-Prospect

Cuprins

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Eskazole, 400 mg, comprimate

Albendazol

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiţi:

 1. Ce este Eskazole şi pentru ce se utilizează

 2. Înainte să utilizaţi Eskazole

 3. Cum să utilizaţi Eskazole

 4. Reacţii adverse posibile

 5. Cum se păstrează Eskazole

 6. Informaţii suplimentare

 1. CE ESTE ESKAZOLE ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

  Eskazole este un medicament antihelmintic şi antiparazitar ce conţine albendazol.

  Eskazole este utilizat pentru tratamentul infecţiilor cauzate de o varietate de viermi şi paraziţi. De obicei, aceşti viermi şi paraziţi infectează intestinul, dar pot determina probleme şi în alte părţi ale corpului.

  Eskazole este utilizat pentru:

  • tratamentul infecţiilor datorate viermilor trichinela spiralis, oxiurilor, limbricilor şi teniei, tricocefalozei şi giardiei

  • tratamentul manifestărilor sistemice determinate de paraziţi, incluzând boală hidatică sau neurocisticercoză.

  Eskazole elimină viermii sau paraziţii prin afectarea metabolismului acestora ceea ce determină moartea lor. Sunt afectate atât ouăle şi larvele cât şi paraziţii adulţi.

  Cum apar infecţiile cu viermi şi paraziţi

  • Infecţiile apar de obicei prin consumul de alimente sau băuturi contaminate cu ouă sau larve. Acestea se dezvoltă în intestin. Deoarece în prima fază a infecţiei pot lipsi simptomele, persoana poate să nu conştientizeze infectarea.

  • Semnele şi simptomele depind de tipul infecţiei şi pot include dureri abdominale, greaţă, diaree, anemie şi oboseală. Unele infecţii pot afecta ficatul, plămânii sau creierul.

  • Viermii şi paraziţii cu localizare intestinală pot fi trataţi cu uşurinţă. Uneori migrează spre alte părţi ale corpului, fiind nevoie în acest caz de un tratament rapid. Anumite infecţii pot provoca leziuni permanente sau vă pot pune viaţa în pericol.

   Cum să vă protejaţi de infecţiile cu viermi şi paraziţi

   Este important să urmaţi aceste recomandări pentru a preveni infectarea, reinfectarea şi răspândirea infecţiei pe durata tratamentului cu Eskazole:

  • Spălaţi-vă mâinile cu săpun după utilizarea toaletei, după contactul cu animale şi înainte de masă

  • Asiguraţi-vă ca mâncarea să fie bine gătită, iar fructele şi legumele să fie spălate cu apă curată.

 2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI ESKAZOLE Nu utilizaţi ESKAZOLE comprimate

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la albendazol sau la oricare dintre celelalte componente ale Eskazole (vezi pct.6.);

  • dacă ştiţi sau credeţi că sunteţi gravidă sau dacă intenţionaţi să rămâneţi gravidă.

   → Spuneţi medicului dumneavoastră dacă vă aflaţi în oricare dintre aceste situaţii. Nu luaţi Eskazole.

   Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Eskazole comprimate

  • dacă prezentaţi convulsii şi alte simptome. Persoanele tratate pentru infecţii parazitare pot avea rar, fară să-şi dea seama, o infecţie severă a creierului, numită neurocisticercoză. O reacţie are loc in creier în momentul uciderii paraziţilor, determinând convulsii, dureri de cap şi probleme de vedere (vezi punctul 4).

  • dacă aveţi valori crescute ale enzimelor hepatice. Eskazole poate duce la creşterea valorilor enzimelor hepatice – acestea revenind la normal după întreruperea tratamentului. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă testeze funcţia hepatică înaintea începerii tratamentului şi în timpul acestuia.

  • dacă aveţi valori scăzute ale celulelor albe din sânge. Eskazole duce la scăderea numărului celulelor albe din sânge – în general, reversibilă, dar medicul dumneavoastră poate, de asemenea, să monitorizeze aceste valori.

   Utilizarea Eskazole cu alte medicamente

   Vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă avertizările de mai sus se aplică în cazul dumneavoastră, sau dacă au fost aplicabile în trecut. Este posibil ca medicul să vă recomande întreruperea tratamentului, să vă testeze funcţia hepatică sau să vă recomande efectuarea unor teste de laborator.

   Utilizarea altor medicamente

   Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv medicamente fitoterapeutice sau dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

   Evitaţi utilizarea Eskazole cu medicamentele următoare deoarece acestea pot scădea eficienţa Eskazole sau îi pot creşte riscul de manifestare a reacţiilor adverse:

  • cimetidina (utilizată pentru tratmentul ulcerului stomacal)

  • praziquantel (utilizat pentru infecţii parazitare)

  • dexametazona (utilizată pentru tratamentul inflamaţiilor sau alergiei)

  • ritonavir (folosit în tratamentul infecţiei cu HIV)

  • fenitoina, carbamazepina sau fenobarbitalul folosite în tratamentul convulsiilor şi epilepsiei.

   Utilizarea Eskazole împreună cu alimente şi băuturi

   În cazul infecţiilor parazitare sistemice administraţi medicamentul în timpul mesei.

   În cazul infecţiilor intestinale şi larva migrans cutanată medicamentul poate fi administrat în timpul mesei, după masă sau pe stomacul gol.

   Sarcina şi alăptarea

   Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a utiliza orice medicament.

   Sarcina

   Dacă sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă sau alăptaţi spuneţi-i medicului

   dumneavoastră sau farmacistului.

   Evitaţi utilizarea Eskazole la începutul perioadei de sarcină, tratamentul trebuie început doar în prima săptămână a ciclului dumneavoastră menstrual sau după ce obţineţi un rezultat negativ al testului de sarcină. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă rămâneţi gravidă în timp ce luaţi Eskazole.

   Dacă nu sunteţi sigură că sunteţi gravidă, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să efectuaţi un test de sarcină.

   Nu trebuie să rămâneţi gravidă în timp ce luaţi acest medicament şi timp de o lună după ce aţi încetat să-l mai luaţi (trebuie să utilizaţi măsuri contraceptive eficace).

   Alăptarea

   Medicul dumneavoastră va decide dacă puteţi lua acest medicament.

   Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

   Eskazole nu are influenţă sau are o influenţă neglijabilă asupra capacităţii de a conduce

   vehicule şi folosi utilaje. Cu toate acestea, nu trebuie să conduceţi vehicule sau să manipulaţi utilaje până când nu ştiţi cum reacţionaţi la Eskazole.

   Informaţii importante privind unele componente ale Eskazole

   Eskazole conţine lactoză; de aceea, pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază (Lapp) sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

   Eskazole conţine 1,9 mg de sodiu. Acest lucru trebuie avut în vedere la pacienţii care urmează o dietă cu restricţie de sodiu.

   Eskazole conţine un colorant numit sunset yellow (E 110) care, la unele persoane, poate determina apariţia unor reacţii alergice.

 3. CUM SĂ UTILIZAŢI ESKAZOLE

  Utilizaţi întotdeauna Eskazole exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

  Medicul dumneavoastră vă va recomanda câte comprimate Eskazole sunt necesare zilnic şi cât timp trebuie să luaţi Eskazole. Doza depinde de greutatea sau vârsta dumneavoastră şi de tipul şi severitatea infecţiei.

  Doze şi mod de administrare

  Comprimatul se administrează cu un pahar cu apă.

  Doze uzuale

  Tratament de scurtă durată cu doze mici

  Pentru tratamentul infecţiilor intestinale

  • cu oxiuri (Oxiurază), limbrici (ascaridioză), ankilostomiază şi necatoriază, tricocefaloză, doza recomandată la adulţi şi copii cu vârsta peste 2 ani este de 1 comprimat de Eskazole administrat o singură dată.

  • strongiloidoză suspectată sau diagnosticată, teniază, himenolepidoză, doza recomandată la adulţi şi copii cu vârsta peste 2 ani,este de 1 comprimat de Eskazole pe zi administrat timp de 3 zile consecutiv.

  • Clonorcoză, opistorcoză, doza recomandată la adulţi şi copii cu vârsta peste 2 ani este de 2 comprimate de Eskazole pe zi administrate în două prize timp de 3 zile consecutiv.

  • Larva migrans cutanată, doza recomandată la adulţi şi copii cu vârsta peste 2 ani este de 1 comprimat de Eskazole pe zi administrat timp de 1 până la 3 zile.

  • Giardioză la copii cu vârsta între 2-12 ani, doza recomandată este de 1 comprimat de Eskazole pe zi administrat timp de 5 zile consecutiv.

  Medicamentul dumneavoastră poate fi luat în timpul mesei, după masă sau pe stomacul gol.

  Pentru tratamentul copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 şi 2 ani, se recomandă utilizarea albendazol 0,4 g/10 ml suspensie orală.

  Tratament de lungă durată cu doze crescute

  Pentru tratamentul infecţiilor sistemice cu

  -Echinococoză chistică (chist hidatic), Echinococoză alveolară doza recomandată este de 800 mg albendazol pe zi, adică 2 comprimate de Eskazole pe zi administrate timp de 28 de zile.

  -Neurocisticercoză doza recomandată este de 800 mg albendazol pe zi, adică 2 comprimate de Eskazole pe zi administrate timp de 7-30 de zile în funcţie de răspunsul la tratament.

  Capilariază, Gnatostomiază doza recomandată este de 400 mg albendazol pe zi, adică 1 comprimat de Eskazole pe zi, administrat timp de 10-20 de zile.

  – Trichinoză, Toxocaroză doza recomandată este de 800 mg albendazol pe zi, adică 2 comprimate de Eskazole pe zi, administrate timp de 5-10 zile în funcţie de răspunsul la tratament.

  Medicul dumneavoastră poate considera necesar să vă examineze la 2-3 săptămâni după ce aţi utilizat doza unică prescrisă sau după ce aţi terminat ciclul de tratament, pentru a se asigura că ESKAZOLE

  şi-a făcut efectul. Uneori poate fi necesară administrarea unei a doua doze unice sau efectuarea unei a doua cure de tratament.

  Copii cu vârsta sub 6 ani

  La copii cu vârsta sub 6 ani nu se recomandă administrarea albendzolului în tratament de lungă durată cu doze crescute.

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila