PROSPECT Candezek

Sharing

Cuprins

PROSPECT Candezek

4 mg; 8 mg ; 16 mg ; 32 mg comprimate

Candesartan cilexetil

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiţi:

 1. Ce este Candezek şi pentru ce se utilizează

 2. Înainte să luaţi Candezek

 3. Cum să luaţi Candezek

 4. Reacţii adverse posibile

 5. Cum se păstrează Candezek

 6. Informaţii suplimentare

 1. CE ESTE CANDEZEK ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

  Numele medicamentului dumneavoastră este Candezek. Substanţa activă este candesartan cilexetil. Acesta aparţine grupului de medicamente denumit antagonişti ai receptorului angiotensinei II. Medicamentul acţionează prin relaxarea şi lărgirea vaselor dumneavoastră de sânge. Acest lucru ajută la scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, face mai uşoară sarcina inimii dumneavoastră de a pompa sângele către toate părţile corpului.

  Acest medicament este utilizat pentru:

  • tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiune arterială) la pacienţii adulţi.

  • tratamentul pacienţilor adulţi cu insuficienţă cardiacă cu funcţie musculară cardiacă redusă, împreună cu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) sau când nu se pot utiliza inhibitorii ECA (inhibitorii ECA reprezintă un grup de medicamente utilizate pentru tratamentul insuficienţei cardiace).

 2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI CANDEZEK Nu luaţi Candezek

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la candesartan cilexetil sau la oricare dintre celelalte componente ale Candezek (vezi punctul 6).

  • dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni (este, de asemenea, bine să evitaţi Candezek şi în prima parte a sarcinii – vezi punctul referitor la sarcină).

  • Dacă aveţi o boală severă de ficat sau obstrucţie biliară (o problemă cu drenarea bilei din vezica biliară).

   Dacă nu sunteţi sigur acestea este valabilă în cazul dumneavoastră, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua Candezek.

   Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Candezek

   Înainte de a lua sau în timp ce luaţi Candezek, spuneţi medicului dumneavoastră:

   • dacă aveţi probleme la nivelul inimii, ficatului sau rinichilor sau dacă efectuaţi dializă;

   • dacă vi s-a efectuat recent un transplant renal;

   • dacă vărsaţi, dacă aţi vărsat mult recent sau dacă aveţi diaree;

   • dacă aveţi o boală la nivelul glandei suprarenale denumită sindrom Conn (denumită şi hiperaldosteronism primar);

   • dacă aveţi tensiune arterială mică;

   • dacă aţi avut vreodată un accident vascular cerebral;

   • trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau puteţi rămâne gravidă). Candezek nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi mai mult de 3 luni de sarcină, deoarece poate afecta grav copilul dacă este utilizat în această etapă (vezi punctul sarcina).

    Medicul dumneavoastră poate dori să vă consulte mai des şi să vă efectueze anumite analize dacă aveţi vreuna dintre aceste afecţiuni.

    Dacă urmează să fiţi operat, spuneţi medicului sau stomatologului dumneavoastră că luaţi Candezek. Acest lucru este necesar deoarece Candezek, când este combinat cu anumite anestezice, poate provoca o scădere a tensiunii arteriale.

    Utilizarea la copii şi adolescenţi

    Nu există nicio experienţă privind utilizarea Candezek la copii şi adolescenţi (cu vârsta mai mică de 18 ani). De aceea, Candezek nu trebuie administrat la copii şi adolescenţi.

    Utilizarea altor medicamente

    Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Candezek poate afecta modul în care acţionează alte medicamente şi alte medicamente pot avea un efect asupra Candezek. Dacă utilizaţi anumite medicamente, medicul dumneavoastră poate avea nevoie să vă facă analize de sânge din când în când.

    Spuneţi medicului dumneavoastră, în special dacă utilizaţi oricare dintre următoarele medicamente:

   • alte medicamente care ajută la scăderea tensiunii arteriale, incluzând beta-blocantele, diazoxidul şi inhibitorii ECA, cum este enalaprilul, captoprilul, lisinoprilul sau ramiprilul;

   • medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS), cum este ibuprofenul, naproxenul, diclofenacul, celecoxibul sau etoricoxibul (medicamente pentru ameliorarea durerii şi inflamaţiei);

   • acid acetilsalicilic (dacă luaţi mai mult de 3 g în fiecare zi) (medicament pentru ameliorarea durerii şi inflamaţiei);

   • suplimente care conţin potasiu sau substituenţi de sare care conţin potasiu (medicamente care determină creşterea cantităţii de potasiu din sângele dumneavoastră);

   • heparină (un medicament utilizat pentru subţierea sângelui);

   • comprimate utilizate pentru eliminarea apei (diuretice);

   • litiu (un medicament pentru afecţiunile psihice).

    Utilizarea Candezek împreună cu alimente şi băuturi (în special alcool etilic)

   • Puteţi lua Candezek cu sau fără alimente.

   • Când vi se prescrie Candezek, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte să beţi alcool etilic. Alcoolul etilic vă poate face să vă simţiţi slăbit sau ameţit.

  Sarcina şi alăptarea

  Sarcina

  Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi (sau puteţi rămâne) gravidă. În mod normal, medicul dumneavoastră vă va sfătui să nu mai luaţi Candezek înainte de a rămâne gravidă sau de îndată ce aţi aflat că sunteţi gravidă şi vă va recomanda un alt medicament în loc de Candezek.

  Candezek nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat în sarcina mai mare de 3 luni, deoarece poate afecta grav copilul dacă este utilizat după cea de-a treia lună de sarcină.

  Alăptarea

  Spuneţi medicului dacă alăptaţi sau intenţionaţi să începeţi alăptarea. Candezek nu este recomandat mamelor care alăptează şi medicul dumneavoastră trebuie să vă aleagă un alt tratament în cazul în care doriţi să alăptaţi, în special dacă este vorba despre un copil nou-născut sau născut prematur.

  Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

  Unele persoane se pot simţi obosite sau ameţite când iau Candezek. Dacă acest lucru se întâmplă, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje.

  Informaţii importante privind unele componente ale Candezek

  Candezek conţine lactoză, care este un tip de zahăr. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

 3. CUM SĂ LUAŢI CANDEZEK

  Luaţi întotdeauna Candezek exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Este important să luaţi Candezek în fiecare zi.

  Puteţi lua Candezek cu sau fără alimente. Înghiţiţi comprimatul cu un pahar cu apă.

  Încercaţi să luaţi comprimatul la aceeaşi oră, în fiecare zi. Acest lucru vă va ajuta să ţineţi minte să îl luaţi.

  Hipertensiune arterială

  • Doza uzuală de Candezek este de 8 mg, o dată pe zi. Medicul dumneavoastră poate creşte această doză la 16 mg, o dată pe zi şi apoi până la 32 mg, o dată pe zi, în funcţie de răspunsul tensiunii arteriale.

  • La unii pacienţi, cum sunt cei cu probleme la nivelul ficatului, probleme la nivelul rinichilor sau cei care au pierdut recent lichide din organism, de exemplu prin vărsături sau diaree sau prin utilizarea de comprimate administrate pentru eliminarea apei, medicul poate prescrie o doză iniţială mai mică.

  • Unii pacienţi aparţinând rasei negre pot prezenta un răspuns redus la acest tip de medicamente, când se administrează singur şi aceşti pacienţi pot necesita o doză mai mare.

   Insuficienţa cardiacă

  • Doza iniţială uzuală de Candezek este de 4 mg, o dată pe zi. Medicul dumneavoastră vă poate creşte doza prin dublarea dozei la intervale de cel puţin 2 săptămâni, până la 32 mg, o dată pe zi. CandezekCandezek poate fi luat împreună cu alte medicamente pentru insuficienţă cardiacă şi medicul dumneavoastră va decide ce tratament este potrivit pentru dumneavoastră.

   Dacă aţi luat mai mult Candezek decât trebuie

   Dacă luaţi mai mult Candezek decât v-a prescris medicul dumneavoastră, adresaţi-vă imediat unui medic sau unui farmacist pentru recomandări.

   Dacă aţi uitat să luaţi Candezek

   Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat. Luaţi pur şi simplu următoarea doză, ca în

   mod normal.

   Dacă încetaţi să luaţi Candezek

   Dacă întrerupeţi administrarea de Candezek, tensiunea dumneavoastră arterială poate să crească din nou. De aceea, nu întrerupeţi administrarea de Candezek fără să discutaţi mai întâi cu medicul dumneavoastră.

   Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

  Ca toate medicamentele, Candezek poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Este important să ştiţi care pot fi aceste reacţii adverse.

  Întrerupeţi administrarea de Candezek şi solicitaţi ajutor medial imediat dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii alergice:

  • dificultăţi în respiraţie, cu sau fără umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului

  • umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului, care pot provoca dificultăţi la înghiţire

  • mâncărime severă a pielii (cu umflături).

   Candezek poate provoca o reducere a numărului de celule albe din sânge. Rezistenţa dumneavoastră la infecţii poate fi scăzută şi puteţi observa oboseală, infecţie sau febră. Dacă se întâmplă acest lucru, adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Medicul dumneavoastră poate să vă facă ocazional analize de sânge pentru a verifica dacă Candezek are vreun efect asupra sângelui dumneavoastră (agranulocitoză).

   Alte reacţii adverse posibile includ:

   Frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100)

  • Senzaţie de ameţeală/învârtire.

  • Durere de cap.

  • Infecţie respiratorie.

  • Tensiune arterială mică. Aceasta vă poate face să vă simţiţi slăbit sau ameţit.

  • Modificări ale rezultatelor analizelor de sânge:

   – creştere a cantităţii de potasiu din sângele dumneavoastră, în special dacă aveţi probleme cu rinichii sau insuficienţă cardiacă. Dacă este severă puteţi observa oboseală, slăbiciune, ritm neregulat al inimii sau furnicături şi amorţeli.

  • Efecte asupra modului în care funcţionează rinichii dumneavoastră, în special dacă aveţi probleme cu rinichii sau insuficienţă cardiacă. În cazuri foarte rare, poate apărea insuficienţa renală.

   Foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000)

  • Umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului.

  • O scădere a numărului de globule roşii sau albe din sânge. Puteţi observa oboseală, o infecţie sau febră.

  • Erupţie trecătoare pe piele, erupţie nodulară (urticarie).

  • Mâncărime.

  • Durere de spate, durere articulară şi musculară.

  • Modificări ale modului în care funcţionează ficatul dumneavoastră, incluzând inflamaţia ficatului (hepatită). Puteţi observa oboseală, îngălbenirea pielii şi a albului ochilor şi simptome asemănătoare gripei.

  • Greaţă.

  • Modificări ale rezultatelor analizelor de sânge:

   – cantitate scăzută de sodiu în sânge. Dacă aceasta este severă puteţi observa oboseală, lipsă de energie sau crampe musculare.

   Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 5. CUM SE PĂSTREAZĂ CANDEZEK

  A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

  Nu utilizaţi Candezek după data de expirare înscrisă pe cutie sau blister. Data de expirare se referă la ultima zi a luni respective.

   

  Candezek 4 mg comprimate, Candezek 8 mg comprimate: A se păstra la temperaturi sub 30° C. Candezek 16 mg comprimate, Candezek 32 mg comprimate: Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

  Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Candezek

Substanţa activă este candesartan cilexetil.

 

Fiecare comprimat conţine candesartan cilexetil 4 mg. Fiecare comprimat conţine candesartan cilexetil 8 mg. Fiecare comprimat conţine candesartan cilexetil 16 mg. Fiecare comprimat conţine candesartan cilexetil 32 mg.

Celelalte componente sunt docusat de sodiu, laurilsulfat de sodiu, carmeloză calcică, amidon

de porumb pregelatinizat, hidroxipropilceluloză, lactoză monohidrat, stearat de magneziu (E 572), oxid roşu de fer (E 172) (numai pentru comprimatele de 16 mg şi 32 mg).

Cum arată Candezek şi conţinutul ambalajului

Candezek 4 mg sunt comprimate rotunde, biconvexe, de culoare albă, marcate cu CC pe o parte şi 04

pe cealaltă faţă, prezentând o linie mediana pe ambele feţe.

 

Candezek 8 mg sunt comprimate rotunde, biconvexe, de culoare albă, marcate cu CC pe o parte şi 08

pe cealaltă faţă, prezentând o linie mediana pe ambele feţe.

 

Candezek 16 mg sunt comprimate rotunde, biconvexe, de culoare roşu deschis, marcate cu CC pe o parte şi 16 pe cealaltă faţă, prezentând o linie mediană pe ambele feţe.

 

Candezek 32 mg sunt comprimate ovale , biconvexe, de culoare roşu deschis, marcate cu CC şi 32 pe o faţă, prezentând o linie mediana pe ambele feţe.

Comprimatul poate fi divizat în două părţi egale. Cutii cu 14 şi 28 de comprimate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricanţi Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă:

Labormed Pharma S.A.,

Bd. Theodor Pallady nr. 44B, sector 3, Bucureşti, România

Fabricanţi:

Bluepharma Indústria Farmacêutica, S.A.

S. Martinho do Bispo, 3045-016 Coimbra Portugalia

Cemelog-BRS Ltd.

Vasút u. 13, 2040 Budaörs Ungaria

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

{Malta} {Candezek}

{Polonia} {Candezek}

{România} {Candezek}

Acest prospect a fost aprobat în Iulie 2012

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului deoarece combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale.

Acum esti aici: Home » PROSPECT Candezek
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!