Prospect Cefalexin – Infectii ORL Articulare Dentare

Dă Share să știe și altii!!
Shares

 Prospect  Cefalexin   Granule pentru suspensie orala, 125 mg/5 ml

 1. CE ESTE Cefalexin Sandoz Sl PENTRU CE ESTE UTILIZAT 

Pentru ce este utilizat Cefalexin Sandoz

Cefalexin poate fi utilizat pentru tratamentul oricareia dintre urmatoarele infectii:

 • infectii ale urechilor, nasului si gatului.
 • este utilizat in tratamentul bronsitei si a pneumoniei,
 • cistitei,
 • a infectiilor osteoarticulare,
 • renale si de prostata,
 • abceselor dentare si infectiilor pielii, cum sunt furuncule sau rani infectate,
 • daca sunt determinate de germeni sensibili la produsul medicamentos .

Cefalexin este un antibiotic din clasa cefalosporinelor semisintetice, pentru administrare orala. Actioneaza prin distrugerea bacteriilor ce produc infectii in corpul uman.

 Cefalexin Sandoz 250 mg/5 ml

Granule pentru suspensie orala, 250 mg/5 ml

 • Cititi cu atentie acest prospect inaintea inceperii tratamentului.
 • Pastrati acest prospect. S-ar putea sa aveti nevoie sa-l recititi.
 • Daca aveti nelamuriri, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra si nu trebuie sa-l recomandati si altor persoane. Le poate face rau, chiar daca simptomele sunt asemanatoare cu ale dumneavoastra.

Denumirea produsului medicamentos este Cefalexin Sandoz.

Substanta activa din produsul medicamentos este cefalexin.

Cefalexin Sandoz 125 mg/5 ml Granule pentru suspensie orala:

5 ml (o lingurita dozatoare) suspensie orala reconstituita (2,75 g granule) contin cefalexin 125 mg sub forma de cefalexin monohidrat 131,44 mg si excipienti: oxid galben de fer (E 172), simeticona, zaharina sodica, acid citric anhidru, aroma de capsuni-pulbere, aroma de mere-pulbere, aroma de zmeura-pulbere, aroma Tutti frutti-pulbere, guar gum, benzoat de sodiu, zahar.

Cefalexin Sandoz 250 mg/ 5 ml Granule pentru suspensie orala:

5 ml (o lingurita dozatoare) suspensie orala reconstituita (2,75 g granule) contin cefalexin 250 mg sub forma de cefalexin monohidrat 262,88 mg si excipienti: oxid galben de fer (E 172), simeticona, zaharina sodica, acid citric anhidru, aroma de capsuni-pulbere, aroma de mere-pulbere, aroma de zmeura-pulbere, aroma Tutti frutti-pulbere, guar gum, benzoat de sodiu, zahar.

Cefalexin ProspectCefalexin Prospect

 

 1. PRECAUTII INAINTE DE ADMINISTRAREA Cefalexin Sandoz

Asigurati-va ca tratamentul cu Cefalexin Sandoz este sigur pentru dumneavoastra si pentru copilul dumneavoastra.

Contraindicatii

Nu utilizati Cefalexin Sandoz daca sunteti alergic la cefalexin, la oricare dintre componentele produsului sau la oricare dintre antibioticele din grupul cefalosporinelor sau daca aveti porfirie.

Precautii specialeAnuntati medicul daca:

 • suferiti de orice boala cronica, boala metabolica sau alergie si daca utilizati in mod frecvent alt produs medicamentos;
 • sunteti alergic la penicilina sau la oricare alt medicament; in acest caz se poate sa prezentati o

reactie de hipersensibilitate la cefalexin;

 • aveti eruptii cutanate sau mancarimi sau daca apar dificultati respiratorii. Adresati-va medicului in legatura cu aceste probleme;
 • aveti diaree dupa administrarea de antibiotice din clasa cefalosporinelor; daca diareea este severa si persistenta, adresati-va medicului.

Cefalexin poate determina reactii fals pozitive, ale unor teste de laborator sanguine sau urinare.

Datorita continutului in zahar al granulelor, se recomanda prudenta la pacientii diabetici.

O lingurita (5 ml suspensie constituita) contine 2,4 g zahar.

Sarcina si alaptarea

Nu este cazul, tinand cont de faptul ca Cefalexin Sandoz granule pentru suspensie orala este destinat administrarii la copii cu varsta sub 10 ani.

Efecte asupra capacitaţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Nu este cazul.

Administrarea/utilizarea altor medicamente

Informati-va medicul despre oricare medicamente pe care le-ati utilizat sau le utilizati, chiar si despre cele fara prescriptie medicala.

-daca sunteti in tratament cu metformina. Exista riscul acumularii metforminei, ce poate determina, Datorita continutului in zahar al granulelor, se recomanda prudenta la pacientii diabetici. O lingurita (5 ml suspensie constituita) contine 2,4 g zahar.

Sarcina si alaptarea

Nu este cazul, tinand cont de faptul ca Cefalexin Sandoz granule pentru suspensie orala este destinat administrarii la copii cu varsta sub 10 ani.

Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Nu este cazul.

Administrarea/utilizarea altor medicamente

Informati-va medicul despre oricare medicamente pe care le-ati utilizat sau le utilizati, chiar si despre cele fara prescriptie medicala.

Nu utilizati Cefalexin Sandoz daca sunteti in tratament cu metformina. Exista riscul acumularii metforminei, ce poate determina, in special la pacientii cu insuficienta renala acidoza lactica (cu potential letal).

CUM SA ADMINISTRATI Cefalexin Sandoz

Este important sa utilizati Cefalexin Sandoz, respectand prescriptia medicala. Nu modificati doza zilnica si nici nu intrerupeti tratamentul fara sa va adresati medicului. Cefalexin Sandoz granule pentru suspensie orala este destinat administrarii la copii cu varsta sub 10 ani.

Pentru copii, doza uzuala recomandata este de 25-50 mg cefalexin/kg (cand este necesar, se poate creste doza pana la 100 mg cefalexin/kg si zi), divizata in 2, 3 sau 4 prize. La sugari si la copiii sub 6 ani doza zilnica nu trebuie sa depaseasca, 100 mg cefalexin/kg si zi. In cazul infectiilor necomplicate ale tractului urinar, infectiilor pielii si ale tesuturilor moi, precum si in faringita streptococica, doza totala zilnica poate fi divizata in doua prize egale, administrate la intervale de 12 ore.

Tratamentul trebuie continuat 2-5 zile dupa disparitia simptomatologiei. Pentru a preveni complicatiile, in infectiile cu streptococi beta-hemolitici durata tratamentului trebuie sa fie de cel, putin 10 zile.

Varsta

Doza zilnica de Cefalexin Sandoz

Copii sub 1 an:

1 l.d. (lingurita dozatoare) suspensie orala constituita reprezentand 125 mg cefalexin/5 ml la 6-8 ore, sau 1/4-1 l.d. suspensie orala constituita reprezentand 250 mg cefalexin/5 ml la 8 ore

Copii 1-3 ani:

1 l.d. suspensie orala constituita reprezentand 250 mg cefalexin/5 ml la 8 ore

Copii 3-6 ani:

1 1/4 l.d. suspensie orala constituita reprezentand 250 mg cefalexin/5 ml la 8 ore

Copii 6-10 ani:

1 1/4 l.d. suspensie orala constituita reprezentand 250 mg cefalexin/5 ml la 6-8 ore

Medicul va decide doza adecvata, frecventa si durata administrarii in functie de starea dumneavoastra, de toleranta fata de medicament, de raspunsul la tratament si de reactiile adverse

posibile.

Daca dumneavoastra consideraţi ca efectele medicamentului sunt prea slabe sau prea puternice, adresati-va medicului sau farmacistului.

Cum se prepara suspensia?

Se introduce in flacon apa fiarta si racita pana sub nivelul inelului indicator si se agita bine. Apoi se completeaza cu apa exact pana la semnul indicator si se agita din nou. Flaconul trebuie agitat inainte de fiecare administrare.

Dupa constituire, un flacon contine 60 ml suspensie orala.

Daca utilizati cantitati mai mari de medicament decat v-au fost recomandate

Daca presupuneti ca ati administrat cantitati mai mari de medicament decat ar fi trebuit, adresati-va imediat medicului sau farmacistului.

Administrarea unei doze mai mari de medicament decat cea recomandata poate determina tulburari gastrice (greata, varsaturi, diaree) sau hematurie (sange in urina).Daca ati omis sa administrati medicamentul

Daca ati omis o doza, administrati-o cat de repede va amintiti, apoi continuati administrarea ca inainte. Daca ati omis o doza, nu dublati doza urmatoare.

Nu intrerupeti administrarea medicamentului mai devreme decat v-a prescris medicul, chiar daca va simtiti mai bine.

Este important sa utilizati Cefalexin Sandoz toata perioada cat v-a fost prescris. Daca intrerupeti administrarea mai devreme decat v-a prescris medicul, infectia poate sa reapara.

Nu utilizati o cantitate mai mare decat doza zilnica prescrisa.

REACTII ADVERSE POSIBILE

Ca si celelalte medicamente, Cefalexin Sandoz poate sa determine aparitia de reactii adverse.

Cele mai frecvente reactii adverse raportate sunt tulburarile digestive cum sunt diareea (care poate fi cu sange sau mucozitati), greata, varsaturile, mancarimi genitale sau anale/ameteli sau oboseala.

In timpul tratamentului cu Cefalexin Sandoz, uneori, copilul poate deveni hiperactiv. Adresati-va medicului daca apare vreuna dintre reactiile adverse enumerate mai sus.

Daca aveti mancarimi ale pielii, roseata sau umflaturi sau daca aveti dificultati in respiratie sau slabiciune, intrerupeti administrarea, medicamentului si adresati-va imediat medicului.

Unii pacienti se pot simti rau, pot prezenta indigestie sau dureri de stomac, pot sa aiba dureri de cap sau pot deveni confuzi.

Rareori, testele au demonstrat modificari temporare ale functiei rinichilor si ficatului, si modificari ale numarului pelulelor sanguine, care pot determina sangerari sau rani. In timpul administrarii Cefalexin Sandoz, extrem de rar, pacientii pot sa prezinte reactii alergice severe la nivelul gurii sau pielii, pot sa aiba halucinatii, ameteli, dureri de cap, mancarimi (iritatii) sau tulburari de somn.

Daca aveti orice reactie adversa, chiar daca nu este mentionata in acest prospect, va rugam sa va adresati medicului sau farmacistului.

PASTRAREA Cefalexin Sandoz

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.

Suspensia orala constituita: la temperaturi intre 2-8°C timp de cel mult 14 zile.

A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj

Cutie cu un flacon din sticla bruna a 33 g granule pentru 60 ml suspensie orala si o lingurita dozatoare.

Producator:

Sandoz GmbH, Austria

Detinatorul Autorizatiei de Punere pe Piata:

S.   C. Sandoz S.R.L, Str. Livezeni nr. 7A, Targu Mures, Romania

Data ultimei verificari a prospectului

Decembrie 2004

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close