Vanatai si Hematoame la copii

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Cum sa treaca mai repede

Hematoamele – vânătăile, cucuiele, umflăturile

Vanataile – de ce apar si cum se pot vindeca mai repede

Majoritatea vinatailor se petrec ca rezultat al unei loviri cu un obiect contondent sau o persoana. Drept rezultat al coliziunii initiale se sparg vase de singe, prin care se scurge singele in zonele de sub piele, cauzind umflare, decolorare a pielii si durere.

Cum arata o vanataie si de ce isi schimba ea culoarea

Vanataile rezulta din eliberarea singelui din vasele capilare in tesuturile de sub piele. Semnul de culoare maronie de pe piele se decoloreaza si in cele din urma dispare pe masura ce singele este absorbit de tesuturi si indepartat din zona. Vanataile se petrec adesea ca rezultat al unei lovituri, dar in anumite cazuri pot sa apara brusc ca reactie alergica sau ca semn al unei boli mai serioase.

Vanataile urmeaza un anumit sablon si este usor de stabilit vechimea lor dupa aspect. La inceput, o vanataie va avea o nuanta rosiatica, reflectind culoarea singelui din piele. Dupa 1-2 zile, fierul din singe se va transforma si vinataia va deveni de culoare albastru-violet. Dupa 6 zile, culoarea se schimba din nou, spre verde de data aceasta, si in ziua 8-9, vinataia va capata o culoarea maronie-galbuie. In general, zona invinetita va fi refacuta de organism cam in 2-3 saptamini, dupa care pielea va reveni la normal.

Vindecarea vinatailor in functie de locul unde se produc

O vanataie normala trebuie sa se vindece de la sine in decurs de citeva zile pina la citeva saptamini. Ca regula generala, Vanataile tind sa se vindece mult mai greu cu cit acestea se afla in partea de jos a corpului. Cu alte cuvinte, o vanataie de pe brat se vindeca mult mai repede decit una situata pe picior. Vanataile de pe picioare sint adesea cele mai grave, deoarece exista mult mai multa presiune a singelui in vasele de pe picioare, asa ca ele singereaza mai mult decit vasele de singe de pe brate.

De ce se invinetesc unele persoane mai usor decit celelalte

Invinetirea se produce in mod diferit in functie de virsta. Daca in copilarie este nevoie de o lovitura puternica pentru a cauza o vanataie, pe masura ce inaintam in virsta chiar si loviturile sau zgirieturile usoare pot provoca vinatai sau echimoze de lunga durata. O data cu inaintarea in virsta, pielea se subtiaza, vasele de singe devin din ce in ce mai sensibile, iar Vanataile pot aparea la persoanele mai in virsta, chiar fara lovituri in prealabil. Acest lucru se petrece din cauza distrugerii colagenului, tesutul conjunctiv ce acopera pielea, care lasa vasele de singe mult mai vulnerabile.

Aparitia vinatailor poate fi determinata si de folosirea medicamentelor care pot interveni in coagularea singelui (si astfel sa cauzeze o singerare mai abundenta la nivelul pielii sau al tesuturilor). Mai mult, persoanele care au probleme de coagulare a singelui, mostenite pe cale genetica (cum este hemofilia), sau care au dobindit pe parcurs astfel de probleme (cum sint bolnavii de ciroza) pot fi mult mai predispuse la invinetire sau la hemoragii abundente, care le pot pune viata in pericol.Persoanele care iau medicamente pentru tratarea anumitor boli, inclusiv medicamente care subtiaza singele, precum aspirina, manifesta de asemenea un risc crescut pentru invinetire.

Sfaturi pentru a diminua durerea si aspectul neplacut al unei vinatai

Iata citeva metode prin care puteti diminua marimea si gravitatea unei vinatai, dupa ce a avut loc impactul:

• In primul rind, aplicati o compresa rece. Puneti gheata intr-o punga de plastic pe care o inveliti cu un prosop si asezati-o pe zona afectata. Aceasta va reduce circulatia singelui in acea zona, limitind singerarea catre piele si micsorind astfel marimea vinataii. De asemenea, compresa rece va reduce inflamatia si pe cit posibil umflarea. Daca se poate, ridicati zona afectata mai sus de nivelul inimii. Cu cit o zona afectata se afla mai jos de nivelul inimii, cu atit mai mult singe va circula in zona respectiva, ducind astfel la intensificarea singerarii si a umflarii.

• In al doilea rind, bandajati zona expusa. Stringeti imediat cu un bandaj elastic in jurul zonei invinetite (mai ales daca este pe picior) pentru a exercita o presiune mai usoara asupra vaselor de singe afectate. Acest lucru poate preveni vasele sa nu mai singereze, diminuind gravitatea vinataii.

• In al treilea rind, o presiune exercitata asupra zonei (cu mina, nu cu alte obiecte) poate reduce singerarea.

• In al patrulea rind, dupa 24 de ore, cind vinataia s-a dezvoltat complet, putetI aplica o sursa de caldura. In acest moment, caldura ajuta de fapt la deschiderea vaselor de singe din jur, asa incit ele pot duce cu sine fluidele si celulele sangvine mult mai repede.

• In cele din urma puteti diminua vinataia cu ajutorul vitaminei K. Cautati o crema de vindecare a vinatailor care sa contina vitamina K. Crema intra in piele si ofera vitamina K in locul vinataii, in care corpul dvs. are nevoie sa descompuna singele si sa-l reabsoarba.

Vindecarea vinatailor cu ajutorul homeopatiei

Consumati alimente bogate in vitamina P, ce are proprietatea de a proteja vasele capilare, de a le intari si impiedica sa singereze. Vitamina P are de asemenea si o calitate antiinflamatorie. Lamiile, ardeii verzi, broccoli si macesele sint surse bogate in vitamina P. Daca optati pentru consumul de suplimente bazate pe vitamina P, consumati si alimente bogate in vitamina C sau suplimente pe baza de vitamina C, pentru o mai buna absorbtie.

Puteti preveni de asemenea aparitia vinatailor prin cresterea consumului de alimente bogate in vitamina C. Vanataile apar mai des la persoanele care nu au destula vitamina C.

Tataneasa se numara printre cele mai vechi remedii pe baza de plante pentru problemele pielii. Cataplasmele cu frunze proaspete de tataneasa reprezinta un leac traditional pentru luxatii, vinatai si taieturi. Tataneasa nu numai ca asigura vindecarea tesuturilor si a oaselor, dar in acelasi timp diminueaza umflarea, accelerind in mod eficient procesul curativ. Puterile tamaduitoare ale tatanesei se datoreaza continutului sau bogat in alantoina, o substanta care asigura cresterea tesuturilor, oaselor si a cartilajelor, atit la nivel extern, cit si intern. Exista totusi pareri contra utilizarii interne a tatanesei pe o perioada mai lunga. Ea contine alcaloide pyrrolizidine, compusi ce sint toxici pentru ficat. Asa ca este indicat sa se foloseasca sub forma de crema sau ulei volatil aplicate pe zona invinetita.

 

Varza este o alta planta care pe linga calitatea sa de aliment a fost folosita si in scopuri medicinale. Ea are calitati antiinflamatorii si contine substante care pot preveni cancerul. Frunzele de varza strivite, aplicate pe vinatai si zonele umflate, sint extrem de benefice in grabirea procesului de vindecare a vinatailor.

Arnica (Arnica montana) este o planta folosita ca remediu popular pentru vindecarea vinatailor si luxatiilor. Are proprietati calmante, antiseptice si antiinflamatorii. Desi este folosita sub forma de pastile, creme si tincturi, cel mai eficient este sa fie aplicata direct pe piele. Adaugati citeva picaturi de tinctura la o ceasca de apa, inmuiati o cirpa curata in acest amestec si apoi aplicati-o pe piele sub forma de bandaj. O puteti folosi si sub forma de crema sau preparind propria dvs. alifie.

Patrunjelul este o planta de gradina extrem de des intilnita, bogata in vitamine si cu numeroase proprietati terapeutice. Patrunjelul are proprietatea de a micsora vasele de singe si astfel este extrem de benefic in tratarea hemoroizilor, venelor varicoase sau vinatailor. Striviti o mina de patrunjel si aplicati-o pe zona invinetita. Repetati acest procedeu regulat, folosind patrunjel proaspat, iar frunzele sale vor vindeca Vanataile doar in citeva zile.

Ce se intimpla in cazul in care vinataia nu incepe sa se vindece, iar zona ramine umflata

Citeodata, in loc sa inceapa sa se vindece, vinataia devine mai ferma si chiar incepe sa creasca in marime si sa devina dureroasa. Exista doua cauze mari pentru aceasta transformare. In primul rind, daca se aduna mai mult singe sub piele sau in muschi, in loc sa incerce sa curete zona, organismul va bloca singele, formind un hematom. Hematomul nu este nimic altceva decit o aglomerare de singe inchistat intr-o cavitate naturala sau sub piele si este nevoie de interventia unui medic pentru drenarea sa.

Aceasta afectiune este determinata cu ajutorul radiografiei si necesita un consult medical.

Miini si brate invinetite

Aparitia vinatailor pe dosul miinilor si al bratelor este un lucru extrem de des intilnit. Pielea este arsa de soare, subtire si cutata, cu un aspect fragil. Petele sint la inceput roz, apoi vinetii, se inchid un pic mai mult la culoare si in cele din urma dispar. Ele sint diferite fata de Vanataile obisnuite din mai multe puncte de vedere. In primul rind, de obicei ele nu apar din cauza unei lovituri sau rani. In al doilea rind, ele nu sint delicate. Si in al treilea rind, dureaza mult mai mult decit Vanataile normale, adesea chiar citeva saptamini.  

Actinita, inregistrata mai ales la persoanele mai in virsta, apare din cauza starii de slabire a peretilor vaselor de singe, provocata de expunerea indelungata la soare. Substantele care au proprietatea de a subtia singele, printre care aspirina si alcoolul, pot inrautati aceasta situatie. Steroizii, sub forma de crema, pastile sau inhalati pentru bolile de plamini, pot sa cauzeze si ei aceasta situatie.

Cauzele mai putin intilnite care conduc la aparitia vinatailor si ce indica ele

Terminologia ce descrie aparitia diferitelor tipuri de vinatai se refera adesea nu numai la infatisarea lor, ci si la cauza lor. Petesia se refera la acumulari foarte mici (1-3 mm) de singe sub piele, care apar in unele boli infecto-contagioase, de forma unor pete mici, numeroase, purpurii, rotunde, in orice zona a corpului (mai ales pe picioare). Aparitia unei vinatai in regiunea ombilicala poate fi rezultatul unei hemoragii in interiorul abdomenului. Invinetirea dupa ureche poate indica o fractura craniana.

Vanataile care sint ferme, numeroase si nu apar in urma unei leziuni pot fi semnul diferitelor tipuri de boli autoimunitare (boli in care organismul isi ataca propriile vase de singe).Toate aceste tipuri de vinatai trebuie vazute si diagnosticate de catre un medic specialist.  

 

 

Hematoamele se pot trata cu remediile descrise mai jos:

Esenţă de gălbenele

Florile de gălbenele, de preferinţă culese proaspăt, se introduc într-o sticlă, filră a fi îndesate şi se acoperă cu alcool rafinat de 38-40%. Sticla se păstrează, două săptămâni, la loc călduros. Esenţa obţinută se diluează într-o cantitate egală de apă fiartă şi răcită. în acest lichid se înmoaie o bucată de pânză din in şi se aplică comprese umede pe hematom.

Micul bitter suedez

Se înmoaie puţină vată în bitter suedez şi se umezeşte de mai multe ori hematomul în cauză.

Esenţă de arnică

In cazul unui hematom se va aplica pe locul respectiv, de mai multe ori, zilnic, esenţă de amică.

Pentru obţinerea esenţei se scot florile din cupele verzi care le înconjoară şi se introduc într-o sticlă. Când aceasta se umple în proporţie de două treimi, se adaugă alcool rafinat 38-40%. Sticla se pune într-un loc călduros şi, după două săptămâni, esenţa este gata. Se scoate o parte din lichid, se strecoară, având grijă ca să rămână suficient alcool încât florile să fie acoperite complet. La nevoie, mai putem adăuga alcool.Esenţa de amică procurată din farmacie şi care conţine drojdie de vin 75% se va dilua, adăugându-i-se apă fiartă şi răcită, o cantitate egală cu jumătate din cea pe care am cumpărat-o.

Diluţia este necesară pentru a nu provoca iritaţia pielii sau chiar răni.

Ulei de sunătoare

Florile de sunătoare, proaspăt culese, se introduc într-o sticlă şi se adaugă ulei până ce sunt acoperite complet. Sticla se pune într-un loc călduros unde, după trei săptămâni, uleiul va căpăta o culoare roşiatică.

Hematomul se va unge de mai multe ori, zilnic, cu acest ulei binefăcător.

Alifie de gălbenele

Alifia de gălbenele, care se aplică înainte de compresa cu bitter suedez, se obţine în felul următor: într-o cratiţă se încălzesc 250 grame untură şi se toarnă peste aceasta doi pumni de gălbenele (frunze, flori şi tulpini). Se lasă să dea o dată în clocot si se amestecă de mai multe ori.

Vasul acoperit este lăsat peste noapte să se răcească. A doua zi, se mai încălzeşte o dată conţinutul, se strecoară printr-o bucată de pânză, apoi pânza se stoarce. Alifia obţinută se păstrează într-o cutie cu capac ce se poate închide ermetic.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close