Prospect Simvacard 10-20-40mg

Simvacard  10 mg,

Simvacard 20 mg,

Simvacard 40 mg,

comprimate filmate comprimate filmate comprimate filmate

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

 

Simvastatină

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament

Păstrati acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recititi.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaf-vâ medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră, Nu trebuie să-l dati altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenfonată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului,

în acest prospect găsiţi:

  1. –  Ce este Simvacard şi pentru ce se utilizează
  2. –  înainte să luaţi Simvacard
  3. –  Cum să luaţi Simvacard
  4. –   Reacţii adverse posibile
  5. –  Cum se păstrează Simvacard
  6. –   Informaţii suplimentare

simvacard prospect
simvacard prospect

–  1. CE ESTE SIMVACARD Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Simvacard este un medicament folosit pentru scăderea concentraţiei de colesterol, a colestero­lului „rău” (LDL-colesterol) şi a substanţelor grase denumite trigliceride din sânge. Pe lângă aceste utilizări, Simvacard creşte concentraţia de colesterol „bun” (HDL-colesterol). în timp ce luaţi acest medicament, trebuie să ţineţi un regim alimentar care să vă scadă con­centraţia colesterolului.

Simvacard este utilizat împreună cu regimul alimentar dacă aveţi:

–  o concentraţie crescută de colesterol în sânge (hipercolesterolemie primară) sau concentraţii crescute ale grăsimilor în sânge (hipeilipidemie mixtă)

–  o boală ereditară (hipercolesterolemie familială homozigotă) care determină

creşterea concentraţiei colesterolului în sânge. De asemenea, vi se pot administra şi alte tra­tamente.

–  o boală cardiacă coronariană (BCC) sau prezentaţi un risc mare de apariţie a BCC (dacă aveţi diabet zaharat, aţi avut în trecut accident vascular cerebral sau o altă afecţiune a vaselor de sânge). Simvacard vă poate prelungi durata vieţii prin reducerea riscului de boli cardiace, indiferent de concentraţia colesterolului în sângele dumneavoastră.

Majoritatea oamenilor nu prezintă simptome imediate determinate de concentraţia crescută a colesterolului. Medicul dumneavoastră vă poate măsura concentraţia colesterolului printr-un test simplu de sânge. Prezentaţkă la medicului dumneavoastră în mod regulat, urmăriţi-vă con­centraţia colesterolului şi discutaţi despre obiectivele tratamentului dumneavoastră cu medicul.

2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI SIMVACARD

Nu luaţi Simvacard

–  dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la simvastatină sau la oricare dintre celelalte componente ale Simvacard

–  dacă aveţi o tulburare a ficatului

–  dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi

– dacă în acelaşi timp utilizaţi unul sau mai multe dintre următoarele medicamente, care inhibă puternic o enzimă specifică din ficat (CYP3A4):

– substanţele antifungice-itraconazol şi ketoconazol

medicamentele eritromicină, daritromicină sau telitromidnă, utilizate în prevenirea/com­baterea anumitor infecţimedicamente pentru HIV (vezi Utilizarea altor medicamente)

– – medicamentul antidepresiv nefazodonă.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Simvacard

–  dacă aveţi probleme ale rinichilor

–  dacă aveţi afecţiuni necontrolate ale tiroidei (hipotiroidism)

–  dacă aveţi sau aţi avut vreodată dureri musculare, sensibilitate sau slăbiciune musculară în cazul utilizării unei statine (un grup de medicamente pentru scăderea nivelului de colesterol) sau în cazul utilizării fibraţilor (medicamente care scad conţinutul de lipide din sânge)

–  dacă dumneavoastră sau un membru apropiat din familie aveţi tulburări musculare ereditare sau aţi avut în trecut probleme musculare

–  dacă beţi sau aţi băut alcool etilic în cantităţi mari (abuz de alcool etilic)

–  anunţaţi-vă medicul dacă urmează să vi se facă o operaţie. Este posibil să fie necesară întreruperea tratamentului cu Simvacard pentru o scurtă perioadă de timp.

–  dacă aţi avut vreodată afecţiuni ale ficatului

–  dacă aveţi vârsta peste 70 de ani

Este posibil ca medicul dumneavoastră să dorească să vi se efectueze teste simple ale sângelui pentru a vă verifica funcţia ficatului, înainte şi în timpul tratamentului cu simvastatină. Doza de 80 mg este recomandată numai pentru pacienţii care au o concentraţie foarte crescută a colesterolului in sange ( hipercolesteromie) si un risc mare de complicatii cardiovasculare.

Dacă prezentaţi dureri musculare inexplicabile, hipersensibilitate musculară, slăbiciune musculara sau crampe musculare, contactaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră.

Rare­ori, în timpul utilizării simvastatinei, apar distrugeri ale ţesutului muscular (rabdomioliză), însoţite de dureri, sensibilitate, slăbiciune sau crampe la nivelul muşchilor, febră şi urină de culoare brun roşcat (vezi „Reacţii adverse posibile”). Riscul apariţiei problemelor musculare poate fi amplificat de utilizarea concomitentă a anumitor medicamente (vezi „Utilizarea altor medicamente”). Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă vreuna dintre atenţionările de mai sus este valabilă sau a fost valabilă în cazul dumneavoastră.

Utilizarea altor medicamente

Este deosebit de important să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi vreunul dintre ur­mătoarele medicamente. Administrarea Simvacard cu oricare dintre aceste medicamente poate creşte riscul de afecţiuni musculare (unele dintre acestea au fost deja enumerate la punctul de mai sus „Nu luaţi Simvacard”).

–   ciclosporină (un medicament utilizat deseori la pacienţii la care s-a efectuat transplant de organe)

–   danazol (un medicament antihormonal, care este utilizat în tratamentul unei boli care pre­supune dezvoltarea mucoasei uterine în exteriorul uterului – endometrioză şi în tratamentul durerilor sau sensibilităţii sânilor)

–   medicamente asemănătoare itraconazolului şi ketoconazolului (medicamente împotriva in­fecţiilor fungice)

–   fibraţi cum sunt gemfibrozil şi bezafibrat (medicamente pentru scăderea nivelului colesterolu­lui)

–   eritromicină, daritromicină, telitromicină sau acid fusidic (medicamente împotriva infecţiilor bacteriene)

–   inhibitori ai proteazei HIV cum sunt indinavir, nelfinavir, ritonavir şi saquinavir (medicamente împotriva SIDA)

–   nefazodonă (un medicament antidepresiv)

–   amiodaronă (un medicament utilizat pentru bătăile neregulate ale inimii)

–  verapamil sau diltiazem (medicamente pentru tensiunea arterială mare, dureri în piept asoci­ate cu o boală a inimii saualte afecţiuni ale inimii)

În afară de medicamentele enumerate mai sus, vă rugăm să-i spunepriedicuTui dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice medicamente, indusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

în special, anunţaţi-vă medicul dacă luaţi oricare din următoarele medicamente:

–   medicamente pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge cum sunt warfarină, fenprocu- mon sau acenocumarol (anticoagulante).

–  fenofibrat (alt medicament utilizat pentru scăderea nivelului colesterolului).

–   cantităţi mari (cel puţin 1 g pe zi) de niacină sau acid nicotinic (medicamente pentru scăderea concentraţiei colesterolului)

Utilizarea Simvacard cu alimente şi băuturi

Sucul de grepfrut conţine una sau mai multe componente care influenţează transformarea unor medicamente, cum este Simvacard. Ca urmare, consumul de suc de grepfrut trebuie evitat. Sarcina şi alăptarea

Nu luaţi Simvacard dacă sunteţi gravidă, dacă încercaţi să rămâneţi gravidă sau dacă credeţi că aţi putea fi gravidă. Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Simvacard, opriţi imediat tratamentul şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Nu luaţi Simvacard dacă alăptaţi, deoarece nu se ştie dacă medicamentul este excretat în lapte. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu este de aşteptat faptul ca Simvacard să vă influenţeze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, în timpul conducerii vehiculelor sau al folosirii utilajelor, trebuie să aveţi în vedere că au fost raportate cazuri rare de ameţeli. Informaţii importante privind unele componente ale Simvacard Simvacard conţine lactoză monohidrat (zahăr din lapte). Dacă medicul dumneavoastră v-a aten­ţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

3. CUM SĂ LUAŢI SIMVACARD

Luaţi întotdeauna Simvacard exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discu­taţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Mod de administrare

Comprimatele de Simvacard trebuie administrate cu apă. Poate fi luat înainte sau după masă.

Acum se mai citeste