10 alimente antiinflamatoare necesare

Dă Share să știe și altii!!
Shares

10 Alimente Naturale cu proprietati antiinflamatoare si de detoxifiere

Zilnic ne confruntam cu factori care cresc riscul inflamatiei in organism: alimentatie nesanatoasa, stres, poluare, somn neodihnitor, sedentarism etc.

In mod normal, inflamatia este o reactie de aparare a sistemului imunitar atunci cand are de infruntat agresiuni externe: virusuri, bacterii, fungi, rani, traumatisme. In aceste cazuri vorbim despre inflamatie acuta ca prim pas in procesul de vindecare.

Cea care creeaza probleme este inflamatia cronica, un focar care mocneste in organism si se afla la originea a bolilor societatii moderne: obezitate, boli cardiovasculare, reumatism, boli inflamatorii intestinale, boli autoimune, unele forme de cancer.

Un pas important pentru a contracara efectele nocive ale inflamatiei cronice il reprezinta introducerea in dieta a cat mai multor alimente cu efect antiinflamator.

Alimentatia reprezinta zilnic cel mai important aport extern pentru corpul nostru. „O pastila” nu va putea niciodata substitui 1-2-3 kg de mancare si 2-3 litrii de lichide.

Alimentatia omului moderneste in general una cu efect proinflamator: grasimile saturate, prajelile, sucurile acidulate, lactatele, carnea, toate reprezinta alimente cu efect proinflamator. Nu este astfel de mirare ca problemele inflamatorii sunt tot mai raspandite.

De fiecare data cand avem dureri articulare, reumatice sau chiar infectii respiratorii vom putea sa ne vindecam mai repede daca adoptam o alimentatie cu efect antiinflamator.

Putem pune aproape semnul egal intre alimente acido-formatoare si alimente pro-inflamatoare. Toate alimentele cau au sau genereaza un pH acid, au si un efect proinflamator.

Iata o lista cu 10 alimente – legume, fructe, condimente, peste – care se remarca pentru proprietatile lor antiinflamatoare.

1. Varza, remediu antiinflamator prin excelenta

Bogata in fibre, vitamina C, antioxidanti si sulforafani (compusi antiinflamatori si antitumorali), varza reprezinta un aliment de baza in cadrul unei diete sanatoase. La fel si celelalte legume din familia cruciferelor: broccoli, conopida, varza de Bruxelles, varza kale.



Toate acestea au virtuti terapeutice in lupta cu boli din atat din categoria reumatismului inflamator, cat si cel degenerativ. S-a demonstrat ca unele substante din legumele crucifere pot stimula procesul de apoptoza (moartea celulelor tumorale).

Sa nu uitam ca varza poate fi folosita si extern, sub forma de cataplasme, pe articulatii sau alte zone ale corpului afectate de inflamatii ori traumatisme.

2. Rosiile isi pastreaza proprietatile chiar si dupa fierbere

Licopenul, cea mai mare bogatie din compozitia chimica a rosiilor, este de fapt substanta care ofera pigmentul acestor legume. Licopenul ajuta la combaterea oricaror inflamatii din corp.

Si foarte important de retinut este faptul ca proprietatile licopenului se pastreaza si dupa ce rosiile sunt preparate termic sub forma de sos de rosii, supa sau alte preparate.

3.Telina calmeaza durerile

Aceasta radacinoasa este si de mare ajutor in caz de inflamatii, datorita acizilor fenolici din compozitie. Telina contine compusi capabili sa inhibe actiunea prostaglandinelor, substante care provoaca inflamatie si dureri.

Substantele active din telina actioneaza benefic in cazul sistemului digestiv: calmeaza gastrita si durerile de stomac, regleaza flora intestinala, ajuta la ameliorarea simptomelor de intestin iritabil.

4. Anghinarea detoxifica ficatul si colonul

Vezi oferta de pret



Avand in compozitia sa o fibra speciala numita inulina, anghinarea este extrem de benefica pentru detoxifierea intestinala si hepatica.

De asemenea, inulina incetineste absorbtia intestinala a colesterolului si glucidelor, fiind de ajutor pentru a tine la distanta bolile de inima si diabetul. Tot inulina participa in mod semnificativ la cultivarea probioticelor, bacterii bune indispensabile pentru o flora intestinala sanatoasa.

Anghinarea poate fi consumata in mancaruri, fiind foarte apreciata si utilizata in dieta mediteraneana. De asemenea, poti consuma si ceai de anghinare pentru a beneficia de proprietati antiinflamatoare si detoxifiante.





 

5. Avocado, sursa vegetala de grasimi benefice

Considerat fructo-leguma, avocado reprezinta un aliment de baza in dieta antiinflamatoare. Avocado contine fibre alimentare, folati (vitamine din grupul B), beta-caroten, vitamina E, vitamina K, magneziu, potasiu, grasimi sanatoase, in principal acizi grasi omega 3.

Acestea ajuta la reducerea inflamatiei si colesterolului, protejand inima, sistemul imunitar, sistemul nervos. Avocado poate fi inclus cu succes in dieta persoanelor cu inflamatii la nivelul tractului gastro-intestinal: de la boala de reflux gastro-esofagian, ulcer gastro-duodenal pana la colita, hemoroizi, boala Crohn. S-a demonstrat chiar si protectia fata de cancerul de colon.

6. Fructe oleaginoase, sursa vegetala de proteine si grasimi

In aceasta categorie intra fructele cu coaja lemnoasa: nucile, migdalele, fisticul, alunele de padure, alunele Caju s.a. Miezul acestor fructe gustoase si satioasa abunda in grasimi sanatoase, proteine, fibre, vitamina E, vitamina D, care actioneaza impreuna contra radicalilor liberi, reducand inflamatia si stresul oxidativ.

7.Pestele gras, pastila de omega 3

Somon, macrou, sardine, ton, dorada, salau, pastrav… O portie de peste pe saptamana furnizeaza doze apreciabile de acizi grasi omega 3 cu efect antiinflamator.

In plus, pestele gras vine la pachet cu proteine de buna calitate, cu minerale, precum magneziul, cu efect antistres, si seleniu, un bun antioxidant. Tot pestele ofera vitamine B si D, importante in lupta contra inflamatiei.



8. Rodia, un antiinflamator delicios

Ai toate motivele pentru a include rodia pe lista fructelor tale preferate. Puterea ei antiinflamatoare este data de bogatia de antioxidanti pe care ii contine, dintre care se remarca resveratrolul – “molecula tineretii”.

In plus, rodia iti furnizeaza vitamina C, flavonoizi, fibre. O poti adauga in salate sau poti manca bobitele ca atare ori sub forma de suc.

9. Rozmarinul

Adaugat in preparatele pe baza de cartofi sau peste fripturile de pui, miel sau peste la cuptor, rozmarinul confera nu doar savoare, ci si proprietati benefice. Insa infuzia de rozmarin sau uleiul esential de rozmarin abunda in acizi fenolici si flavonoizi cu efect antiinflamtor.

Aceste preparate fitoterapice pot fi folosite cu succes in cazul inflamatiilor din sfera ORL: rinite, sinuzite, faringo-amigdalite, laringite.

10. Turmericul

Supranumit “regele condimentelor”, turmericul poseda nu mai putin de 150 de indicatii terapeutice si a facut obiectul a peste 10.000 de studii. Substanta activa din turmeric (Curcuma longa) este curcumina, considerata un antiinflamator natural prin excelenta.



Un studiu publicat in revista Oncogene a constatat ca efectul antiinflamator al curcuminei (in doze farmaceutice) este similar cu cel al ibuprofenului sau aspirinei.

Astfel, suplimentele pe baza de turmeric/curcumina sunt folosite cu succes in cazul de inflamatii articulare (osteoartrita, poliartrita reumatoida), colita ulcerativa, diabet, boli cardiovasculare, depresie, boala Alzheimer, cancer.

Exemple de alimente antiinflamatoare:

  • Omega 3: este acidul gras esential cu cel mai intens efect antiinflamator; uleiurile vegetale cu un raport optim omega 3 : omega 6 sunt:
    • uleiul de in presat la rece
    • uleiul de canepa presat la rece
    • uleiul de masline presat la rece
  • Clorofila: are efect recunoscut antiinflamator, antioxidant si alcalinizant, inhiba carcinogeneza si este un bun chelator (neutralizator) al metalelor grele (plumb, mercur, arsenic); alimente si superalimente bogate in clorofila sunt:
  • Fructele si legumele crude: prin continutul de enzime, vitamine si minerale organice dar si prin continutul de alte substante, acestea au efect antiinflamator si alcalinizant, neutralizand procesele inflamatorii
  • Fructele de padure: prin continutul ridicat de antioxidanti inhiba procesele inflamatorii si stimuleaza regenerarea organismului
  • Turmeric/curcuma: un alimente medicament tot mai cunoscut si tot mai folosit pentru efectul antiinflamator; turmericul este bogat in curcumin, o sustanta asupra careia s-au facut numeroase studii clinice si i s-a dovedit efectul antiinflamator
  • Varza, broccoli si cruciferele: au un continut bogat in anumiti compusi ai sulfului care au efect antiinflamator
  • Ceapa si usturoiul: pe langa multitudinea de efecte pozitive au si efect antiinflamator
  • Apa alcalina

Exemple de influenta antiinflamatoare a alimentatiei

Sa iti dau cateva exemple de cazuri concrete din experienta noastra, unde alimentatia a avut un rol covarsitor:

  1. Sportiv de performanta cu dureri articulare tot mai intense care incep sa ii influenteze capacitatea de antrenare si rezultatele sportive: simpla eliminare a uleiului de floarea soarelui si a grasimilor de origine animala din alimentatie si suplimentarea zilnica cu 15 ml de ulei de in presat la rece rezolva problema pro-inflamatoare
  2. Copil cu infectie respiratorie prelungita cu tuse care nu mai cedeaza: simpla eliminare temporara a lactatelordin alimentatie grabeste vindecare si reduce tusea, astfel ca dupa 3-4 zile infectia respiratorie si tusea dispar complet
  3. Femeie, 60 de ani, obeza cu dureri reumatice tot mai intense care ii ingreuneaza activitatile zilnice: schimbarea totala a alimentatiei reduce efectul antiinflamator, duce la pierderea in greutate si la recapatarea mobilitatii articulare iar durerile dispar

Poate iti vine greu sa crezi ca alimentatia poate avea un efect asa de puternic antiinflamator, insa acestea sunt cunoscute de peste 2000 de ani, de pe vremea cand Hipocrate spunea: „Hrana sa va fie medicament!”

De ce iarna durerile reumatice sunt mai intense?

Sunt mai multe explicatii:

  • frigul, schimbarile de vreme si de presiune atmosferica accentueaza procesele inflamatorii si reumatismul
  • se consuma mai putin sau deloc fructe si legume crude
  • se consuma multa carne si produse de origine animala

Este alimentatia VEGANA optima?

Mai multe studii si experienta noastra arata ca o alimentatie vegana ECHILBRATA vine si cu urmatoarele beneficii:

  • o mai buna mobilitate articulara
  • o mai buna elasticitate a ligamentelor
  • o mai buna rezistenta la efort
  • un risc mai mic de accidente la sportivi
  • o mai buna capacitate de regenerare a organismului

5 principii pentru a evita inflamatiile

Iata 5 principii scurte pentru a evita inflamatiile si bolile care decurg de aici:

  1. Asigura-te ca mai mult de 50% din alimentatia ta provine din fructe si legume crude si proaspete!
  2. Asigura-ti un aport suficient de fibre, consumand alimentele integrale
  3. Inlcude in alimentatia zilnica o sursa buna de omega 3!
  4. Evita produsele proinflamatoare!
  5. Bea apa alcalina!

Data viitoare cand vei avea o durere sau o inflamatie in corp gandeste-te ce sa schimbi si in alimentatia ta pentru a scapa rapid de durere!

Si acum va dam exemple de alimente pro-inflamatoare si explicatia acestui efect:

  • Omega 6: are un efect proinflamator pronuntat atunci cand este consumat in cantitati mari si in dezechilibru cu omega 3; raportul optim omega 3 : omega 6 este 3:1, la fel cum este prezent si in corpul uman. Consumand grasimi bogate in omega 6 (grasimi animale, ulei de floarea soarelui) dezechilibram acest raport si stimulam inflamatia.
  • Grasimile animale: sunt grasimi saturate si bogate in omega 6, ambele cu efect proinflamator
  • Grasimile hidrogenate: cum este margarina, nici macar nu poate fi numita aliment ci mai degraba sursa de toxine si inflamatii
  • Laptele: este un aliment care stimuleaza procesele inflamatorii si formarea de mucus; cazeina (proteina din lapte) este de asemenea proinflamatoare
  • Glutenul din cereale: are si el un efect proinflamator char si la persoanele fara intoleranta la gluten; datorita hibridarilor succesive cantitatea de gluten din cerealele actuale este foarte mare in comparatie cu variantele ancestrale iar excesul de gluten stimuleaza procesele inflamatorii
  • Prajelile: prin prajire se formeaza niste substante (acrilamidele) cu efect dovedit proinflamator si chiar procancerigen; in plus prin prajire uleiurile proinflamatorii (uleiul de floarea soarelui) se hidrogeneaza si devin si mai toxice iar cele bogate in omega 3, pierd proprietatea antiinflamatoare si devin si ele proinflamatorii
  • Zaharul: acest non-aliment, care prin efectul extrem de acidifiant asupra organismului stimuleaza procesele inflamatorii
  • Bauturile acidulate

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close