Nu va jucati cu “pilulele magice” !
Sunt medicamente destinate exclusiv femeilor, medicamente cu actiune hormonala care opresc ovulatia, impiedicand astfel aparitia sarcinilor nedorite. Au fost descoperite in urma cu cateva decenii, fiind un substitut al daunatoarelor avorturi, si, ca atare, au fost considerate un important pas inainte pentru imbunatatirea calitatii vietii femeilor. Mai mult, au inceput sa fie folosite pentru eliminarea neregulilor menstruale si pentru prevenirea tulburarilor de menopauza. La un moment dat, chiar s-a avansat ideea ca anticonceptionalele previn cancerul genital si de la san, precum si aparitia tumorilor benigne la femei.
O idee sustinuta puternic publicitar si care a convins zeci si sute de milioane de femei sa apeleze la aceste „pilule magice”. Aceasta, pana acum doi ani, cand in Statele Unite, si apoi in intreaga Europa, a izbucnit un imens scandal, intrucat s-a demonstrat ca adevarata gravitate a efectelor nocive ale acestor medicamente a fost ascunsa publicului – o omisiune cu scopuri comerciale clare si cu consecinte cat se poate de nefaste.
Reactiile adverse la anticonceptionale sunt atat de numeroase, incat nu ne ajunge spatiul acestui articol pentru a le enumera. Cele mai usoare si frecvent intalnite sunt ingrasarea si acumularea de tesut adipos, problemele de circulatie periferica, starile de depresie sau de neliniste, umflarea picioarelor, aparitia insomniei si a unui apetit sexual capricios.
Pe termen lung, s-a demonstrat ca folosirea majoritatii anticonceptionalelor are efecte mult mai nefaste, printre care cresterea incidentei cazurilor de cancer si tumori benigne (cu pana la 600%!), aparitia sterilitatii, a problemelor cardio-vasculare, a tulburarilor psihice grave, scaderea imunitatii organismului.
Mai mult, in momentul in care o femeie se hotaraste sa renunte la anticonceptionale, apar dezordini endocrine majore manifestate prin: ciclu menstrual foarte neregulat si adesea dureros, apetit alimentar excesiv, transpiratie, stari de nervozitate fara un motiv aparent. Aceste efecte pot fi insa contracarate prin folosirea unor remedii naturale foarte eficiente.
Antidoturi naturale ale anticonceptionalelor sunt, in primul rand, plantele detoxifiante, depurative puternice: ienuparul, mesteacanul, fructele de soc, anghinarea. Apoi, administrarea plantelor cu actiune reglatoare hormonala vine sa compenseze efectul perturbator al acestor medicamente sintetice. Cele mai eficiente plante reglatoare hormonale pentru femei sunt: cretisoara, traista-ciobanului, semintele de marar, radacina de lemn-dulce, salvia.
1)Ce sunt anticonceptionalele sau pilulele contraceptive?
Este poate prima intrebare care ar trebui gandita sau prima intrebare care ar trebui adresata medicului chiar daca exista deja notiuni generale despre acestea. Este mai corect ca de la bun inceput sa fie asimilate aceste informatii.
R : Pilulele contraceptive sunt mai intai de toate medicamente si nu intra in nici o alta categorie de produse, ci doar medicamente care sunt compozite hormonale, hormoni sexuali care se regasesc si in organismul uman. Acesti doi hormoni sunt estrogenul si progesteronul.
Administrati in mod exogen acestia vor impiedica secretia de hormoni sexuali de catre organismul uman si atunci vor opri ovulatia, iar in anumite cazuri pot impiedica chiar nidarea ovulului, adica fixarea acestuia in uter.
2) Cat de puternica este pilula contraceptiva?
Pilula contraceptiva in ciuda a ce se spune despre ea, are o eficienta reala de 95-97%deoarece trebuie luat in calcul si faptul ca anumite persoane, cel putin cele care se afla la inceputul unui astfel de tratament, vor avea tendinta sa nu le ia cu o regularitate stricta, adica sa mai omita sa le ia o zi, uneori chiar doua concomitent, fapt pentru care eficienta scade.
In cazul unei administrari corecte, eficienta acestor anticonceptionale impotriva unei sarcini nedorite poate sa creasca pana la 99% insa nici o pilula anticonceptionala chiar daca este administrata eficient nu poate garanta un procent de 100% pentru evitarea unei sarcini nedorite.
3) Exista mai multe tipuri de anticonceptionale?
Da, exista numeroase tipuri care pot varia in functie de excipientii suplimentari adaugati in aceste capsule (pilule) dar si in concentratiile diferite de substante de baza, de anticonceptional sau de hormon sexual.
Astfel ca acestea in functie de un raport intre estrogen (estradiol) si progesteron, au 3 categorii farmaceutice : cele care se afla la o valoare de sub 20 μg estradiol = micro, sub 30 μg mini sau 50 μg normo dozare. In functie de aceasta proportie a estrogenului / progesteron exista anticonceptionale monofazice, bifazice sau trifazice.
4) Ce inseamna anticonceptionalele monofazice, bifazice sau trifazice ?
In marea parte a pilulelor contraceptive folosite sau administrate acestea sunt monofazice. Aceasta inseamna ca o cantitate de estrogen si de progesteron este egala pe toata durata celor 21 de zile cand trebuie administrat, insa dupa aceasta perioada de 21 de zile trebuie realizata o pauza de 7 zile (momentum de pauza).
Pilula bifazica este similara celei monofazice in sensul in care este administrata tot 21 de zile cu o pauza de 7 zile, insa concentratia de estrogen si progesteron nu mai este echivalenta, ci cantitatea de progesteron este crescuta in capsulele ce trebuiesc administrate dupa ziua 7.
Evident ca femeia care ia aceste medicamente nu trebuie sa tina o evidenta la acestea ci aceasta diferenta de concentratie este crescuta treptat ulterior.
Pilula trifazica este una din cea mai dificil de administrat pilula in sensul in care concentratia sau raportul de estrogen si progesteron va varia pe parcursul celor 21 de zile de administrare deoarece se va subimparti in 3 categorii separate.
Pe baza ce se trece de la pilula monofazica la cea bifazica sau trifazica colorizarea pilulelor este diferita, pilulele sunt numerotate pentru a se evita orice confuzie, deoarece in cazul celor bi sau trifazice trebuie respectata ordinea de administrare a pilulelor.
5) Cat de repede sunt eficiente aceste anticonceptionale?
In mod normal chiar daca inceperea tratamentului cu anticonceptionale se va putea realiza in orice zi a saptamanii sau a lunii, trebuie optat pentru o perioada in care se poate usura aceasta tranzitie. Astfel ca eficienta impotriva unei sarcini nedorite va incepe intr-o perioada de 7 zile dupa inceperea tratamentului.
Desi in mod teoretic exista si posibilitatea de eficienta din prima zi de administrare, cel mai indicat este ca primele 7 zile sa se evite un contact sexual neprotejat (prin alte mijloace contraceptive) deoarece eficienta este crescanda.
Anticonceptionalele pot sa inceapa sa fie administrate din prima zi a ciclului menstrual (adica perioada de sangerare propriu-zisa), iar eficienta va incepe ulterior.
6) Am sarit peste o pilula, am uitat de o pilula?
In cazul in care aceasta sesizare a fost facuta imediat (adica in cateva ore pana la 24 de ore – 1 zi) luat pilula uitata cat mai repede in acest interval, urmand ca ulterior sa le continuati dar tot la un interval de 24 de ore.
Nu dublati pilula, adica nu administrati una dupa alta (in aceeasi zi) si pilula uitata si pe cea care era regulata la rand.
Niciodata nu trebuiesc administrate doua pilule concomitent, deoarece riscul de efecte secundare creste insa nu si eficienta anticonceptionalelor.
Nu combinati mai multe tipuri de anticonceptionale decat la indicatia medicului.
7) Care este eficienta anticonceptionalelor impotriva BTS?
Absolut zero. Anticonceptionalele nu protejeaza decat impotriva unei sarcini nedorite, din acest motiv in toate intrebarile anterioare era facuta precizarea eficienta impotriva unei sarcini nedorite, deoarece in cazul BTS (Bolilor cu Transmitere sexuala: gonoree, HIV, Sifilis, Hepatita, iar lista acestor boli este foarte lunga) eficienta nu exista deoarece nu interactioneaza nici cum cu aceste patologii, cele mai multe virale.
8) Am ramas insarcinata/am avut un contract neprotejat, pot sa iau pilula contraceptiva acum pentru a ma proteja de o sarcina nedorita?
Nu. Confuzia care se poate realiza este intre “pilula de a doua zi” si pilula contraceptiva. Aceasta inseamna ca in cazul unui contact sexual neprotejat si deciderea ca ulterior acestuia sa se inceapa un tratament cu anticonceptionale, acestea nu vor avea efect in a estompa sarcina nedorita ce se poate sa fi debutat anterior tratamentului.
Asadar anticonceptionalele nu sunt pilula de a doua zi, anumite anticonceptionale pot impiedica nidarea (adica fixarea ovulului fecundat) in uter, dar nu este neaparat sa aiba acest efect, in special daca nidarea a avut deja loc.
9) Ce se intampla cu ciclul menstrual in aceasta perioada?
In perioada in care sunt administrate anticonceptionalele, acestea ar trebui sa nu interfere prea mult cu ciclul menstrual de 28 de zile, in special din moment ce si ele sunt administrate 21 de zile cu 7 pauza.
Iar la o perioada de 3, 6 luni (in functie de recomandarea medicului ginecolog) ar trebui facuta o pauza totala (de minim 28 de zile) de administrarea anticonceptionalelor pentru a nu produce inhibitia totala de producere a hormonilor sexuali.
In timpul celor 21 de zile nu ar trebui sa exista sangerare, insa in perioada celor 7 zile de intrerupere a terapiei hormonale din anticonceptionale, menstra (sangerarea propriu-zisa ar trebui sa reapara in perioada celor 7 zile) si este posibil sa tina intre 3-5 zile. Chiar daca aceasta sangerare nu se opreste, tratamentul trebuie reluat dupa incheierea celor 28 de zile (daca aceasta este indicatia medicului).
Daca in locul celor 7 zile de pauza se reincepe urmatoarea folie (de 21) atunci practic perioada de pauza (in care trebuie sa aiba loc menstruatia – sangerarea) nu va mai aparea deloc, ci se va continua o perioada de absenta continua a menstruatiei.
10) Cum afecteaza anticonceptionalele fertilitatea?
Desi majoritatea prospectelor acestor medicamente mentioneaza ca efectele sunt nule sau minime, aceasta trebuie tinut cont ce inseamna minim. In primul rand, trebuie ca anticonceptionalele sa fie administrate totodata si corect si nu in dozaj prea mare sau intr-o perioada continua indelungata. Aceasta inseamna ca trebuiesc efectuate periodic pauze totale de administrare a acestor anticonceptionale.
Deoarece aceste anticonceptionale au o concentratie mare de hormoni care vor inhiba activitatea fizologica secretorie a organelor sexuale feminine, este posibil ca prin acest aport permanent exogen la un moment dat sa fie inhibata activitatea ovarelor intr-atat de mult incat sa nu isi mai poata relua activitatea in mod fiziologic imediat dupa oprirea anticonceptionalelor.
Exista o perioada de pana la 28 de zile (adica inca un ciclu menstrual complet) in care ciclul sa revina treptat dar neregulat cu mici sangerari sau cu alte simptome de instalare treptata.
11) Anticonceptionalele si alaptarea?
Desi nu exista un protocol clar in acest sens, este mai bine a fi evitata pilula contraceptiva in perioada alaptarii. In special deoarece in primele luni dupa nastere si mai ales in perioada in care femeia alapteaza, iar aceasta alaptare inseamna asigurarea cantitatii de lapte suficiente, adica a putea asigura prin alaptare 3-5 alaptari suficiente noului nascut, per 24 de ore.
In aceasta perioada de alaptare eficienta, organismul va asigura automat un minim de contraceptie, astfel incat nu este neaparat necesara adaugarea unor anticonceptionale farmaceutice. Insa trebuie tinut cont ca nici alaptarea in sine nu va conferi un procent de 100% de a nu ramane insarcinata in perioada alaptarii, insa in mai multe cazuri organismul uman va asigura protectia impotriva unei sarcini nedorite la fel sau sporite procentual celei facute prin medicatia cu anticonceptionale.
12) Exista si metode mai eficiente impotriva BTS, a preveni o sarcina nedorita si a conferi mai putine efecte secundare?
Da. Cea mai eficienta metoda de contraceptie si fara secundare este prezervativul, la care se adauga si metoda de evitare a contactului (abstinenta), insa din punct de vedere al metodelor de contraceptie prezervativul nu are efecte secundare deoarece nu interactioneaza cu mecanismele intrinseci, cu hormonii sau sistemul metabolic al acestora.
Prezervativul in plus, este singura metoda care asigura o protectie de 99% (tot 99% este si in cazul sistarii unei sarcini nedorite, deoarece acel procent de 1% este dat de posibilitatea ca prezervativul sa se rupa, sa se fisureze si astfel sa permita patrunderea prin aceasta fisura a lichidului seminal/vaginal sau totodata cu acesta si a virusilor). Impotriva Bolilor cu transmitere sexuala, fiind asadar singura metoda ce asigura protectie.
Mai exista si alte metode contraceptive precum: steriletul, diafragma sau cremele cu continut de spermicid, insa nici una din acestea nu confera protectie impotriva BTS.
13) Pot sa iau anticonceptionalele si singura sau imi e necesar un consult?
Toate anticonceptionalele ar trebui administrate doar dupa un consult in prealabil al unui medic ginecolog care trebuie sa realizeze o anamneza amanuntita la care se adauga si posibilitatea efectuarii unor analize suplimentare in prealabil, adica a unor analize hormonale sau metabolice pentru a analiza cum vor fi influentate de catre administrarea anticonceptionalelor.
Asadar, administrarea anticonceptionalelor fara discutia cu un medic in prealabil, este cel mai probabil insotita de o administrare incorecta sau ineficienta care poate cauza tocmai absenta protectiei de o sarcina nedorita, poate cauza o imbolnavire cu BTS, deoarece nu se cunosc in totalitate efectele si eficientele acestor patologii si totodata riscul efectelor secundare datorate anticonceptionalelor.
Cum acţionează contraceptivele orale?
Contraceptivele orale combinate sunt preparate din estrogen si progesteron sintetic. Efectul contraceptiv este datorat inhibării ovulaţiei. De asemenea, modifică învelişul intern al uterului, denumit si endometru, făcând implantarea puţin probabilă şi îngroaşă mucusul de la nivelul colului uterin, îngreunând, astfel, trecerea spermatozoizilor în cavitatea uterină şi trompele uterine.
Efecte adverse ale anticoncepţionalelor
Este important de ştiut numeroasele efecte secundare care au fost şi sunt asociate cu terapia cu contraceptive orale: sângerare intermenstruala, amenoree post-medicaţie, modificări ale secreţiei cervicale, anumite infecţii vaginale, de exemplu, candidoza, sensibilitate, durere, mărire, secreţie la nivelul sânilor, greaţa, voma, eritem, urticarie, disconfort al corneei în cazul în care se folosesc lentile de contact, dureri de cap, migrene, modificări ale stării psihice, retenţia lichidelor, , modificări ale greutăţii corporale.
Utilizatoarele au menţionat şi alte efecte neplăcute: contactele sexuale dureroase, orgasmele diminuate în intensitate sau inexistente şi scăderea libidoului.
Contraceptivele orale pot, însă, determina si efecte adverse severe, care pot periclita sănătatea femeii: colelitiaza, icter colestatic, tromboză, creşterea tensiunii arteriale, migrene, toleranţă redusă la glucoză.
Conform ultimelor studii efectuate, se constată o rată semnificativ crescută a deceselor prin efectele secundare cardiovasculare şi cerebrovasculare, mai ales infarct cardiac şi hemoragii cerebrale, în cazul femeilor ce folosesc anticoncepţionale faţă de cele ce nu folosesc anticoncepţionale.
„Riscul administrării contraceptivelor orale creşte semnificativ o dată cu înaintarea în vârstă şi la femeile fumătoare, în special după vârsta de 35 de ani, mai ales la pilulele ce conţin estrogen.
Important de menţionat sunt contraindicaţiile absolute ale contraceptivelor orale, adică acele situaţii în care femeile nu ar trebui să utilizeze contraceptive orale sub nicio formă, deoarece riscurile pentru sănătate sunt foarte mari şi anume: tromboze, accidente vasculare şi infarct miocardic (în prezent sau în antecedente), boala coronariană ischemică (în prezent sau în antecedente), boli cardiace valvulare complicate, cancer hepatic, boli hepatice active, cancer de sân, diabet zaharat insulino-dependent cu complicaţii.
În anumite situaţii, ar fi de preferat să nu se utilizeze pilule contraceptive, deoarece riscurile pentru sănătate sunt mai mari decât beneficiile şi anume: femeile ce prezintă migrene cu aură, vârsta peste 35 ani, marile fumătoare, cele care alăptează, femeile cu sângerări vaginale nediagnosticate, femeile obeze, cele cu hipertensiune arterială şi cele cu diabet zaharat fără complicaţii, hipercolesterolemia, lupusul, afecţiunile biliare simptomatice, antecedente familiale de deces prin infarct miocardic sau accident vascular cerebral sub vârsta de 50 ani la o rudă de gradul întâi (părinţi, fraţi/ surori), utilizarea unor medicamente care scad efectul pilulelor (anticonvulsivante, antiTBC).”
Nu lua anticoncepţionale dacă…
- ai avut o tromboză venoasă profundă (cheag de sânge într-o venă), accident vascular cerebral sau atac de cord în antecedente?
- ai probleme hepatice?
- experimentezi anumite tipuri de migrena?
- ai peste 35 de ani?
- eşti fumătoare?
- ai avut cancer de sân?
- ai sângerări neobişnuite la nivel vaginal?
- alăptezi?
- ai indicele de masă corporală ridicat?
- ai hipertensiune arterială, diabet zaharat, colesterol ridicat, boli de inimă care afectează valvele inimii, boli de ficat active, lupus, un istoric familial de cheaguri de sânge?
- eşti pe tratament cu alte medicamente: antiinflamatoare nesteroidiene, antibiotice sau anticonvulsivante?
Metode contraceptive fără riscuri
Dacă ai răspuns cu DA la oricare din aceste întrebări, ar fi indicat să iei în calcul şi alte metode contraceptive. Specialiştii recomandă folosirea unei metode de contracepţie locala (sub forma de capsule sau cremă cu administrare vaginală), cum este de exemplu Pharmatex capsule vaginale moi sau sub formă de cremă, care se eliberează fără prescripţie medicală .
Ce avantaje au metodele de contracepţie locală
„Contraceptivele locale pot fi utilizate fără un consult medical, nu necesită monitorizare medicală ulterioară, nu dau reacţii adverse severe, prezintă efecte antiseptice şi antimicrobiene, nu modifică mucoasa vaginală şi pH-ul vaginal şi sunt compatibile cu prezervativele din latex.” precizează Dr. Adriana Constantin, medic primar medicină generală şi planificare familială – contracepţie.
De asemenea, contracepţia locală se adresează tuturor femeilor ce doresc să utilizeze o metodă contraceptivă sigură şi este recomandată în special femeilor care au contraindicaţie temporară/definitivă pentru pilulele contraceptive orale sau dispozitivele intrauterine, celor care au născut de curând şi celor care alăptează, femeile aflate în perioada de premenopauză, dar şi ca modalitate de protecţie suplimentară pentru cele care folosesc diafragma sau steriletul.
Pentru a nu se inactiva efectul contraceptiv local, nu se recomandă asocierea altor medicamente administrate pe cale vaginală (antifungice, antitrichomonas, antibacteriene, antiseptice, antiherpetice, produse cu administrare locală ce conţin estrogeni).
Intrebari si raspunsuri despre anticonceptionale
1. Ce sunt anticonceptionalele?
» 2. De ce exista mai multe tipuri de anticonceptionale?
» 3. Sunt periculoase anticonceptionalele?
» 4. O sa ma ingras?
» 5. Cum actioneaza anticonceptionalele?
» 6. Este o metoda 100% sigura?
» 7. Cum trebuie sa le iau prima data?
» 8. Cum se iau pilulele in continuare?
» 9. Ce fac daca am uitat sa iau o pastila?
» 10. Si cum ramane cu steriletele? Ce sunt si cum actioneaza?
» 11. Au steriletele contraindicatii?
» 12. Ce efecte secundare pot sa apara?
» 13. Cum imi dau seama ca steriletul este inca functional?
» 14. Exista si metode de urgenta?
» 15. Cine beneficiaza de anticonceptionale gratuite?
1. Ce sunt anticonceptionalele?
Pilula anticonceptionala reprezinta o asociere a doi hormoni foarte apropiati de hormonii tai naturali, estrogenul si progesteronul, avand rolul de a preveni o sarcina nedorita. Actiunea acestui produs contraceptiv inceteaza imediat ce tratamentul este intrerupt, iar folosirea este usoara, eficace si fara pericol, daca respecti contraindicatiile si daca iei pilulele potrivite, intotdeauna in urma prescriptiei medicale.
2. De ce exista mai multe tipuri de anticonceptionale?
Pilulele anticonceptionale se gasesc in ambalaje, forme si concentratii diferite, tocmai pentru ca prescriptia sa se muleze pe organismul fiecarei femei in parte. Exista diferite dozaje si amestecuri de hormoni.
3. Sunt periculoase anticonceptionalele?
In general, anticonceptionalele nu sunt periculoase. Nu creeaza sterilitate, forme de cancer sau alte boli. Mai mult decat atat, femeile care au luat astfel de pilule mai multi ani, au nascut copii absolut normali.
Atentie, insa! Asocierea pilule contraceptive – tutun este foarte periculoasa! O astfel de combinatie sporeste grav aparitia maladiilor cardiovasculare, mai ales dupa varsta de 35 de ani. Oricum, niciun doctor nu va prescrie pilule anticonceptionale unei fumatoare inraite sau unei femei care nu se poate lasa de fumat.
4. O sa ma ingras?
In majoritatea cazurilor, anticonceptionalele nu ingrasa cu mai mult de un kg, insa ceea ce este adevarat este ca maresc pofta de mancare, asa ca ai grija cu ceea ce mananci. Asadar, nu pilulele ingrasa in mod direct ci neatentia ta fata de ceea ce mananci atunci cand iei un astfel de tratament!
5. Cum actioneaza anticonceptionalele?
Pilula anticonceptionala actioneaza asupra celor trei mecanisme cheie de impiedicare a unei sarcini. Blocheaza ovulatia: ovarele sunt trimise la odihna si ovulatia nu mai are loc. Daca totusi ovulatia are loc, pilula impiedica nidarea, adica fixarea ovulului fertilizat la nivelul uterului. In plus, secretiile mucoasei de la nivelul colului uterin devin foarte dense, impiedicand astfel trecerea spermatozoizilor. Concluzia este ca, pilulele anticonceptionale fac ca mucoasa cervicala sa fie ostila spermatozoizilor.
6. Este o metoda 100% sigura?
Niciun mijloc contraceptiv nu este 100% sigur, dar pilula este metoda cea mai sigura, daca este luata corect. Orice esec survenit este cauzat de o utilizare incorecta.
7. Cum trebuie sa le iau prima data?
Primul comprimat trebuie luat in prima zi a ciclului menstrual, apoi cate un comprimat pe zi pana se termina folia (21 de zile – 21 de comprimate). Daca ai luat prima pastila dimineata de exemplu, trebuie sa iei in continuare celelalte pastile, dimineata.
Este esential sa iti programezi luarea pilulelor la o ora la care esti sigura ca nu uiti. Pilula isi face efectul inca din prima zi, daca tratamentul este respectat cu strictete.
Cand ai terminat folia de 21 de pastile, trebuie sa faci o pauza de 7 zile, interval in care se va produce ciclul menstrual.
8. Cum se iau pilulele in continuare?
A doua folie de anticonceptionale trebuie inceputa in a opta zi de la intrerupere, chiar daca ciclul menstrual nu s-a terminat. Vei lua cate un comprimat pe zi, 21 de zile, dupa care faci iar o pauza de 7 zile. Incepi a treia folie in a opta zi si asa mai departe. Este inutil, chiar periculos, sa faci o perioada de intrerupere ca sa iti “odihnesti” organismul. Poti ramane cu usurinta insarcinata.
9. Ce fac daca am uitat sa iau o pastila?
Pilula de care ai uitat, o iei in momentul in care iti amintesti de ea. Daca au trecut mai mult de 12 ore, protectia nu mai exista! Daca ai uitat 2 comprimate la rand, trebuie sa le recuperezi, pentru a impiedica inceperea unei sangerari, apoi le iei mai departe pana termini folia, folosind, in paralel, un alt mijloc de contraceptie, cum ar fi prezervativul sau spermicidele.
10. Si cum ramane cu steriletele? Ce sunt si cum actioneaza?
Dispozitivul intrauterin, numit si DIU, cunoscut sub numele de “sterilet”, este de doua tipuri: clasic (cu cupru) si mai nou, cu hormoni, de tip Mirena. Eficienta este ridicata: 0,8 sarcini/100 de femei, in primul an de utilizare (chiar 0,6/100 de femei in cadrul utilizarii corecte); mai mare eficacitate pentru Mirena.
Cum actioneaza? Cel pe baza de cupru impiedica intalnirea dintre spermatozoizi si ovul, iar cel cu hormoni impiedica ovulatia, ca mecanism principal. Ambele tipuri de sterilete ingreuneaza miscarile spermatozoizilor in tractul genital feminin, reduc capacitatea acestora de a fertiliza ovulul si impiedica implantarea oului in uter, ca mecanism secundar.
11. Au steriletele contraindicatii?
Da. In primul rand, trebuie sa nu fii insarcinata si sa nu ai un uter bolnav. De aceea, examenul genital – cu valve si bimanual – efectuat de un ginecolog cu experienta, este obligatoriu inainte de insertia unui sterilet.
De asemenea, este foarte important sa nu ai nicio infectie a tractului urinar cu o boala cu transmitere sexuala si sa ai macar o sarcina la activ. Recomandarea generala este sa nu se monteze DIU la femei care nu au nascut inca.
12. Ce efecte secundare pot sa apara?
Ciclurile menstruale se pot modifica, pot aparea sangerari intre menstre, dureri in timpul menstruatiei, sangerari abundente cu risc de anemie secundara – foarte rare in cazul DIU cu cupru si inexistente in cazul Mirena, dar si dureri de cap sau crampe in primele 3-5 zile dupa insertie.
13. Cum imi dau seama ca steriletul este inca functional?
Dupa fiecare menstruatie, va trebui sa iti controlezi firele, introducand doua degete in vagin. Daca nu mai simti firele, n-ai avut menstruatie sau aceasta e modificata ca flux ori moment de aparitie, prezinta-te de urgenta la medic.
Acelasi lucru trebuie sa il faci si daca te-ai expus riscului unor infectii, daca ai sangerari abundente sau dureri in abdomenul inferior (in special daca sunt insotite de febra).
Tot la doctor trebuie sa apelezi si daca vrei sa schimbi metoda contraceptiva sau daca timpul de folosire a dispozitivului (in medie, 5 ani) a expirat si, bineinteles, nu uita nici de controalele de rutina, la 3-6 saptamani dupa insertia steriletului.
14. Exista si metode de urgenta?
Da. Se mai numeste si contraceptia “de a doua zi” si actioneaza prin blocarea fixarii ovulului fecundat. Deoarece eficienta metodei este mai mica in comparatie cu a altor metode contraceptive folosite in mod obisnuit si mai ales pentru ca afecteaza mucoasa uterina, nu este bine sa folosesti de mai mult de 2 ori pe an aceste pastile de urgenta. In plus, pot sa apara efecte adverse precum greata, varsaturi sau sangerari.
Cum sa le iei? In primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, vei lua prima pastila de urgenta, apoi in maxim 12 ore, a doua pastila.
15. Cine beneficiaza de anticonceptionale gratuite?
Elevele, studentele si somerele (pe baza carnetului de elev, student si somaj), persoanele beneficiare de ajutor social (pe baza talonului), femeile cu domiciliul in mediul rural (pe baza buletinului de identitate) si alte persoane fara venit (pe baza declaratiei pe propria raspundere, facuta in prezenta medicului, conform careia nu beneficiaza de venituri care sa ii permita achizitionarea de contraceptive).