi-vă că medicul şi/sau moaşa dumneavoastră ştiu că luaţi Asertin. Medicamente cum sunt Asertin, dacă sunt luate în timpul sarcinii, în special în ultimul trimestru de sarcină, pot să crească riscul apariţiei unei afecţiuni grave pentru copil, denumită hipertensiune pulmonară persistentă a nounăscutului (HTPPN). HTPPN creşte presiunea sângelui în vasele de sânge ale plămânilor. Aceasta determină un flux sangvin anormal către plămâni şi inimă, iar copilul nu mai poate primi suficient oxigen în sânge, făcând nou-născutul să respire repede şi să se învineţească. Aceste simptome apar, de obicei, în primele 24 de ore de la naşterea copilului. În acest caz, trebuie să vă adresaţi moaşei sau medicului dumneavoastră.

S-a demonstrat că medicamentul trece în laptele matern. Sertralina nu trebuie utilizată în timpul alăptării la sân, cu excepţia cazului în care medicul dumneavoastră consideră că beneficiile tratamentului pentru mamă depăşesc orice riscuri posibile pentru sugar.

Cum afecteaza conducerea de autovehicole acest medicament  Asertin?

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Medicamentele psihotrope, cum este sertralina, pot influenţa capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Ca urmare, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje înainte de a şti dacă acest medicament vă modifică capacitatea de desfăşura aceste activităţi

La ce sa mai fiu atent, cand iau acest medicament Asertin?

 Informaţii importante privind unele componente ale medicamentului Asertin

Asertin comprimate filmate conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

3.      CUM SĂ LUAŢI ASERTIN ?

Luaţi întotdeauna Asertin exact aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Comprimatele Asertin pot fi administrate cu sau fără alimente.

Medicamentul dumneavoastră trebuie administrat o dată pe zi, dimineaţa sau seara. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza uzuală este:

Adulţi:

La depresie şi tulburări obsesiv compulsive – TOC:

evomag.ro
 • Pentru tratamentul depresiei şi tulburării obsesiv-compulsive (TOC), doza eficace uzuală este de 50 mg pe zi. Doza zilnică poate fi crescută cu câte 50 mg şi la intervale de minim o săptămână pe parcursul câtorva săptămâni. Doza maximă recomandată este de 200 mg pe zi.

 Tulburări de panică, tulburări de anxietate socială şi stresului post traumatic – SPT:

 • Doza iniţială în tratamentul tulburării de panică, tulburării de anxietate socială şi al stresului posttraumatic este de 25 mg pe zi, pe care medicul o va creşte la 50 mg pe zi după o săptămână. Apoi, doza zilnică poate fi crescută cu câte 50 mg pe parcursul câtorva săptămâni. Doza maximă recomandată este de 200 mg pe zi.

 Copii şi adolescenţi:

Asertin trebuie utilizat numai pentru tratamentul copiilor şi adolescenţilor suferind de TOC cu vârste cuprinse între 6 şi 17 ani.

 Tulburări obsesiv compulsive:

 • Copii cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani: doza iniţială recomandată este de 25 mg pe zi. După o săptămână, medicul dumneavoastră poate creşte doza la 50 mg pe zi. Doza maximă recomandată este de 200 mg pe zi.
 •  Adolescenţi cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani: doza iniţială recomandată este de 50 mg pe zi. Doza maximă recomandată este de 200 mg pe zi.

Atentie ! În cazul în care aveţi probleme la nivelul ficatului sau rinichilor, spuneţi medicului dumneavoastră şi urmaţi-i instrucţiunile. Medicul dumneavoastră vă va spune cât timp veţi urma acest tratament. Durata acestuia depinde de tipul afecţiunii dumneavoastră şi de modul în care răspundeţi la tratament. Este posibil să dureze câteva săptămâni până când simptomele dumneavoastră să se îmbunătăţească.  

Ce fac daca am luat mai mult Asertin?

Dacă aţi luat mai mult decât trebuie din Asertin:

Dacă aţi luat din greşeală mai mult Asertin decât vi s-a recomandat, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau îndreptaţi-vă către cea mai apropiată unitate medicală. Luaţi întotdeauna cu dumneavoastră cutia medicamentului, indiferent dacă mai aveţi medicaţie rămasă sau nu.

Simptomele supradozajului pot fi somnolenţă, greaţă şi vărsături, bătăi rapide ale inimii, tremurături, agitaţie, ameţeli şi, în cazuri rare, inconştienţă.

Ce fac daca am uitat sa iau Asertin?

Dacă aţi  uitat să luaţi Asertin:

Dacă aţi uitat să luaţi o doză, nu luaţi doza pe care aţi uitat-o. Luaţi următoarea doză la orele obişnuite. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

 Cand incetez sa mai iau Asertin?

Dacă încetaţi să luaţi Asertin:

Nu încetaţi să luaţi Asertin decât dacă medicul dumneavoastră vă spune aceasta. Medicul dumneavoastră vă poate spune să reduceţi treptat doza de Asertin timp de câteva săptămâni, înainte de a întrerupe definitiv tratamentul. La întreruperea bruscă a tratamentului, pot să apară reacţii adverse precum: ameţeli, amorţeli, tulburări de somn, agitaţie sau anxietate, dureri de cap, greaţă vărsături şi tremurături.

Dacă observaţi oricare dintre aceste reacţii adverse sau orice altă reacţie adversă după ce aţi oprit utilizarea Asertin, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4.      Ce reactii posibile pot sa apara in timpul mtratamentului cu Medicamentul Asertin?

REACŢII ADVERSE POSIBILE

vitamix.ro

Ca toate medicamentele, Asertin poate avea reacţii adverse cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului

Cea mai frecventă reacţie adversă este greaţa. Reacţiile adverse depind de doză şi deseori dispar sau se reduc odată cu continuarea tratamentului.

 Spuneţi imediat medicului dumneavoastră:

Dacă observaţi oricare dintre următoarele simptome după utilizarea medicamentului, aceste simptome pot fi grave.

 • Dacă dezvoltaţi erupţii cutanate severe care produc vezicule (eritem polimorf) (care poate afecta gura şi limba). Acestea pot fi semnele unei afecţiuni cunoscute ca sindromul Stevens Johnson sau necroliză epidermică toxică (NET). Medicul dumneavoastră va opri imediat tratamentul în acestă situaţie.
 • Reacţie alergică sau alergie, care poate include simptome cum sunt erupţii pe piele cu senzaţie de mâncărime, probleme de respiraţie, respiraţie şuierătoare, faţa, buzele sau pleoapele umflate.
 • Dacă prezentaţi agitaţie, confuzie, diaree, creşterea temperaturii corporale şi a tensiunii arteriale, transpiraţie excesivă şi bătăi rapide ale inimii. Acestea sunt simptome ale sindromului serotoninergic. În cazuri rare, acest sindrom poate să apară atunci când luaţi anumite medicamente în acelaşi timp cu sertralina. Medicul dumneavoastră poate dori să vă oprească tratamentul.
 • Dacă observaţi culoarea galbenă a pielii şi a ochilor, care poate indica afectarea hepatică.
 • Dacă prezentaţi simptome depresive cu idei de auto-vătămare sau sinucidere (gânduri suicidare).
 • Dacă începeţi să aveţi sentimente de nelinişte şi nu puteţi să staţi liniştiţi sau nu puteţi să staţi jos după ce aţi început să utilizaţi Asertin. Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă începeţi să vă simţiţi agitat.

Următoarele reacţii adverse au fost observate în studiile clinice la adulţi.

 Reacţii adverse foarte frecvente (apar la mai mult de 1 din 10 pacienţi):

 • Insomnie, ameţeli, somnolenţă, dureri de cap, diaree, greaţă, gură uscată, ejaculare prematură, oboseală.

 Reacţiile adverse frecvente (apar la 1 până la 10 pacienţi din 100):

 • Dureri în gât, lipsa poftei de mâncare, apetit alimentar crescut,
 • depresie, sentiment ciudat, coşmaruri, anxietate, agitaţie, nervozitate, scăderea interesului sexual, scrâşnete ale dinţilor,
 • amorţeli şi furnicături, tremurături, musculatură tensionată, anomalii ale gustului, lipsă de atenţie,
 • tulburări de vedere, ţiuit în urechi,
 • palpitaţii, bufeuri, căscat,
 • dureri abdominale, vărsături, constipaţie, disconfort gastric, gaze,
 • erupţii trecătoare pe piele, transpiraţii excesive, dureri musculare, disfuncţie sexuală, disfuncţie erectilă, dureri în piept.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (apar la 1 până la 10 din 1000 de pacienţi):

 • Senzaţie de răceală la nivelul pieptului, secreţii nazale abundente,
 • halucinaţii, stare de fericire extremă, lipsa sentimentelor personale, gândire anormală,
 • convulsii, contracţii musculare involuntare, tulburări de coordonare, mişcări neîncetate, amnezie, scădere a intensităţii sentimentelor, tulburări de vorbire, ameţeli în timp ce staţi în picioare, migrenă,
 • dureri de ureche, bătăi rapide ale inimii, tensiune arterială crescută, înroşirea feţei,
 • dificultăţi de respiraţie, posibil respiraţie şuierătoare, scurtarea respiraţiei, sângerări nazale,
 • inflamarea esofagului, dificultăţi la înghiţire, hemoroizi, salivaţie crescută, tulburări la nivelul limbii, eructaţii,
 • umflarea ochilor, pete roşii pe piele, căderea părului, transpiraţii reci, uscăciunea pielii, urticarie,
 • osteoartrită, slăbiciune musculară, dureri de spate, spasme musculare,
 • urinare în timpul nopţii, incapacitatea de a urina, creşterea volumului de urină, urinări cu frecvenţă crescută, urinare dificilă,
 • hemoragie vaginală, disfuncţii sexuale feminine, stare generală de rău, frisoane, febră , slăbiciune, sete, creşteri ale greutăţii corporale, scăderi ale greutăţii corporale.

 Reacţiile adverse rare (apar la 1 până la 10 din 10000 de pacienţi):

 • Probleme la nivel intestinal, infecţie la nivelul urechii, cancer, glande imflamate, colesterol mare, concentraţie mică a zahărului din sânge,
 • simptome fizice din cauza stresului sau emoţiilor, dependenţă de medicamente, tulburări psihotice, agresivitate, paranoia, gânduri de sinucidere, mers pe jos în somn, ejacularea prematură,
 • comă, mişcări anormale, dificultăţi de mişcare, senzaţii amplificate, tulburări senzoriale,
 • glaucom, probleme lacrimale, pete în faţa ochilor, vedere dublă, senzaţie dureroasă în ochi în prezenţa luminii, sânge în ochi, pupile mărite,
 • infarct miocardic, bătăi lente ale inimii, probleme cardiace, circulaţie redusă la nivelul braţelor şi picioarelor, senzaţie de blocare a gâtului, respiraţie rapidă, respiraţie lentă, dificultăţi de vorbire, sughiţ,
 • sânge prezent în materiile fecale, dureri la nivelul gurii, ulceraţii la nivelul limbii, afecţiuni ale dinţilor, afecţiuni ale limbii, ulceraţii la nivel gurii, disfuncţie la nivelul ficatului,
 • afecţiuni la nivelul pielii sub formă de vezicule, erupţie cutanată la nivelul zonelor cu păr, textură anormală a părului, miros anormal al pielii, tulburări osoase,
 • urinare redusă, incontinenţă urinară, ezitare la urinare,
 • sângerări vaginale excesive, zona vaginală uscată, penisul şi prepuţul de culoare roşie şi dureroase, secreţii genitale, erecţie prelungită, secreţii ale sânilor,
 • hernie, cicatrici la locul de injectare, toleranţă scăzută la medicamente, dificultăţi la mers, teste de laborator cu valori anormale, spermă anormală, leziuni, vasodilataţie procedurală.

 După punerea pe piaţă a sertralinei, au fost raportate următoarele reacţii adverse:

 • Scăderea numărului de globule albe sanguine, scăderea numărului de trombocite, scăderea secreţiei de hormoni tiroidieni, probleme endocrine, concentraţie sanguină redusă de săruri,
 • coşmaruri, comportament suicidar,
 • probleme ale mişcărilor musculare (cum sunt mişcări neîncetate, muşchi încordaţi şi dificultăţi la mers), leşin,
 • vedere alterată, probleme de sângerare (cum sunt sângerări nazale, sângerare stomacală sau prezenţa sângelui în urină), pancreatită, afecţiuni hepatice grave, îngălbenirea ochilor şi a pielii (icter),
 • edem la nivelul pielii, reacţii ale pielii la soare, senzaţie de mâncărime, dureri articulare, crampe musculare, mărirea sânilor, menstruaţii neregulate, umflarea picioarelor, probleme de coagulare, urinare în timpul somnului şi reacţii alergice severe
 • La pacienţii care folosesc medicamente din aceste grupuri (inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei sau antidepresive triciclice)s-a observat un risc crescut de fracturi osoase.

Reacţii adverse la copii şi adolescenţi:

În studiile clinice la copii şi adolescenţi, reacţiile adverse au fost, în general, similare cu cele aleadulţilor (vezi mai sus). Cele mai frecvente reacţii adverse la copii şi adolescenţi au fost: dureri de cap, insomnie, diaree şi greaţă.

 

5.      CUM SE PĂSTREAZĂ ASERTIN?

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu luaţi Asertin după data de expirare înscrisă pe blister şi/sau flacon şi cutie (după “EXP”). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

vitalconcept.com

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

 

 1. INFORMAŢII SUPLIMENTARE

 Ce conţine Asertin?

 

Substanţa activă este sertralina.

Asertin 50 mg comprimate filmate

Fiecare comprimat filmat conţine 50 mg sertralină (sub formă de clorhidrat de sertralină). Celelalte componente sunt: 

 • Nucleu: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, povidonă K 30, croscarmeloză sodică, stearat de magneziu
 • Film: hipromeloză 6 cP, dioxid de titan (E 171), talc, propilenglicol 

Asertin 100 mg comprimate filmate Fiecare comprimat filmat conţine 100 mg sertralină (sub formă de clorhidrat de sertralină). Celelalte componente sunt: 

 • Nucleu: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, povidonă K30, croscarmeloză sodică, stearat de magneziu,
 • Film: hipromeloză 6cp, hipromeloză 15 cp, talc, propilenglicol şi dioxid de titan (E 171).

Cum arată Asertin şi conţinutul ambalajului

Asertin 50 mg comprimate filmate:

Comprimate filmate, ovale, biconvexe, de culoare albă, de 10 x 5 mm, inscripţionate pe una din feţe cu „‟L‟‟, iar pe cealaltă faţă prevăzute cu o linie mediană. Comprimatele filmate pot fi divizate în două părţi egale.

Asertin 100 mg comprimate filmate

Comprimate filmate, rotunde, biconvexe, de culoare albă, cu diametrul de 10 mm, inscripţionate pe una din feţe cu „‟C‟‟, iar pe cealaltă faţă prevăzute cu o linie mediană. Comprimatele filmate pot fi divizate în două părţi egale.

Asertin 50 mg este disponibil în cutii cu 10, 20 sau 30 comprimate filmate, în blistere

PVC/PVDC/aluminium.

Asertin 100 mg este disponibil în cutii cu 10, 20 sau 30 comprimate filmate în blistere
PVC/PVDC/aluminium.  

 

 Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

viataverdeviu.ro
genetx.eu

 

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă BMF Pharm S.R.L. , 

Fabricantul

BIOFARM Sp. Zo.o.

Ul. Wałbrzyska 13, 60-198 Poznan, 

Polonia

Acest prospect Asertin a fost aprobat in martie 2011

 

 

 

Lasati un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close