Prospect Axycef – Infectii Bacteorologice

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospect : Informatii pentru utilizator

 Axycef Prospect

Va rugam sa cititi cu atentie acest prospect inaintea inceperii tratamentului.

Pastrati acest prospect. Poate veti avea nevoie sa-l recititi.

Daca aveti intrebari, adresati-va medicului sau farmacistului dumneavoastra.

Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra si nu trebuie sa-l recomandati si altcuiva. Ii poate face rau, chiar daca simptomele sunt aceleasi cu ale dumneavoastra.

In acest prospect veti gasi:

 1. Ce contine Axycef si pentru ce este utilizat.
 2. Precautii inaintea inceperii tratamentului cu Axycef.
 3. Cum  sa utilizati Axycef.
 4. Reactii  adverse posibile.
 5. Pastrarea produsului Axycef.
Axycef prospectAxycef prospect

AXYCEF  125

Comprimate acoperite, 125 mg

AXYCEF  250

Comprimate acoperite, 250 mg

AXYCEF  500

Comprimate acoperite, 500 mg Compozitie

Ax/cef 125 mg:Un comprimat acoperit contine cefuroxim 125 mg sub,forma de cefuroxim axetil 150,36 mg si excipienti: nucleu: laurilsulfat de sodiu, copovidona, croscarmeloza sodica, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal, manitol (granulat), celuloza microcristalina, crospovidona, talc; strat de acoperire: manitol, amidon solubil, talc, dioxid de titan (E 171), aspartam.

Axycef 250 mg:Un comprimat acoperit contine cefuroxim 250 mg sub forma de cefuroxim axetil 300,72 mg si excipienti: nucleu: laurilsulfat de sodiu, copovidona, croscarmeloza sodica, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal, manitol (granulat), celuloza icrocristalina, crospovidona, talc; strat de acoperire: manitol, amidon solubil, talc, dioxid de titan (E 171), aspartam.

Axycef 500 mg:Un comprimat acoperit contine cefuroxim 500 mg sub forma de cefuroxim axetil 601,44 mg si excipienti: nucleu: laurilsulfat de sodiu, copovidona, croscarmeloza sodica, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal, manitol (granulat), celuloza microcristalina, crospovidona, talc; strat de acoperire: manitol, amidon solubil, talc, dioxid de titan (E 171), aspartam.Grupa farmacoterapeutica: alte antibiotice beta-lactamice; cefalosporine si substante inrudite.

Indicatii terapeutice

Axycef poate fi utilizat in tratamentul urmatoarelor infectii cauzate de bacterii, incluzand:

 • Infectii ale aparatului respirator (bronsite sau pneumonii);
 • Infectii ale urechilor, nasului si gatului;
 • Infectii ale aparatului urinar (inflamatii ale rinichilor si vezicii urinare);
 • Infectii ale pielii si tesuturilor moi;
 • Infectii gonococice (boala cu transmitere sexuala);
 • Tratamentul fazei precoce a bolii Lyme si profilaxia acestei boli la adulti si copii peste 12 ani.

Contraindicatii

NU trebuie sa utilizati Axycef daca aveti sau vi s-a spus ca aveti hipersensibilitate sau alergie la antibioticele cefalosporinice si / sau la oricare dintre excipientii produsului.

Precautii

Axycef poate fi folositor sau nu pentru dumneavoastra, daca apare una din situatiile de mai jos. Daca nu sunteti sigur, spuneti medicului dumneavoastra inainte de a lua Axycef:

Sunteti sau credeti ca sunteti insarcinata sau alaptati.

Daca ati avut vreodata reactie alergica la penicilina.

Daca aveti diaree severa sau varsaturi.

Daca aveti sifilis sau sunteti in tratament pentru boala Lyme, poate aparea o reactie Jarisch- Herxheimer (acutizarea simptomelor). Aceasta reactie este de obicei autolimitata. Daca aveti nelamuriri, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra.

Interactiuni

Asigurati-va ca ati spus medicului dumneavoastra despre toate medicamentele pe care le utilizati, indiferent daca acestea sunt recomandate de medic sau sunt fara prescriptie medicala:medicamente care           schimba      pH-ul      gastric     (de       exemplu

omeprazol sau lansprazol),antibiotice bacteriostatice (de exemplu tetraciclinele), macrolide       (de           exemplu eritromicina au             azitromicina),

cloramfenicol, probenecid.

Daca efectuati teste sanguine (cum este testul Coombs) sau determinarea glucozei din urina, intrebati medicul dumneavoastra daca medicamentul poate determina reactii fals pozitive.

Sarcina si alaptarea

In general, cereti sfatul medicului inainte de a utiliza orice medicament.

Nu exista date suficiente referitoare la efectele Axycef asupra fatului, daca se administreaza la femeile insarcinate. Pana in prezent, testele la animal nu au evidentiat efecte teratogene. Cefuroxim traverseaza bariera feto – placentara. Daca este necesara administrarea in cursul sarcinii, trebuie evaluat raportul beneficiu terapeutic matern/risc potential la fat. Cefuroxim este excretat intr-o mica masura in laptele matern; de aceea, trebuie sa incetati sa alaptati in timpul tratamentului cu acest produs medicamentos. Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Axycef nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informatii importante despre excipientii Axycef, comprimate acoperite

Datorita continutului de aspartam, sursa de fenilalanina, se recomanda prudenta la pacientii cu fenilcetonurie. Un comprimat acoperit Axycef 125 contine 0,2 mg aspartam. Un comprimat acoperit Axycef 250 contine 0,3 mg aspartam. Un comprimat acoperit Axycef500 contine 0,4 mg aspartam.

Doze si mod de administrare

Urmati intotdeauna instructiunile medicului dumneavoastra referitoare la modul de administrare al medicamentului; farmacistul va poate sfatui, de asemenea, daca nu sunteti sigur. Dozele recomandate sunt prezentate mai jos. Medicul poate recomanda uneori doze diferite pentru acelasi produs medicamentos; daca este si cazul dumneavoastra discutati aceasta cu medicul dumneavoastra, daca nu ati facut-o deja.

Dozele prescrise depind de tipul si severitatea infectiei. Axycef comprimate sunt acoperite cu un strat protector pentru mascarea gustului; de aceea nu trebuie mestecate. Axyce/comprimate acoperite nu sunt recomandate a se utiliza la copiii sub varsta de 5 ani. Pentru pacientii din aceasta grupa de varsta se recomanda folosirea suspensiei orale. Un tratament obisnuit dureaza 7 zile (variind intre 5 si 10 zile). Durata tratamentului bolii Lyme precoce ar trebui sa fie de 20 zile. Pentru o absorbtie optima, Axycef comprimate acoperite ar trebui luate la scurt timp dupa masa.

Dozele depind de severitatea infectiei. Pentru infectiile severe sunt recomandate formele parenterale de cefuroxim.

Adulti si copii peste 12 ani:

Doza uzuala recomandata este de 250 mg cefuroxim de doua ori pe zi.

Recomandari:

 • infectii ORL: 250-500 mg cefuroxim de doua ori pe zi.
  • infectii usoare si moderate ale tractului respirator inferior (bronsite): 250 mg cefuroxim, de doua ori pe zi.
  • infectii severe ale tractului respirator inferior, pneumonii: 500 mg cefuroxim, de doua ori pe zi.
  • infectii ale pielii si tesuturilor moi: 250-500 mg cefuroxim de doua ori pe zi.
  • infectii de tract urinar inferior: 125-250 mg cefuroxim, de doua ori pe zi. -pielonefrite: 250 mg cefuroxim, de doua ori pe zi.
  • gonoree necomplicata: 1 g cefuroxim in administrare unica.

Boala Lyme in stadiu precoce: 500 mg cefuroxim de doua ori pe zi, timp de 20 zile.

Copii intre 5—12 ani:

Deoarece nu au fost stabilite siguranta si eficacitatea administrarii Axycef la copii sub 3 luni, nu este recomandat la aceasta grupa de varsta.

Recomandari:

pentru indicatiile mentionate la “Adulti si copii peste 12 ani”, daca sunt relevante pentru aceasta grupa de varsta: doza uzuala recomandata este de 125-250 mg cefuroxim de doua ori pe zi.

otite medii: 250 mg cefuroxim, de doua ori pe zi.Pacienti cu insuficienta renala:in caz de insuficienta renala, cand clearance-ul creatininei este mai mic de 20 ml/min, doza zilnica se reduce la jumatate si se administreaza intr-o singura priza. La pacientii dializati cronic se administreaza o doza suplimentara la sfarsitul fiecarei dialize.

Medicul dumneavoastra va va indica durata tratamentului. De obicei, tratamentul se continua 2 -3 zile dupa ce simptomele bolii au disparut.

Daca luati mai multe comprimate acoperite decat ar trebui

Daca ati luat mai multe comprimate acoperite Axycef decat ar trebui, contactati imediat medicul dumneavoastra sau adresati-va celui mai apropiat spital. Supradozajul cu cefalosporine poate determina convulsii.

Daca ati uitat sa luati o doza

Daca ati uitat sa luati o doza la ora stabilita, luati-o imediat ce va amintiti.

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza pe care ati uitat sa o luati.

Nu intrerupeti tratamentul mai devreme decat v-a prescris medicul chiar daca va simtiti mai bine Este important sa luati Axycef atat timp cat v-a prescris medicul dumneavoastra. Nu incetati sa luati Axycef doar pentru ca va simtiti mai bine. Daca intrerupeti tratamentul mai devreme decat v-a fost prescris, infectia poate sa reapara. Daca la sfarsitul tratamentului nu se amelioreaza simptomele sau va simtiti rau in timpul tratamentului, spuneti medicului dumneavoastra.

Nu luati o cantitate mai mare de medicament decat doza zilnica prescrisa!

Ca si alte medicamente, Axycef poate determina reactii adverse.

Frecvent, in cursul tratamentului cu Axycef pot sa apara reactii alergice, dar reactiile alergice severe sunt rare. Daca apare una din urmatoarele manifestari, incetati administrarea Axycef si anuntati imediat medicul dumneavoastra (sau medicul de urgenta). Poate aveti nevoie de ingrijire medicala sau spitalizare. o urticarie, roseata sau mancarime; frecvent, pot sa apara mai multe tipuri de urticarie.

rareori, pot aparea febra sau dureri articulare in rare cazuri pot sa apara febra si dureri articulare, dificultati in respiratie, transpiratii, batai rapide ale inimii sau pierderea constientei.

Alte reactii adverse posibile:

Urmatoarele reactii adverse au fost raportate in mod frecvent: greata, varsaturi, diaree sau dureri de cap. Simptomele pot fi diminuate prin administrarea comprimatelor cu alimente. Daca diareea este severa sau observati sange, adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

Unii pacienti pot dezvolta candidoza (infectie a vaginului, gurii sau pliurilor cutanate) in timpul tratamentului cu antibiotice.Rareori, concentratiile plasmatice ale enzimelor hepatice pot fi crescute.

Foarte rar a fost raportat icter.

Rar, au fost raportate schimbari in compozitia sangelui. Acestea includ scaderea numarului diferitelor tipuri de celule albe, scaderea numarului celulelor rosii (determinand anemie), ale trombocitelor sau a tuturor tipurilor de celule sanguine. Daca apar oricare alte efecte nedorite, pe care dumneavoastra le considerati produse de medicament, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau farmacistului.

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj

Cutie cu un blister a 10 comprimate acoperite.

Producator

Pencef Pharma GmbH, Germania Sandoz GmbH, Austria

Lek PharmaTech S.R.L., Targu – Mures, Romania Detinatorul Autorizatiei de punere de piata

S.C Lek PharmaTech S.R.L.,

Str. Livezeni nr. 7 A, Targu – Mures, Romania Data ultimei verificari a prospectului Februarie, 2004

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close