Vreau sa stiu si sa tin minte totul!
Se intampla deseori sa nu ne putem aduce aminte lucruri dintre cele mai elementare, sa uitam cuvinte simple, iar cateodata ne dam seama cu groaza ca din memorie au disparut complet perioade intregi din viata noastra.
Uitarea obisnuita se considera a fi o consecinta a dispersarii atentiei. Suferiti si dvs. de asa ceva? O puteti afla cu ajutorul unui experiment pe care il puteti face chiar acum.
1.Amintiti-va 5 obiecte fara legatura intre ele, pe care le-ati folosit in ultimele 5-7 minute.
2.Acum aduceti-va aminte cum ati fost imbracata alaltaieri la serviciu.
3.Dar cum era imbracata ieri colega din spatele dvs.?
Daca a fost necesar sa depuneti eforturi pentru a raspunde la aceste intrebari simple, aveti, in mod cert, mici probleme cu memoria si a sosit momentul sa le rezolvati, pentru ca ele sa nu evolueze. Desi este accentuata de stres, uitarea nu este numai o problema a societatii moderne. Dintotdeauna oamenii au cautat metode prin care sa-si imbunatateasca memoria. Stravechea stiinta indiana, Ayurveda,evidentiaza mai multe probleme, fiecare legata de una sau alta dintre doshe – energiile vitale spe cifice omului. Dupa cum se stie, exista trei doshe – Vata,Pitta, Kapha.
VATAraspunde de primirea informatiei si de asimilarea cunostintelor. Daca va este greu sa asimilati orice informatie noua, adica aveti insuficienta VATA, trebuie sa mancati mai multe leguminoase.
Functia intermediara a memoriei – retinerea micilor detalii, a cauzelor si efectelor – este domeniul PITTEI. Pentru activarea ei, adaugati in mancare condimente picante (ardei iute, ghimbir).
KAPHAeste responsabila pentru memoria de lunga durata. Pentru a mentine KAPHA la un nivel corespunzator, e bine sa consumati mai multe fructe dulci (in special banane) si produse lactate.
Hrana pentru minte
Daca ati hotarat ca e timpul sa va imbunatatiti memoria, trebuie sa respectati cateva reguli simple:
In fiecare zi, consumati pe stomacul gol o lingurita de ulei de masline, fara adaosuri, sau de unt topit. Dupa aceea, beti un ceai cald de plante medicinale.
Consumati mai des avocado. Acest fruct este un bun antioxidant si previne scaderea capacitatii de memorare.
Meniul zilnic trebuie sa contina suficiente proteine vegetale- materialul de constructie pentru tesuturile creierului. Evitati consumul de alimente acre sau fermentate,deoarece acestea blocheaza canalele energetice subtile.
Masati punctul marma, aflat la baza degetului mare al mainii stangi. Actionand asupra acestei zone, stimulati energiile subtile.
Efort de echipa
Daca pana acum ai acordat atentie abdomenului (si in special taliei tale) doar din punct de vedere estetic, ar fi cazul sa te mai gandesti. Muschii peretelui abdominal si cei erectori ai spatelui iti ajuta spatele mai mult decat credeai. Practic, ei sunt cei care tin spatele in pozitia ortostatica si durerile de spate apar in momentul in care muschii nu isi fac treaba “ca la carte”, pentru ca nu sunt suficient de tonifiati.
De multe ori este nevoie de un efort de constientizare foarte mare pentru a sta intr-o postura corecta. Dar, odata ajuns/a in aceasta pozitie de stat, muschii abominali si cei lombari trebuie sa te ajute, altfel nu vei putea sa o mentii.
Ar mai fi un lucru de spus: daca te doare spatele, lucreaza-ti in primul rand abdomenul!
Ada Ragalie, kinetoterapeut in cadrul Centrului de sanatate si frumusete Cella Femina, subliniaza ca “spatele este intotdeauna mai tonifiat decat abdomenul si se vede lucrul asta. Asa am fost construiti de mama natura: abdomenul trebuie lucrat mult mai des, ceea ce nu inseamna ca spatele trebuie neglijat.
De exemplu, te duci la sala de trei ori pe saptamana: de trei ori faci abdomene, in ultima zi lucrezi si spatele. Daca lucrezi zilnic si spatele si abdomenul, proportia trebuie sa fie inclinata mai mult inspre abdomen. Ideea e ca cei din spate sunt mai tonifiati pentru ca tine si de statura: ei mentin ortostatismul (fara ei ne-am prabusi in fata) si, ca urmare, nu se relaxeaza decat partial in somn, in rest lucreaza, indiferent cum stai. Si daca stai ghebos, ei tot lucreaza, pentru ca, daca nu ar lucra, te-ai prabusi in fata”.
Clasicele “abdomene”
Cele mai eficiente exercitii pentru muschii abdominali sunt clasicele abdomene. Ada Ragalie atrage atentia ca, in cazul durerilor de spate, nu se vor face exercitiile de abdomen cu lucru de picioare (forfecari, bicicleta, etc.,exceptie facand exercitiile Pilates).
Facute corect, “abdomenele” te ajuta in inlaturarea durerii de spate. Kinetoterapeutul te sfatuieste sa faci exercitiile pe spate, cu picioarele indoite, si cu mainile indreptate catre ceafa, fara sa o atinga si fara sa te ajuti de ele cand te ridici. “Te ridici pana iti dezlipesti omoplatii si abdomenul se contracta. Mai mult de atat abdomenul nu se poate contracta, pentru ca atat poate el. Daca incerci sa te ridici mai mult, tragi cu alti muschi care strica coloana”. Revii la pozitia de stat pe spate incet, nu brusc, deoarece si acest lucru poate rani coloana.
Clasicele “abdomene” II-Abdomenele se mai pot face si cu mainile intinse in fata, alunecand incet cu ele pe coapsa.
Clasicele “abdomene”III-Multi se intreaba de ce este indicat sa faci exercitiile de abdomen cu picioarele indoite si nu drepte. Tot kinetoterapeutul se gandeste la sanatatea spatelui tau si subliniaza ca, daca faci exercitiile cu picioarele intinse, accentuezi lordoza fiziologica a coloanei vertebrale (curbura naturala a zonei lombare).
“In pozitia intinsa esti lordozat, pentru ca asta e pozitia fiziologica fireasca. Ca sa o reduci, indoi genunchii si se lipeste coloana lombara de sol”.
Ce se intampla cand faci abdomenele incorect? Cu siguranta, pot aparea dureri in zona lombara si in cazul persoanelor care nu au probleme cu spatele.
Tonifiaza-te complet I
Acest exercitiu facut in patru etape este ideal pentru tonifierea centurii formate de muschii abdominali si cei ai zonei lombare. Este un exercitiu foarte bun pentru persoanle cu mobilitatea scazuta in coloana lombara.
Prima etapa. Din pozitia culcat cu fata in jos (cu picioarele intinse) te ridici in sprijin pe antebrat formand un unghi de 90 de grade in coate si in varfurile picioarelor. O pozitie asemanatoare celei de flotare dar cu sprijinul pe antebrate. Mentii pozitia de la 15 pana la 45 de secunde (cat de mult poti), avand fesele si abdomenul incordate in permanenta si spatele un pic rotunjit, cocosat.
Exercitiul este gresit daca te arcuiesti inspre interior si fesele nu sunt incordate.
“Nu ai sa simti niciodata in exercitiul acesta ca abdomenul doare, insa simti ca iti aluneca coloana in fata (adica se arcuieste, proces invers cocosarii). Intai iti cedeaza mainile si dupa aia abdomenul. Simti ca totul ti se duce in fata, spre podea. Cand incepi sa te arcuiesti atunci stii ca abdomenul ti-a obosit”, precizeaza Ada Ragalie.
Ingreuneaza exercitiile
Pentru ingreunarea exercitiului, poti aseza un saculet de o greutate mica pe abdomen sau pe zona lombara in prima etapa.
Tonifiaza-te complet II & III
Acest exercitiu facut in patru etape este ideal pentru tonifierea centurii formate de muschii abdominali si cei ai zonei lombare. Este un exercitiu foarte bun pentru persoanle cu mobilitatea scazuta in coloana lombara.
A doua si a treia etapa sunt la fel pe fiecare parte a corpului. Pozitia si regulile sunt aceleasi: abdomenul si fesele incordate.
Asezat pe o parte, te ridici pe antebrat, cotul fiind un pic bagat sub tine, pentru mentinerea echilibrului (tot la 90 de grade, perpendicular pe sol), cu cealalta mana intinsa de-a lungul corpului.
Daca vrei un echilibru mai mare, te poti sprijini si in cealalta mana pozitionata in fata trunchiului, dar mai mult simbolic pentru a nu usura exercitiul. Se mentine pozitia intre 15- 45 de secunde. Acest exercitiu se face pe ambele parti.
“Chiar ar fi bine sa se lucreze acelasi timp la toate exercitiile”,recomanda Ada.
Tonifiaza-te complet IV
Acest exercitiu facut in patru etape este ideal pentru tonifierea centurii formate de muschii abdominali si cei ai zonei lombare. Este un exercitiu foarte bun pentru persoanle cu mobilitatea scazuta in coloana lombara.
A patra etapa. Din pozitia culcat pe spate (cu picioarele intinse) te ridici pe antebrate formand un unghi de 90 de grade in zona cotului si pe calcaie, restul corpului fiind in aer cu bazinul cat mai sus.
Abdomenul si fesele sunt incordate, ca la prima etapa a exercitiului. Mentii pozitia intre 15 si 45 de secunde, tot atat cat ai mentinut-o si la celelalte etape.A patra etapa. Din pozitia culcat pe spate (cu picioarele intinse) te ridici pe antebrate formand un unghi de 90 de grade in zona cotului si pe calcaie, restul corpului fiind in aer cu bazinul cat mai sus.
“Exercitiile statice se lucreaza foarte mult la nivelul psihicului. Daca te gandesti la cu totul altceva si nu mai esti atent la pozitia corecta s-a dus tot exercitiul”, mai spune Ada Ragalie.
6 alimente care te fac mai destept
Specialistii îti spun ce trebuie sa manânci daca vrei o memorie mai buna sau ai probleme cu atentia.
Memorie mai buna, capacitate de concentrare si o atentie distributiva. Auzim peste tot de suplimente care fac minuni pentru creierul nostru. Vestea buna este ca o dieta echilibrata este cea care ne tine mintea sanatoasa.
O buna functionare a creierului nostru depinde mult de alimentatie. Grasimile sau dulciurile din abundenta slabesc memoria. Carenta de proteine sau minerale scade capacitatea intelectuala. Iata ce trebuie sa mâncam ca sa gândim bine. Morcovi, pentru o memorie mai buna. Morcovii cresc capacitatea de memorare si de învatare. Sunt recomandati mai ales în perioadele de examene. Cu cât consumati mai mult acest aliment, cu atât puterea de memorare va fi mai mare.
Zaharul te face mai abil în gândire. Zaharul este sursa preferata de “combustibil” a creierului nostru, mai exact, glucoza pe care corpul o metabolizeaza din dulciurile si carbohidratii pe care îi consumam. Din acest motiv, atunci cand bem sucuri sau mâncam dulciuri, creierul are de câstigat. Se îmbunatateste gândirea si cresc abilitatile mintale. Ceapa te scapa de surmenaj. Ceapa este recomandata pentru înlaturarea oboselii psihice si a surmenajului intelectual. În acelasi timp, îmbunatateste circulatia sangvina si ajuta la o mai buna oxigenare a creierului. Se recomanda consumul unei jumatati de ceapa pe zi, în perioadele dificile, cu stres intens.
Soia, pentru efort intelectual.
Se stie ca lecitina e cea care ne ajuta în perioadele solicitante, iar despre soia se spune ca ar fi unul dintre cele mai bogate produse în lecitina. Specialistii o recomanda persoanelor care depun un efort intelectual foarte mare. Alte produse bogate în lecitina sunt galbenusul de ou,ciocolata, laptele, unele cereale.
Ghimbirul creste creativitatea. O cana de ceai de ghimbir baut zilnic va da frâu liber imaginatiei si creativitatii. Asadar, daca serviciul va cere tot mai multa imaginatie, nu ezitati sa beti un ceai de ghimbir. Tot aceasta planta are rolul de a facilita circulatia sangvina si de a îmbunatati astfel oxigenarea creierului.