Prospect Feminella Hyalosoft – tratamentul atrofiei vaginale

Prospect Feminella Hyalosoft

Indicatii: Feminella Hyalosoft x 10 Ovule este recomandat in tratamentul atrofiei vaginale, indiferent de cauza acesteia.

Feminella Hyalosoft hidrateaza mucoasa in uscaciunea vaginala cauzata de schimbarile hormonale aparute in diferite etape de varsta, in mod special in timpul menopauzei, dupa nastere, in timpul alaptarii sau in timpul tratamentelor de chimio si radioterapie.

80% considera ca uscaciunea vaginala este responsabila pentru durerile ce apar in timpul raporturilor sexuale si, de aici, probleme in cuplu (53%), cresterea stresului (39%), stari de depresie (26%). 57% dintre femei estimeaza ca uscaciunea vaginala este cauza unor grave probleme la nivelul cuplului cu atat mai mult cu cat astfel de situatii sunt intalnite recent si la varste sub 40 de ani.

In timp ce menopauza este o parte naturala a vietii femeii, atrofia vaginala asociata ei trebuie si poate fi tratata cu succes. Desi femeile se pot simti rusinate sa vorbeasca despre disconfortul vaginal, este foarte important sa depaseasca aceste bariere in comunicare si sa discute deschis cu medicul.

Se considera ca, de la instalarea menopauzei, calitatea vietii femeii este in depreciere. Aproximativ 70% dintre femei recunosc ca in aceasta perioada manifesta tulburari, disfunctii sexuale, iar aproximativ 50% dintre femei se confrunta cu dificultati sexuale cu care nu se confruntau inaintea aparitiei menopauzei (conform aceluiasi studiu realizat de institutul Louis Harris).

Feminella Hyalosoft – produs nou avand la baza acidul hialuronic – a aparut ca raspuns la nevoile femeilor de avea o alternativa naturala si sigura in tratarea atrofiei vaginale, argumentul rational fiind proprietatea acidului hialuronic de a mentine si reda un mediu tisular neted, hidratat si elastic.

Compozitie si mod de prezentare

Acidul Hialuronic este o molecula naturala, ce se gaseste in mod normal in organismul nostru, concentratia sa fiind mai mare la nou nascut si scazand odata cu inaintarea in varsta, acesta fiind si motivul aparitiilor ridurilor si pliurilor cutanate.

Este recunoscut pentru proprietatile sale de hidratare (este molecula cu cea mai mare capacitate de retentie a apei), de regenerare si protectie a tesuturilor si pentru efectele sale antioxidante.

Flacon cu 10 ovule

Atrofia vaginală

Atrofia vaginală, cunoscută și sub numele de vaginită atrofică, reprezintă o problemă ce afectează în special femeile aflate la menopauză, dar și pe cele care suferă de o lipsă de estrogen în organism. Atrofia vaginală afectează mucoasa vaginală și are ca efecte subțierea țesuturilor vaginale și reducerea elasticității normale a pereților vaginali.

Se consideră că circa jumătate dintre femeile aflate la menopauză la nivel mondial suferă de această afecțiune, în timp ce în România cifrele indică un procent de 40%, chiar dacă rapoartele medicale arată că numai 25% dintre femeile afectate ajung în cabinetul medical pentru investigații și pentru a căuta o soluție la această problemă.

Numărul mic de femei ce au curajul să confrunte deschis această boală este cauzat în primul rând de sentimentul de rușine și stânjeneală care pune presiune pe ele și le împiedică să vorbească deschis cu medicul ginecolog despre această problemă.

 Cauze

Principala cauză a atrofiei vaginale este reprezentată de scăderea cantității de estrogen din organism, lucru care se întâmplă natural în corpul unei femei o dată cu înaintarea în vârstă și, respectiv, cu intrarea în perioada de menopauză.

 Estrogenul este foarte important pentru organismul feminin, iar lipsa unor cantități suficiente provoacă, printre altele, subțierea mucoasei vaginale, la nivelul căreia se dezvoltă în paralel și o uscăciune ce face mucoasa să devină mai fragilă, mai puțin elastică și mai predispusă infecțiilor.

 Ce anume cauzează scăderea nivelului de estrogen?

Acest efect poate fi cauzat de mai mulți factori, dintre care cei mai frecvenți sunt:

 Menopauza;

Perioada de perimenopauză;

Alăptarea;

Îndepărtarea chirurgicală a ambelor ovare;

Chimioterapia anticancer;

Radioterapie pelvină pentru cancer;

Tratamente hormonale pentru cancerul mamar.

Alte cauze și factori de risc

La dezvoltarea atrofiei vaginale pot contribui mai mulți factori, chiar dacă aceștia nu sunt direct legați de apariția acestei afecțiuni. Vorbim aici, în principal, de diferite infecții urinare, de stres, de tratamente medicale efectuate necorespunzător sau de o toaletă intimă precară.

 De asemenea, studiile au arătat că femeile care nu au născut niciodată pe cale vaginală prezintă un risc crescut de a dezvolta atrofie vaginală. Nu în ultimul rând, femeile care fumează regulat sunt și ele predispuse la această boală deoarece tutunul creează probleme de circulație a sângelui, ceea ce duce la deprivarea de oxigen a țesuturilor (inclusiv a țesuturilor vaginale). Mai mult decât atât, este dovedit științific că fumatul încetinește dezvoltarea estrogenilor ce apar natural în organism și poate cauza chiar și perioade de menopauză precoce în anumite cazuri.

 Simptome

 Urmărește cu atenție simptomele prin care trece corpul tău pentru a recunoaște la timp semnalele de alarmă pe care acesta ți le-ar putea transmite. Poți recunoaște atrofia vaginală după următoarele semne:

 Arsuri vaginale;

Senzație de uscăciune vaginală;

Arsuri în timpul urinării;

Sângerări ușoare după contactele sexuale;

Dureri și disconfort fizic în timpul contactelor sexuale;

Diferite secreții vaginale apoase;

Nevoie urgentă de urinare;

Apariția frecventă a infecțiilor urinare;

Scurtare și îngustarea a canalului vaginal.

Deși vizitele la medicul ginecolog se recomandă a se efectua la intervale regulate, nu ezita să-ți faci o programare imediat ce observi simptomele de mai sus.

 Diagnostic

 Diagnosticul atrofiei vaginale nu este foarte complicat de stabilit, iar medicul ginecolog are la dispoziție mai multe metode prin care se poate asigura că suferi într-adevăr de atrofie vaginală și nu de alte boli ce pot afecta zona genitală feminină.

 Iată câteva soluții de diagnosticare:

 Testul Papanicolau este foarte eficient pentru depistarea problemelor vaginale și se recomandă a fi efectuat cel puțin o dată pe an. Examenul constă în colectarea unei probe de celule cervicale pentru studierea la microscop.

 Testul urinar constă în colectarea și analiza în laborator a urinei, dar se efectuează numai în cazul în care femeile experimentează și simptome urinare.

 Examinarea pelvină se face de regulă la prima vizită medicală deoarece doctorul poate să cerceteze amănunțit organele pelvine și organele genitale externe (vaginul, uretra) și colul uterin prin palparea acestora. Acest procedeu scoate la iveală prezența semnelor prolapsului pentru organele pelvine.

 Medicul specialist îți va prezenta amănunțit fiecare procedeu care poate fi efectuat pentru depistarea rapidă și corectă a problemei cu care te confrunți, dar cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci este să nu întârzii programarea după ce observi primele simptome. Cu cât boala este depistată mai rapid, cu atât mai facil va fi tratamentul.

 Complicații

 Există mai multe complicații la care poate conduce atrofia vaginală atunci când este neglijată pentru perioade mai lungi de timp. Iată-le mai jos pe cele mai importante.

 Infecții vaginale

Lăsată netratată, atrofia vaginală va duce în timp la modificarea mediului acid al vaginului, ceea ce înseamnă că acesta va fi mai predispus la infecțiile cu bacterii, fungi sau alte microorganisme. Mergând mai departe, acest lucru va duce inevitabil la dezvoltarea de infecții și inflamații vaginale (cunoscute și sub denumirea generică de vaginită). Acestea sunt printre cele mai importante probleme de sănătate ale organele genitale feminine.

 Lezarea pereților vaginali

O altă problemă destul de des întâlnită este lezarea pereților vaginali, care este cauzată în principal de subțierea mucoasei vaginale, lucru ce o predispune la lovire prin fricțiuni și microtraumatisme.

 Probleme urinare

Acestea pot fi cauzate de obicei de către modificările apărute la nivelul sistemului urinar și în funcționarea acestuia. Aceste afecțiuni urinare pot include creșterea frecvenței de urinare, apariția nevoii de urinare frecventă, arsuri în timpul urinării etc.

 Scăderea calității vieții

Este cunoscut faptul că menopauza este o perioadă care poate scădea destul de mult calitatea vieții, dar situația se înrăutățește pentru femeile ce suferă și de atrofie vaginală. Cu timpul se dezvoltă probleme de cuplu, deoarece contactele sexuale devin dureroase și, implicit, rare, iar în foarte multe cazuri se instalează stresul și depresia, lucruri ce au un impact psihologic negativ foarte mare.

 Tratament

 Cele mai multe femei care se prezintă la medic acuzând disconfort în viața de zi cu zi provocat de către atrofia vaginală vor putea să trateze această afecțiune destul de ușor dacă respectă indicațiile medicului.

 Cea mai frecventă metodă de tratament o reprezintă terapia cu estrogeni aplicați topic (vaginal), în favoarea celor orali. Avantajul primilor constă în faptul că nu determină scăderea nivelului de testosteron din organism, lucru care permite femeilor să-și mențină activitatea sexuală normală.

 Tipuri de terapie cu estrogen

Inelul vaginal cu estrogen

Este un dispozitiv sub forma unui inel moale și flexibil care trebuie inserat în partea superioară a vaginului. Acest procedeu trebuie efectuat de către medicul specialist o dată la trei luni de zile, timp în care inelul are rolul de a elibera o doză constantă de estrogen în organism, păstrând în același timp nivelul de hormoni. Dozajul de estrogen eliberat în organism diferă în funcție de severitatea afecțiunii, putând fi reglat prin schimbarea suprafeței de aplicare a inelului. Un alt avantaj al inelelor cu estrogen este faptul că pot fi purtate fără probleme și în timpul rapoartelor sexuale.

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila