Prospect Zymafluor
Prospect Zymafluor ¼ mg
Comprimate, 0,25 mg
Prospect Zymafluor 1 mg
Comprimate, 1 mg
Vă rugăm să citiţi cu atenţie acest prospect înainte de a utiliza Zymafluor.
Dacă aveţi întrebări ulterioare, adresaţi-le medicului dumneavoastră sau farmacistului.
-
Ce este Zymafluor?
Zymafluor ¼ mg
Un comprimat conţine fluorură de sodiu 0,533 mg echivalent cu fluor 0,25 mg şi excipienţi: sorbitol, dioxid de siliciu coloidal anhidru, ulei de mentă, stearat de magneziu.
O cutie de Zymafluor ¼ mg conţine 1 flacon din polipropilenă cu 400 comprimate.
Un comprimat conţine fluorură de sodiu 2,211 mg echivalent cu fluor 1 mg şi excipienţi: sorbitol, dioxid de siliciu coloidal anhidru, oxid galben de fer (E 172), stearat de magneziu.
O cutie de Zymafluor 1 mg conţine 1 flacon din polipropilenă cu 250 comprimate.
Producător:
Famar Italia S.p.A.
Via Zambeletti 25, 20021 Baranzate di Bollate, Milano, Italia
Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă:
Novartis Consumer Health SA
Route de l’Etraz, P.O. Box 269, CH-1260 Nyon, Elveţia
-
Pentru ce este utilizat Zymafluor?
Zymafluor este utilizat pentru prevenirea apariţiei cariei dentare.
Zymafluor reprezintă o sursă de fluor pentru dinţii copilului dumneavoastră, ce creşte rezistenţa acestora la apariţia cariilor. Procesul începe înainte de apariţia dinţilor şi trebuie menţinut pe tot parcursul vieţii.
-
Ce trebuie să ştiţi înainte de a utiliza Zymafluor? Când nu trebuie utilizat Zymafluor?
Nu trebuie să administraţi copilului dumneavoastră Zymafluor dacă acesta este alergic la oricare dintre componenţii produsului.
Ce precauţii trebuie luate înainte de a utiliza Zymafluor?
Doza de Zymafluor ce trebuie administrată copilului dumneavoastră depinde de conţinutul de fluorură al apei potabile, sării de bucătărie, pastei de dinţi şi de vârsta copilului dumenavoastră.
Concentraţia de fluorură din apa potabilă (mg/l)
<0,3
0,3-0,7
>0,7
Suplimentul recomandat de fluorură
mg F–/zi
Vârstă
0,25
0
0
2 săptămâni-2 ani
2 ani – 4 ani
0,50
0,25
0
4 ani – 16 ani
1,00
0,50
0
Gravide
1,00
0,50
0
Medicul dumneavoastră, dentistul sau farmacistul vă pot ajuta să stabiliţi doza exactă ce trebuie administrată copilului dumneavoastră.
Produsul conţine sorbitol (Zymafluor ¼ mg – 38,239 mg/comprimat, Zymafluor 1 mg – 36,509 mg/comprimat). Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că suferiţi de intoleranţă la unele glucide, adresaţi-vă acestuia înainte de a utiliza acest produs. Sorbitolul poate să aibă un efect laxativ uşor. Valoare calorică 2,6 kcal/g sorbitol.
Sarcina şi alăptarea
Zymafluor a fost utilizat în perioada de sarcină, timp de mulţi ani fără să producă reacţii adverse. Doza recomandată ce trebuie administrată gravidei în această perioadă este de 1 mg fluorură/zi. Deoarece concentraţia fluorurii în laptele matern, ca urmare a administrării acesteia la femeile care alăptează, este neglijabilă, trebuie să i se administreze sugarului o doză de 0,25 mg fluorură/zi (1 comprimat Zymafluor ¼ mg).
Utilizarea altor medicamente
Dacă i se administrează copilului dumneavoastră medicamente care conţin aluminiu, calciu, săruri de magneziu, Zymafluor trebuie administrat la un interval de timp de minimum 2 ore după administrarea acestora.
Ce trebuie să ţineţi minte atunci când utilizaţi Zymafluor?
Nu administraţi Zymafluor concomitent cu lapte sau produse lactate.
-
Cum trebuie să utilizaţi Zymafluor?
Odată stabilită doza de Zymafluor ce trebuie administrată, conform tabelului prezentat mai sus, copilul dumneavoastră trebuie să o primească zilnic, de obicei, în administrare unică.
Comprimatele Zymafluor pot fi sfărâmate şi amestecate în conţinutul unui biberon (nu cu lapte), cu alimente solide sau administrate ca atare.
Imediat ce vârsta copilului o permite, comprimatele Zymafluor nu mai trebuie înghiţite, ci supte încet, ţinându-le între obraz şi gingie, odată pe partea dreaptă, altă dată pe partea stângă.
Cel mai bun moment în care poate fi administrat Zymafluor este seara, înainte de culcare, după efectuarea periajului dentar
Ce trebuie să faceţi dacă aţi omis să administraţi o doză?
Dacă aţi omis să administraţi copilului dumneavoastră doza zilnică de Zymafluor, nu trebuie să administraţi, a doua zi, o doză dublă.
Ce trebuie să faceţi dacă aţi administrat prea mult Zymafluor?
În cazul producerii unui supradozaj accidental, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Dacă i s-a administrat prea multă fluorură copilului dumneavoastră
Dacă i s-a administrat o doză puţin mai mare, o perioadă îndelungată, de exemplu o doză dublă timp de mai mulţi ani, pot să apară pete albe pe suprafaţa dinţilor.
Dacă copilul dumneavoastră a înghiţit un număr mare de comprimate
Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
Dacă un copil cu greutate de 10 kg a înghiţit 100-200 comprimate Zymafluor ¼ mg sau 25-50 comprimate Zymafluor 1 mg, făceţi-l să verse şi daţi-i să bea lapte din abundenţă.
Dacă un copil cu greutate de 10 kg a înghiţit peste 200 comprimate Zymafluor ¼ mg sau peste 50 comprimate Zymafluor 1 mg, trebuie dus imediat la spital.
Dacă un adult a înghiţit peste 400 comprimate Zymafluor ¼ mg sau peste 100 comprimate
Zymafluor 1 mg, trebuie dus imediat la spital.
Simptomele supradozajului sunt: hipersalivaţie, greaţă şi vărsături, durere abdominală şi diaree.
-
Ce reacţii adverse poate să provoace Zymafluor?
Administrată în dozele recomandate, fluorura nu produce reacţii adverse semnificative. În cazuri rare, au fost raportate erupţii cutanate uşoare. Ele dispar imediat după întreruperea tratamentului. Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă observaţi apariţia oricărei alte reacţii adverse care nu a fost menţionată mai sus şi care credeţi că poate fi cauzată de utilizarea Zymafluor.
Păstrare
A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 30ºC, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.
Data ultimei verificări a prospectului
Mai 2005