Prospect Ketonal Forte 100mg

 Prospect : Informatii pentru utilizator

KETONAL FORTE 100 mg, comprimate filmate

Ketoprofen

Compoziţie

Un comprimat filmat conţine ketoprofen 100 mg şi excipienţi: stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, povidonă, amidon de porumb, talc, lactoză monohidrat, hipromeloză, macrogol 400, albastru de indigotină (E 132), dioxid de titan (E 171), talc, ceară Carnauba.

Grupa farmacoterapeutica: antiinflamatoare şi antireumatice nesteroidiene, derivaţi de acid propionic.

Indicaţii terapeutice Ketonal Forte

Ketoprofenul este un antiinflamator nesteroidian, cu proprietăţi analgezice şi antipiretice.

Ketoprofenul este indicat în tratamentul simptomatic al afecţiunilor reumatice inflamatorii, degenerative şi metabolice şi pentru ameliorarea durerii în anumite sindroame dureroase.

Indicaţiiile administrării Ketonal sunt următoarele:

Durere                                                                                                   

– dureri post-traumatice;

– dureri postoperatorii;

– dismenoree;

– dureri datorate metastazelor osoase.

Afecţiuni reumatice

– poliartrită reumatoidă;

– spondilartrită seronegativă (spondilită anchilozantă, artrită psoriazică, artrită reactivă);

– gută, pseudogută;

– artroză;

– forme extra-articulare de reumatism(tendinite, bursite, capsulite ale umărului).

ketonal-forte prospect
ketonal-forte prospect

Contraindicaţii Ketonal Forte

Hipersensibilitate la ketoprofen sau la oricare dintre excipienţi. Este de asemenea contraindicat în:

– la pacienţi cu antecedente de astm bronşic, urticarie sau reacţii de tip alergic la ketoprofen sau medicamente cu acţiune asemănătoare, cum sunt: alte antiinflamatoare nesteroidiene sau salicilaţi (de exemplu, acid acetilsalicilic);

– la pacienţi cu insuficienţa cardiacă severă;

– în tratamentul durerii perioperatorii în by-pass-ul aorto-coronarian (CABG);

– la pacienţi cu antecedente de dispepsie cronică;

– la pacienţi cu antecedente de ulcer peptic activ sau orice antecedente de hemoragie, ulceraţie sau perforaţie gastro-intestinală;

– la pacienţii cu hemoragie gastro-intestinală, cerebro-vasculară sau orice altă hemoragie activă;

– la pacienţi predispuşi la hemoragii

– la pacienţi cu insuficienţă renală severă;

– la pacienţi cu insuficienţă hepatică severă;

– la pacienţi cu astm bronşic şi rinite;

– al treilea trimestru de sarcină;

– la copii cu varsta sub 15 ani.

Precauţii in utilizarea Ketonal Forte

Se recomandă evitarea administrării concomitente de ketoprofen cu antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), incluzand inhibitorii selectivi ai ciclooxigenazei-2.

Reacţiile adverse pot fireduse la .minimum prin utilizarea celei mai mici doze_eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor.

Unele studii epidemiologice sugerează că administrarea ketoprofenului, în special în doze mari, se poate asocia cu un risc crescut de toxicitate gastro-intestinală gravă, similar altor AINS.

Riscul de sangerări gastro-intestinale, ulceraţii sau perforaţii gastro-intestinale creşte cu dozele de AINS, la pacienţii cu antecedente de ulcer, în special dacă este complicat cu hemoragii sau perforaţii şi la pacienţii varstnici. Aceşti pacienţi trebuie să înceapă tratamentul cu doza minimă eficace. La aceşti pacienţi, ca şi pentru cei care necesită tratament concomitent cu acid acetilsalicilic în doze mici sau cu alte medicamente asemănătoare, care cresc riscul apariţiei reacţiilor adverse gastro-intestinale, se recomandă tratament asociat cu antiulceroase (inhibitorii pompei protonice H+-K+-ATP-aza sau analogii prostaglandinelor-misoprostol).

Se recomandă precauţie la pacienţii care primesc concomitent tratament oral cu medicamente care pot creşte riscul ulceraţiilor sau sangerărilor, cum sunt: corticosteroizi, anticoagulante-worfarina, inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) sau antiagregante plachetare, cum este acidul acetilsalicilic. Apariţia sangerărilor sau ulceraţiilor gastro-intestinale la pacienţii trataţi cu ketoprofen impune întreruperea tratamentului.

Foarte rar, s-au raportat în legătură cu administrarea AINS apariţia unor reacţii cutanate severe, unele cu potenţial letal, incluzand dermatita exfoliativă, sindrom Stevens-Johnson şi necroliză epidermică toxică. Pacienţii par a avea un risc crescut pentru aceste reacţii la începutul tratamentului, debutul acestor reacţii apărand în majoritatea cazurilor în cursul primei luni de tratament.

Tratamentul cu ketoprofen trebuie întrerupt la apariţia primelor erupţii cutanate, leziuni mucoase sau a oricărui semn de hipersensibilitate cutanată.

Similar oricărui tratament de lungă durată cu antiinflamatoare nesteroidiene, tratamentul cu ketoprofen impune monitorizarea tabloului sanguin, precum şi a funcţiilor renală şi hepatică, în special la pacienţii varstnici.

Dacă clearance-ul creatininei este sub 0,33 ml/s (20 ml/min), doza de ketoprofen trebuie ajustată

Similar altor antiinflamatoare nesteroidiene, ketoprofen poate masca semnele şi simptomele unei boli infecţioase. Ketonal Forte conţine lactoză. Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactoză (Lapp) sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Interacţiuni Ketonal Forte

Ketoprofenul se leagă de proteinele plasmatice în proporţie mare, astfel încat administrarea concomitenta cu alte medicamente care se leagă de proteinele plasmatice cum sunt: anticoagulante, sulfonamide, hidantoine, poate necesita ajustarea dozei pentru a evita creşterea concentraţiilor plasmatice ale acestor medicamente rezultate din competiţia pentru locurile de legare ale proteinelor plasmatice.

Ketoprofen nu trebuie administrat concomitent cu alte medicamente antiinfiamatoare nesteroidiene şi cu salicilaţi.

Corticosteroizi: creşterea riscului de ulceraţii sau sangerări gastro-intestinale.                      

Medicamente anticoagulante: AINS pot intensifica efectul medicamentelor anticoagulante, cum este warfarina.

Antiagregante plachetare şi inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS): creşterea riscului de sangerări gastro-intestinale.

Antihipertensive: ketoprofenul poate să scadă efectul medicamentelor antihipertensive.

Diuretice: ketoprofenul poate să reducă eficacitatea diureticelor. Diureticele pot să crească riscul de nefrotoxicitate al AINS. Riscul apariţiei insuficienţei renale este mai mare la pacienţii cărora li se administrează diuretice sau inhibitori ai enzimei de conversie concomitent cu antiinfiamatoare nesteroidiene.

Acum se mai citeste

Ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !
Abia ca mi-a folositMi-a folosit putinMi-a folosit indeajunsMi-a folositMi-a folosit foarte mult ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...