Liotironina (T3)
Actiune terapeutica: Derivat tiroidian
Categorie de risc pentru sarcina: A
MOD DE ACTIUNE
Este sarea sintetica de sodiu a levoizomerului T 3 . Se prefera atunci când este nevoie de instalarea rapida sau rapid reversibila a efectului. Efectele se instaleaza rapid de aceea este dificila controlarea dozei si a posibilelor efecte adverse cardiace. Totusi durata scurta a actiunii permite ajustarea rapida a dozei si permite controlul supradozarii. T ½: 24 h la eutiroidieni, aproximativ 14 h la hipertiroidieni; dureaza pâna la 72 h. Se leaga 99% de proteinele plasmatice.
INDICATII
Tratament de substitutie sau suplimentar în hipotiroidismul congenital / dobândit de orice etiologie, cu exceptia hipotiroidismului tranzitoriu în faza de recuperare a tiroiditei subacute. Tratamentul sau profilaxia guselor eutiroidiene, inclusiv a nodulilor tiroidieni, tiroiditei limfocitare subacute sau cronice.
Adjuvant al tratamentului chirurgical si al radioterapiei în cazul cancerului tiroidian bine diferentiat, dependent de tirotropina. Agent de diagnostic pentru testele de supresie efectuate în cazul suspectarii hipotiroidismului usor sau a glandei tiroide autonome.
CONTRAINDICATII
Utilizarea la copiii cu cretinism deoarece nu se stie sigur daca hormonii trec bariera encefalica.
PRECAUTII
Medicamentele cu activitate tiroidiana au fost utilizate pentru tratarea obezitatii. La eutiroidieni dozele normale de hormon nu au efect asupra greutatii. Dozele mai mari pot produce efecte adverse severe, mai ales când sunt administrate împreuna cu alte amine simpatomimetice ce prezinta efecte anorexice.
Daca se înlocuieste un alt preparat pentru tiroida cu liotironina, se întrerupe vechiul tratament înaintea începerii administrarii unor doze mici de liotironina. La trecerea de la liotironina la alt preparat de tiroida, se începe terapia de substitutie cu câteva zile înaintea încetarii complete a administrarii liotironinei. Daca se observa simptome de hipertiroidie, administrarea medicamentului poate fi întrerupta pentru 2-3 zile iar apoi poate fi reluata cu o doza mai mica.
DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE
COMPRIMATE
Hipotiroidie usoara
Adulti, initial: 25 µ g/zi; se creste doza cu 12,5 25 µ g/zi în 1-2 saptamâni pâna la obtinerea unui raspuns satisfacator. Doza de întretinere: 25-75 µ g/zi. Se utilizeaza doze mai mici la batrâni, copii si pacienti cu boli CV; în aceste cazuri se mareste doza numai cu 5 µ g.
Mixedem
Adulti, initial: 5 µ g/zi; se creste doza cu 5-10 µ g/zi pâna la atingerea dozei de 25 µ g/zi; apoi se creste cu 12,5-50 µ g la 2 saptamâni. Doza de întretinere: 50-100 µ g/zi.
Gusa simpla
Adulti, initial: 5 µg /zi, apoi se creste doza la 2 saptamâni cu 5-10 µ g pâna se atinge doza de 25 µ g/zi; apoi doza poate fi crescuta cu 12,5-25 µ g/saptamâna pâna când se obtine doza de întretinere de 50-100 µ g/zi.
Testul de supresie a T 3
Se administreaza 75-100 µ g /zi timp de 7 zile, apoi se efectueaza înca un test cu I 131 (o supresie de 50% sau mai mult indica o axa tiroida-glanda pituitara normala).
Hipotiroidism congenital
Adulti, initial: se administreaza 5 µ g/zi; apoi se creste doza cu 5 µ g/zi timp de 3-4 zile pâna ce se atinge doza dorita. Pentru copiii cu vârsta de câteva luni este suficienta o doza de 20 µ g/zi; pentru copiii de un an este necesara o doza de 50 µ g/zi. Copiii cu vârsta de peste 3 ani pot primi o doza egala cu cea a adultului.
IV
Coma mixedematoasa, precoma
Adulti, initial: 25-50 µ g; alegerea dozelor se face în functie de statusul clinic al pacientului si de raspunsul la tratament. Dozele trebuiesc administrate la intervale de cel putin 4 h iar pauzele între doze nu trebuiesc sa fie mai mari de 12 h. Doza totala de 65 µ g administrata în primele zile de tratament se asociaza cu o incidenta scazuta a mortalitatii. În cazul bolilor CV preexistente se administreaza o doza de 10-20 µ g.
OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE
Medicamentul se administreaza înaintea micului dejun, conform prescriptiei. Acest medicament este utilizat pentru controlul simptomelor determinate de hipotiroidism si trebuie administrat toata viata. Anuntati aparitia durerii toracice, a palpitatiilor, febrei, insomniei, iritabilitatii, transpiratiei profunde, intolerantei la caldura, diareei, scaderii ponderale, cefaleei.
Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului deoarece combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale.