Prospect Colchicina – tratament guta

Sharing

Colchicină Prospect

 Indicatii : tratamentul gutei cronice atunci când se începe un tratament hipouricemiant,  cu uricozurice sau uricoinhibitorii; poliartrita reumatoida, sclerodermie ( valori crescute ale acidului uric).

Comprimate, 1 mg

Compoziţie Colchicina:

Un comprimat conţine colchicină 1 mg şi excipienţi: lactoză monohidrat, amidon de porumb, metilceluloză, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.

Grupa farmacoterapeutică:

Antigutoase, produse ce nu modifică metabolismul acidului uric.

Indicaţii terapeutice privin utilizarea Colchicinei:

Tratamentul crizei acute de gută. Profilaxia crizelor acute de gută la pacienţii cu gută cronică, atunci când se începe un tratament hipouricemiant.

colchicina prospect
colchicina prospect

Contraindicaţii Colchicina:

Hipersensibilitate la colchicină sau la oricare dintre excipienţii produsului. Insuficienţă renală severă, insuficienţă hepatică severă. Sarcina.

interacţiuni:

Pot să apară interacţiuni medicamentoase cu ciclosporina, fenilbutazona, deprimantele măduvei hematopoietice, citostaticele, alcoolul etilic şi medicamentele cu risc de a produce hemoragii.

Atenţionări speciale:

Se administrează cu precauţie la vârstnici,taraţi, pacienţi cu insuficienţa renală si hepatică uşoară – moderată, insuficienţă  cardiacă şi afecţiuni gastrointestinale.

Sarcina şi alăptarea:

Colchicină este contraindicată în timpul sarcinii.

Deoarece Colchicină trece în laptele matern, nu se recomandă administrarea produsului în timpul alăptării.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje:

Colchicină nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze şi mod de administrare Colchicina:

Criza acută de gută

Este necesară instituirea cât mai rapidă a tratamentului.

în prima zi se administrează o doză de 3 comprimate Colchicină (3 mg colchicină) repartizată în 3 prize; în ziua a doua şi a treia, doza este de 2 comprimate Colchicină (2 mg colchicină) repartizată în 2 prize (dimineaţa şi seara); din ziua a patra, doza de întreţinere este de 1 comprimat Colchicină (1 mg colchicină) administrat seara. La nevoie se pot folosi doze mai mari, divizate în mai multe prize, de exemplu 1/2 comprimat Colchicină (0,5 mg colchicină) din 2 în 2 ore, până la dispariţia durerii sau la apariţia fenomenelor dispeptice care impun întreruperea tratamentului. Se recomandă să nu se depăşească 6 comprimate Colchicină (6 mg colchicină) pe zi.

Profilaxia crizei acute. Doza este de 1 comprimat Colchicină (1 mg colchicină) pe zi, administrat timp de câteva luni (3-6), cu pauze de 10-15 zile; eventual se poate folosi regimul fără pauze, cu doza

De 1/2 comprimat Colchicină (0,5-1 mg colchicină) zilnic sau la 2 zile, în funcţie de severitatea sindromului.

Reacţii adverse:

Frecvent pot să apară greaţă, vărsături, diaree. Administrarea prelungită poate determina deprimarea măduvei hematopoietice cu agranulocitoză, trombocitopenie şi anemie aplastică. Rareori s-au semnalat nevrite periferice alopecie. Alte reacţii adverse: urticarie şi erupţii morbiliforme, azoospermie, tulburări neuromiopatice reversibile la întreruperea tratamentului.

Supradozaj:

Pot să apară greaţă, vărsături, diaree sanghinolentă, dureri abdominale sau pierderea cunoştinţei; tulburări hematologice: leucocitoză, apoi leucopenie, trombocitopenie, polipnee, alopecie (din ziua a zecea), toxicitate renală acută cu oligurie şi hematurie; deces prin dezechilibre hidroelectrolitice, şoc septic, stop respirator sau şoc cardiovascular. Nu există antidot Nu se elimină prin hemodializă. Se recomandă tratament simptomatic şi de susţinere a funcţiilor vitale.

Păstrare:

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj:

Cutie cu 2 blistere Al/PVC a câte 20 comprimate.

A.P.P. Nr.: 4670/2004/01 Producător:

5.C. BIOFARM 5.A. – Bucureşti, România. DEŢINĂTOR A.P.P.:

5.C. BIOFARM 5.A., Str. Logofătul Tăutu nr. 99, sector 3, Bucureşti, România.

DATA ULTIMEI VERIFICĂRI A PROSPECTULUI Colchicina:

Noiembrie 2006.

însoţiţi orice reclamaţie cu numărul de serie înscris pe ambalaj.

Acidul uric

Component al urinii ce conţine azot şi rezultă în urma degradării metabolice a proteinelor, mai precis a purinelor, componentele acizilor nucleici.

Acidul uric, odată ce ajunge în sânge după toate etapele de metabolizare a proteinelor, este filtrat de către rinichi, apoi eliminat prin urină într-o proporţie care să menţină uricemia (acidul uric din sânge) într-o proporţie normală.

Când eliminarea renală este insuficientă – boli de sânge, renale, boli enzimatice ereditare, tratament cu hidrocortizon, toxicoza gravidică, insuficienţa renală cronică, intoxicaţie cu plumb – apare hiperuricemia.

Acidul uric în exces în sânge începe să se acumuleze sub formă de micro-cristale de urat ce se depun la nivelul articulaţiilor, declanşând guta (boală specifică omului), sau încarcă aparatul renal, producând litiaza urinară.

Sharing

Acum esti aici: Home » Prospect Colchicina – tratament guta