Suferintele ciclului menstrual
Ameţeală
In cazul ameţelilor este vorba nu de o boală, ci de un simptom care semnalează existenţa unor tulburări în organism. în situaţiile mai grave apar şi greţuri, scântei în faţa ochilor, transpiraţii şi chim– leşinuri. Asemenea crize de ameţeală pot să dureze de la câteva secunde până la câteva zile. Ele pot fi de la început puternice sau pot creşte treptat în intensitate. Există cauze banale care le declanşează, cum ar fi o cădere de tensiune arterială, ridicarea prea rapidă din pat direct în picioare, un efort prelungit; dar pot să fie datorate şi unor boli dintre cele mai serioase.
–
Tulburările de irigaţie a creierului, migrenele, menstruaţia dureroasă, abundentă, menopauza, aiterioscleroza, apărute la vârste mai înaintate, pot, de asemenea, să genereze ameţeli. Fără a avea consecinţe grave şi fără a fi semnele unei îmbolnăviri, senzaţiile de ameţeală apărute în cazul unor călătorii cu maşina, avionul, vaporul, ori în timpul ascensiunilor montane sau a urcării în edificii foarte înalte, pe scări exterioare, sunt urmarea aşa-numitei „boli de înălţime”.
Cine suferă de hipotensiune arterială trebuie să-şi rezerve timp mai îndelungat până să se ridice din pat. Ceaiul sau cafeaua poate face, în asemenea situaţii, adevărate minuni. Şi migrena pierde din intensitate dacă folosim atare remedii. Foarte bun este şi un duş rece. Cine doreşte să scape rapid de starea de ameţeală este bine să se culce în poziţie orizontală şi să ţină picioarele ridicate la verticală (rezemate de un perete, ori puse pe nişte perne, dacă nu poate să facă o astfel de „gimnastică” tară de ajutor!). Cine a învăţat, poate să rezolve situaţia şi prin trai ning autogen.
Leurdă
Se culeg, primăvara, frunze proaspete de leurdă, se spală şi se consumă crude, tăiate mărunt. Tot din ele se poate pregăti şi o salată. De asemenea, le mai puteţi adăuga la mâncărurile de spanac sau faceţi din ele un pireu.
Esenţă de leurdă
Pentru a beneficia de puterea tămăduitoare a leurdei pe toată durata anului – prin uscare frunzele îşi pierd mare parte din principiile active
– se pregăteşte o esenţă. Se umple o sticlă cu frunze sau cu bulbi de leurdă tăiaţi mărunt, se toarnă peste ele alcool alb sau rachiu de casă 38-40% şi se lasă sticla să stea, cel puţin două săptămâni, la căldură. Din esenţă se vor lua de patru ori câte 10 până la 15 picături pe zi, diluate cu puţină apă.
Ventrilică
Se opăreşte o linguriţă cu vârf de ventrilică cu o ceaşcă de apă clocotită, se lasă să stea o jumătate de minut să tragă şi se strecoară. Seara, înainte de culcare, se bea, cu înghiţituri mici, o cană de ceai.
Vâsc
Se lasă la înmuiat într-o ceaşcă cu apă rece, timp de 12 ore, o linguriţă plină de vâsc. După aceea amestecul se încălzeşte şi se strecoară. Se beau, înghiţitură cu înghiţitură, trei căni de ceai pe zi. Se recomandă păstrarea cantităţii zilnice într-un termos.
Coada şoricelului
Se opăreşte o linguriţă vârfuită de coada şoricelului cu o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze o jumătate de minut şi se strecoară. Se beau, înghiţitură cu înghiţitură, una până la două ceşti de ceai pe zi, cât mai fierbinte cu putinţă.
Păducel
Se face un amestec în părţi egale de flori şi frunze de păducel şi, într-o cană cu apă clocotită, se pune o linguriţă plină-plină din amestec. Se lasă să tragă o jumătate de minut şi se strecoară. Pe durata unei zile se beau, înghiţitură cu înghiţitură, două ceşti de ceai.
Esenţă de păducel
într-o sticlă se introduc cantităţi egale de flori şi fructe de păducel, proaspăt culese şi peste ele se toarnă alcool alb sau rachiu de casă, 38- 40%. Sticla trebuie să stea cel puţin două săptămâni la căldură. Din esenţa astfel preparată se vor lua, zilnic, patru până la zece picături.
Bitter Suedez
La îndepărtarea senzaţiei de ameţeală ajută şi bitterul suedez, folosit atât extern cât şi intern. Se vor lua, zilnic, trei linguriţe de bitter diluate cu puţin ceai sau apă. Ca uz extern, poate fi de ajuns şi numai mirosirea, din când în când, a unui flaconaş destupat, în care este bitter. De asemenea, se poate turna puţin bitter într-o linguriţă, aspirând apoi picăturile, încet-încet, pe nas. Se poate umezi o bucată de pânză cu Bitter Suedez, diluat cu puţină apă, pe care o aplicăm, în chip de compresă, pe frunte. Mai ajută şi un uşor masaj al creştetului capului cu pânza umezită.
Reţetă de casă
Se umezeşte un prosop flauşat, mic, cu apă rece – astfel încât să fie umed, fără să se scurgă apă din el – şi se ţine peste noapte pe zona inimii. Deasupra se pune o folie de plastic şi apoi un prosop uscat pentru păstrarea căldurii.
Oboseală
Apare foarte des în dereglările menstruale.
Urzică
într-o cană cu apă fiartă se lasă o linguriţă vârfuită de urzici, timp de o jumătate de minut, să infuzeze şi apoi se strecoară. Se beau, înghiţitură cu înghiţitură, până la patru ceşti de ceai pe zi.
Ulei de muşeţel
Dacă înainte de culcare vă veţi fricţiona, uşor, membrele obosite, cu ulei de muşeţel, senzaţia de oboseală va dispărea ca prin minune. Se umple o sticlă cu flori de muşeţel proaspete peste care se toama ulei (trebuie să acopere complet florile) şi se lasă să stea trei săptămâni la căldură, până când devine roşiatic. Apoi se poate utiliza.
Mentă w
Se opăreşte o linguriţă de mentă cu o ceaşcă de apă clocotită, se lasă să stea o jumătate de minut şi se strecoară. Se vor bea, înghiţitură cu înghiţitură, până la trei căni de ceai pe zi.
Paloare
Este caracteristică, în general, persoanelor anemice, dar poate apărea în toate cazurile de cicluri menstruale abundente, de lungă durată, rebele la tratament. ’
Creţişoară
O linguriţa plină de creţişoară într-o cană cu apă clocotită, se lasă să stea o jumătate de minut, se strecoară şi se beau, înghiţitură cu înghiţitură, două până la trei ceşti de ceai, repartizate pe întreaga zi.
Pătlagină îngustă, pătlagină lată
Cele două plante elimină toxinele din sânge, plămâni şi stomac, motiv pentru care sunt recomandate tuturor persoanelor care se disting printr-o paloare deosebită. Se opăreşte o linguriţă cu vârf de frunze de pătlagină îngustă (sau lată) cu o ceaşcă de apă clocotită, se lasă la infuzat o jumatate de minut, se strecoară şi se beau, înghiţitură cu înghiţitură, una până la două căni de ceai pe zi.
Sfârşeală
Stare tipică după avort, în menstruaţiile abundente, în cele dureroase. Vâsc
Se pune la înmuiat, într-o ceaşcă cu apă rece, timp de 12 ore, o linguriţă plină-plină cu vâsc. Apoi amestecul se încălzeşte şi se strecoară. Se beau, înghiţitură cu înghiţitură, până la trei căni de ceai pe zi. Se recomanda păstrarea raţiei zilnice într-un termos.
Slăbiciune generală
Este o stare ce apare, de obicei, în situaţiile în care scurgerile menstruale sunt prea abundete, foarte dureroase, iar durata menstruaţiei depăşeşte 10 zile. *
Se pune o linguriţa cu varf de coada calului într-o cană cu apă clocotită, se lasa o jumătate de minut să stea şi se bea, înghiţitură cu înghiţitură, cel puţin o ceaşcă de ceai pe zi. J
Surescitare
Este o stare de nervozitate mai accentuată, cu o tendinţă de agitaţie inutilă, de multe ori obositoare şi pentru persoana suferindă şi pentru cei din jurul ei. Poate avea multe cauze, dar, în cazul nostru, are legătură cu dezechilibrele endocrine şi crizele dureroase genito-abdominale, ce apar în cadrul tulburărilor de ciclu menstrual.
Baie generală cu cimbru
Persoanele nervoase şi surescitate tu– trebui să facă regulat, o dată sau de două ori pe săptămână, o baie generală cu cimbru. Se umple o găleată de şase-opt litri cu plante verzi de cimbru sau se pun în ea 200 grame cimbru uscat şi se lasă să se înmoaie (să macereze) timp de 12 ore. Apoi amestecul se încălzeşte şi se toarnă în apa de baie. Zona inimii persoanei suferinde trebuie să fie deasupra apei. Durata băii este de 20 de minute. Nu vă ştergeţi cu prosopul, ci îmbrăcaţi un halat de baie gros şi staţi în pat o oră ca să transpiraţi bine.
Tristeţe
Este o stare de spirit ce se instalează de mai multe ori la femeile ce au veşnic probleme legate de ciclul menstrual.
Amestec dc ceaiuri
Ceaiul, preparat dintr-un amestec de ventrilică şi rădăcină de ţelină, în părţi egale, are o acţiune benefică în stările de melancolie şi de tristeţe. Se opăreşte o linguriţă vârfuită de plante cu o ceaşcă de apă clocotită, se lasă să stea o jumătate de minut şi se strecoară. Seara, înainte de culcare, se bea, cu înghiţituri mici, o ceaşcă de ceai.