Cum combatem insomniile rebele in mod naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Insomniile tratate cat se poate de naturist si eficient

Toata lumea se confrunta cu momente sau cu perioade de insomnie ori de somn perturbat. Agitatia, teama, grijile materiale ori problemele sufletesti pot provoca crize grave de somn. Si bolile pot duce la insomnii: durerile fizice, tensiunea arteriala redusa, astmul, dereglarile hormonale, depresiile sunt dusmani redutabili ai noptilor linistite.
Nu exista o regula in ceea ce priveste durata obligatorie de somn: fiecare individ are orarul sau. Sugarii si unii adolescenti pot dormi pana la 2 ore pe zi, in vreme ce varstnicii se multumesc adesea cu cinci sau sase ore de somn pe noapte.

Somnul comporta doua faze: somnul profund si somnul paradoxal, caracterizat prin miscarea rapida a ochilor sub pleoape, cand de obicei se instaleaza si visele. Pentru ca un om sa se trezeasca a doua zi dimineata proaspat si odihnit trebuie sa strabata obligatoriu aceste faze.
Lipsa somnului provoaca iritabilitate, ineficienta profesionala, incapacitatea de a ne concentra. Din fericire, organismul are forta de a recupera o perioada de insomnie ceva mai indelungata. Mai multe nopti prost dormite se “repara” o singura data, printr-un somn profund de 0-2 ore.

Anumiti insomniaci ajung in stari de iritare nervoasa atat de accentuate, incat nu mai reusesc sa se destinda suficient pentru a putea adormi. In acele conditii se creeaza un cerc vicios de surmenaj si de insomnie si subiectii se epuizeaza total.
Pentru a sistematiza mai bine problema “nesomului”, care adesea devine boala, am conceput-o sub forma de intrebari.

•Cand se poate vorbi despre dereglari ale somnului?
Medicul ar trebui consultat atunci cand:- ne trebuie o ora ca sa adormim;
– dormim mai putin de 6 ore (desi simtim nevoia de mai mult somn);
– ne trezim noaptea de cel putin doua ori;
– incepand cu ora 4 dimineata, nu mai putem adormi.

•Dereglarile acestea sunt ereditare?
Da. In proportie de 70% “structura de somn” este conditionata de gene.

•Lipsa de somn dauneaza sanatatii?
Daca dureaza mai mult de 4 luni, da. Memoria, creativitatea, inteligenta sufera. Suntem mai predispusi la infarct, iar sistemul imunitar slabeste.

•Insomnia poate fi cauzata de vreme sau de Luna?
Este posibil. Luna influenteaza magnetismul pamantului. Pe luna plina, persoanele sensibile nu pot sa doarma. Dar sunt si altele, al caror somn este influentat de vant sau de zonele de presiune mica.

•Barbatii dorm mai bine?
Da. Femeile au de furca atat cu responsabilitatile duble care le incumba (serviciu+familie), cat si cu modificarile hormonale.

•Sforaitul este periculos?
Cel “normal” este “doar” suparator. Zgomotul atinge pana la 80 de decibeli (corespunde celui facut de un aparat electric de tuns iarba). Cel mai “sonor” sforaie barbatii trecuti de 0 de ani, cu surplus de greutate si dupa ce consuma alcool. In schimb, apneea este o boala de temut. In cazul ei, sforaitul este doar un simptom. Persoanele atinse de aceasta boala sufera – in timpul somnului – de intreruperi de respiratie de cel putin 0 secunde. (Trebuie consultat neaparat un medic!)

•Cand sunt utile somniferele?
Numai in situatii acute de criza (la indicatia medicului!). Pentru ca “micutele remedii” nu reduc numai nervozitatea si insomniile, ci si buna dispozitie, placerea si disponibilitatea de a asimila. In plus, ele provoaca dependenta si produc – dupa putin timp – dereglari ale somnului.

Sfaturi pentru un somn bun

 

Durata somnului

– Respectati-va ritmul de somn: culcati-va seara si sculati-va dimineata mereu la aceeasi ora. Chiar si la sfarsit de saptamana!
– Obisnuiti sa va treziti in miez de noapte? Daca nu puteti sa adormiti din nou in 15 minute, nu va chinuiti. Ramaneti in pat, cititi, ascultati o muzica lina.
– Tineti seama de nevoia dvs. de somn: unii au nevoie de 9 ore, altii sunt vioi dupa numai 5 ore de somn.
– Persoanele care lucreaza in schimburi sufera adesea de dereglari ale somnului. Ar fi bine sa solicite o reorganizare a prestatiei profesionale.
– Cei care dorm prost noaptea sa renunte la somnul de peste zi.



 

Camera de dormit

– Patul este facut pentru dormit. Actele de la birou, televizorul, telefonul sau disputele cu partenerul nu-si au locul in pat.
– Invatati sa va iubiti dormitorul. Aranjati-l pe gustul dvs. si in culori care va plac.
– Pijamalele si camasile de noapte sa fie largi, comode.
– Nu dormiti in pielea goala. Un simplu tricou va scuteste de contracturi musculare la ceafa si umeri.
– Evitati pernele prea indesate.
– Nu faceti economie la calitatea saltelei. Aceasta trebuie sa absoarba transpiratia si sa se muleze dupa corp. Sira spinarii trebuie sa ramana dreapta.
– Latimea patului ar trebui sa depaseasca cu 20 cm dimensiunea dvs.: 1 m pentru patul simplu si cel putin 1,80 m pentru patul dublu.
– Temperatura ideala pentru somn: 16-18?C.
– Daca este prea multa lumina, folositi ochelari de somn, iar impotriva galagiei – dopuri pentru urechi.

 

Mancaruri + bauturi

– Cafeaua, Cola si chiar ciocolata contin cofeina si invioreaza. Deci: dupa ora 16.00, nu mai consumati nici un produs care contine cofeina! In schimb, daca sunteti hipotensivi, este valabil contrariul. O ceasca de cafea indulcita cu miere, inainte de culcare, stimuleaza irigarea cu sange a creierului si somnul.
– Nicotina este si ea un stimulent.
– In ceea ce priveste somnul produs de consumul de alcool: renuntati la alcool seara, caci el calmeaza sistemul nervos doar pentru cateva ore, dupa care o sa stati in pat in capul oaselor.
– “Somnifere” ideale: putina paine sau fructe. Chiar si un pahar cu lapte+ miere poate face minuni. Atentie la mancarurile grele si la dulciuri!
– Salata verde contine substante calmante.
– Painea integrala si cerealele (musli) au un efect calmant datorita complexului de vitamine B pe care le contin.
– Produsele care contin tryptofan sunt mai eficiente ca somniferele. De exemplu: spaghetele (din faina integrala), branza, iaurtul. Ele trebuie consumate cu 2-4 ore inainte de culcare.
– O “licoare” preparata de dvs. va poate ajuta sa dormiti. De exemplu: puneti sa fiarba (sa dea un clocot) 1/4 l de lapte cu doua lingurite de seminte de anason pisate. Strecurati si indulciti cu miere. Beti o ceasca cu 1h 30 inainte de culcare.

 

Medicamente

– Daunatoare somnului sunt, de pilda, spray-urile folosite de astmatici. Dar si multe medicamente pe care le puteti procura fara reteta de la farmacie contin cofeina. Daca vreun medicament va provoaca insomnie, luati-l dimineata.

 

Relaxare

– Multi insomniaci acorda prea multa atentie acestei probleme. Somnul ar trebui sa vina ca din intamplare. Exercitiile bioritmice, respiratia profunda, stretching-ul sau yoga pot sa va fie de ajutor.
– Doua tehnici de relaxare s-au dovedit a fi deosebit de benefice: respirati adanc si lent, pornind de la diafragma. Imaginati-va cum se misca aerul in interiorul dvs. Si ganditi-va la intamplari extrem de placute.
– Numarati oite. Sau cifre, incepand de la 1000 inapoi.
– Faceti o baie calda cu 4-5 ore inainte de culcare. In felul acesta, temperatura corpului creste vertiginos. Iar atunci cand scade din nou, obositi si adormiti imediat.
– Notati pe un biletel gandurile care va apasa si lasati biletul in camera alaturata.
– Ascultati o muzica odihnitoare. Puneti-va castile pe urechi si lasati muzica sa va “legene”.

 

Miscare

– O plimbare in jurul casei oboseste muschii si ridica temperatura corpului. Cand aceasta scade din nou, va veti simti obositi, somnorosi.
– Multe persoane considera dragostea fizica o relaxare ideala pentru trup si suflet. Cercetatorii in problemele de somn au constatat ca in timpul actului sexual se produc hormoni care regleaza somnul.
– Vindecatorii naturisti recomanda o alta metoda: calcatul apei. Umpleti cada cu apa rece pana la nivelul gambelor. Intrati in apa si scoateti pe rand cand piciorul stang, cand dreptul, asemanator mersului berzelor. Dupa 15 secunde, stergeti-va bine si urcati-va in pat.





 

Punctele de acupresura

– Masati-va mijlocul talpilor cu buricul degetului in cercuri mici.
– Apasati cu un deget mijlocul incheieturii mainii (in interior). Circa 0 secunde, de 4-5 ori consecutiv.
– Frecati-va intens loburile urechilor aproximativ 0 de secunde.

 

Arome care provoaca somnul

– Picurati inainte de culcare 1-3 picaturi de ulei de levantica pe o batista, langa perna. In felul acesta, pe timpul noptii, inspirati parfumul calmant al uleiului.
– Puneti 6-0 picaturi de ulei de levantica intr-o cescuta cu lapte. Amestecati bine si turnati laptele in apa de baie. Durata baii: 30 de minute.
– Puneti 4-0 picaturi de ulei de levantica in lampa (speciala) pentru parfumat incaperile si lasati lampa sa arda circa o ora.



 

Activitati de seara

– Stingeti televizorul cu o ora inainte de culcare (cel mai tarziu). Tremuratul (palpaitul) luminii stimuleaza sistemul nervos, este excitant.

Sau dormiti cu televizorul deschis daca va linisteste.

 

 

 



 

Seminte de marar si muguri de hamei pentru a scapa de insomnie

Impotriva insomniei un medicament foarte eficient sint semintele de marar: 50 de grame de seminte de marar se fierb 15-20 de minute, la foc mic, intr-o jumatate de litru de vin, apoi se lasa la infuzat o ora. Se strecoara si se beau cite 50-60 de mililitri inainte de culcare.

Doua linguri de muguri de hamei se pun intr-un pahar cu apa fierbinte, se lasa la infuzat patru ore, apoi se strecoara; se bea cite un pahar de infuzie seara, inainte de culcare, impotriva insomniei. O parte muguri de hamei se pune in patru parti alcool de 50 de grade, se lasa la macerat doua saptamini intr-un loc intunecos, apoi se strecoara. Se iau cite cinci picaturi de tinctura la o lingura de apa, de doua ori pe zi, inainte de masa. Praful obtinut din muguri de hamei uscati si pisati se poate administra seara, ca mijloc calmant si somnifer.

Foarte indicata celor care sufera de insomnii le este infuzia de valeriana: o lingura de radacini taiate marunt de valeriana se pun intr-un pahar cu apa fiarta si racita, se lasa la infuzat sase-opt ore, apoi se strecoara; din aceasta infuzie se ia cite o lingura de trei ori pe zi, copiilor li se da cite o lingurita. Pregatiti-va o perna cu muguri de hamei, atunci cind suferiti de insomnie dormiti cu capul pe aceasta perna. Pentru a avea un somn sanatos, profund si fara cosmaruri, faceti-va o regula din a citi inainte de culcare niste rugaciuni. Se pot pune in perna frunze de dafin uscate, pentru a avea un somn mai bun.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close