Prospect Rytmonorm 150 mg – Tahicardie jonctionala

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Tahiaritmii supraventriculare: tahicardie jonctionala, tahicardie supraventriculara din sindromul WPW, fibrilatie atriala paroxistica, in absenta alterarii functiei ventriculului sting

Tahicardie ventriculara simptomatica severa cu potential letal.

RYTMONORM®

Comprimate filmate, 150 mg

Compozitie

Un comprimat filmat contine clorhidrat de propafenona 150 mg si excipienti: nucleu: celuloza microcristalina, croscarmeloza sodica, amidon de porumb, hidroxipropilmetilceluloza (hipromeloza tip 2910, vascozitate 3 mPa.s), stearat magneziu; film: macrogol 400, macrogol 6000, hidroxipropilmetilceluloza (hipromeloza tip 2910, vascozitate 3 mPa.s), dioxid de titan (E171).

Grupa farmacoterapeutica: terapia cordului; antiaritmice clasa IC.

Indicatii terapeutice

 

Contraindicatii

Hipersensibilitate la clorhidratul de propafenona sau la oricare dintre excipientii produsului.

Insuficienta cardiaca congestiva;

Soc cardiogen (de alta cauza decat cel produs de aritmie); Bradicardie simptomatica severa;

Primele trei luni dupa un infarct miocardic sau daca debitul cardiac este redus (fractie de ejectie a VS < 35%), exceptand pacientii cu aritmii ventriculare cu potential letal;

Tulburari preexistente de conducere de grad mare la nivelul nodului sinoatrial, atrioventricular si intraventriculare;

Boala nodului sinusal; Hipotensiune arteriala severa;

Tulburari electrolitice (de exemplu ale potasemiei); Boli pulmonare obstructive severe;

Miastenia gravis;

Precautii

In timpul tratamentului fibrilatiei atriale paroxistice, poate apare o conducere de 2:1 sau 1:1, ceea ce determina o rata ventriculara foarte rapida (peste 180 batai pe minut) ca urmare fibrilatia atriala se poate transforma in flutter atrial.

Tratamentul cu propafenona poate influenta activitatea pacemaker-ului artificial. De aceea functia pacemaker-ului trebuie verificata si, la nevoie, reprogramata. Datorita concetratiei mari de substanta activa, Rytmonorm, comprimate filmate 150 mg nu este recomandat copiilor.



Interactiuni

Efectul propafenonei poate fi potentat cand se asociaza cu anestezice locale (de exemplu pentru implantarea unui pacemaker sau interventii stomatologice) si cu alte medicamente care au un efect cronotrop sau inotrop negativ (de exemplu beta-blocante, antidepresive triciclice).

A fost semnalata cresterea concentratiei plasmatice a propranololului, metoprololului, ciclosporinei, si digoxinei, precum si dublarea concentratiei plasmatice a teofilinei atunci cand s- a administrat concomitent cu propafenona. Daca apar fenomene de supradozaj, doza

medicamentului asociat trebuie redusa si concentratia plasmatica a acestuia trebuie controlata. Au fost semnalate cresteri ale concentratiei plasmatice de propafenona cand se administreaza simultan cimetidina, chinidina sau ketokonazol. Acest lucru apare datorita faptului ca ketoconazolul inhiba degradarea metabolica a substantei active, propafenona la nivelul anumitor enzime hepatice implicate in acest proces (enzimele citocromului P 450).

Administrarea concomitenta de fenobarbital sau rifampicina poate determina scaderea concentratiei plasmatice a propafenonei, posibil sub nivelul terapeutic.

Administrarea concomitenta de anticoagulante orale necesita monitorizarea atenta a parametrilor de coagulare, datorita faptului ca propafenona poate creste eficacitatea acestor medicamente.

Atentionari speciale

La pacientii varstnici sau cu leziuni miocardice severe, doza trebuie crescuta in mod gradat si cu prudenta deosebita.

Sarcina si alaptarea

Datele privind utilizarea medicamentului la gravide sau la femeile care alapteaza, sunt insuficiente. In putinele cazuri raportate, sarcina si alaptare au decurs fara complicatii si nou- nascutii au fost normali din punct de vedere clinic. Experimentele efectuate la animale nu au demonstrat afectarea prenatala sau perinatala, in intervalul de doze relevante pentru utilizarea clinica. Totusi, datorita faptului ca propafenona traverseaza bariera feto-placentara si trece in laptele matern, medicamentul nu se administraza in timpul sarcinii sau alaptarii decat dupa evaluarea atenta a raportului beneficiu matern/risc potential asupra fatului.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Propafenona poate modifica reactivitatea reflexa influentand negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje complexe. Acest lucru este valabil in special la inceputul tratamentului, la cresterea dozelor sau cand se schimba medicatia, precum si atunci cand se consuma concomitent bauturi alcoolice.

Doze si mod de administrare

Initial, pana la stabilirea dozei minime eficace a unui medicament antiaritmic, tratamentul aritmiilor ventriculare impune supraveghere cardiaca atenta si trebuie efectuat numai in unitati spitalicesti dotate cu echipament de urgenta si monitorizare. In timpul tratamentului trebuie efectuate anumite investigatii la intervale regulate, de ex.: electrocardiograma standard (EKG) – o data pe luna, EKG Holter – la fiecare 3 luni, la nevoie EKG de efort. Tratamentul trebuie ajustat in cazul in care anumiti parametri se deterioreaza, de ex.: daca complexul QRS se largeste sau intervalul QT se prelungeste mai mult de 25% fata de valorile normale sau intervalul PQ se prelungeste cu peste 50% fata de normal, daca intervalul QT se scurteaza cu mai mult de 500 ms sau daca incidenta sau severitatea aritmiei cardiace cresc.

La pacientii varstnici sau la cei cu disfunctie severa a ventriculului stang (fractie de ejectie VS <35%) sau cardiomiopatii, tratamentul trebuie initiat gradat si cu precautie deosebita si cu doze mici care se cresc treptat. Acelasi lucru este valabil si pentru terapia de intretinere. Orice cresteri ale dozei, care pot fi necesare, nu trebuie efectuate inainte de 5-8 zile de tratament.

La pacientii cu alterare a functiei hepatice/renale, poate apare la doze terapeutice standard fenomenul de acumulare. Pacientii cu aceste afectiuni pot fi tratati cu Rytmonorm, sub monitorizare EKG si a concentratiei plasmatice a medicamentului.

Datorita gustului amar si a proprietatilor anestezice de suprafata ale propafenonei, comprimatele filmate trebuie inghitite intregi, fara a fi mestecate, cu lichide, dupa mese.

Doza trebuie ajustata conform cu necesitatile individuale ale pacientului. Se recomanda urmatoarele doze:

O doza zilnica de 450 – 600 mg clorhidrat de propafenona este recomandata la inceperea tratamentului sau in perioada de intretinere la pacientii cu o greutate de aproximativ 70 kg (1 comprimat filmat Rytmonorm de 3 ori pe zi sau 2 comprimate filmate Rytmonorm de 2 ori pe zi).

Ocazional, poate fi necesara cresterea dozei zilnice de clorhidrat de propafenona la 900 mg (2 comprimate filmate Rytmonorm de 3 ori pe zi).

Dozele zilnice trebuie reduse corespunzatorla pacientii cu greutate mai mica. Cresterile de doza nu trebuie efectuate inainte de 3 – 4 zile de tratament.

Doza de intretinere trebuie determinata individual, sub supraveghere cardiaca, incluzind monitorizarea EKG si control repetat al tensiunii arteriale.

Durata de tratament trebuie sa fie stabilita de medicul curant.



Nota:

Cand se prescrie propafenona trebuie tinut cont de faptul ca nici un antiaritmic din clasa I utilizat in tratamentul tulburarilor de ritm cardiac nu s-a dovedit pana acum ca ar prelungi supravietuirea.

Reactii adverse

Ocazional, in special dupa administrarea unor doze initiale mari, pot sa apara tulburari gastro-intestinale de ex: scaderea apetitului, greata, varsaturi, regurgitatii, senzatie de balonare, constipatie, xerostomie, gust amar; de asemenea pot sa apara senzatie de amorteala la nivelul gurii, parestezii, vedere incetosata, ameteli si febra.

Indeosebi la pacientii varstnici cu disfunctie miocardica, pot sa apara ocazional tulburari circulatorii cu hipotensiune arteriala ortostatica, la schimbarea brusca a pozitiei din clinostatism in ortostatism.

Sunt posibile efecte proaritmice care pot determina sau exacerba un ritm cardiac neregulat.

Acest lucru poate interfera cu activitatea cardiaca si pot provoca chiar stop cardiac.

Aceste efecte proaritmice se pot manifesta fie prin scaderea marcanta a frecventei cardiace (bradicardie), prin tulburari de conducere (de ex. bloc sinoatrial, atrioventricular sau intraventricular) sau prin cresterea frecventei cardiace (de ex. tahicardie supraventriculara recurenta).

In cazuri foarte rare, pot sa apara flutter sau fibrilatie ventriculara. Insuficienta cardiaca poate fi agravata.

In cazuri rare pot sa apara: fatigabilitate, cefalee; tulburari psihice de exemplu: anxietate, dezorientare, neliniste, cosmaruri, tulburari de somn. In cazuri extrem de rare au fost semnalate convulsii dupa administrarea unor doze mari.

Rareori au fost raportate simptome extrapiramidale si alergii cutanate (de exemplu: roseata, prurit extern, exantem sau rash) ca si tulburari respiratorii la pacientii susceptibili la bronhospasm.

In cazuri rare, pot sa apara fenomene de colestaza datorita unei reactii de hipersensibilitate ca urmare a unei alergii si/sau a unei disfunctii hepatice.

Dupa doze mari de propafenona au fost raportate cateva cazuri de disfunctie erectila si scaderea numarului de spermatozoizi. Aceste fenome sunt reversibile la intreruperea tramentului. Totusi, deoarece tratamentul cu propafenona poate avea importanta vitala, medicatia nu trebuie intrerupta fara avizul medicului.

In cazuri izolate s-au raportat cresteri ale anticorpilor antinucleari, un sindrom asemanator lupusului eritematos sistemic si leucocitopenie, granulocitopenie sau trombocitopenie, reversibile dupa intreruperea tratamentului.

Au fost raportate cazuri izolate de agranulocitoza.

Supradozaj

Simptome

– Simptome cardiace:

Efectele toxice ale propafenonei la nivel cardiac se manifesta prin generarea de impulsuri si modificarea conducerii impulsurilor, evidentiate prin prelungirea intervalului PQ; largirea

complexului QRS; supresia automatismului nodului sinusal, bloc atrioventricular, tahicardie ventriculara, flutter ventricular, fibrilatie ventriculara. Scaderea contractilitatii poate produce hipotensiune arteriala, mergind pana la soc cardiogen.

Simptome extracardiace

Cefalee, ameteli, vedere incetosata, parestezii, tremor, greata, constipatie, xerostomie. In cazuri severe, pot sa apara convulsii tonico-clonice, parestezii, somnolenta, coma si apnee.

Tratament

In plus fata de masurile generale de sustinere, trebuie monitorizate semnele vitale intr-o unitate de terapie intensiva si daca e nevoie, acestea vor fi corectate.

Masuri specifice:

  • in caz de bradicardie: reducerea dozei sau intreruperea administrarii medicamentului; tratament cu atropina daca este necesar.

  • in caz de bloc sinoatrial si bloc atrioventricular de gradul II si III: se administreaza atropina, orciprenalina iar daca este necesar se stimulator cardiac.

  • in caz de bloc intraventricular (bloc de ramura): reducerea dozei sau intreruperea tratamentului, electroconversie la nevoie, (deoarece nu exista nici un antidot pentru blocurile de ramura produse de antiartimicele de clasa I). Daca electrostimularea nu este posibila, se poate incerca ingustarea complexului QRS prin administrarea unor doze mari de orciprenalina.

  • in caz insuficienta cardiaca insotita de scaderea tensiunii arteriale: intreruperea tratamentului; administrarea de digitalice. In caz de edem pulmonar, se recomanda doze mari de nitroglicerina, diuretice, la nevoie catecolamine (de exemplu adrenalina si/sau dopamina sau dobutamina).

Masuri care trebuie sa fi luate in caz de supradozaj acut (de exemplu in scop suicidar):

-daca se produce hipotensiune severa si bradicardie (in general pacientul este inconstient): atropina 0,5-1 mg i.v., adrenalina 0,5-1 mg i.v., si daca este necesar adrenalina in perfuzie (doza se stabileste in functie de raspunsul terapeutic).

-pentru convulsii: se administreaza diazepam intravenos. Caile aeriene trebuie pastrate permeabile; daca este necesar, intubatie si respiratie asistata (se administreaza un miorelaxant, de exemplu pancuroniu 2-6 mg).

  • In soc cardiogen datorat asistoliei sau fibrilatiei ventriculare:

    • se instituie masurile de baza pentru resuscitarea cardiorespiratorie (regula ABC) A – Airways (cai aeriene permeabile sau intubate)

      B – Breathing (asistenta respiratorie mecanica, administrarea de oxigen daca este posibil)

      C – Circulation (de exemplu masaj cardiac extern – daca este necesar pentru cateva ore)

      – administrarea de adrenalina 0,5-1 mg i.v. sau 1,5 mg diluata in 10 ml ser fiziologic administrate pe sonda de intubatie traheala. In functie de raspunsul clinic, administrarea se poate repeta.

    • se administreaza bicarbonat de sodiu 8,4%, initial 1 ml/kg i.v.; se poate repeta dupa 15 minute.

    • in caz de fibrilatie ventriculara trebuie efectuata defibrilarea electrica.

      In caz de rezistenta, se repeta dupa administrarea a 5-15 mEq de clorura de potasiu i.v.:

    • administrarea de doze suplimentare de catecolamine (adrenalina si/sau dopamina/dobutamina) in perfuzie.

    • daca este necesar, perfuzie cu solutie salina concentrata (80-100 mEq) pana cand concentratia plasmatica a sodiului ajunge la 145-150 mEq/l.

  • Spalaturi gastrice, administrare de dexametazona 25–50 mg i.v., solutie de sorbitol 40 % 1 ml/kg i.v., implantarea unui stimulator cardiac.

Masuri de terapie intensiva simptomatice

Incercarea de eliminare prin hemoperfuzie are eficienta limitata. Datorita legarii in proportie mare de proteinele plasmatice (> 95%) si volumului mare de distributie, hemodializa este ineficace.

Pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 30°C, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj

Cutie cu 5 blistere a cate 10 comprimate filmate.

Producator

Abbott GmbH & Co. KG, Germania

Detinatorul Autorizatiei de punere de piata

Abbott GmbH & Co. KG,

Max-Planck-Ring 2, 65205 Wiesbaden, Germania

Data ultimei verificari a prospectului

Iunie 2004

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close